Generalitat de Catalunya

Web amb imatges de la cerimònia de lliurament de les Creus de Sant Jordi per part del president. El web oficial de la Generalitat de Catalunya. Accés al contingut (Alt + 1)
Accés al menú de la secció (Alt + 2)
Creus de Sant Jordi 2014
Creus de Sant Jordi
Inici > Creus de Sant Jordi 2014 > Persones guardonades
Fotografies de Jordi Bedmar

 • Xavier Benguerel Godó

  Xavier Benguerel GodóCompositor, nascut a Barcelona (Barcelonès). Per la qualitat d’una producció que ha tractat tots els gèneres amb un estil propi, des de la peça intimista fins a l’òpera, la cantata, l’obra simfònica o la música de cambra. La seva concepció de la música s’enllaça amb la paraula, com si fossin formes complementàries del mateix llenguatge sonor. Cal destacar-ne les òperes Spleen i Dalí, el Llibre Vermell –basat en l’obra montserratina homònima- o el Rèquiem, a la memòria de Salvador Espriu.
  Baixar fotografia en alta resolució. Pujar

 • Joana Biarnés Florensa

  Joana Biarnés FlorensaFotoperiodista, nascuda a Terrassa (Vallès Occidental). Pel seu paper pioner entre nosaltres com a dona en aquest camp, amb una trajectòria iniciada fa més de mig segle. Cobria notícies esportives i també grans esdeveniments, com ara el concert dels Beatles a Barcelona l’any 1965. Vinculada inicialment a la premsa escrita i després a diverses agències fotogràfiques, cal destacar-ne el sentit del risc per tal d’aconseguir la notícia que cercava.
  Baixar fotografia en alta resolució. Pujar

 • José Manuel Blecua Perdices

  José Manuel Blecua Perdices Filòleg, nascut a Saragossa. Per una trajectòria d’excel·lència en els camps docent i científic, com a autor de treballs de lexicografia i d’història de la lingüística i pioner en l’aplicació de les noves tecnologies a l’estudi del castellà. Ha estat catedràtic i vicerector de la Universitat Autònoma de Barcelona i és director de la Real Academia Española. Cal destacar-ne, a més de la vinculació amb Catalunya, l’actitud receptiva vers la llengua i la cultura catalanes..
  Baixar fotografia en alta resolució. Pujar

 • Alegría Borrás Rodríguez

  Alegría Borrás Rodríguez Jurista, nascuda a Barcelona (Barcelonès). En reconeixement a la seva trajectòria com a catedràtica de Dret Internacional Privat de la Universitat de Barcelona. Autora d’estudis en aquest camp, ha format part de destacats organismes catalans i europeus. Membre del Grup de Treball de l’Àmbit Jurídic de la Generalitat, cal destacar-ne l’esforç per donar visibilitat internacional a Catalunya. .
  Baixar fotografia en alta resolució. Pujar

 • Josep Maria Busquets i Galera

  Josep Maria Busquets i Galera Promotor cultural, nascut a Manresa (Bages). Per la seva dedicació continuada al sector, i especialment en el món de la música, mitjançant institucions com el Gran Teatre del Liceu, el Palau de la Música Catalana, el Teatre Nacional de Catalunya o l’Orfeó Laudate. President del Consell Català de la Música, des del 1983 impulsa el prestigiós Festival Internacional de Música de Cantonigròs, amb un gran èxit de participació i de relació entre cultures.
  Baixar fotografia en alta resolució. Pujar

 • Jaume Cabré Fabré

  Jaume Cabré Fabré Escriptor, nascut a Barcelona (Barcelonès). Per la vàlua de la seva obra literària, traduïda a diverses llengües i destacada sobretot en l’àmbit narratiu i en el món de la ficció televisiva. Novel•les com Senyoria, Les veus del Pamano o Jo confesso, entre d’altres títols, han merescut l’elogi de la crítica i han contribuït a crear nous lectors. La seva escriptura, de ressons musicals, projecta les lletres i la cultura catalanes amb universalitat i ambició.
  Baixar fotografia en alta resolució. Pujar

