Accés al contingut
Accés al menú de la secció
 

Ordre de creació del Consell de la Professió Mèdica de Catalunya

 

DEPARTAMENT DE SALUT 



ORDRE SLT/349/2006, de 6 de juliol, de creació del Consell de la Professió Mèdica de Catalunya, adscrit al Departament de Salut. (Pàg. 30880)


ORDRE

SLT/349/2006, de 6 de juliol, de creació del Consell de la Professió Mèdica de Catalunya, adscrit al Departament de Salut.

Dins el conjunt de professionals sanitaris que presten serveis en els centres i les institucions sanitàries públiques de Catalunya, les especificitats de la professió mèdica i el valor afegit aportat per aquests/es professionals, requereix de la creació d'un instrument de caràcter permanent que garanteixi el diàleg i la comunicació mútua amb l'Administració Sanitària.

L'establiment d'un fòrum estable de participació dels agents del sistema sanitari és especialment rellevant davant la tasca de desenvolupament normatiu i d'execució que correspon assumir a l'Administració Sanitària a partir del marc legal bàsic constituït per la Llei 44/2003, de 21 de novembre, d'ordenació de les professions sanitàries, i la Llei 55/2003, de 16 de desembre, de l'Estatut Marc del personal estatutari dels serveis de salut, ambdues normes que incideixen bàsicament en els professionals sanitaris.

En aquest sentit, el Departament de Salut considera convenient dotar-se d'un òrgan de consulta i participació activa per tal de generar un debat sobre el paper del personal mèdic en el desenvolupament de les polítiques departamentals, la seva corresponsabilitat en l'assoliment dels objectius del sistema sanitari públic de Catalunya, la millora de la qualitat assistencial envers la ciutadania, els nivells de competència necessaris per tal de garantir el dret a la protecció de la salut i l'equitat de gènere en salut i tots aquells aspectes que es vagin generant en aquest entorn sanitari complex i dinàmic, des d'una perspectiva sociodemogràfica, assistencial, epidemiològica, tecnològica i de gènere. Les propostes que s'acordin en el si d'aquest fòrum seran considerades vinculants pel Departament de Salut en la determinació de les polítiques sanitàries d'acord amb el que s'estableix en aquesta Ordre.

D'acord amb el que s'ha exposat, i fent ús de les facultats que em confereix la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d'organització, procediment i règim jurídic de l'Administració de la Generalitat de Catalunya,

Ordeno:

Article 1

Es crea el Consell de la Professió Mèdica de Catalunya adscrit al Departament de Salut, com a òrgan permanent de consulta i participació del col·lectiu professional mèdic a Catalunya, reconeixent la singularitat de l'exercici de la professió mèdica.

Article 2

Corresponen al Consell de la Professió Mèdica de Catalunya les funcions següents:

a) Actuar com a òrgan de participació, consulta i cerca de consens del Departament de Salut en el desenvolupament de les polítiques professionals.

b) Actuar com a òrgan de consulta i participació en la determinació de qüestions relatives a l'exercici de la professió mèdica.

c) Actuar com a òrgan de consulta i participació del Departament de Salut en el desenvolupament de les polítiques acadèmiques i formatives del personal mèdic.

d) Col·laborar amb el Departament de Salut en el desenvolupament del Pla de Recursos Humans del sistema sanitari integral d'utilització pública de Catalunya.

e) Donar suport al Departament de Salut en el desenvolupament de la Llei d'ordenació de les professions sanitàries.

f) Participar en el procés de definició de les mesures d'implementació del Llibre Blanc de les Professions Sanitàries, i la seva revisió, si escau.

g) Participar en el procés d'anàlisi de les polítiques de salut i proposar accions per reduir les inequitats en salut, amb especial èmfasi en les desigualtats de gènere.

h) Participar en el procés de definició de les mesures d'implementació d'acció positiva per garantir el principi d'igualtat de tracte i d'oportunitats entre el personal mèdic pel que fa a l'ocupació, a la formació i a la promoció professional i a les condicions de treball.

Article 3

3.1  El Consell de la Professió Mèdica de Catalunya es compon dels membres següents:

a) Un/a president/a, que és el/la conseller/a de Salut.

b) Un/a vicepresident/a primer/a designat/designada pel/per la conseller/a de Salut. Un/a vicepresident/a segon/a designat/designada d'entre els vocals no pertanyents a l'Administració de la Generalitat de Catalunya, per aquests vocals.

c) Un/a secretari/secretària, que és el/la director/a de l'Institut d'Estudis de la Salut, i que actuarà amb veu i vot.

d) Vocals:

El/la secretari/secretària general del Departament de Salut.

