Et presentem el joc interactiu basat en el conte La Laura i en Joan fan recerca a tota potència. Entra-hi i esdevindràs protagonista d'una apassionant recerca climàtica amb molts enigmes i sorpreses.
Ja has llegit el conte? Et recomanem que ho facis: t’ajudarà a prendre decisions durant el joc. Si no el tens, el pots descarregar aquí:
Un cop premis la fletxa, començarà el joc: mou-te lliurement pels diferents escenaris i realitza les activitats que hi trobaràs. No totes les activitats seran accessibles d’entrada, de vegades et caldrà haver-ne superat una altra prèviament per poder-hi entrar.
Et recomanem que tinguis a mà paper i llapis, els necessitaràs.
A punt? Doncs endavant!
L’any 1970 un equip científic va detectar mesures estranyes a l’estació meteorològica deKanton,una petita illa al sud de l’oceà Pacífic. Les prediccions que feien del clima de la zona no els quadraven. Algun fenomen desconegut estava pertorbant els càlculs. Per tal de comprendre el que estava passant, van començar a acumular dades per estudiar-les i van demanar ajuda a equips de recerca d’arreu del món.
Ressegueix els passos de la seva recerca des de les instal·lacions delCentre deRecerca Matemàtica.Interpreta les dades per descobrir tot el que sabem sobre aquest fenomen i descobreix com les matemàtiques ens poden ajudar a millorar les prediccions climàtiques.
El Centre de Recerca Matemàtica (CRM) de Bellaterra fa servir les matemàtiques per comprendre com funcionen els fenòmens meteorològics i climàtics. Navega pels seus espais perrecopilar la informacióque necessites per comprendre el fenomen que s’ha descobert a Kanton.
L’estació meteorològica de l’illa té molts aparells per mesurar variables com la temperatura, el vent o la pluja. Saber com es comporten aquestes variables ens permetrà comprendre el temps atmosfèric i el clima del lloc on som. Per exemple, quan la pressió atmosfèrica és alta ens indica que farà bon temps, però quan disminueix és un senyal que indica que probablement plourà.
Continuar
Per accedir a les mesures de l’estació i comprendre què està passant, has de saber com funciona una estació i quina informació ens dona. Arrossega les mesures atmosfèriques per casar-les amb l’aparell corresponent.
Fantàstic, ara que saps com funciona l’estació meteorològica, ja pots accedir a les dades atmosfèriques per continuar la recerca!
Analitzar les dades
Després d’analitzar les dades de l’illa de Kanton, observes quecada 30-60 diesaproximadamentla velocitat del vent augmenta molt i la pressió atmosfèrica disminueix.
A més, cada vegada que això passa es repeteix la seqüència següent: primer hi ha uns dies amb fortes tempestes (més intenses del que seria normal), i després uns dies en què el temps és sec i assolellat (i també més sec del que seria normal).
Aquest tipus de comportament es pot definir com unaoscil·lacióen el temps atmosfèric.
L’equip científic que va detectar aquest fenomen per primer cop estava format pels dos investigadors Roland Madden i Paul Julian. Per això l’oscil·lació s’anomena «oscil·lació de Madden-Julian».
En resum, l’oscil·lació de Madden-Julian té lloc cada 30-60 dies. Apunta’t aquesta dada,perquè la necessitaràs més endavant.
Continuar
Per poder fer aquesta activitat necessites saber cada quan té lloc l’oscil·lació de Madden-Julian (en trobaràs la resposta a l’estació meteorològica):
Has d’esperar un minut per tornar-ho a provar. Trobaràs la resposta a l’estació meteorològica.
