Els tres eixos del desenvolupament de la infrastructura d'Internet a Catalunya són, en primer lloc, l'augment del cabdal de cadascun dels components de la xarxa -troncals i accés local-; en segon lloc, l'augment del nombre de punts d'interconnexió entre els elements de la xarxa per a una gestió òptima del tràfic; finalment, una regulació que dinamitzi les inversions, els drets de pas i l'accés final a la xarxa interna dels edificis.

L'èxit del desplegament està, per tant, condicionat a la liberalització del mercat de les telecomunicacions, amb les implicacions corresponents pel que fa a la política de tarifes i a la qualitat de servei. En aquest sentit, el govern català vetllarà per tal que Catalunya -dins del context d'Espanya- desenvolupi amb els operadors una política d'homologació de tarifes. Aquestes hauran de respectar les normes de la competició i els interessos dels usuaris. Tanmateix, cal considerar fórmules de tarifació innovadores a partir dels preus d'interconnexió, així com el fet que aquestes es puguin modular en funció dels usos.
 

Figura 2. La gràfica presenta un dels indicadors més utilitzats per a mesurar la penetració de les comunicacions en un país. Actualment Catalunya se situa en un nivell semblant al d'Alemanya i Gran Bretanya. Aquest indicador, juntament amb el de penetració del cable, serà un dels que es tindrà a tenir en compte a l'hora de mesurar l'èxit del desplegament en infrastructures
Fonts: ESIS-ISPO 98-99, Telefònica, Airtel, DMR-CIS

(1) Inclou línies de telefonia bàsica, Ibercomi XDSI
(2) Llars subscrites a televisió per cable respecte al nombre de llars amb televisió. Dades de 1998, excepte DIN i FIN 97
(3) Llars equipades amb satèl·lit respecte al nombre de llars amb televisió. Dades de 1998, excepte FIN 97, ALE 96 i IRL 96

 


Iniciativa 1:
Desplegament de la xarxa d'infrastructures de telecomunicacions de banda ampla en tot el territori.


L'èxit a l'hora d'estimular la demanda passa per un desplegament de serveis en telecomunicacions orientats a una accessibilitat del ciutadà cohesionada tant social com territorialment, a uns preus acceptables i a la pròxima convergència dels audiovisuals amb les telecomunicacions.


El desplegament massiu del cable i de totes les tecnologies alternatives (elements que hauran de garantir l'accessibilitat dels ciutadans a les comunicacions amb banda ampla) és el factor decisiu per a la futura riquesa del país. Es tracta d'una tasca que es troba, fonamentalment, en mans de l'empresa privada, per la qual cosa l'Administració hi ha d'actuar promovent i vigilant que es duguin a terme les accions correctes. Aquesta iniciativa considera diverses accions per arribar amb banda ampla al mercat residencial, el qual experimentarà les transformacions més radicals a causa, precisament, de la seva necessària evolució cap a la banda ampla.

Accions:
  • Desplegament de cable en la xarxa troncal que ofereixi accés local al mercat empresarial i residencial.
  • Desplegament de xarxes de comunicació i difusió complementàries / alternatives (Satèl·lit, ADSL, etc).
  • Ordenació de l'accés a infrastructures bàsiques.
  • Modernització dels centres de commutació i creació d'un node neutre a Catalunya.
  • Expansió de maquinari de servidors d'Internet.

Dins de les accions d'aquest desplegament, essencialment orientades a les zones excedentàries, caldrà tenir cura de la situació concreta de certs barris o zones, que hauran de ser tractats específicament com a àrees deficitàries.

Agents:
CSI, LOCALRET, titulars d'infrastructures i operadors de telecomunicacions.

Home

csi1.gif (2160 bytes)

local1.gif (1560 bytes)