La Societat de la Informació constitueix la mutació més important que estan experimentant les societats occidentals des de la Revolució Industrial. Com llavors, els canvis afecten la manera de treballar de la majoria de la població i l'objecte de producció, i, simultàniament, la manera com ens relacionem entre nosaltres, la manera com aprenem i què aprenem, la manera com accedim a la cultura i a quina cultura accedim. En suma, el que està variant és la nostra manera de viure.
La Revolució Industrial va obrir un abisme entre països, regions i ciutats. A una banda va deixar les societats no modernitzades, de base agrària, que van esdevenir focus d'emigració de persones sense instrucció i sense recursos. A l'altra banda van aparèixer societats dinàmiques econòmicament, culturalment i políticament. Catalunya és el que és perquè, d'una manera molt contundent, va respondre positivament al repte de la industrialització i a tot el que aquesta industrialització comportava: des de la instrucció universal fins a la participació de la població en la vida política, passant per la construcció d'infrastructures de transport.
La Societat de la Informació està obrint un nou abisme en les nostres societats, i ho està fent a una gran velocitat.
Catalunya en Xarxa és la resposta als reptes que ens planteja aquesta nova mutació social, i n'és la resposta des de la voluntat de situar-nos, molt decididament, en la banda de la modernitat.
El més important per aconseguir aquest objectiu no és cap acció material, sinó la formació d'un consens en la societat catalana al voltant de dues idees: que Catalunya pot comptar-se entre les societats més avançades d'Europa en la propera dècada -perquè no hi ha res que ens ho impedeixi i perquè la situació de partida ens és força favorable-, i que val la pena de fer l'esforç per aconseguir-ho, perquè la Societat de la Informació no és una societat en què la tecnologia esclavitza els individus sinó justament el contrari: una societat en què la tecnologia genera llocs de treball, una societat en què aquesta mateixa tecnologia permet l'automatització de les feines més rutinàries i l'accés a la instrucció i a la cultura per part de persones que viuen en llocs remots o que per qualsevol motiu es veuen incapacitades a l'hora de desplaçar-se; una societat, finalment, que, permet un millor tractament de les malaties i també una major participació del ciutadà en la vida política.
Catalunya pot i ha d'esdevenir un país molt avançat, però també és molt important que la Societat de la Informació no creï regions marginades dins de Catalunya ni bosses de marginació social dins de les seves ciutats. Per això, les infrastructures de telecomunicacions han de ser tals que equilibrin el territori i la formació tecnològica ha de ser tal que no deixi ningú enrera.
Catalunya en Xarxa és un programa d'acció que aspira a construir una Catalunya moderna, que considera que aquesta modernitat pot comportar la prosperitat econòmica i també la justícia social, l'equilibri territorial i la dinamització de la vida cultural i política, i que creu que l'únic que ens cal és voluntat de fer-ho.
Sr. Miquel Puig i Raposo
Comissionat per a la Societat de la Informació

Sr. Antoni Farrés i Sabater
President de LOCARET

Home

csi1.gif (2160 bytes)

local1.gif (1560 bytes)