Sortir
Per poder comprendre com funcionen les prediccions del temps necessites saber quins tipus de fenòmens existeixen. Selecciona el canvi atmosfèric per a cadascuna de les frases següents:
Ahir va ser el dia més xafogós
i amb humitat més alta de la setmana
A l’estiu les temperatures són més altes i fa molta calor
El pròxim hivern es preveu més fred i sec que el d’enguany
Demà baixaran de 5 a 10 °C les temperatures a l’interior
i farà molt fred
És més probable que nevi a la muntanya que no a la platja
A la primavera acostuma a ploure més i tot està més verd i florit
El cap de setmana es preveuen pluges intenses
Els pròxims dies el vent bufarà amb força del mar cap a la costa.
Els ports marítims ja han activat les alertes
Les previsions meteorològiques es fan amb pocs dies d’antelació; per exemple, per saber si demà plourà o farà sol. Les previsions climatològiques, en canvi, són a llarg termini i tenen molt a veure amb les estacions (més de 3 mesos, un any o més d’un any): per exemple, cada estiu a Catalunya fa calor.
Continuar
Canvis atmosfèrics a curt termini. Meteorologia, estudia el temps atmosfèric. | Canvis atmosfèrics a llarg termini. Climatologia, estudia el clima. |
---|---|
Ahir va ser el dia més xafogós i amb humitat més alta de la setmana. | A l’estiu les temperatures són més altes i fa molta calor. |
Demà baixaran de 5 a 10 °C les temperatures a l’interior i farà molt fred. | El pròxim hivern es preveu més fred i sec que el d’enguany. |
El cap de setmana es preveuen pluges intenses. | És més probable que nevi a la muntanya que no a la platja. |
Els pròxims dies el vent bufarà amb força del mar cap a la costa. Els ports marítims ja han activat les alertes. | A la primavera acostuma a ploure més i tot està més verd i florit. |
A l’estació meteorològica has vist que l’oscil·lació que estudies passa cada 30-60 dies; per tant, es tracta d’un fenomen…
Ja has començat a saber coses sobre l’oscil·lació.
Per poder predir com afectarà el clima de la zona, has de continuar investigant!
Continuar
Les dades de l’estació meteorològica ens diuen que l’oscil·lació està pertorbant el clima de la zona. Per poder saber com l’està modificant, abans has de descobrir quin tipus de clima hi ha a Kanton i quins fenòmens atmosfèrics hi tenen lloc.
Continuar
Llegeix les explicacions i fixa’t en les icones que surten en cada cas.
Selecciona l'explicació que correspon a les àrees indicades sobre el mapa:
Molt bé! Ja has col·locat les diferents zones climàtiques. Recordes quantes estacions tenia cadascuna? Selecciona les icones que corresponguin a cada zona:
El fet que hi hagi zones amb climes diferents segons la latitud on es troben, es deu a la inclinació de l’eix de la Terra. Aquesta inclinació determina la quantitat de sol que reben i fa que el clima sigui més calorós o fred o menys. A més de tenir un nombre d’estacions diferent, algunes d’aquestes zones pateixen fenòmens com els huracans o les sequeres. L’illa de Kanton està situada en una d’aquestes zones.
Descobreix alguns dels fenòmens meteorològics que trobem en aquestes zones i com els afecta l’oscil·lació.
Continua la recerca
El clima sempre és càlid i les precipitacions són constants durant tot l’any.
Les zones tropicals tenen climes càlids. Hi ha una estació plujosa (estiu) i una de seca (hivern).
El clima va canviant de forma suau cada 3 mesos donant lloc a les estacions.
Abans de seguir la recerca,
cal que coneguis el clima de l’illa de Kanton.
Una de les observacions que ha fet l’equip científic de l’illa és que l’oscil·lació afecta els fenòmens meteorològics i climàtics que es produeixen en aquesta zona.
Continuar
Emparella cada fotografia amb la seva descripció i descobreix què passa quan cadascun d’aquests fenòmens s’encreua amb l’oscil·lació!
Molt bé! Ara ja coneixes els fenòmens meteorològics i climàtics que es produeixen a la zona equatorial. A continuació, estudiarem què passa quan els afecta l’oscil·lació que estem estudiant.
