Generalitat de Catalunya

Web amb imatges de la cerimònia de lliurament de les Creus de Sant Jordi per part del president. El web oficial de la Generalitat de Catalunya. Accés al contingut (Alt + 1)
Accés al menú de la secció (Alt + 2)
Creus de Sant Jordi 2009
Creus de Sant Jordi
Inici > Creus de Sant Jordi 2009 > Persones guardonades
Fotografies de Jordi Bedmar


Isak Andic Ermay (Istanbul, 1955). Empresari del sector de la moda. És un dels fundadors i el president i principal accionista de Mango, grup català que compta amb una xarxa comercial a prop d'un centenar de països. En reconeixement a la capacitat de lideratge d'aquest procés d'expansió i per la seva contribució a la internacionalització de la nostra economia en el mercat global.
Baixar fotografia en alta resolució. PujarIsabel Arqué i Gironès (Barcelona, 1923). Pedagoga. Per la seva destacada contribució, des de la ciutat de Lleida, al món educatiu com a fundadora i directora de l'Escola Alba, avui integrada a la xarxa pública. Aquest centre, durant els darrers anys del franquisme i el període de la Transició, va ser un referent de renovació pedagògica, impuls democràtic i fidelitat al país.
Baixar fotografia en alta resolució. PujarLluís Barraquer i Bordas (Barcelona, 1923). Metge neuròleg. Pel seu paper de referència en el desenvolupament de la neuropsicologia a Catalunya. Autor de nombrosos treballs de la seva especialitat, és membre d'honor de les societats de neurologia d'una quinzena de països, a més de soci de mèrit de l'Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya i Balears i numerari de la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya.
Baixar fotografia en alta resolució. PujarJaume Canyameres i Cortàzar (Terrassa, 1931). Economista i promotor cultural. Per la seva activitat cívica, sobretot pel que fa al món econòmic i social i la política local de Terrassa, i per contribuir a diverses iniciatives culturals i socials que palesen la seva fidelitat al país. És molt remarcable la promoció de creadors rellevants vinculats a l'exili català a Mèxic, com Agustí Bartra, Anna Murià, Josep Bartolí o Antoni Peyrí.
Baixar fotografia en alta resolució. PujarAdriana Casademont i Ruhí (Girona, 1958): Empresària. Per la seva trajectòria professional al capdavant de la companyia Casademont, SA, de la qual és vicepresidenta i consellera delegada. De la mà del seu impuls modernitzador, aquesta empresa familiar s'ha convertit en una potent firma transformadora de productes càrnics que exporta la seva producció a països de diversos continents.
Baixar fotografia en alta resolució. PujarMyrtha/Beatriz Casanova Mederos (L'Havana, Cuba, 1936). Filòloga, docent i empresària, d'origen cubà. Per la capacitat de viure intensament el nostre temps i de potenciar-hi el paper professional de la dona. Fundadora i presidenta de l'Institut Europeu per a la Gestió de la Diversitat, també ha presidit la Xarxa Europea de Dones per al Desenvolupament de la Direcció i va ser nominada, l'any 1996, al guardó Una Dona per Europa.
Baixar fotografia en alta resolució. PujarMaria Assumpció Català i Poch (Barcelona, 1925). Matemàtica. Per la seva tasca científica i la seva activitat acadèmica com a professora universitària d'astronomia, física i matemàtiques. L'any 1971 es va convertir en la primera dona que ocupà un càrrec d'astrònoma professional al nostre sistema universitari. Membre de diversos projectes de recerca, ha representat l'Estat espanyol a la Unió Astronòmica Internacional.
Baixar fotografia en alta resolució. PujarMontserrat Estil·les (Rubí, 1933). Empresari i promotor cultural. Per l'eficàcia de la seva dedicació a la nostra cultura des d'un gran sentit de país. Vicepresident d'Òmnium Cultural durant quatre anys, ha promogut La Bressola a la Catalunya Nord, l'Orquestra Simfònica del Vallès i el Concurs Internacional de Música Maria Canals, esmerçant-hi temps i recursos materials per tal d'assegurar-ne bons resultats.
Baixar fotografia en alta resolució. PujarRicard Fornesa (Zuera, Saragossa, 1949). Psicòleg i empresari. En reconeixement a la positiva tasca que du a terme com a fundador i president de la cooperativa La Fageda, de productes làctics. Aquesta empresa de la Garrotxa, a través de la integració laboral i social, dóna suport a persones amb discapacitat psíquica o trastorns mentals per millorar la seva qualitat de vida, tant individual com en l'àmbit familiar.
