Introducció

En el marc del desenvolupament del Pla Estratègic "Catalunya en Xarxa", s'ha volgut tenir una perspectiva de la situació actual de Catalunya dins l'àmbit de la Societat de la Informació respecte a altres països. Per aquesta raó, s'ha efectuat un treball de recopilació de dades indicatives de la penetració de les noves Tecnologies de la Informació i les Comunicacions a diferents països comparant-la amb la situació a Catalunya.

Aquest annex recull els indicadors utilitzats al llarg de la realització del Pla Estratègic per a la Societat de Informació "Catalunya en Xarxa" dins de cadascun dels seus àmbits:

    • Marc de la Societat de la Informació
    • Infraestructures i serveis bàsics
    • Indústria, comerç i continguts
    • Educació i formació
    • Administració i serveis al ciutadà
    • Sanitat i qualitat de vida
    • Societat i canvi cultural


Objectiu:
L'objectiu d'aquest annex és, d'una banda, definir la situació actual de Catalunya, i de l’altra establir uns primers elements que puguin servir de base per a mesurar el grau d'assoliment de les fites que s'ha marcat el Pla Estratègic.

Com a conseqüència de la ràpida evolució d'aquest sector es pretén que aquest estudi tingui una continuïtat i es vagi actualitzant anualment, de manera que es pugui seguir l'evolució del indicadors emprats. Això servirà de guia per al procés de seguiment del Pla Estratègic. A més, es pretén implicar a tots el agents socials de Catalunya en la realització de les estadístiques per tal d’aconseguir-ne la màxima fiabilitat.

Metodologia:
Les estadístiques fetes al nostre país i presentades en aquest Annex han estat recollides des del Comissionat per a la Societat de la Informació amb una col·laboració molt important de l'Institut d'Estadística de Catalunya entre finals de 1998 i el principi de 1999. En general, les fonts més utilitzades per a realitzar els estudis comparatius han estat Computer Industry Almanac, NUA, ISPO, IDESCAT, etc.

Les estadístiques s’han elaborat segons un mètode determinat que descrivim tot seguit. De les fonts d'àmbit europeu o mundial, s'han extret les dades de diferents països (com és ara els Estats Units, Anglaterra, Dinamarca, etc.). A continuació, s'han obtingut les dades de Catalunya a partir de fonts locals (IDESCAT, Institut d'Estudis Catalans, etc.). Finalment, s'han adaptat les dades de Catalunya als criteris seguits a les altres estadístiques per a obtenir unes dades comparables.

Dins el conveni signat pel CSI amb ANIEL, ASIMELEC, la Cambra Oficial de Comerç, Indústria i Navegació de Barcelona, l'Institut d'Estadística de Catalunya i SEDISI, es recolliran periòdicament dades estadístiques del sector industrial a Catalunya (fabricació i mercat de les TIC, nombre de treballadors, consum en TIC, etc.).
Les gràfiques presenten dos aspectes: per una banda, els valors estàtics comparatius i per altra banda, els valors estadístics que es volen assolir a curt i mig termini. Aquests valors prospectius es representen amb unes fletxes a la part superior de les gràfiques de barres.

Taula resum d'indicadors

Home

csi1.gif (2160 bytes)

local1.gif (1560 bytes)