Iniciativa 2:
Impuls a les indústries de les Tecnologies de la Societat de la Informació a Catalunya.


L'objectiu d'aquesta iniciativa és desplegar un conjunt de mesures per a enfortir la creació i la producció de les empreses dedicades a les Tecnologies de la Societat de la Informació (TIC).


Els elements potenciadors del canvi són, fonamentalment, dos: per una banda, la facilitació de l'accés al capital i la potenciació dels vivers d'empreses TIC, i, per altra banda, la promoció del nou model d'empresa. A això cal afegir els incentius fiscals.

Esdevenir un país capdavanter en la producció de TIC és essencial per a Catalunya, i aquest objectiu sols es pot assolir fent que el capital sigui més accessible. Cal establir condicions adients per al finançament amb Capital Risc per a les empreses TIC, i promoure start ups (empreses embrió) a partir d'universitaris experts en Tecnologies de la Informació i les Comunicacions. L'objectiu és duplicar anualment les inversions en capital risc (CR) fins arribar el 2003 a nivells comparables als de països com Holanda. Paral·lelament, s'estudiaran les formes de crear un cultiu adient per a disposar d'uns "fons de capital TIC català". Per tant, cal acompanyar en la mesura del possible les accions de finançament amb accions borsàries.

Dins del paquet d'incentius fiscals per a les empreses que hagin fet inversions en TIC (o en reenginyeria de processos i formació orientades a les TIC) cal definir regulacions fiscals que permetin aplaçar les plusvàlues obtingudes per creadors de noves empreses quan aquestes plusvàlues es reinverteixin en empreses de creació de menys de 6 anys. És aquest un bon sistema -paral·lel al del bussiness angel americà- perquè els empresaris que han creat amb èxit una empresa en el passat aportin el seu ajut a altres empresaris que no tinguin experiència. Aquest sistema ha estat emprat en el marc del Pla Estratègic de la Societat de la Informació a França.

De forma addicional, en el paquet d'accions encaminades a afavorir un entorn de cultiu, caldria promoure el fet que l'empresariat estigués dotat d'infrastructures amb serveis de banda ampla (cable o tecnologies alternatives) a determinats punts i parcs industrials adientment equipats. En aquest sentit, es recomana que es faci una reconsideració urbanística del sòl, que s'estableixi una nova definició del sòl per a les empreses de serveis, a fi que puguin competir amb el sòl residencial. Això facilitaria una concentració d'empreses multimèdia en sòl urbà, alhora que incentivaria altres assentaments. Tot plegat hauria de redundar en l'assoliment d'un reequilibri territorial.

Accions:
  • Disponibilitat de capital: es promourà la inversió de capital activant les possibilitats de les gestores de capital risc per a la seva inversió a Catalunya en la forma de "capital llavor", i perquè, alhora, doni la natural confiança als inversors a fi que aflori l'inversor privat (business angel). Cal dir, així mateix:
    • Participació institucional als Fòrums de TI per a inversors europeus com a òrgan coorganitzador.
    • Estímul i suport als emprenedors pel que fa a la manera i el lloc des d'on accedir al capital.
  • Radicació de consorcis europeus a Catalunya. En aquest sentit caldria promoure la creació d'un Fòrum d'Inversió per a projectes empresarials europeus amb seu a Catalunya. Aquest Fòrum pot coexistir com una evolució interna dins de les gestores catalanes actuals.
  • Tractament fiscal específic per a la creació d'empreses TIC i per a les inversions d'empreses en TIC.
  • Establiment d'una Xarxa de recerca avançada en disseny i producció de productes TIC amb una participació mancomunada entre els investigadors públics i els privats. Aquesta xarxa estarà a l'abast del sector empresarial com una infrastructura més, i serà resultat de les iniciatives en R+D del Pla Estratègic.
  • Compartició de les actuals plataformes tecnològiques existents, que poden actuar com a dinamitzadores o impulsores de les noves tecnologies. A títol d'exemple: BCN activa, Infopime, ESA, etc.
  • Facilitació d'assessorament i política de suport als nous emprenedors TIC.
  • Dotació de premis per a les millors iniciatives empresarials referents a tecnologies de la Societat de la Informació.
  • Reconsideració urbanística del sòl: adaptació de les qualificacions del sòl a la nova realitat empresarial TIC, context en què el sòl residencial pot esdevenir un nou potencial per a les empreses de serveis tecnològics.

Agents:
Departament d'Economia i Finances, sector financer, Departament d'Indústria, sector privat, corporacions de televisió, CSI, LOCALRET, ens locals, sector multimèdia, cambres de comerç.