Mostra què passa
Com pots veure, l’oscil·lació Madden-Julian pot intensificar els diferents fenòmens quan s’hi encreua. Els equips científics han vist que també en pot ser l’origen.
Saber més coses sobre l’oscil·lació Madden-Julian ens servirà per prendre mesures per afrontar possibles inundacions i sequeres, i així evitar pèrdues de cultius, de fauna o de vegetació i humanes.
Continuar
Monsons, vents que provoquen pluges torrencials i inundacions.
El Niño, pluges i fortes inundacions, i La Niña, sequera.
Huracà, tempesta circular que es forma en el mar.
Sequera, llarg període de temps sense pluges.
Si esbrinem cap a on es mou l’oscil·lació, els territoris podran estar preparats per a quan arribi. Al següent mapa podràs veure la situació dels llocs on s’han pres mesures.
Continuar
Les coordenades s’expressen en graus i es diferencia si són al nord (N), al sud (S), a l’est (E) o a l’oest (O).
Clica sobre el punt del mapa format per les coordenades dels graus que indica cada localització:
Genial, has colocat les coordenades correctament!
En quina direcció avança l’oscil·lació?
Recorda-ho: cap a l’EST!
Apunta-t’ho!
Continuar
En quina direcció avança l’oscil·lació?
Per saber-ho, fes l’altre joc de l’escenari.
En quina direcció avança l’oscil·lació?
Selecciona el punt cardinal correcte:
L’oscil·lació avança cap a l’est.
A quina velocitat?
Continuar
Aquí tens el calendari del temps que ha fet a Kanton i a Medellín:
Illa de Kanton Agost
Medellín Setembre
La pertorbació que passa per l’illa de Kanton a l’agost arriba al continent americà?
Amb quants dies de diferència ha aparegut la pertorbació a Medellín respecte al seu inici a l’illa de Kanton? ?
Molt bé! Saber la velocitat de l’oscil·lació ens permetrà saber on anirà, i quin dia arribarà. Acabes de desbloquejar l’últim escenari, en el qual trobaràs informació molt valuosa per a la recerca que estàs fent!
Continuar
Al Centre de Recerca Matemàtica fan servir les matemàtiques per comprendre el món que ens envolta, per poder fer prediccions. Construeixen models matemàtics que, per exemple, ens ajudin a predir quan serà més probable que es produeixi un fenomen extrem i amb quina intensitat.
Construeix models matemàtics
Per comprendre com ho fan i com ho apliquen a la meteorologia, abans estudiarem un parell d’exemples sobre altres temes. Mirarem de quina manera la durada dels embarassos o la intensitat dels terratrèmols es poden ajustar a models matemàtics.
Continuar
Quant dura un embaràs?
Per fer-nos una idea de com s’analitzen aquestes dades, farem un exemple amb 44 embarassos.
Això és una gràfica que s’anomena «de campana» o «normal». Serveix per veure que és més probable que passin coses en els valors del mig que no en els extrems. Així, és molt més probable que un embaràs duri 280 dies que no pas 300 dies.
Hi ha moltes coses a la natura que segueixen aquest model: l’alçada de les persones, altres variables mèdiques com la pressió arterial o els nivells de sucre, els errors quan fem algunes coses, com per exemple en la fabricació d’una peça, etc.
Continuar
Hi ha fenòmens, però, que no encaixen en la gràfica normal. Mireu aquestes dades sobre el nombre de terratrèmols segons la potència que tenen.
Aquest gràfic és molt diferent de l’anterior. Aquí el més probable és trobar fenòmens «suaus» i molt poc probable trobar-ne de «devastadors». A aquest tipus de gràfic se l’anomena «llei de potències».
Com hem vist per als terratrèmols, hi ha molts altres fenòmens a la natura que segueixen aquest model, com ara les pluges o els huracans. Però encara hi ha més coses! La llei de potències també la trobem quan estudiem poblacions (el 80 % de les persones viu al 20 % de les ciutats més poblades) o paraules (el 80 % de les paraules que diem són el 20 % de les paraules del diccionari).
