Generalitat de Catalunya

Web amb imatges de la cerimònia de lliurament de les Creus de Sant Jordi per part del president. El web oficial de la Generalitat de Catalunya. Accés al contingut (Alt + 1)
Accés al menú de la secció (Alt + 2)
Creus de Sant Jordi 2013
Creus de Sant Jordi
Inici > Creus de Sant Jordi 2012 > Persones guardonades
Fotografies de Jordi Bedmar

 • Maria Assumpció Balaguer i Golobart

  Maria Assumpció Balaguer i GolobartActriu. Per la vitalitat que caracteritza la seva trajectòria al teatre, el cinema i la televisió, iniciada amb obres com L'alcova vermella, de Sagarra. El 1948 s'incorporà a l'escena professional el 1952 debutà al cinema, un any després de casar-se amb l'actor Francisco Rabal. El 2008 va rebre el premi Plácido d'Honor al Festival Internacional de Cinema Negre de Manresa, la seva ciutat natal.
  Baixar fotografia en alta resolució. Pujar

 • Pere Balsells i Jofre

  Pere Balsells i JofreEmpresari. Per la seva trajectòria d'èxit als Estats Units d'Amèrica i per la valuosa implicació en la formació d'universitaris catalans, sobretot mitjançant el programa de beques Balsells-Generalitat de Catalunya en l'àmbit de l'enginyeria, en col·laboració amb la Universitat de Califòrnia. La seva estimació pel nostre país s'ha traduït en altres iniciatives de caire educatiu i cultural.
  Baixar fotografia en alta resolució. Pujar

 • Josep Maria Bosch Aymerich

  Josep Maria Bosch Aymerich Enginyer industrial, arquitecte i empresari. Per la seva contribució a l'economia, singularment en els sectors turístic i immobiliari. Cal destacar-ne la influència en la decisió d'ubicar a Barcelona la primera fàbrica de la Seat i la fundació de l'Institut d'Estudis Nord-americans. I també per l'impuls, mitjançant la seva fundació, d'activitats culturals i socials, i especialment les vinculades amb l'arquitectura i l'urbanisme.
  Baixar fotografia en alta resolució. Pujar

 • Raimon Carrasco i Azemar

  Raimon Carrasco i Azemar Empresari i promotor cultural. En reconeixement al conjunt de la seva trajectòria, implicada en múltiples iniciatives al servei del país. Cal destacar-ne la vinculació a Banca Catalana, el Banc Industrial de Catalunya, Òmnium Cultural, la Fundació Enciclopèdia Catalana, el Futbol Club Barcelona o l'Institut Guttmann, entre d'altres empreses i institucions.
  Baixar fotografia en alta resolució. Pujar

 • Narcís Comadira i Moragriega

  Narcís Comadira i Moragriega Escriptor, pintor i historiador de l'art. Per la reconeguda qualitat de la seva aportació cultural. En la poesia -que conforma el gruix de la seva obra literària- s'hi manifesta la influència del Noucentisme. Com a pintor mostra un clar interès pels volums i una tendència a la geometrització i la simplificació de les formes. També cal remarcar-ne la faceta de traductor i els estudis sobre arquitectura.
  Baixar fotografia en alta resolució. Pujar

 • Ricard Fernández Deu

  Ricard Fernández Deu Advocat i periodista. Per la seva trajectòria en els mitjans de comunicació, singularment en l'àmbit audiovisual. Cal destacar-ne l'aportació pionera a la ràdio en català com a conductor, a Ràdio 4, del primer diari parlat en la nostra llengua. També ha estat el creador, director i presentador del primer noticiari televisiu en català, Miramar, a Televisió Espanyola.
  Baixar fotografia en alta resolució. Pujar

 • Antoine Gallimard

  Antoine Gallimard Editor. Pel seu compromís en la defensa de l'edició, les llibreries i la lectura. És membre, en tercera generació, d'una prestigiosa nissaga editorial de França, de projecció internacional. Cal destacar que el grup Gallimard -del qual és president- ha estat pioner en la incorporació de les lletres catalanes a la cultura francesa, amb la traducció d'obres d'alguns dels nostres millors autors.
  Baixar fotografia en alta resolució. Pujar

 • Daniel Giralt-Miracle i Rodríguez

  Daniel Giralt-Miracle i Rodríguez Crític i tractadista d'art. Per la seva reconeguda trajectòria en aquest camp, dins del qual ha treballat sostingudament des de la difusió, l'anàlisi, la gestió i l'organització. Crític, comissari d'exposicions i autor de llibres, ha propiciat relacions i intercanvis entre el sector i la societat. També és rellevant la seva tasca d'estudi i difusió, nacional i internacional, de l'obra de Gaudí.
  Baixar fotografia en alta resolució. Pujar

