Pla de formació directiva
Pla de desenvolupament directiu
L'any 2022 serà el de la consolidació del Pla de desenvolupament directiu, que va començar a desplegar-se el 2018, concretament amb la posada en marxa del mòdul dedicat a la definició de polítiques públiques, l'any 2019 amb el mòdul sobre governança, ètica i integritat, i el 2020, amb el mòdul de comunicació pública. D'una banda, durant el 2021 s'ha treballat en el disseny de diferents mòduls que es posaran en marxa el 2022: planificació estratègica, treball per objectius, gestió de recursos, direcció i desenvolupament d'equips professionals i avaluació contínua del procés dels resultats de gestió. De l'altra, aquest 2022 es tornarà a fer una edició del mòdul de comunicació amb les millores detectades en la primera de les edicions, i es treballarà en el disseny d'un últim mòdul: innovació i transformació digital.
Aquest pla es basa en les funcions i les competències professionals descrites en el Marc professional de la funció directiva a les administracions públiques, publicat l'abril del 2018, i està constituït per 9 itineraris formatius que volen treballar, de manera integrada, coneixements i competències. És una aposta clara per un model d'aprenentatge basat en l'experiència i en l'aplicació directa dels aprenentatges al lloc de treball. El personal directiu haurà d'involucrar tot el seu equip de professionals en el desenvolupament d'activitats i tasques del mòdul per tal de poder assolir els objectius establerts. D'aquesta manera s'assegura un alt impacte i la transferència d'aprenentatges i coneixements a les diferents capes de l'organització.
Els 9 mòduls en què s'estructura el Pla són els següents:
- Mòdul 1: Gestió de la governança pública. Desplegat
- Mòdul 2: Definició de polítiques públiques. Desplegat
- Mòdul 3: Planificació estratègica. Desplegat
- Mòdul 4: Treball per objectius. Desplegat
- Mòdul 5: Gestió de recursos. Desplegat
- Mòdul 6: Direcció i desenvolupament d'equips professionals. En fase de disseny
- Mòdul 7: Avaluació contínua del procés dels resultats de gestió. Desplegat
- Mòdul 8: Comunicació pública. Desplegat
- Mòdul 9: Innovació i transformació digital. En fase de disseny.
Tots aquests mòduls incorporen conferències, jornades o taules rodones que estan obertes a la resta de personal directiu i comandaments de les administracions públiques catalanes.
En estreta relació amb el desplegament del Pla, l'any 2022 continua la segona edició del màster en Direcció Pública, amb un disseny renovat que incorpora les propostes de millora suggerides en l'informe d'avaluació elaborat per Ivàlua, fruit d'un sistema d'indicadors basat en les entrevistes, enquestes i grups focals realitzats amb l'alumnat i la direcció acadèmica del màster durant la primera edició. Es preveu que aquest programa, que acollirà 30 persones amb càrrec directiu a les administracions públiques catalanes, s'allargui fins al primer semestre de 2023.
El 2021 també es va iniciar un projecte d'acompanyament estratègic al desenvolupament d'equips i persones, que va néixer amb la voluntat d'acompanyar el personal directiu i els seus equips en aquest nou context laboral, social, polític i econòmic, tenint en compte els reptes de futur que se'n deriven, a través d'una proposta personalitzada basada en les necessitats reals del seu dia a dia i que tindrà continuïtat durant el 2022.
La proposta per a la funció directiva es complementarà amb tallers i píndoles virtuals per desenvolupar competències transversals en català i en anglès, que versaran sobre temàtiques com la creativitat, el pensament crític, la gestió d'equips híbrids o el desenvolupament de les competències funcionals i ètiques descrites en el marc.
Tot amb la voluntat de contribuir a la professionalització de la funció directiva per aconseguir, en darrer terme, una administració oberta, digital i eficient. La majoria d'aquestes activitats estan obertes també a la línia de comandaments intermedis.
