Generalitat de Catalunya

Web amb imatges de la cerimònia de lliurament de les Creus de Sant Jordi per part del president. El web oficial de la Generalitat de Catalunya. Accés al contingut (Alt + 1)
Accés al menú de la secció (Alt + 2)
Creus de Sant Jordi 2012
Creus de Sant Jordi
Inici > Creus de Sant Jordi 2012 > Persones guardonades
Fotografies de Jordi Bedmar

 • Núria Albó i Corrons

  Núria Albó i CorronsEscriptora i mestra. Per la qualitat de la seva obra literària, composta sobretot de reculls poètics, novel·les, títols de narrativa infantil i juvenil i altres materials -com els textos per a cantates- que reflecteixen la seva sensibilitat i destaquen per la precisió del llenguatge. I també pel compromís cívic, que la duria a esdevenir la primera alcaldessa democràtica de la Garriga.
  Baixar fotografia en alta resolució. Pujar

 • Jusèp Amiell Solè

  Jusèp Amiell Solè Sacerdot i impulsor de la cultura aranesa. Per la sostinguda tasca de recerca, preservació i promoció que ha fet del patrimoni, de les tradicions i de la llengua de la Vall d'Aran, a la qual ha traduït el Nou Testament. I també per la seva trajectòria pastoral en el si del bisbat d'Urgell, vinculada singularment a la Vall, de la qual ha estat arxipreste.
  Baixar fotografia en alta resolució. Pujar

 • Colman Andrews

  Colman Andrews Escriptor, editor i crític gastronòmic nord-americà. Per la valuosa tasca que ha realitzat pel reconeixement a l'exterior de la cuina catalana tradicional i la seva aportació a la gastronomia. N'és fruit, singularment, Catalan Cuisine: Europe's Last Great Culinary Secret,obra de referència que explica la història i les característiques de la nostra cuina d'una manera erudita i brillant.
  Baixar fotografia en alta resolució. Pujar

 • Lluís Bassat Coen

  Lluís Bassat Coen Publicista i col·leccionista d'art. Per la seva prestigiosa trajectòria en el sector de la publicitat, projectada sobretot mitjançant el grup Bassat Ogilvy. Ha participat en la realització i assessorament de diverses cerimònies olímpiques. Ha aplegat -conjuntament amb la seva esposa- una important col·lecció d'art, que s'exhibeix al Museu d'Art Contemporani de Mataró. És membre de moltes entitats acadèmiques, institucionals i empresarials.
  Baixar fotografia en alta resolució. Pujar

 • Eduard Blanxart i Pàmies

  Eduard Blanxart i Pàmies Interiorista, dissenyador i músic. En reconeixement a la seva aportació de conjunt a la cultura, tant pel que fa a la pràctica com a la difusió. Autor de mobles i de peces d'orfebreria, ha destacat també en el disseny d'interiors i de jardins i ha fet composicions musicals i libres de musicologia. Cal valorar-ne la tasca d'apropament als joves de l'art dels sons.
  Baixar fotografia en alta resolució. Pujar

 • Dolors Canal Vilarrasa

  Dolors Canal Vilarrasa Religiosa de la Institució Xaveriana i educadora. Per la seva trajectòria en l'àmbit educatiu i, singularment, la Formació Professional. Ha estat professora i directora de l'Escola Tècnico-Professional Xavier, de Barcelona, i s'ha vinculat a importants instàncies educatives inspirades en l'humanisme cristià. Cal destacar-ne la tasca pionera en la promoció professional de la dona.
  Baixar fotografia en alta resolució. Pujar

 • Pere Carbonell i Fita

  Pere Carbonell i Fita Mestre i polític. Per la seva trajectòria de servei al país, iniciada durant l'etapa republicana i reflectida, entre d'altres, en llibres com Tres Nadals empresonat (1939-1943) o Nadal a la presó Model (1944-1945). I també, a més de la tasca com a diputat al Parlament de Catalunya, pel treball dut a terme des de l'Administració en els àmbits del comerç i del consum.
  Baixar fotografia en alta resolució. Pujar

 • Rosa Maria Carrasco i Azemar

  Rosa Maria Carrasco i Azemar Directiva en l'àmbit del guiatge. Per haver contribuït destacadament a l'evolució i a la consolidació a Catalunya d'aquest moviment femení d'educació en el lleure, en el qual també ha tingut càrrecs a nivell internacional. Com a directora general de Joventut durant l'etapa de la Generalitat provisional, impulsà la creació del Consell Nacional de la Joventut de Catalunya.
  Baixar fotografia en alta resolució. Pujar

