Accés al contingut
Accés al menú de la secció

Generalitat de Catalunya - www.gencat.cat

 

Guia d'avaluació de risc-benefici per a la salut

 
El Comitè Científic de l'EFSA ha elaborat una guia per realitzar avaluacions de risc-benefici dels perills alimentaris. El document se centra en els riscs i beneficis per a la salut humana i no tracta qüestions socials, econòmiques ni altres consideracions com ara qüestions de "rendibilitat". L’EFSA considera essencial la formulació del problema amb caràcter previ a l'avaluació del risc-benefici. S'haurà d'arribar a un acord entre l'avaluador i el gestor de riscs i beneficis en els termes de referència a fi de garantir que el resultat de l'avaluació sigui útil i rellevant per als objectius del gestor. Els experts recomanen desenvolupar pas a pas l'avaluació del risc-benefici:

  1. fer una avaluació inicial, abordar la qüestió de si els riscs per a la salut superen clarament els beneficis per a la salut o viceversa,
  2. fer una avaluació més precisa amb l'objectiu d'oferir una estimació quantitativa o semiquantitativa de riscs i beneficis a nivells pertinents d'exposició i utilitzant criteris de mesura habituals, i
  3. comparar riscs i beneficis utilitzant criteris de mesura compostos, com ara el DALY (anys de vida ajustats per invalidesa) o el QALY (anys de vida ajustats per qualitat), per expressar els resultats de l'avaluació del risc-benefici com un únic valor d'impacte net sobre la salut.

El resultat de cada pas de l'avaluació ha d'incloure també una descripció de les fortaleses i debilitats de les proves en què es basa i les incerteses associades. Al terme de cada pas de l'avaluació del risc-benefici, hauria de tenir lloc un diàleg entre l'avaluador i el gestor de risc-benefici per saber si la informació proporcionada ha estat suficient o si és necessari afinar els termes de referència abans de continuar amb el pas següent de l'avaluació.

A l'informe es presenten dos exemples per il·lustrar l'enfocament proposat d'avaluació de risc-benefici: el seleni com un nutrient indispensable, i el consum de peix.

Accés al document original: Guidance on human health risk-benefit assessment of foods
 
 

Data de publicació: 13/07/2010
Data de modificació: 16/07/2010

Comparteix: Facebook Twitter Delicious
Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | © Generalitat de Catalunya