Generalitat de Catalunya

Monogràfic multimèdia sobre com estalviar energia a la llar. Gener 2007. El web oficial de la Generalitat de Catalunya. Accés al contingut (Alt + 1)
Accés al menú de la secció (Alt + 2)
Multimèdia
Estalvi d'energia
Estalvi d'energia a la llar.

Si voleu veure la versió Flash, cliqueu aquí.

La despesa energètica de les llars catalanes supera els 1.500 millons d'euros l'any. Què podem fer per consumir menys energia i mantenir el mateix confort? Navegueu a través d'aquesta casa per descobrir com estalviar energia a la vostra llar


Rebedor
No es pot estalviar energia si no se sap quanta se'n gasta.
En aquest carnet, podeu anar apuntant la despesa energètica mes a mes per mirar de reduir-la.
Descarregar el carnet de comptabilitat

Cuina
Amb els anys, els electrodomèstics es desajusten i poden consumir més del compte. Per això, cal fer un bon manteniment dels equips que consumeixen energia a casa nostra, sobretot de les calderes i les bombes de calor. També és aconsellable revisar les instal·lacions elèctriques, de gas o dels radiadors.
És recomanable també que els electrodomèstics siguin de baix consum energètic, els anomenats "classe A", que consumeixen fins un 40% menys d'energia.
Limitar l'ús dels electrodomèstics que no són freqüents, com ara l'assecadora o el rentavaixella, és una altra manera d'estalviar.

Rentadora
Procureu posar la rentadora en marxa un cop és plena; la rentadora consumeix la mateixa quantitat d'energia sigui plena o no.
Fer servir una quantitat excessiva de detergent fa que la rentadora treballi més; és millor posar la quantitat justa. A més, d'aquesta manera el rentat durarà menys. El 85% de l'energia que consumeix la rentadora s'utilitza per escalfar l'aigua. Sempre que sigui possible, renteu la roba amb els programes de baixa temperatura.
Correcte: Rentar amb aigua freda i la quantitat de detergent justa.
Incorrecte: Rentar amb aigua excessivament calenta i molt detergent.

Una rentadora de classe B té un consum d'energia un 10% més alt que una de classe A. La diferència de preu entre una i altra, per a una mateixa marca, s'amortitza durant la vida útil de la rentadora perquè estalvia a més d'energia, aigua i detergent.


Frigorífic
Reviseu que la porta del frigorífic i el congelador tanquen correctament per evitar que s'escapi el fred malbaratant l'energia. La nevera és responsable del 9% de tot el consum d'energia a la llar. Compreu la nevera del volum que més s'ajusti a les vostres necessitats. El cost del consum d'una nevera al llarg de la seva vida útil és una vegada i mitja el seu preu de venda. Si compreu una nevera de classe A enlloc d'una de classe B, us estalviareu un 30% d'aquest cost.

Garatge
El transport és el principal motiu de consum d'energia amb més d'un 40% del total. Per mirar de reduir aquesta despesa, tenim al nostre abast una xarxa de transport públic. Un autobús ocupat consumeix per viatger i quilòmetre fins a 5 cops menys que un vehicle amb una sola persona. En trajectes inferiors a 2,5 km, es recomana anar a peu o fer servir la bicicleta. Una conducció suau, tranquil·la, aprofitant les marxes llargues i el fre del motor, respectuosa amb els altres conductors i anticipant-se al trànsit, pot arribar a estalviar fins un 20% del consum de l'automòbil. Compartiu l'automòbil quan sigui possible.

Bany
El 40% de l'aigua que consumim és calenta, quan l'escalfem, en multipliquem per 4 o 5 el preu. Recordeu que el consum d'aigua sempre està relacionat amb el consum d'energia.
Procureu no deixar oberta una aixeta d'aigua que no utilitzeu. També es recomanable optar per la dutxa en lloc del bany: estalviareu el triple d'energia. Un captador de 2 m² podria escalfar l'aigua calenta sanitària d'una llar fins a estalviar prop del 60% de l'energia que s'utilitza per al consum d'aigua calenta sanitària de quatre persones.
Saló
Els aparells electrònics tenen un consum d'energia permanent d'1,5 kWh/dia en el mode en espera (stand by). La suma d'aquest cost a final de mes pot ser bastant elevada.
Cal apagar els equips amb l'interruptor del propi aparell i no amb el comandament a distància per evitar el consum continu i innecessari d'energia. Podeu estalviar prop de 50 euros l'any.

Habitació
Més del 7% de l'energia que consumim a la nostra llar es gasta en il·luminació. El que cerquem és claror, i això ho podem aconseguir adequant la decoració de la nostra casa per aprofitar la llum natural.
Utilitzar bombetes de baix consum també és una bona forma d'estalviar energia. Tindreu la mateixa claror i reduireu el consum de watts.

El consum mitjà de calefacció de les llars catalanes és del 47% del seu consum total d'energia. Només per les finestres es pot perdre més del 20% de la calor generada per la calefacció. El rang de temperatures més adient és entre 20 i 22 ºC de dia i uns 17 o 18 ºC per la nit. Incrementar aquesta temperatura 1 ºC incrementa un 8% el consum de calefacció.


Terrassa
Aïllar correctament la casa ajudarà a mantenir la temperatura interior. Podeu fer servir cintes de material aïllant. Les més recomanables són les de vinil i silicona.

També heu de tenir en compte que les finestres de vidre senzill tenen una pèrdua energètica de 1.000 kWh l'any. En canvi, les finestres de doble vidre tenen una pèrdua energètica de 650 kWh l'any.


Instal·leu rivets a les juntures i escletxes de les finestres per no perdre calor.


Una família de 4 persones en un habitatge de 90 m2 en l'àmbit metropolità consumeix de 10.000 a 14.000 kWh/any que poden costar entre 600 i 900 euros/any.

Fer servir bombetes de baix consum i reduir a la meitat el consum d'electrodomèstics com ara el rentavaixelles i la rentadora, pot significar un estalvi de 150 euros (25 euros per les bombetes i 125 euros pels electrodomèstics).

A més a més, si els electrodomèstics són de classe A (de cost més elevat però de baix consum energètic), estalviareu al voltant de 300 euros i compensareu la despesa inicial feta per l'adquisició d'aquests aparells.


Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | © Generalitat de Catalunya