 • Eduard Castellet i Díaz de Cossío

  Eduard Castellet i Díaz de Cossío Empresari, directiu cultural i escriptor. Per la seva aportació de conjunt a la cultura, en la qual destaca la presidència de la Fundació Joan Miró del 1988 al 2009. També s'ha vinculat a Edició de Materials, la Fundació Llorens Artigas, Joventuts Musicals, la Fundació Phonos, el Cercle Artístic de Sant Lluc o el Centre Unesco de Catalunya. És autor dels llibres autobiogràfics Norbury, L'edat breu i Passeig enrere.
  Baixar fotografia en alta resolució. Pujar

 • Joan Cervera i Batariu

  Joan Cervera i Batariu Excursionista i promotor cultural. Per la qualitat i la diversitat de la seva aportació a l'excursionisme, unida especialment al Club Excursionista de Gràcia. La seva trajectòria abasta la pràctica esportiva, la promoció d'activitats, la preservació del medi natural o l'autoria, la col·laboració i l'assessorament de llibres i publicacions. Cal destacar el seu activisme catalanista en els camps sociopolític i cultural.
  Baixar fotografia en alta resolució. Pujar

 • Dolors Folch i Fornesa

  Dolors Folch i Fornesa Professora universitària. En reconeixement al fet d'haver estat la iniciadora a Catalunya dels estudis de sinologia. Va percebre la importància de la Xina quan aquest país encara no era valorat entre nosaltres, i ha esdevingut experta en la civilització xinesa i les seves relacions amb el món europeu. A la Universitat Pompeu Fabra hi ha fundat i dirigit l'Escola d'Estudis de l'Àsia Oriental.
  Baixar fotografia en alta resolució. Pujar

 • Eugeni Forcano Andreu

  Eugeni Forcano Andreu Fotògraf. Per la seva significació com un dels professionals de l'art de la fotografia més destacats de la segona meitat del segle XX a Catalunya, clàssic i avantguardista al mateix temps. Les seves imatges conformen un valuós llegat artístic i cultural. Una donació de la seva obra configura l'Espai Forcano a la Casa-Museu Lluís Domènech i Muntaner de Canet de Mar, població a la qual és especialment vinculat.
  Baixar fotografia en alta resolució. Pujar

 • Francesc Granell Trias

  Francesc Granell Trias Economista. Per una trajectòria prestigiosa al nostre país i influent en l'àmbit europeu. Catedràtic d'Organització Econòmica Internacional de la Universitat de Barcelona, ha exercit diversos càrrecs, sobretot d'àmbit institucional. Autor de nombrosos treballs i expert en relacions internacionals i cooperació al desenvolupament, és director general honorari de la Comissió Europea.
  Baixar fotografia en alta resolució. Pujar

 • Josep Lloveras Feliu

  Josep Lloveras Feliu Pintor i escultor. Per la qualitat d'una obra que se situa dins l'impressionisme contemporani i el cubisme i que s'ha projectat en l'àmbit internacional. Durant la seva estada a Cuba entre 1953 i 1968 va contribuir de manera rellevant a la formació de joves pintors. També cal destacar les iniciatives de dinamització artística que ha endegat des de la seva vila natal de Cassà de la Selva.
  Baixar fotografia en alta resolució. Pujar

 • Josep Maixenchs Agustí

  Josep Maixenchs Agustí Formador i productor cinematogràfic. Per la seva destacada aportació a l'audiovisual, especialment com a fundador i director de l'Escola Superior de Cinema i Audiovisuals de Catalunya (ESCAC), que contribueix notòriament a la consolidació del sector al país i a la seva projecció. Ha produït nombrosos curtmetratges amb la productora Escándalo Films, vinculada a l'Escola.
  Baixar fotografia en alta resolució. Pujar

 • Rafel Marquina i Audouard

  Rafel Marquina i Audouard Dissenyador industrial. Per la seva valuosa contribució al disseny català i a la seva internacionalització. És conegut arreu per les seves setrilleres antigoteig, entre d'altres objectes i realitzacions creatives. Ha compaginat la pràctica del disseny amb la col·laboració en diverses publicacions, i també ha conreat una escultura de caràcter minimal i racionalista.
  Baixar fotografia en alta resolució. Pujar

 • Francisco Martín Frías

  Francisco Martín Frías Empresari. Per la seva trajectòria com a fundador i president de l'empresa de transport urgent MRW, i també per les iniciatives solidàries que ha endegat al nostre país i a diferents indrets del món. Àmbits com la salut, l'educació, l'atenció a la gent gran i als marginats, el medi ambient i la cultura s'han beneficiat del seu valuós exemple de responsabilitat social.
  Baixar fotografia en alta resolució. Pujar