Continuar
I els efectes de l’oscil·lació Madden-Julian?
Segueixen una distribució normal o una llei de potències?
Cada cop que l’oscil·lació està activa, se’n classifica la intensitat.
Es tenen observacions de molts anys, un registre històric. A continuació farem servir les observacions de tres anys per analitzar la intensitat de l’oscil·lació.
Continuar
Compta el nombre de vegades que l’oscil·lació és més o menys intensa i després utilitza la gràfica per representar els resultats.
Correcte! Aquest gràfic ens parla de la freqüència i la intensitat en la qual apareix una oscil·lació. Les dades de baixa intensitat són les més freqüents, i altres més intenses ho són menys.
Molt bé! L’oscil·lació Madden-Julian segueix la Llei de Potències.
L’equip del CRM està analitzant si les oscil·lacions Madden-Julian sempre s’ajusten a la llei de potències. Si ho demostren, podran modelar el comportament de l’oscil·lació i millorar les prediccions del clima a les zones on es produeix.
Continuar
Felicitats! Has arribat al final del recorregut! Amb tota la informació que has trobat, l’equip científic actual de l’estació meteorològica de l’illa de Kanton pot millorar les prediccions meteorològiques de l’illa:
Fenomen observat | Oscil·lació Madden-Julian. És un fenomen subestacional. |
---|---|
Cada quant es produeix? | Cada 30-60 dies |
En quina direcció es mou? | Est |
A quina velocitat es mou? | 18 km/h |
Què provoca? | Intensifica fenòmens meteorològics i climàtics propis de la zona equatorial |
A més, amb la recerca que es fa al CRM les matemàtiques ens ajudaran a millorar les prediccions d’oscil·lacions futures.
Gràcies per la teva contribució!La recerca continua!
Atenció!
Els equips científics d’altres estacions meteorològiques ens han comunicat que estan observant resultats similars en les seves mesures. Això vol dir que l’oscil·lació es mou i també afecta altres territoris. Abans d’estudiar el moviment de l’oscil·lació, investiga com és el clima de la zona i com l’afecta el seu pas.
Baròmetre / Pressió atmosfèrica
La pressió atmosfèrica és la força que fa l’aire sobre la superfície terrestre. Com més quantitat d’aire tinguem a sobre nostre, més pressió notarem. És a dir, al cim d’una muntanya la pressió de l’aire serà més baixa, i a nivell del mar, serà més alta.
Termòmetre / Temperatura
Els termòmetres ens permeten saber la temperatura en un lloc i un moment determinats.
Penell / Direcció del vent
El penell ens permet mesurar la direcció del vent. La part que gira es mou d’acord amb la direcció del vent.
Anemòmetre / Velocitat del vent
La velocitat a la qual es mouen les cassoletes ens permet saber la velocitat del vent. El seu nom prové de la paraula grega ánemos, que significa «vent».
Higròmetre / Humitat de l’aire
Dins l’aparell hi ha un fil fet d’un material que s’estira quan l’ambient és humit i que s’encongeix quan és sec. Un mecanisme intern ens permet mesurar aquestes diferències i determinar el tant per cent d’humitat de l’aire.
Pluviòmetre / Quantitat de pluja
Mesura la quantitat de pluja en un indret durant un període de temps determinat. L’aigua es recull amb un embut i va a parar a un recipient, on es mesura.
Aquesta resposta no és correcta
Opció incorrecta.
Selecciona una altra opció.
A l’estació meteorològica havies vist que l’oscil·lació passava cada 30–60 dies.
Recorda!
Els fenòmens meteorològics són canvis a curt termini (menys de 10 dies).
Recorda!
Els fenòmens climatològics són canvis a llarg termini (més de 3 mesos, un any o més d’un any).
Molt bé! No correspon a cap de tots dos.