 • Andreu Gispert i Llavet

  Andreu Gispert i Llavet Economista. En reconeixement als serveis prestats a Catalunya des de d'alts càrrecs de l'Administració i també en corporacions públiques, singularment com a directiu de la Cambra Oficial de Comerç, Indústria i Navegació i del Port de Barcelona. Les seves col·laboracions periodístiques també han contribuït a fer progressar l'economia i el país.
  Baixar fotografia en alta resolució. Pujar

 • Ramon Gomis de Barbarà

  Ramon Gomis de Barbarà Endocrinòleg, dramaturg i escriptor. Per la seva trajectòria científica, vinculada a l'Hospital Clínic de Barcelona, en la qual destaquen els resultats obtinguts en la recerca sobre la diabetis. I també per l'activitat literària, singularment reconeguda en l'àmbit teatral. En prosa ha publicat, entre d'altres títols, la biografia El Gabriel Ferrater de Reus (1998).
  Baixar fotografia en alta resolució. Pujar

 • Romà Gubern Garriga-Nogués

  Romà Gubern Garriga-Nogués Expert en comunicació audiovisual i escriptor. Pel prestigi assolit com a autor de més de quaranta llibres sobre cinema, semiòtica, cultura de masses, cultura de la imatge i sociologia de la comunicació. Catedràtic emèrit de Comunicació Audiovisual i Publicitat a la UAB, també ha ensenyat i investigat a l'exterior, sobretot als Estats Units. El seu mestratge és reconegut a nivell internacional.
  Baixar fotografia en alta resolució. Pujar

 • Pepita Llunell i Sanahuja

  Pepita Llunell i Sanahuja Compositora i actriu. En reconeixement a la seva dedicació musical, singularment com a autora de sardanes, moltes de les quals han estat guardonades. I també per la seva trajectòria en el món del teatre, com a membre de diverses companyies, i la intervenció en pel·lícules molt conegudes del cinema català.
  Baixar fotografia en alta resolució. Pujar

 • Daniel Martínez de Obregón

  Daniel Martínez de Obregón Empresari teatral. Singularment, per la seva tasca com a president del grup Focus, productora que té un paper de lideratge en la modernització del teatre català. Cal destacar-ne el predomini de la nostra llengua en la programació, la voluntat d'arribar a un públic ampli des de l'ambició cultural i l'afany de projecció a l'exterior. És president de l'Adetca (Associació d'Empreses de Teatre de Catalunya).
  Baixar fotografia en alta resolució. Pujar

 • Maria Martorell i Codina

  Maria Martorell i Codina Mestra i directiva del moviment coral. En reconeixement al valuós treball que ha dut a terme en el món de les corals infantils i, singularment, en el Secretariat de Corals Infantils de Catalunya, federació que agrupa 5.000 nois i noies de més cent corals. El 1962 va ser una de les fundadores del cor infantil L'Esquitx, vinculat a la Coral Sant Jordi que dirigia el seu germà, Oriol Martorell.
  Baixar fotografia en alta resolució. Pujar

 • Montserrat Maspons i Bigas

  Montserrat Maspons i Bigas Promotora cultural. En reconeixement a la seva tasca per consolidar les comunitats catalanes de l'exterior i el seu paper en la projecció del nostre país. És la presidenta vitalícia del Casal Català de Guayaquil, que va contribuir a fundar l'any 1983 i del qual ha estat directiva. Des de l'Equador ha contribuït a fer més sòlids els vincles entre Catalunya i l'Amèrica Llatina.
  Baixar fotografia en alta resolució. Pujar

 • Concepció Mata i Fuentes

  Concepció Mata i Fuentes Assistent social. Pel seu treball a favor de les persones i les famílies en risc d'exclusió, a Catalunya i, durant dotze anys, a Xile. Cal destacar el seu paper com a fundadora, l'any 1979, de la Fundació Centre Obert Joan Salvador Gavina, que realitza, des del barri barceloní del Raval, una tasca valuosa de suport als més desafavorits, i especialment als infants i als joves.
  Baixar fotografia en alta resolució. Pujar

