infoAgricultura

El Butlletí d'informació diària del Departament
d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural
de la Generalitat de Catalunya

 

Núm. 1.250 20 d'octubre de 2010

Un total de 22 expositors integren la participació catalana a Fruit Attraction, de la mà del DAR

 

 

Fruita

El Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR), a través de l'empresa pública Promotora d'Exportacions Catalanes (Prodeca), aposta novament per la fira Fruit Attraction, que celebra la segona edició a Madrid, del 20 al 22 d'octubre, i la inauguració de la qual comptarà amb la presència de la directora general d'Agricultura i Ramaderia, Rosa Cubel; del director general de Planificació i Relacions Agràries, Antoni Diaz; del director general de Prodeca, Ferran Bienert, així com del director dels Serveis Territorials del DAR a Lleida, Joan Gòdia.

 

Per la seva banda, el director general d'Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, Joan Gené, participarà demà dijous, en el marc de Fruit Attraction, en una trobada de totes les comunitats autònomes per posar en comú els avenços aconseguits en el programa de distribució de fruita a les escoles.

 

L'organització d'un pavelló de Catalunya en aquest saló té com a objectius desplegar informació sobre el sector de la fruita a Catalunya i donar cobertura als 22 expositors catalans participants, 19 dels quals són firmes productores i comercialitzadores de fruita.

 

La col·laboració amb Mercabarna i amb l'entitat AFRUCAT (Asofruit i Catalonia Qualitat) ha estat renovada per a un saló que està orientat al professional del sector de la distribució i de la comercialització d'horta i fruita.

 

Les empreses i entitats participants són:

 

Actel, SCCL, de Lleida

Central DICA SA (Grupo Lorenzo Carrasco), de Mercabarna - Barcelona

Cooperativa Agrícola d'Albatàrrec, d'Albatàrrec (Segrià)

Copa Trading SA, de Mollerussa (Pla d'Urgell)

Font Badia SL (Fruites Font), de Torres de Segre (Segrià)

Fruilar SAT 197, de Lleida

Fruits de Ponent SCCL, d'Alcarràs (Segrià)

Fruits Sant Miquel SL, de Soses (Segrià)

Frutas Diego Martínez e Hijos SL, Mercabarna - Barcelona

Frutas Escandell SA, de Mercabarna - Barcelona

Frutas Leridanas SA – Frulesa, de Vilanova de la Barca (Segrià)

Hermanos Fernández López SA, de Mercabarna - Barcelona

Kopfsalat Trade SL (Gavà Grup / Fruites Llonch), de Mercabarna - Barcelona

Mercocámara SA, d'Amposta (Montsià)

Poma de Girona – Girona Fruits, de Bordils (Gironès)

Poma de Girona – Giropoma, Ullà (Baix Empordà)

SAT Ort Bell, d'Alpicat (Segrià)

Top Quality Fruits SL (DOP Pera de Lleida), de Lleida

Viyefruit , d'Alcarràs (Segrià)

Autoritat Portuària de Barcelona, de Barcelona

Consell Català de la Producció Integrada, de Lleida

 

Un sector agrari de pes a Catalunya

 

La fruita fresca constitueix una de les principals produccions agràries de Catalunya pel seu pes econòmic, per la superfície de conreu, per la seva importància relativa en la producció de l'Estat espanyol, i per la seva orientació exportadora. Aproximadament, el 90% de la fruita que es produeix a Catalunya es destina a la comercialització en fresc, i el 7% té com a destí la indústria transformadora.

 

Es tracta del sector agrícola amb més pes en la Producció Final Agrària (PFA) catalana. Respecte de la resta de l'Estat, Catalunya representa, quant a producció, el 30% en poma, el 40% en pera, i el 20% en préssec i nectarina. La producció mitjana de fruita dels darrers anys és de 950.000 tones.

 

Altres accions de projecció exterior

 

L'organització de la participació a Fruit Attraction per part de l'empresa pública Prodeca se suma a d'altres iniciatives que s'han dut a terme durant l'any 2010, i que han tingut com a objectiu la promoció comercial exterior i el suport a l'empresa exportadora del sector fructícola.