L’oscil·lació de Madden-Julian correspon als anomenats fenòmens subestacionals, que significa fenòmens més petits que una estació (més curt que la primavera, per exemple). Tenen una durada intermèdia entre els fenòmens meteorològics i els climàtics, aproximadament d’entre 2 setmanes i 3 mesos. Alguns exemples són els huracans, les sequeres o les tempestes tropicals com El Niño.
Aquesta explicació no correspon a l'àrea indicada. Torna a intentar-ho!
Genial! Aquesta explicació correspon a l'àrea indicada. Continua amb la següent àrea!
No és correcte. Prova de seleccionar o desseleccionar alguna icona!
Genial! Has seleccionat les icones correctes per a cada àrea!
No és correcte. Prova de seleccionar una altra opció!
Resposta correcta!
La sequera és un període de temps prolongat en què hi ha manca d’aigua, generalment perquè no plou prou. Pot empitjorar a conseqüència dels efectes de La Niña o a causa de l’augment de la temperatura del canvi climàtic. Té un gran impacte en l’agricultura, els boscos i els éssers vius en general.
Quan la sequera és molt forta, es diu que és un fenomen extrem.
Resposta correcta!
Durant El Niño, la superfície de l’oceà Pacífic tropical s’escalfa més del que és habitual i això fa que baixi la pressió atmosfèrica i es produeixin pluges fortes i inundacions a l’Amèrica del Sud.
En canvi, durant La Niña passa tot el contrari: l’aigua de l’oceà es refreda i dona lloc a episodis de sequera en aquest indret.
El Niño i la Niña són fenòmens subestacionals i es produeixen de manera irregular.
Resposta correcta!
Els Monsons són vents que inverteixen la direcció en què bufen (des del continent cap a l’oceà o viceversa) segons l’estació de l’any, a causa del canvi de temperatura entre el continent i l’oceà.
Poden provocar pluges torrencials i inundacions i afecten principalment regions tropicals. Són fenòmens estacionals, és a dir, es produeixen en una època determinada de l’any.
Resposta correcta!
L’huracà (anomenat també cicló, tempesta tropical, o tifó, depenent del lloc del món on es produeix) és una gran tempesta circular, que es forma en el mar quan la temperatura puja de 26º i va acompanyada de forts vents i pluja que envolten "l’ull" central, que pot produir grans destrosses si arriba a tocar terra.
Quan un huracà és molt fort se’n diu que és un fenomen extrem.
Aquesta coordenada no és la que indica la localització. Torna a intentar-ho!
Genial! Aquesta coordenada és correcta.
Selecciona la següent coordenada.
La resposta no és correcta.
Revisa els dies del mes de cada mesura.
Correcte! Les dades indiquen que avança sempre cap a l'est!
Segur?
A l’activitat que acabes de fer has obtingut la resposta.
Exacte!
Cap a l’est.
Fixa-t’hi bé. A Medellín sembla que passa la mateixa pertorbació que s’ha registrat a l’illa de Kanton.
Sí, passa per Medellín uns quants dies després de passar per l’illa de Kanton. Ja pots respondre la següent pregunta.
La teva resposta no és correcta! Torna a comprovar els calendaris i fixa’t que els mesos són diferents!
Exacte!
En aquesta ocasió, l’oscil·lació ha trigat 24 dies a arribar a Medellín. Entre Kanton i Medellín hi ha 10.700 km. Això vol dir que es mou a una velocitat de 445 km/dia, que equival a uns 18 km/h, una velocitat que pots assolir anant amb bicicleta. La podries seguir i fins i tot avançar!
A aquesta velocitat, l’oscil·lació triga entre un i tres mesos a fer tota la volta al món.
Als dos calendaris es repeteix una mateixa seqüència de 8 símbols meteorològics que indiquen un període de pertorbació.
Compta els dies que passen des que comença la seqüència de símbols a Kanton fins que comença a notar-se a Medellín.
Aquest valor no és correcte.
Torna a intentar-ho!
Genial!
Continua amb el següent valor.
No és correcte.
Prova una altra opció!