Iniciativa 3:
La promoció del sector empresarial de creació de continguts.



Per tal que el sector emergent de les empreses dedicades a la creació de continguts prosperi al nostre país, cal comptar amb mesures adequades per a les microempreses que conformen aquest sector i també per a les grans empreses del sector audiovisual per una altra. Es tracta de conjugar de la millor manera els agents que compondran en un futur quasi immediat el sector més important pel que fa la quantitat de persones a què donarà ocupació. El sector de l'audiovisual, segons l'estudi de CONDRINET de la CE, creixerà els propers 4 anys el 75% i crearà a Europa 300.000 nous llocs de treball.

Per altra banda, la creació de continguts multimèdia serà immensa tant pel que fa a l'edició electrònica de la premsa digital com pel que fa al sector del lleure -dels jocs interactius- i dels continguts per a la formació i l'educació.

L'assoliment d'aquesta iniciativa exigeix un seguit d'accions que donin suport a l'enfortiment del sector.

Accions:
  • Especificació d'incentius fiscals per a inversions en TIC i per l'adaptació de R+D al sector multimèdia.
  • Creació de centres d'innovació tecnològica de serveis multimèdia de banda ampla com a dinamitzadors del sector dels continguts regionals. Aquests centres d'excel·lència (que seran un dels elements que més dinamitzaran el sector) seran responsables de la creació, aprovisionament i exportació de continguts en la SI com a centres integradors i de suport a les PIMEs catalanes del sector de continguts. L'èxit final d'aquest objectiu radica en un replantejament de la formació acadèmica dels professionals del futur, els quals pràcticament seran "autònoms" que crearan la seva pròpia ocupació. Dins d'aquesta acció cal enfocar el problema del canvi cultural tant a nivell empresarial com a nivell acadèmic.
  • Coordinació del sector privat amb el sector públic per a la digitalització i creació de fons culturals, educatius i turístics i disponibilitat d'aquest fons. Anualment s'implantarà una línia d'actuació en cadascun dels àmbits (turisme, educació, cultura/oci).
  • Creació de vincles estables entre els projectes educatius de l'Administració i les empreses del sector de continguts i TIC per a la futura "escola interactiva". Aquests pactes comportaran un volum de negoci que serà conegut per ambdues parts cada bienni.
  • Una de les grans zones de negoci per als continguts serà el mercat llatinoamericà. En aquest sentit s'impulsarà la creació i exportació de continguts elaborats a Catalunya i pensats des de el primer moment com objecte d'exportació. Es donaran premis a les millors iniciatives en aquest àmbit.

Agents:
Departament de Cultura, Departament d'Indústria,Comerç i Turisme, cambres de comerç, sector privat editorial, diferents administracions, CUR i CSI, LOCALRED.
Iniciativa 4:
Convergència dels sectors audiovisual i multimèdia.

Activació de la convergència entre el sector de l'audiovisual tradicional d'una banda i el de les telecomunicacions i el multimèdia per l'altra. Aquesta iniciativa comporta un replantejament tant del negoci com del tipus de serveis i productes finals que produirà el mercat audiovisual interactiu en un mercat local però amb estratègies globals.


L'assoliment de l'objectiu comporta acords entre els operadors de cable i satèl·lit, les empreses proveïdores de videoservers, les televisions locals, els proveïdors de continguts multimèdia i audiovisuals, i les administracions.

Accions:
  • Promoció del teixit de corporacions de l'audiovisual amb incidència a Catalunya com a futura aposta pel sector audiovisual i de la comunicació. Per altra banda, suport a la convergència entre l'actual teixit de les televisions presents a Catalunya i les aplicacions derivades de les noves tecnologies, especialment Internet. Un exemple en seria el fet de promoure que els nous operadors de cable incorporin a les programacions de determinats canals els continguts generats per les televisions locals. Cal aprofitar la generació de continguts locals de les televisions d'abast territorial limitat per completar la informació disponible a Internet.
  • Establiment d'un projecte emblemàtic (audiovisual i interactiu) que sigui exemplificador i tingui visibilitat.

Cal apuntar, en aquest sentit, que les televisions locals constitueixen un instrument clau en l'aprenentatge i la professionalització dels futurs experts que necessita el sector.

Agents:
Departament de Cultura, Corporació Catalana de Ràdio i Televisió, televisions, ens locals, operadors de cable, CSI, LOCALRET, cambres de comerç.

Home

csi1.gif (2160 bytes)

local1.gif (1560 bytes)