Notícies
La Secretaria per a la Societat de la Informació presenta les primeres Estadístiques de la SI de Catalunya


Les Estadístiques recullen els indicadors que mesuren el punt en què es troben les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) a Catalunya

La Secretaria per a la Societat de la Informació presenta el llibre Estadístiques de la Societat de la Informació Catalunya 2000, que recull, per primera vegada, un mapa complert de la SI a Catalunya. Aquesta publicació és el resultat del treball realitzat per l'Observatori de la Societat de la Informació, amb la participació d'IDESCAT, entre altres organismes i fonts oficials. L'objectiu d'aquest estudi és donar a conèixer els indicadors que mesuren la situació de la implantació de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) a Catalunya.

El llibre confirma que Catalunya segueix les pautes proposades per la iniciativa e-Europe per mesurar el progrés a la Societat de la Informació. Estadístiques de la Societat de la Informació Catalunya 2000 analitza la situació de la SI en el context socioeconòmic actual a Catalunya, tant pel que fa a les infrastructures, com al seu ús i implantació a Catalunya. D'altra banda, els indicadors són una excel·lent eina per mesurar l'evolució de la societat catalana en matèria de la SI.

L'anàlisi elaborat per la Secretaria per a la Societat de la Informació presenta una mètrica que detallen la situació en matèria de les SI en diferents entorns i àmbits de la societat catalana:

Equipament i ús que la societat catalana en fa de les TIC
Les TIC a l'empresa ( finalitat de l'ús d'Internet, comerç electrònic, etc...)
Equipament i ús de les TIC per les Administracions i la sanitat pública.
Equipament i ús de les TIC a l'ensenyament primari, secundari i universitats
Producció i ocupació al sector TIC
Infrastructures
Finançament públic de la R+ D en TIC
Presencia del català a la xarxa

L'estudi indica que Catalunya és una de les regions més dinàmiques pel que fa a la consolidació en la SI. Així ho confirma el fet que, casi la meitat de les llars catalanes tenen PC (el 44,8%) i que el 18,5% tenen accés a Internet. Pel que fa a la utilització de les tecnologies (PCs/Internet), s'observa que les dones catalanes fan més ús de les tecnologies que la mitjana europea global.

La penetració d'Internet a Catalunya és tan alta com la de molts països de la OCDE que tenen unes tarifes d'accés a Internet a la meitat de preu o menys. Entre desembre de 1998 i abril de 2000 s'ha duplicat el nombre d'usuaris d'Internet a Catalunya. El 32,2% dels catalans han utilitzat alguna vegada Internet i el 23,7% en són usuaris regulars. A l'àmbit empresarial, set de cada deu empresaris i directius catalans acostumen a connectar-se a Internet.

La situació a les escoles catalanes indica que 23 de cada 100 alumnes d'educació infantil, 17 de secundària i 7 universitaris de cada 100 disposen d'un ordinador als seus centres d'ensenyament. Així mateix, l'estudi senyala que totes les escoles públiques de Catalunya compten amb connexió a Internet i quasi la meitat de les biblioteques catalanes estan connectades a Internet, i el 18% ofereixen accés públic.

Pel que fa a la producció i ocupació del sector de les TIC, la xifra de facturació de les empreses de les tecnologies de la informació i les comunicacions a Catalunya l'any 1999 va ser superior a un bilió de pessetes. L'ocupació en aquest sector va representar de l'ordre del 2,6% de la població activa, superior a Espanya que només representa el 2%.

Tornar

Departament d'Universitats, Recerca i Societat de la Informació
Secretaria per a la Societat de la Informació
Av. Diagonal 605, 5è 1a. 08028 Barcelona
Telf. +(34) 933 63 83 60 / Fax: +(34) 933 63 83 70
Correu-e: ssi@correu.gencat.es