Generalitat de Catalunya

Monogràfic multimèdia sobre la gestió de la sequera i consells per estalviar aigua. Febrer 2007. El web oficial de la Generalitat de Catalunya. Accés al contingut (Alt + 1)
Accés al menú de la secció (Alt + 2)
Multimèdia
Estalvi d'aigua
Inici > Multimèdia > Medi ambient > Estalvi d'aigua
Estalvi d'aigua

Si voleu, podeu veure el multimèdia en versió flash .

Gastar més aigua de la que necessitem és un comportament insolidari amb les persones i també amb els altres éssers vius. Per això, hem de fer servir només l'aigua imprescindible per satisfer les nostres necessitats.

La manca continuada de pluges en episodis de sequera provoca la reducció de les reserves d'aigua als embassaments i aqüífers i, per aquesta raó, en aquests casos, és encara més important utilitzar l'aigua d'una manera racional.

L'Agència Catalana de l'Aigua, seguint les directrius de la Directiva marc de l'aigua, desenvolupa una sèrie d'instruments i plans de gestió que tenen com a finalitat que es tendeixi a l'ús responsable, a la reutilització i per tant, a la reducció del consum, al mateix temps que es recuperen els aqüífers contaminats.


Gestió de la sequera

Quan la situació s'agreuja, cal aplicar les prescripcions del Decret de sequera, que preveu quatre escenaris diferents, davant un nivell de reserves preestablert:

  • Prealerta: Comencen les campanyes informatives i de conscienciació.
  • Alerta: S'incrementen les restriccions per als usos no domèstics.
  • Excepcionalitat: Major increment de les restriccions per als usos no domèstics.
  • Emergència: Restricció de l'abastament d'aigua de boca.

Abastament

L'aigua que consumim a les conques intercomunitàries prové bàsicament de l'Ebre, el Segre i els seus afluents, i també, de la Garona i dels rius de la conca catalana del Xúquer, que aporten entre tots globalment 6.389 hm3.

En el cas de les conques internes, les conques dels rius Muga, Llobregat, Fluvià, Ter, Tordera, Gaià i Francolí, aporten 2.657 hm3 anuals.

Conques internes

A la meitat més poblada del nostre territori, el consum d'aigua per a usos domèstics és el més important, fet que ens obliga a adoptar mesures d'estalvi individual, i emprar només l'aigua que necessitem.

  • Demanda domèstica i industrial a les conques internes: 65%.
  • Regadiu i ramaderia: 35%.

Conques catalanes de l'Ebre

El reg de goteig té un 30% més d'eficiència que el reg a manta i és més eficient fer ús de les aigües reutilitzades al reg agrícola. Aquestes mesures són indispensables per fer efectiu un estalvi significatiu.

  • Demanda domèstica i industrial: 4,5%.
  • Demanda del regadiu i la ramaderia: 95,5%.

Com es capta l'aigua?

Embassaments: Des de cada embassament, l'aigua arriba a les plantes de potabilització a través del propi riu (cas del Llobregat) o d'un sistema de canalitzacions (cas del Ter). Un cop tractada, es distribueix cap als dipòsits de capçalera de cada municipi i des d'aquests fins a les nostres aixetes en condicions òptimes per ser consumida.

Aqüífers: L'aigua destinada al consum prové de pous (que connecten amb els grans embasaments subterranis que són els aqüífers), o es capta directament d'un riu. L'itinerari és molt semblant: un cop bombejada i tractada a les plantes potabilitzadores, es condueix cap als dipòsits i es distribueix als centres de consum.


Consells per estalviar

Podem arribar a consumir entre 100 i 200 litres d'aigua potable per persona i dia. La vida domèstica quotidiana genera un consum continu d'aigua, que es pot reduir un 30% si prenem mesures per estalviar-la.

Buidar la cisterna del wàter: 6 - 10 litres d'aigua

Com estalviar?

Si col·loquem una o dues ampolles plenes dins del dipòsit del wàter o instal·lem un sistema de buidatge regulat, reduirem el consum d'aigua a la meitat.


Cicle rentadora: 60 - 90 litres d'aigua. Cicle rentavaixella: 18 - 30 d'aigua.

Com estalviar?

Si esperem a tenir la rentadora i el rentavaixella a plena capacitat abans de posar-los en funcionament, estalviarem aigua i energia elèctrica.


Omplir la banyera: 200 - 300 litres d'aigua

Com estalviar?

Si en lloc de banyar-vos feu servir la dutxa, consumireu entre 30 i 80 litres d'aigua.


Rentar les mans o les dents: 2 - 18 litres d'aigua.

Com estalviar?

Si quan rentem els plats a mà, ens netegem les dents, ens ensabonem les mans o ens afaitem, no deixem córrer l'aigua inútilment o instal·lem un dosificador, podrem estalviar-ne fins a un 75%.


Fuites d'aigua. Una gota cada dos segons: 6.000 litres l'any. Un fil d'aigua: 36.000 litres l'any.

Com estalviar?

Si evitem les fuites i reparem les aixetes que degoten, estalviarem fins a 30 litres al dia.


Regar una superfície de gespa de 100 m2 : 400 litres d'aigua

Com estalviar?

Si reguem el jardí ben d'hora o al vespre, reduirem l'evaporació i estalviarem molta aigua cas que plantem vegetació mediterrània autòctona.


Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | © Generalitat de Catalunya