Coneixement i innovació
Un dels projectes estratègics de l'any 2022 és el Programa per al desenvolupament de la cultura de la innovació a les administracions públiques. Aquest programa està basat en el Marc competencial del perfil innovador a les administracions públiques, publicat l'any 2020 dins la col·lecció "Eines per als recursos humans" de l'EAPC. El Pla per al desenvolupament de la cultura de la innovació a les administracions públiques ha dissenyat un sistema de continguts formatius que facilitaran el desenvolupament de les capacitats implicades en el comportament innovador d'una manera sistèmica a través de 8 itineraris que desenvoluparan les capacitats clau següents: creativitat, autoorganització, aprenentatge autònom, comunicació, treball en equip, capacitat de fer xarxa, assumpció i gestió de riscos, i captació de tendències.
Ètica i valors
La SGRFAD forma part del projecte Xarxa de Comitès d'Ètica de l'Administració de la Generalitat i de les entitats del seu sector públic, en el marc d'un dels objectius del Pla de Govern: "Un Govern i una Administració del segle XXI". El 2022 es preveu continuar desenvolupant accions per consolidar la tasca de la Xarxa.
Durant el 2021 es va posar en funcionament un recurs d'autoformació, previ a la signatura del Codi de conducta per part dels alts càrrecs i personal directiu de la Generalitat de Catalunya, que seguirà vigent el 2022. Aquest recurs els dona a conèixer els 24 principis ètics i les regles de conducta que incorpora el Codi i ha de contribuir a garantir la integritat i l'ètica públiques en el nostre sistema institucional. Aquesta activitat forma part d'una de les 25 actuacions de l'Estratègia de lluita contra la corrupció i l'enfortiment de la integritat pública, aprovada el 15 de gener de 2020 en Acord de Govern, que s'ha d'implementar durant un període de dos anys i que té com a objectiu impulsar la integritat pública i millorar la qualitat institucional. També col·laborem en altres actuacions de l'Estratègia amb la Secretaria de Transparència i Govern Obert, i la Secretaria d'Administració i Funció Pública, en concret en:
- Actuació 10: Dur a terme plans pilot de selecció de llocs de direcció pública del sector públic que incloguin una fase oberta i pública, basada en mèrits i capacitats acreditables.
- Actuació 19: Professionalitzar i estructurar la gestió de l'ètica i desenvolupar els instruments de gestió ètica que conformen un marc d'integritat.
- Actuació 22: Crear un contingut formatiu bàsic en integritat i ètica, obligatori per a tots els servidors públics, alts càrrecs i personal directiu.
Sota aquest mateix paraigua, es programaran els tallers de desenvolupament de competències ètiques, descrites en el Marc professional, que ha de servir al personal directiu per incorporar l'ètica en la presa de decisions. Aquests tallers estan oberts a la línia de comandaments intermedis.
Òrgans estratègics
L'EAPC recull i dona suport en l'execució a la proposta formativa estratègica i transversal proposada per diferents òrgans estratègics, amb l'objectiu d'impulsar les polítiques públiques que es deriven del Pla de Govern. És el cas de les activitats que es preveuen organitzar amb l'Institut Català de les Dones, entorn de la gestió transversal de gènere; o amb la Direcció General de Participació Ciutadana, amb un seminari directiu de participació ciutadana. També es treballa amb altres òrgans estratègics com la Direcció General d'Administració Digital, la Direcció General de Cooperació, la Direcció General de Contractació Pública, la Direcció General d'Afers Religiosos i l'Oficina Antifrau. Es duran a terme altres accions al voltant de temes com la cooperació al desenvolupament com a política transversal,la diversitat religiosa a Catalunya i la seva gestió o l'elaboració de plans d'integritat a les administracions públiques.
Formació a mida per a la directiva
L'EAPC recull la formació a demanda i està oberta a qualsevol proposta dels departaments, de l'Administració local o del sector públic, i a peticions de tipus internacional.