 • Francesc Piñas i Brucart

  Francesc Piñas i Brucart Casteller. Per la seva contribució rellevant a l'àmbit dels castells i al món de la cultura popular i tradicional catalana. Vinculat a la Colla Vella dels Xiquets de Valls, n'ha estat membre i directiu i artífex de molts dels seus èxits. Se'l considera una de les persones que més han contribuït a la recuperació del món casteller, a la seva expansió territorial i a la seva projecció.
  Baixar fotografia en alta resolució. Pujar

 • Joan Planes Vila

  Joan Planes Vila Empresari. Per haver contribuït a internacionalitzar l'economia catalana i a generar riquesa al nostre país. L'any 1969 va fundar Astral, empresa que donaria origen a Fluidra, grup multinacional dedicat al desenvolupament d'aplicacions per a l'ús sostenible de l'aigua del qual és fundador i president. Amb seu a Sabadell, té delegacions i centres productius arreu del món.
  Baixar fotografia en alta resolució. Pujar

 • Josep Raimon Prous Coch

  Josep Raimon Prous Coch Bioquímic i empresari. Com a destacat innovador internacional en el camp de la informació biomèdica. Mitjançant l'empresa Prous Science i l'Institut Prous per a la Recerca Biomèdica -que té la seu al Parc Científic de Barcelona- ha projectat la ciència catalana en els hospitals, centres de recerca i empreses farmacèutiques de major influència en el sector.
  Baixar fotografia en alta resolució. Pujar

 • Josep Maria Queraltó i Bonell

  Josep Maria Queraltó i Bonell Empresari i col·leccionista cinematogràfic i expert en material històric de producció audiovisual. Per la seva aportació al sector i especialment per la valuosa col·lecció que ha aplegat, amb més de 15.000 peces relacionades amb el món del cinema. Hi destaca el primer model de cinematògraf, creat pels germans Lumière a finals del segle XIX.
  Baixar fotografia en alta resolució. Pujar

 • Jordi Rius i Garriga

  Jordi Rius i Garriga Cardiòleg. Per la seva trajectòria d'excel·lència en l'àmbit de la salut, iniciada als Estats Units d'Amèrica. Al nostre país ha treballat a l'Hospital Universitari de la Vall d'Hebron -com a fundador i primer director de la seva Unitat Coronària-, a la Clínica Quirón i al Centre Mèdic Teknon. Està vinculat a institucions de reconegut prestigi en el camp de la cardiologia, a nivell nacional i internacional.
  Baixar fotografia en alta resolució. Pujar

 • Jordi Roch i Bosch

  Jordi Roch i Bosch Metge i gestor musical. Per la seva contribució a la música i per l'impuls que ha donat als seus talents més joves. Ha estat president de Joventuts Musicals a nivell català i espanyol, de la Federació Internacional de Joventuts Musicals i del Consell Internacional de la Música de la Unesco. Cal destacar-ne, entre moltes altres iniciatives, l'organització de la Schubertíada a Vilabertran.
  Baixar fotografia en alta resolució. Pujar

 • Josep Lluís Rovira Escubós

  Josep Lluís Rovira Escubós Advocat, economista i empresari. En reconeixement a la seva aportació de conjunt a l'economia i a la societat catalanes des de nombroses responsabilitats en empreses, corporacions econòmiques, entitats esportives i organitzacions cíviques. La seva trajectòria ha contribuït d'una manera eficaç al progrés col·lectiu.
  Baixar fotografia en alta resolució. Pujar

 • Anna Santamaria i Tusell

  Anna Santamaria i Tusell Promotora cultural i professora de català. Per la seva contribució, des de la ciutat de Terrassa, al redreçament de la llengua i la cultura catalanes. Darrera alumna viva de Pompeu Fabra, es vinculà a Òmnium Cultural i a la seva campanya "Català a l'escola" a partir del 1970. Des d'aquesta i d'altres iniciatives, ha dut a terme una valuosa tasca d'ensenyament de la llengua i d'extensió de la catalanitat.
  Baixar fotografia en alta resolució. Pujar

 • Julio Sorigué Zamorano

  Julio Sorigué Zamorano Empresari. Per la seva trajectòria en el sector de la construcció i la tasca cultural i cívica. El grup del qual és president d'honor abasta també els sectors agrícola i mediambiental. S'hi troba vinculada la Fundació Sorigué, que impulsa des de Lleida activitats culturals, socials i educatives, disposa d'una col·lecció d'art i gestiona un centre ocupacional per a discapacitats psíquics.
  Baixar fotografia en alta resolució. Pujar

Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | © Generalitat de Catalunya