El/la director/a del Servei Català de la Salut.

El/la director/a gerent de l'Institut Català de la Salut.

Un/a representant de l'Administració Sanitària amb rang orgànic mínim assimilat a director/a general.

El/la president/a del Consell de Col·legis de Metges de Catalunya i dos metges/metgesses en representació de les organitzacions mèdiques col·legials.

El/la president/a de l'Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i de Balears i un/a metge/metgessa designat/designada d'entre els presidents de les diferents societats científiques vinculades a l'Acadèmia.

El/la president/a de la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya.

El/la president/a de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària.

Tres metges/metgesses designats/designades a proposta de les organitzacions que agrupen els centres i les institucions sanitàries de Catalunya.

Dos/dues metges/metgesses de l'àmbit universitari de Catalunya, un/una dels/de les quals ha de ser degà/degana d'una facultat de Medicina, designats/designades a proposta del Consell Interuniversitari de Catalunya.

Set metges/metgesses designats/designades a proposta de les organitzacions sindicals de Catalunya. La representació sindical es determinarà proporcionalment basant-se en l'afiliació de metges i metgesses en els sindicats amb representativitat mèdica. Tanmateix, es garantirà la presència de quatre membres en representació de les organitzacions sindicals més representatives a Catalunya.

Un/una metge/metgessa en formació pel sistema de residència designat/designada a proposta del Consell de Col·legis de Metges de Catalunya.

Tres metges/metgesses de reconegut prestigi designats/designades pel/per la conseller/a de Salut.

3.2  La representació professional en el Consell ha de garantir la presència de metges i metgesses dels diferents àmbits d'activitat del sistema sanitari integral d'utilització pública de Catalunya (SISCAT): xarxa hospitalària, xarxa de centres, serveis i establiments sociosanitaris, xarxa de centres, serveis i establiments de salut mental, i centres d'atenció primària, com també ha de respondre a un criteri de representació adequada del territori.

3.3  El/la conseller/a de Salut nomena a les persones designades en cada cas, per un període de dos anys renovable, llevat les que ostentin la representació en virtut del càrrec que ocupen.

3.4  Les entitats que d'acord amb l'apartat 1 han de designar membres del Consell han de trametre al Departament de Salut les propostes de membres a nomenar, amb identificació, per a cada designació, d'un/a membre titular i d'un/a membre suplent. Els/Les membres suplents substituiran els membres titulars amb caràcter estable.

3.5  Les persones que siguin membres del Consell per raó del càrrec que ocupen poden delegar la seva assistència en la persona que reglamentàriament les substitueixi o aquella que el/la titular designi per escrit. Aquesta designació s'ha de notificar a la Secretaria del Consell.

Article 4

4.1  En el si del Consell de la Professió Mèdica de Catalunya es constitueixen, amb caràcter permanent, dues comissions de treball, dedicades a analitzar i debatre, d'entre els temes inclosos en l'àmbit funcional del Consell, una, aquelles qüestions vinculades a la configuració del sistema de formació professional, desenvolupament professional i planificació i ordenació de la professió mèdica, i l'altra, aquells aspectes associats a l'exercici professional del personal mèdic del sistema sanitari integral d'utilització pública de Catalunya.

La composició d'aquestes comissions és la que s'estableix en els articles 5.1 i 6.1, sens perjudici que el Consell pugui proposar al/a la conseller/a de Salut la incorporació de col·laboradors especials o professionals experts en l'àmbit d'estudi corresponent, si escau.

4.2  Sens perjudici de l'anterior, el Consell de la Professió Mèdica de Catalunya pot constituir altres comissions de treball, sota la responsabilitat de la persona vocal que es designi a aquestes efectes quan les tasques que tingui encomanades ho requereixin.

4.3  El/La president/a i el/la vicepresident/a primer/a del Consell de la Professió Mèdica de Catalunya podran assistir a les reunions de les comissions de treball, amb veu i sense vot.

4.4  Els acords adoptats en el si de les dues comissions de treball permanents, i d'aquelles que eventualment es puguin constituir, han de ser sotmesos a la discussió i aprovació del Consell de la Professió Mèdica de Catalunya.