 

Així, a més d'organitzar la participació catalana a la fira Fruit Logística de Berlín, el passat mes de febrer, Prodeca va organitzar, a Lleida, el passat mes de maig, FRUITA 10, el I Congrés Internacional de Fruita Dolça de Catalunya, que va aplegar més de 300 congressistes, principalment productors i comercialitzadors de fruita, a més de ponents experts i una trentena d'operadors comercials d'Aràbia Saudita, Unió d'Emirats Àrabs, Índia, Rússia, i Xina.

 

D'altra banda, està prevista l'organització d'una missió comercial a la Unió d'Emirats Àrabs de l' 1 al 3 de novembre, en el marc de l'organització del Congrés Eurofruit Expo, que tindrà lloc a Dubai.

 

El DAR potencia la vaca bruna dels Pirineus a través d'un conveni de col·laboració

 

 

El conseller Llena en un moment de la presentació del conveni

El conseller d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural, Joaquim Llena, acompanyat de la directora general d'Agricultura i Ramaderia, Rosa Cubel, va presentar el passat dissabte, dia 16 d'octubre, a l'Ajuntament d'Esterri d'Àneu, el conveni de col·laboració entre el DAR i la Federació de Raça Bruna dels Pirineus (FEBRUPI).

 

Aquest conveni té com a principal objectiu realitzar actuacions encaminades al control de rendiments de la raça i la seva inclusió al Llibre Genealògic. El conveni té un pressupost de 67.000 euros, dels quals el DAR n'aporta 50.000 i els 17.000 restants la FEBRUPI .

 

El programa de control de rendiments de la raça bruna dels Pirineus proporciona informació per a la gestió del Llibre Genealògic de la raça, dades elaborades que permeten comparar productivament l'explotació de cada ramader amb les d'altres ramaders i, finalment, una sèrie d'informacions referents a dades estadístiques d'interès per a l'Administració.

 

Un control de rendiments eficaç suposa anotar cada dia tots els fets rellevants que es detecten en la ramaderia: cobriments, parts, pesades, etc, i enviar els registres al centre on es processin les dades com més aviat millor. La presa de dades s'ha de convertir en una feina més de l'explotació ja que només d'aquesta manera es pot conèixer efectivament els animals i quina és la situació real del ramat.

 

Els tècnics s'encarreguen d'elaborar la informació recollida, de manera que el ramader disposi d'un historial actualitzat de cadascun dels seus reproductors, del valor genètic d'aquests, i d'una descripció global de la seva ramaderia en valors absoluts i en comparació amb les altres. Tot programa de control de rendiments consisteix en recollida de dades de camp, registre en suport informàtic i informació que reverteix en el ramader i l'Administració.

 

El DAR ha fet en els darrers anys una aposta decidida pel foment de les races autòctones catalanes, i en especial de la vaca bruna dels Pirineus. De fet, en el conjunt d'Europa, la majoria de governs estan realitzant actuacions adreçades a la preservació d'aquestes races i a la recerca de sistemes que en garanteixin la seva rendibilitat comercial, evitant així que aquests exemplars acabin sent testimonials. Catalunya se situa en aquesta línia de preservació i potenciació comercial. De fet aquest és un dels eixos estratègics de la ramaderia catalana.

 

Aquestes actuacions de foment es financen a través de diverses línies d'ajut per diferents conceptes, algunes en el marc del Programa de Desenvolupament Rural (PDR) o de la Declaració Única (DUN). De fet, des de l'any 2002 la bona entesa entre el DAR i el MARM ha permès que s'hagi quadruplicat l'import que reben els ramaders i associacions, passant de 37.500 euros a 1.200.000 euros. D'altra banda, actualment els ramaders poden arribar a cobrar fins a 615 euros per vaca bruna.