Baixar fotografia en alta resolució. PujarJosep-Manuel Corrales Recasens (Sant Just Desvern, 1939). Perit mercantil. Per la seva activitat econòmica i d'assessoria, singularment com a fundador i president del grup Corrales d'empreses esportives i el grup MRW, dedicat a la missatgeria urgent i reconegut per la tasca d'integració sociolaboral de persones amb discapacitats psíquiques i físiques. I també per la seva dedicació al mecenatge cultural, sobretot en el camp de la música.
Baixar fotografia en alta resolució. PujarJoan Coscubiela i Conesa (Barcelona, 1954). Advocat laboralista i dirigent sindical. Per la seva sostinguda defensa dels drets econòmics i socials dels treballadors, singularment com a secretari general, de l'any 1995 al 2008, de la Comissió Obrera Nacional de Catalunya. Ja des de les darreries del franquisme se significà en la lluita per les llibertats i l'afany de construir una societat cohesionada i un món més just.
Baixar fotografia en alta resolució. PujarSantiago Dexeus Trias de Bes (Barcelona, 1935). Metge. En reconeixement a la seva contribució professional rellevant, amb un nivell d'excel·lència que ha significat per a Catalunya situar-se entre els països més avançats en la recerca i la pràctica de l'obstetrícia i la ginecologia. I també per l'exemplaritat de la seva actitud cívica, que ha promogut sempre la llibertat personal i els valors democràtics.
Baixar fotografia en alta resolució. PujarEnric Frigola Viñas (Peratallada, Vulpellac, Baix Empordà, 1946). Periodista. En reconeixement a una dilatada dedicació al món de la ràdio, mitjà en el qual ha ocupat diversos càrrecs directius en emissores privades i institucionals, a més dels que ha tingut a la televisió pública. Al llarg d'una trajectòria inspirada per una gran catalanitat, ha defensat la música del nostre país, la indústria del sector i la seva presència als mitjans.
Baixar fotografia en alta resolució. PujarMaria Teresa Giménez i Morell (Barcelona, 1928): Directora de cant coral i pedagoga musical. Pel conjunt de la seva dedicació al món de la música, com a fundadora i directora de diversos cors, professora i autora de llibres de pedagogia musical. És una de les persones que, mitjançant el moviment coral català, van contribuir decisivament a vertebrar el nostre país després de la desfeta franquista.
Baixar fotografia en alta resolució. PujarJuana Martín Martín (Navalonguilla, Àvila, 1952). Treballadora social. En reconeixement a la seva valuosa trajectòria a Càritas Diocesana de Barcelona, organització de la qual és cap del Programa d'immigració. En aquest àmbit, ha destacat per l'impuls de nombroses iniciatives a favor dels drets de les persones, basades en l'enriquiment que suposa la diversitat cultural i la promoció dels valors humans.
Baixar fotografia en alta resolució. Pujar(Amer, Selva, 1912). Projectista industrial i activista cultural. Per la seva contribució a la llengua i la cultura catalanes, singularment amb la fundació a Girona de la Llibreria Les Voltes, de la qual és president i administrador delegat. Des dels anys del franquisme ha impulsat aquesta i moltes altres iniciatives, que han contribuït a la catalanització de la vida gironina i a la consolidació de les llibertats.
Pujar Ana María Matute Ausejo (Barcelona, 1925). Escriptora. Per la reconeguda qualitat de la seva obra narrativa, rara combinació de denúncia social i missatge poètic que és ambientada sovint en l'univers de la infància i l'adolescència. El seu món literari, líric i sensorial, emocional i delicat, n'ha fet una de les primeres autores en llengua castellana. Traduïda a diversos idiomes, es troba en possessió de prestigiosos guardons.
Baixar fotografia en alta resolució. PujarJosé María Murià Rouret (Mèxic DF, 1942). Historiador mexicà, fill d'exiliats catalans. Pel conjunt de la seva activitat cultural i acadèmica, una de les fites de la qual és la presidència, dels anys 1991 al 2005, de la prestigiosa institució d'estudis superiors El Colegio de Jalisco. I també per la tasca d'intercanvi entre dues cultures, la mexicana i la catalana, que han establert, a partir de la nostra Guerra Civil, lligams ben sòlids.