Article 5

5.1  La Comissió de treball competent en aspectes relatius a l'ordenació de la professió mèdica està composta pels membres següents:

a) President/presidenta, el president/presidenta del Consell de Col·legis de Metges de Catalunya.

b) Secretari/secretària, el/la director/a de l'Institut d'Estudis de la Salut, i que actuarà amb veu i vot.

c) Vocals:

El/la representant del Departament de Salut amb rang orgànic mínim assimilat a director/a general o persona en qui delegui.

Cinc metges/metgesses d'entre els designats/designades a proposta de les organitzacions mèdiques col·legials.

El/la degà/degana d'una facultat de Medicina, designat/designada a proposta del Consell Interuniversitari de Catalunya.

Dos metges/metgesses d'entre els designats/designades a proposta de les organitzacions que agrupen els centres i les institucions sanitàries de Catalunya.

Tres metges/metgesses d'entre els designats/designades a proposta de les organitzacions sindicals de Catalunya. Es garantirà una presència mínima de totes les organitzacions sindicals representades en el Consell de la Professió Mèdica de Catalunya.

Un/una metge/metgessa en formació pel sistema de residència designat/designada a proposta del Consell de Col·legis de Metges de Catalunya.

Un/una metge/metgessa d'entre els designats/designades pel/per la conseller/a de Salut.

La representació professional en la comissió ha de garantir la presència de metges i metgesses dels diferents àmbits d'activitat del sistema sanitari integral d'utilització pública de Catalunya.

Les propostes de les organitzacions mèdiques col·legials per a la designació de les persones membres de la Comissió han de respondre a un criteri de representació adequada del territori i han de garantir que entre les persones designades hi hagi membres de l'Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i de Balears, de la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya i de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària.

5.2  Corresponen a la Comissió regulada en aquest article les funcions següents:

a) Informar preceptivament els projectes normatius que, en l'àmbit competencial de la Generalitat de Catalunya, tinguin continguts ordenadors de l'exercici de la Medicina i del sistema de reconeixement del desenvolupament professional.

b) Realitzar propostes per a la planificació de les necessitats de metges i metgesses i de l'oferta de formació especialitzada per al col·lectiu mèdic.

c) Proposar criteris per a l'orientació de la formació mèdica a Catalunya.

d) Fer propostes sobre els instruments per a la certificació de la competència professional del col·lectiu mèdic.

e) Promoure fórmules de participació dels professionals mèdics en el sistema sanitari.

f) Analitzar i proposar instruments i mesures de racionalització de la demanda assistencial, sempre preservant els estàndards de qualitat del sistema.

g) En general, formular propostes sobre l'organització del sistema sanitari i l'ordenació de la professió mèdica.

h) Fer propostes sobre l'enfocament de gènere en les polítiques de salut i en la formació del personal mèdic.

i) Qualsevol altra que li sigui expressament encomanada pel Consell de la Professió Mèdica de Catalunya, d'acord amb la legislació vigent.

Article 6

6.1  La Comissió de treball competent en aspectes relatius a l'exercici professional del personal mèdic del sistema sanitari integral d'utilització pública de Catalunya està composta pels membres següents:

a) President/presidenta, un/a metge/metgessa de l'organització sindical amb major representativitat en el Consell de la Professió Mèdica de Catalunya, la funció del/de la qual serà, a banda de les inherents a l'exercici de la presidència de la Comissió, la mediació per tal d'obtenir el màxim consens en l'exercici de les funcions d'aquesta Comissió.

b) Secretari/secretària, el/la director/a de l'Institut d'Estudis de la Salut, i que actuarà amb veu i vot.

c) Vocals:

Dos metges/metgesses d'entre els designats/designades a proposta o en representació de l'Administració Sanitària.

Tres metges/metgesses d'entre els designats/designades a proposta de les organitzacions que agrupen els centres i les institucions sanitàries de Catalunya.

Sis metges/metgesses designats/designades a proposta de les organitzacions sindicals. La representació sindical es determinarà proporcionalment basant-se en l'afiliació de metges i metgesses en els sindicats amb representativitat mèdica. Tanmateix, es garantirà una presència mínima de les organitzacions sindicals representats en el Consell de la Professió Mèdica de Catalunya.

Un/una metge/metgessa d'entre els designats/designades a proposta de les organitzacions mèdiques col·legials.

Un/una metge/metgessa en formació pel sistema de residència designat/designada a proposta del Consell de Col·legis de Metges de Catalunya.