 • Francesc Martínez de Foix i Llorens

  Francesc Martínez de Foix i Llorens Promotor de serveis socials. Per la seva tasca d'impuls de diverses iniciatives per a la inserció social, laboral i esportiva de les persones amb disminució psíquica. Directiu del Grup Cooperatiu TEB (Taller Escola Barcelona), és president de la Federació Catalana d'Esports per a Disminuïts Psíquics i vicepresident de Special Olympics Catalunya.
  Baixar fotografia en alta resolució. Pujar

 • Casimiro Molins Ribot

  Casimiro Molins Ribot Empresari. Per la seva reconeguda trajectòria en l'àmbit econòmic, especialment des de la presidència del Grup Ciments Molins. Pertany a la tercera generació d'una empresa d'origen familiar que inicià la seva activitat l'any 1928, l'èxit de la qual ha sabut continuar, i es troba vinculat a diferents organitzacions des de les quals ha contribuït al progrés del país.
  Baixar fotografia en alta resolució. Pujar

 • Francisco Morán Ruiz

  Francisco Morán Ruiz Actor de teatre, cinema i televisió, conegut com a Paco Morán. Per la seva gran qualitat interpretativa al llarg d'una trajectòria d'èxit, molt vinculada a Barcelona i a Catalunya. Cofundador del Teatro Español Universitario, havia format part del quadre d'actors de Radio Nacional de España i de Televisión Española. El seu carisma i la seva humanitat li han fet guanyar l'afecte del públic.
  Baixar fotografia en alta resolució. Pujar

 • Isona Passola Vidal

  Isona Passola Vidal Productora, guionista i directora cinematogràfica. Per haver contribuït notòriament a la projecció del cinema català. Al capdavant de Massa d'Or Produccions, ha posat a l'abast del públic títols significatius, especialment Pa negre. Directora del documental Cataluña-Espanya, presideix l'Associació de Productors Independents del Mediterrani (APIMED), amb seu a Barcelona.
  Baixar fotografia en alta resolució. Pujar

 • Jaume Plensa Suñé

  Jaume Plensa Suñé Escultor i pintor. En reconeixement a la seva prestigiosa aportació a l'art català i a la nostra cultura, que ha contribuït decisivament a internacionalitzar. Autor d'una obra que reflexiona sobre l'absència, la incertesa o el desig, ha reforçat la connexió del país amb l'avantguarda, la creativitat i la innovació. Cal destacar igualment les seves escenografies per a espectacles operístics i teatrals.
  Baixar fotografia en alta resolució. Pujar

 • Robert Roqué Jutglà

  Robert Roqué Jutglà Periodista musical i promotor cultural. Per la seva trajectòria en el món de la cultura popular i tradicional, singularment en l'àmbit del sardanisme. Cal destacar-ne la direcció de la revista Som i la difusió de la sardana a la ràdio, així com els llibres escrits o promoguts sobre aquesta dansa, l'organització d'aplecs i altres activitats de promoció i difusió.
  Baixar fotografia en alta resolució. Pujar

 • Josep Serra i Llimona

  Josep Serra i Llimona Pintor. Per una obra reconeguda al nostre país i a l'exterior. Dins d'un marc postimpressionista, elabora temes inspirats en el seu entorn íntim, si bé bàsicament és paisatgista. La seva producció també s'expressa mitjançant el dibuix, l'aquarel·la, la litografia i el gravat. La Sala Parés -de la qual és un dels artistes emblemàtics- l'ha homenatjat enguany amb motiu del seu setanta-cinquè aniversari.
  Baixar fotografia en alta resolució. Pujar

 • Josep Maria Ventura i Ferrero

  Josep Maria Ventura i Ferrero Farmacèutic i empresari. Per la seva trajectòria en el sector farmacèutic i l'aportació a la indústria alimentària mitjançant empreses com Nutrexpa o Laboratoris Ordesa. President de la Reial Acadèmia de Farmàcia de Catalunya, destaca igualment pel seu compromís solidari a través de la fundació vinculada al Grup Ordesa -del qual és president-, que promou la millora de les condicions de vida dels infants.
  Baixar fotografia en alta resolució. Pujar

 • Martí Gasull i Roig (A títol pòstum)

  Martí Gasull i Roig Activista i impulsor de la Plataforma per la Llengua. Per la seva valuosa trajectòria de compromís amb la llengua i la cultura catalanes, des d'una actitud de diàleg que ha permès impulsar una presència més efectiva del català a la nostra societat. Van recollir la distinció els seus pares Martí Gasull i Maria Pilar Roig, i el seu germà, Bernat Gasull.
  Baixar fotografia en alta resolució. Pujar

Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | © Generalitat de Catalunya