Baixar fotografia en alta resolució. PujarManuel Pousa Engroñat (Granada, 1945). Sacerdot i activista, conegut com a pare Manel. En reconeixement a la seva lloable dedicació, durant més de tres dècades, als sectors més exclosos de la societat. La seva pròpia fundació, posada en marxa l'any 2004, dóna suport a entitats, col·lectius o persones que realitzen accions per millorar les condicions de vida de la gent marginada, singularment en l'àmbit penitenciari.
Baixar fotografia en alta resolució. PujarJosep Maria Pujol i Gorné (Mollerussa, Pla d'Urgell, 1941). Arquitecte tècnic i empresari, en reconeixement al conjunt de la seva activitat. Presideix el grup Prefabricats Pujol, que aplega més d'una trentena d'empreses vinculades al sector de la construcció, i té una influència destacada en el progrés social i econòmic de les comarques de Ponent. En aquest àmbit, ha impulsat valuoses iniciatives des del compromís amb Catalunya i la seva gent.
Baixar fotografia en alta resolució. PujarTeresa Roca i Formosa (Gavà, Baix Llobregat 1925). Promotora cultural i social. Per l'impuls que ha donat a la Fundació Jaume Bofill i la dedicació que hi ha tingut des dels seus inicis, en propulsar-la en estreta col·laboració amb qui fou el seu espòs, el jurista Josep Maria Vilaseca i Marcet. Actualment, com a presidenta fundadora de l'entitat, prossegueix la tasca de contribuir al coneixement de la nostra societat i de procurar-ne el progrés.
Baixar fotografia en alta resolució. PujarJoan Sabater Tobella (Barcelona, 1934). Farmacèutic. Per la seva prestigiosa trajectòria, que ha combinat la docència i la recerca amb el treball en el laboratori. Professor de bioquímica a la Facultat de Medicina de la Universitat Autònoma de Barcelona i membre numerari de les reials acadèmies de Farmàcia i de Medicina de Catalunya, també ha dirigit un centre d'investigació sobre malalties hereditàries.
Baixar fotografia en alta resolució. PujarNeus Sanmartí i Puig (Barcelona, 1943). Doctora en ciències químiques i professora emèrita de didàctica de les ciències. Com a referent d'aquesta especialitat al nostre país en els àmbits de l'educació infantil, primària i secundària, a més de la formació del professorat. Autora de diversos treballs, de l'any 2002 al 2008 va dirigir l'Institut de Ciències de l'Educació de la Universitat Autònoma de Barcelona.
Baixar fotografia en alta resolució. PujarManuel de Solà-Morales i Rubió (Vitòria, 1939). Arquitecte i urbanista. Per la seva activitat acadèmica com a professor i catedràtic d'urbanisme i director, del 1993 al 1997, de l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura de Barcelona. I també per la qualitat dels seus projectes en espais públics a la capital catalana i diverses ciutats europees. En les seves propostes s'hi ressalta sempre la riquesa latent dels àmbits urbans.
Baixar fotografia en alta resolució. PujarJosep Tarragó i Colominas (Reus, Baix Camp, 1945). Veterinari. Per la seva trajectòria, durant vint-i-tres anys, al capdavant de l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries de la Generalitat i la seva destacada aportació en aquest camp. El seu treball ha contribuït amb eficàcia a la modernització del sector primari català i ha aconseguit fer de l'IRTA un referent internacional.
Baixar fotografia en alta resolució. PujarEliana Thibaut Comalada (Vernet, Catalunya Nord, 1928). Cuinera i divulgadora de la història de la nostra cuina, en particular la medieval, però també de la seva adaptació als gustos moderns. Pel paper bàsic que ha tingut en la recuperació de la gastronomia catalana a la Catalunya Nord mitjançant els seus llibres i moltes altres activitats. I també per la promoció constant de la nostra identitat i el suport a artistes, sobretot de la Nova Cançó.
Baixar fotografia en alta resolució. PujarSuk Man Yu (Suwon, Corea del Sud, 1946). Directiu, d'origen coreà. Per la seva destacada tasca d'intercanvi entre les realitats catalana i coreana, amb manifestacions com les mostres sobre Gaudí a la ciutat de Pusan o de productes catalans a Corea del Sud, a més de l'ensenyament de la nostra llengua a universitats del país asiàtic. És igualment valuós el seu suport a la publicació del Diccionari català-coreà.
Baixar fotografia en alta resolució. Pujar


Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | © Generalitat de Catalunya