La representació professional en la Comissió ha de garantir la presència de metges i metgesses dels diferents àmbits d'activitat del sistema sanitari integral d'utilització pública de Catalunya, i ha de respondre a un criteri de representació adequada del territori.

6.2  Corresponen a la Comissió regulada en aquest article les funcions següents:

a) Informar preceptivament els projectes normatius que, en l'àmbit competencial de la Generalitat de Catalunya, tinguin continguts que afectin les condicions d'exercici professional del personal mèdic del sistema sanitari integral d'utilització pública de Catalunya.

b) Realitzar propostes sobre el Pla de Recursos Humans del sistema sanitari integral de responsabilitat pública de Catalunya en aquelles qüestions que afectin, exclusivament, el personal mèdic.

c) Formular propostes i recomanacions en matèries que repercuteixin en la prestació de serveis per part del col·lectiu mèdic, per tal de millorar la qualitat, eficàcia i eficiència de l'atenció sanitària.

d) Qualsevol altra que li sigui expressament encomanada pel Consell de la Professió Mèdica de Catalunya, d'acord amb la legislació vigent.

Article 7

7.1  El Consell de la Professió Mèdica de Catalunya ha d'aprovar el seu reglament de funcionament intern, que ha d'incloure el de les comissions de treball.

7.2  El Consell de la Professió Mèdica de Catalunya i les seves comissions de treball han d'ajustar el seu funcionament a la normativa reguladora dels òrgans col·legiats de la Generalitat de Catalunya.

7.3  Els acords del Consell de la Professió Mèdica de Catalunya han d'adoptar-se per majoria de dos terços dels seus membres.

7.4  Els acords de les comissions de treball han d'adoptar-se per consens entre les parts.

7.5  Les matèries que siguin tributàries d'acord tindran caràcter executiu en els àmbits que correspongui i les parts estan obligades a promoure el seu compliment, salvaguardant els àmbits de la negociació col·lectiva.

Article 8

Els membres del Consell de la Professió Mèdica de Catalunya i de les comissions de treball poden percebre les dietes i les indemnitzacions que els corresponguin, d'acord amb la normativa vigent. El personal que hi participi en representació de la Generalitat de Catalunya no percep les esmentades dietes i indemnitzacions.

Disposició addicional

Única

Quan en exercici de les seves funcions, el Consell de la Professió Mèdica de Catalunya o qualsevol de les seves comissions de treball tracti temes que afectin l'exercici professional de l'odontoestomatologia, la presidència corresponent ha de garantir que, abans de la presa en consideració i votació, si escau, de l'assumpte se'n doni trasllat per a consulta, al Col·legi Oficial d'Odontòlegs i Estomatòlegs de Catalunya.

Disposició final

Única

Aquesta Ordre entrarà en vigor l'endemà de la seva publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

Barcelona, 6 de juliol de 2006

Marina Geli i Fàbrega

Consellera de Salut

ORDRE SLT/453/2006, de 27 de setembre, de modificació de l'Ordre SLT/349/2006, de 6 de juliol, de creació del Consell de la Professió Mèdica de Catalunya, adscrit al Departament de Salut.


ORDRE

SLT/453/2006, de 27 de setembre, de modificació de l'Ordre SLT/349/2006, de 6 de juliol, de creació del Consell de la Professió Mèdica de Catalunya, adscrit al Departament de Salut.

Mitjançant l'Ordre SLT/349/2006, de 6 de juliol (DOGC núm. 4676, de 14.7.2006), s'ha creat el Consell de la Professió Mèdica de Catalunya, adscrit al Departament de Salut, com a òrgan permanent de consulta i participació del col·lectiu professional mèdic a Catalunya;

Atesa la conveniència de revisar la composició del Consell de la Professió Mèdica de Catalunya i de la Comissió de treball en aspectes relatius a l'ordenació de la professió mèdica per afavorir una major participació de les organitzacions sindicals, com també el funcionament del Consell pel que fa al quòrum d'adopció;

D'acord amb el que s'ha exposat, i fent ús de les facultats que em confereix la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d'organització, procediment i règim jurídic de l'Administració de la Generalitat de Catalunya,

Ordeno:

Article únic

Es modifica l'Ordre SLT/349/2006, de 6 de juliol, de creació del Consell de la Professió Mèdica de Catalunya, adscrit al Departament de Salut, en els termes següents:

1. L'article 3.1 queda redactat com segueix:

"3.1 El Consell de la Professió Mèdica de Catalunya es compon dels membres següents:

"a) Un/a president/a, que és el/la conseller/a de Salut.