 • Aureli Casabona i Bel

  Aureli Casabona i Bel Agent comercial i empresari, nascut a Barcelona (Barcelonès). En reconeixement a la seva destacada trajectòria professional i corporativa en l’àmbit del comerç, singularment vinculada al sector cerealista. Hi ha tingut diverses responsabilitats, també a nivell internacional, i actualment és president d’honor de la Borsa de Comerç Europea. També presideix, des del 1991, la Llotja de Cereals de Barcelona.
  Baixar fotografia en alta resolució. Pujar

 • Enric Crous i Millet

  Enric Crous i Millet Directiu d’empresa, nascut a Barcelona (Barcelonès). Pels serveis que ha prestat al país des d’una manera valuosa d’entendre el mecenatge i el patrocini empresarial. Vinculat a diverses corporacions, va ser director general de Mercabarna i de Fira de Barcelona i actualment ho és del Grup Damm, des del qual ha contribuït destacadament al foment de diverses manifestacions culturals i esportives, del fet casteller i, molt especialment, del món de la música.
  Baixar fotografia en alta resolució. Pujar

 • Xesús Miguel de Toro Santos

  Xesús Miguel de Toro Santos Escriptor, conegut com a Suso de Toro, nascut a Santiago de Compostel·la. Referent de la literatura gallega contemporània, ha combinat el conreu de la narrativa i del teatre amb llibres d’assaig i de periodisme, i s’ha distingit per l’activisme cívic a través de plataformes de reivindicació ambiental. Els seus llibres i articles desenvolupen una visió positiva de la identitat catalana i exploren vies de diàleg sobre la realitat política espanyola.
  Baixar fotografia en alta resolució. Pujar

 • Macari Gómez Quibus

  Macari Gómez Quibus Cartellista cinematogràfic, conegut artísticament com a “Mac”, nascut a Reus (Baix Camp) i resident a Olesa de Montserrat (Baix Llobregat). En reconeixement a la qualitat i la versatilitat d’una obra de projecció internacional, vinculada al record de pel·lícules mítiques en la història del cinema. Els seus cartells es caracteritzen per la creativitat, l’inconformisme i l’harmonia. L’any 2013 va ser nomenat membre d’honor de l’Acadèmia del Cinema Català.
  Baixar fotografia en alta resolució. Pujar

 • Rosa Gratacós i Masanella

  Rosa Gratacós i Masanella Pedagoga, nascuda a Banyoles (Pla de l’Estany). Pel seu treball pioner en la millora i revaloració de la formació artística en el sistema educatiu català. I també per la recerca sobre la percepció de l’art en les persones cegues, dins la qual ha escrit llibres i ha posat en marxa diversos projectes. Col·laboradora i assessora del Museu del Louvre, forma part d’organitzacions internacionals que treballen en l’educació dels invidents.
  Baixar fotografia en alta resolució. Pujar

 • Joan Josep Guinovart i Cirera

  Joan Josep Guinovart i Cirera Farmacèutic i bioquímic, nascut a Tarragona (Tarragonès). Per la projecció internacional de les seves recerques sobre els trastorns metabòlics causants de malalties neurodegeneratives. Director, des del 2005, de l’Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona, cal destacar la seva contribució valuosa a l’ensenyament, la pràctica i la projecció de la ciència a Catalunya.
  Baixar fotografia en alta resolució. Pujar

 • Joan Llort i Badies

  Joan Llort i Badies Sacerdot, nascut a Guimerà (Urgell). En reconeixement a la seva tasca de promoció de la comarca de les Garrigues mitjançant iniciatives culturals, socials i econòmiques valuoses per a la comunitat. Destaca, en aquest sentit, l’impuls de la cooperativa de gènere de punt John-fil a l’Espluga Calba -d’on és rector-, que des del 1970 ha contribuït amb èxit, des de la catalanitat, a la dinamització del territori.
  Baixar fotografia en alta resolució. Pujar