 

Per al conseller, el futur d'aquesta raça radica en la promocionar la seva carn a les grans ciutats, a través dels seus restaurants i establiments, ja que d'aquesta manera es podrà “posar en valor la seva carn i apreciar el que es produeix a casa nostra”.

 

L'aposta per les races autòctones no es cenyeix només al Govern de la Generalitat, sinó que el Parlament de Catalunya va aprovar recentment, en el marc del debat monogràfic sobre el món agrari celebrat al Parlament de Catalunya, una resolució centrada específicament a estudiar la possibilitat de promocionar la comercialització de genètica de races de bestiar autòctones catalanes com un valor econòmic de producte agroalimentari als efectes dels ajuts.

 

28 cellers i altres entitats han rebut més de 5,7 M€ per a la promoció de productes vitícoles en mercats de tercers països

 

 

Vinya

El passat 15 d'octubre es van fer efectius 5.714.724,56 euros, corresponents a la campanya 2009- 2010, a 28 beneficiaris (cellers, cooperatives, entitats sense ànim de lucre, etc.), provinents del fons FEAGA, per tal de realitzar la promoció de productes vitícoles en els mercats de tercers països com ara Japó, Xina, EE.UU, Mèxic, Suïssa, entre altres.

 

Un total de 64 programes han estat beneficiaris d'aquesta mesura. Les 28 entitats receptores han presentat programes de promoció per la internacionalització dels productes vitícoles catalans. Així, la majoria dels projectes aprovats són per missions comercials a tercers països, promocions o campanyes en el país de destinació o assistència a fires internacionals.

 

La mesura de suport a la promoció a tercers països està recollit en la Organització Comuna del Mercat (OCM) vitivinícola i té com a objectiu fomentar el coneixement de les característiques i qualitats dels vins i caves catalans amb la finalitat de contribuir a la millora de la seva posició competitiva.

 

 

 

 

 

 Informació publicada:

 

 

El diari El Punt publica una informació titulada Productes catalans 2.0. El rotatiu assenyala que el fòrum agroalimentari de Catalunya Tàstum va entregar el passat dilluns els premis anuals en un acte dominat per la relació entre xarxes socials i la producció de proximitat. Les xarxes socials i l'anomenat internet 2.0 van ser els punts de màxima atenció en la sessió. Segons Isma Prados, “no mengis res que no mengés la teva àvia”.

 

El rotatiu La Gaceta titula El pan de payés, al registro de la UE una informació en la qual es diu que la Generalitat de Catalunya ha sol·licitat el registre de la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) del pa de pagès català en el registre comunitari de Denominacions d'Origen Protegida i IGP. Es tracta d'un títol de caràcter comunitari per a productes típics d'una zona geogràfica.

 

 Agenda DAR:

 

 

El conseller d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural, Joaquim Llena, acompanyat del director dels Serveis Territorials del DAR a l'Alt Pirineu i Aran, Josep Escales, visita, a partir de les 12:00 hores, les obres de condicionament i millora de diversos camins del terme municipal de Torre de Cabdella.

 

El director general de Desenvolupament Rural, Jordi Bertran, presenta una ponència a les 9:45, a Tàrrega, en la Jornada sobre Sistemes de Telecontrol i Monitorització dels Regadius.

 

La directora general d'Agricultura i Ramaderia, Rosa Cubel; el director de Planificació i Relacions Agràries, Antoni Díaz, i el director general de Prodeca, Ferran Bienert, assisteixen a Madrid a la inauguració de la Fira Fruit Attraction, a les 13:00 hores.

 

 Subscripció al nou infoAgricultura

 

Més informació

 

 

Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural - Inici
En qualsevol moment podeu accedir al vostre compte personal per cancel·lar la subscripció o modificar-ne les dades: en cas que no disposeu de contrasenya ompliu aquest formulari i seguiu-ne les indicacions. La Generalitat de Catalunya es compromet a utilitzar les vostres dades només per a la prestació del servei i a no divulgar-les a terceres persones.
 
 
©1995-2009 Generalitat de Catalunya
Alta | Baixa o modificació | Contacte | Butlletins anteriors