"b) Un/a vicepresident/a primer/a designat/designada pel/per la conseller/a de Salut. Un/a vicepresident/a segon/a designat/designada d'entre els vocals no pertanyents a l'Administració de la Generalitat de Catalunya, per aquests vocals.

"c) Un/a secretari/secretària, que és el/la director/a de l'Institut d'Estudis de la Salut, i que actuarà amb veu i vot.

"d) Vocals:

"El/la secretari/secretària general del Departament de Salut.

"El/la director/a del Servei Català de la Salut.

"El/la director/a gerent de l'Institut Català de la Salut.

"Un/a representant de l'Administració Sanitària amb rang orgànic mínim assimilat a director/a general.

"El/la president/a del Consell de Col·legis de Metges de Catalunya i dos metges/metgesses en representació de les organitzacions mèdiques col·legials.

"El/la president/a de l'Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i de Balears i un/a metge/metgessa designat/designada d'entre els presidents de les diferents societats científiques vinculades a l'Acadèmia.

"El/la president/a de la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya.

"El/la president/a de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària.

"Tres metges/metgesses designats/designades a proposta de les organitzacions que agrupen els centres i les institucions sanitàries de Catalunya.

"Dos/dues metges/metgesses de l'àmbit universitari de Catalunya, un/una dels/de les quals ha de ser degà/degana d'una facultat de Medicina, designats/designades a proposta del Consell Interuniversitari de Catalunya.

"Onze metges/metgesses designats/designades a proposta de les organitzacions sindicals de Catalunya. La representació sindical es determinarà proporcionalment basant-se en l'afiliació de metges i metgesses en els sindicats amb representativitat mèdica. Tanmateix, es garantirà la presència de quatre membres en representació de les organitzacions sindicals més representatives a Catalunya.

"Un/una metge/metgessa en formació pel sistema de residència designat/designada a proposta del Consell de Col·legis de Metges de Catalunya.

"Tres metges/metgesses de reconegut prestigi designats/designades pel/per la conseller/a de Salut."

2. L'article 5.1 queda redactat com segueix:

"5.1 La Comissió de treball competent en aspectes relatius a l'ordenació de la professió mèdica està composta pels membres següents:

"a) President/presidenta, el president/presidenta del Consell de Col·legis de Metges de Catalunya.

"b) Secretari/secretària, el/la director/a de l'Institut d'Estudis de la Salut, i que actuarà amb veu i vot.

"c) Vocals:

"El/la representant del Departament de Salut amb rang orgànic mínim assimilat a director/a general o persona en qui delegui.

"Cinc metges/metgesses d'entre els designats/designades a proposta de les organitzacions mèdiques col·legials.

"El/la degà/degana d'una facultat de Medicina, designat/designada a proposta del Consell Interuniversitari de Catalunya.

"Dos metges/metgesses d'entre els designats/designades a proposta de les organitzacions que agrupen els centres i les institucions sanitàries de Catalunya.

"Quatre metges/metgesses d'entre els designats/designades a proposta de les organitzacions sindicals de Catalunya. Es garantirà una presència mínima de totes les organitzacions sindicals representades en el Consell de la Professió Mèdica de Catalunya.

"Un/una metge/metgessa en formació pel sistema de residència designat/designada a proposta del Consell de Col·legis de Metges de Catalunya.

"Un/una metge/metgessa d'entre els designats/designades pel/per la conseller/a de Salut.

"La representació professional en la comissió ha de garantir la presència de metges i metgesses dels diferents àmbits d'activitat del sistema sanitari integral d'utilització pública de Catalunya.

"Les propostes de les organitzacions mèdiques col·legials per a la designació de les persones membres de la Comissió han de respondre a un criteri de representació adequada del territori i han de garantir que entre les persones designades hi hagi membres de l'Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i de Balears, de la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya i de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària."

3. L'article 7.3 queda redactat com segueix:

"7.3 Els acords del Consell de la Professió Mèdica de Catalunya han d'adoptar-se per majoria absoluta dels seus membres."

Disposició final

Única

Aquesta Ordre entrarà en vigor el dia de la seva publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

Barcelona, 27 de setembre de 2006

Marina Geli i Fàbrega

Consellera de Salut


 

 

Data de publicació: 10/02/2009
Data de modificació: 10/02/2009
Avís legal | Accessibilitat | Sobre el web | © Consell Professió Mèdica de Catalunya |