 • Marià-Ignasi Marroyo i Rodríguez

  Marià-Ignasi Marroyo i Rodríguez Fotògraf, de nom artístic Ignasi Marroyo, nascut a Madrid i resident a Rubí (Vallès Occidental). Per la seva valuosa producció, vinculada als corrents del realisme i de la nova avantguarda. Fundador, l’any 1960, del col·lectiu fotogràfic barceloní El Mussol, i el 1966 del grup rubinenc El Gra, esdevindria també col·laborador d’El Correo Catalán i de la revista Imagen y Sonido. Ha fet donació del seu fons, amb més de 70.000 imatges, a l’Arxiu Nacional de Catalunya.
  Baixar fotografia en alta resolució. Pujar

 • Josep Maria Martí i Martí

  Josep Maria Martí i Martí Periodista, nascut a Castellvell del Camp (Baix Camp). Pel conjunt d’una trajectòria especialment rellevant en l’àmbit radiofònic i també a nivell acadèmic. Cal destacar-ne la capacitat de descobrir nous talents i la seva influència, durant l’etapa en què dirigí Ràdio Barcelona, en què la Cadena SER va incrementar la programació en català, a més del seu paper en l’impuls dels Premis Ondas. Fundador i director de l’Observatori de la Ràdio, ha estat degà del Col·legi de Periodistes de Catalunya.
  Baixar fotografia en alta resolució. Pujar

 • Ricard Masó i Llunes

  Ricard Masó i Llunes Geògraf i aparellador, nascut a Sant Feliu de Guíxols (Baix Empordà) i resident a Girona (Gironès). Per la seva aportació de conjunt a la vida cultural, social i política. Ha estat, entre d’altres iniciatives, fundador de la primera empresa catalana de cartografia i promotor de la recuperació toponímica. Diputat al Parlament de Catalunya del 1980 al 1992, cal destacar-ne l’impuls, des de Girona, del premi de novel·la Prudenci Bertrana i la creació de la Fundació del mateix nom.
  Baixar fotografia en alta resolució. Pujar

 • Rosa Maria Oriol Porta

  Rosa Maria Oriol Porta Joiera, nascuda a Manresa, al Bages. Per l’expansió d’una empresa d’origen familiar en el sector de la joieria i dels complements, que dirigeix des de Manresa amb el seu espòs, Salvador Tous. La firma ha assolit una notòria presència internacional, des d’una sensibilitat adreçada a un públic ampli. I per la valuosa tasca solidària que du a terme com a presidenta honorífica de la Fundació Rosa Oriol, que treballa per a persones i col·lectius en risc d’exclusió social.
  Baixar fotografia en alta resolució. Pujar

 • Lluís Pagès Marigot

  Lluís Pagès Marigot Editor, nascut a Gironella (Berguedà) però molt vinculat a Lleida (Segrià). En reconeixement al conjunt de la seva activitat cultural i empresarial i, singularment, per l’aposta pel llibre en català. Al capdavant, fins al 2013, del segell lleidatà Pagès Editors, l’ha projectat amb èxit al conjunt del territori. Fundador de la distribuïdora Nus de Llibres, també ha presidit l’Associació d’Editors en Llengua Catalana i ha contribuït amb eficàcia a la projecció de la nostra cultura.
  Baixar fotografia en alta resolució. Pujar

 • Francesc Panyella i Farreras

  Francesc Panyella i Farreras Promotor cultural, nascut a Vallirana (Baix Llobregat) i resident a Marsella (França). En reconeixement als seus mèrits a favor de la projecció de la llengua, la cultura i la identitat catalanes. President, des del 1981, del Cercle Català de Marsella, ha contribuït a impulsar i dinamitzar les diverses iniciatives que du a terme una entitat gairebé centenària, en relació continuada amb els casals catalans d’arreu del món.
  Baixar fotografia en alta resolució. Pujar

 • Victòria Peña Carulla

  Victòria Peña Carulla Actriu, coneguda com a Vicky Peña, nascuda a Barcelona, al Barcelonès. Pel conjunt de la seva trajectòria en els àmbits del teatre, el cinema, el doblatge i la televisió, des d’un talent artístic que no ha parat de créixer. I també pel seu compromís social i cultural. Ha representat obres de grans autors i ha treballat amb directors destacats, a més d’obtenir guardons com, entre d’altres, quatre premis Max de teatre, el Gaudí de cinema o el Ciutat de Barcelona a les arts escèniques.
  Baixar fotografia en alta resolució. Pujar

 • Enric Puig Jofra

  Enric Puig Jofra Pedagog i religiós, pertanyent a la Companyia de Jesús, nascut a Barcelona, al Barcelonès. Per la seva destacada dedicació als infants i joves, a través de l’escola i del món del lleure. Ha estat, entre d’altres càrrecs, director general de Joventut de la Generalitat i secretari general de l’Arquebisbat de Barcelona. Actualment presideix el Patronat de l’Institut Químic de Sarrià i és el secretari general de la Fundació Escola Cristiana de Catalunya.
  Baixar fotografia en alta resolució. Pujar

 • Hilari Raguer i Suñer

  Hilari Raguer i Suñer Historiador i religiós, de nom de naixement Ernest, nascut a Madrid. Pel seu compromís social i amb la catalanitat, des d’una destacada contribució a la historiografia com a autor, entre d’altres, de llibres sobre història política i religiosa. Monjo de Montserrat, és fundador de la revista Documents d’Església. Cal destacar-ne els estudis dedicats a Manuel Carrasco i Formiguera, el general Domènec Batet i Unió Democràtica de Catalunya durant el període republicà.
  Baixar fotografia en alta resolució. Pujar

 • Mercè Riera Manté

  Mercè Riera Manté Promotora social, nascuda a Granollers, al Vallès Oriental. En reconeixement als valors humans i socials que impulsa com a fundadora d’El Xiprer, un centre d’acollida que des de Granollers atén persones que es troben en situacions d’especial precarietat. Aquesta tasca, participativa i solidària, ha esdevingut de referència en el seu entorn i constitueix un valuós exemple per a la comunitat.
  Baixar fotografia en alta resolució. Pujar

 • Josep Maria Sala i Xampeny

  Josep Maria Sala i Xampeny Metge, especialitzat en pediatria, nascut a Barcelona, al Barcelonès. En reconeixement a una trajectòria dins la qual destaca la inauguració, el 1985, de la primera escola universitària de fisioteràpia de Catalunya. També ha estat, entre d’altres càrrecs, president del Sindicat de Metges de Catalunya, i actualment presideix la Fundació Privada Escoles Universitàries Gimbernat i Tomàs Cerdà.
  Baixar fotografia en alta resolució. Pujar

 • Sergi Schaaff Casals

  Sergi Schaaff Casals Realitzador de televisió, nascut a Barcelona, al Barcelonès. Per la seva aportació a aquest mitjà, dins del qual ha estat director del centre de producció de Televisió Espanyola a Catalunya, amb una contribució eficaç a la llengua i la cultura catalanes. També cal destacar-ne la línia innovadora en la creació de nous formats i l’autoria i adaptació de guions de ficció, a més de la tasca acadèmica a la Universitat Pompeu Fabra.
  Baixar fotografia en alta resolució. Pujar

 • Lluís Martí i Bosch (a títol pòstum)

  Lluís Martí i Bosch Promotor social nascut a Barcelona, al Barcelonès. En reconeixement, a títol pòstum, a una de les persones que han excel·lit en l’impuls i la projecció del voluntariat català. Fundador i primer president de la Federació Catalana de Voluntariat Social i de l’Associació Internacional de Voluntariat, s’ha esforçat singularment en la millora de les condicions de vida dels sectors més desafavorits.
  Baixar fotografia en alta resolució. Pujar

 • Joan Montanyès i Martínez (a títol pòstum)

  Joan Montanyès i Martínez Actor i pallasso, conegut artísticament com a “Monti”, nascut a Barcelona, al Barcelonès. En reconeixement, a títol pòstum, a una trajectòria renovadora del món del circ i les arts escèniques. L’activitat de la seva companyia, Monti & Cia, o les expedicions per a Pallassos sense Fronteres, a més de diverses intervencions teatrals, musicals i televisives, donen la mesura del seu talent.
  Baixar fotografia en alta resolució. Pujar

Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | © Generalitat de Catalunya