Generalitat de Catalunya

Web amb imatges de la cerimònia de lliurament de les Creus de Sant Jordi per part del president. El web oficial de la Generalitat de Catalunya. Accés al contingut (Alt + 1)
Accés al menú de la secció (Alt + 2)
Creus de Sant Jordi 2008
Creus de Sant Jordi
Inici > Creus de Sant Jordi 2008 > Persones guardonades
Fotografies de Jordi Bedmar


Nolasc Acarín (Barcelona, 1941) Metge, especialista en neurologia i psiquiatria. En reconeixement a la seva destacada trajectòria professional i també als valors nacionals i progressistes que n'han inspirat l'actuació cívica. Impulsor de la neurologia al nostre país, cal valorar igualment la seva contribució a la igualtat d'oportunitats entre els gèneres i la defensa del dret dels immigrants a l'atenció sanitària i la integració social.
Baixar fotografia en alta resolució. PujarJaume Arenas (Sant Sebastià, 1925) Jutge de pau. Per una valuosa dedicació a l'entorn humà i social, mitjançant la creació i l'impuls de les eines necessàries per tal de fer d'Argentona una vila més participativa amb el foment de l'associacionisme i la cultura popular i tradicional. Ha estat fundador i directiu de l'Associació Catalana en Pro de la Justícia, entitat que aplega els jutges i les jutgesses de pau del nostre país.
Baixar fotografia en alta resolució. PujarFrancina Boris (Girona, 1915) Locutora de ràdio. En reconeixement a la gran importància de la seva contribució a la difusió de la llengua catalana, tant des de les ones com de la promoció en un sentit ampli. Nomenada oficialment locutora de la Generalitat de Catalunya durant el període republicà, l'any 1942 va crear, des de Girona, Nostra dansa, programa degà de la informació sardanista i primer espai radiofònic de la postguerra en català.
Baixar fotografia en alta resolució. PujarJosep Cassú (Bordils, 1941) Músic i compositor de sardanes. Per la vàlua i projecció de la seva trajectòria en el món sardanístic, com a autor, director de dues de les millors cobles orquestres del país -Els Montgrins i La Principal de la Bisbal- i professor de música. El seu destacat impuls a la recuperació i el manteniment de la música catalana i de cobla ha contribuït a consolidar-ne un públic ampli.
Baixar fotografia en alta resolució. PujarJaume Cela (Barcelona, 1949) Mestre i escriptor. Per la seva aportació al nostre sistema educatiu, des de la dedicació a l'escola pública i com a membre rellevant de l'Associació de Mestres Rosa Sensat i de la Federació de Moviments de Renovació Pedagògica de Catalunya. I també pel conjunt de la seva producció escrita, tant pel que fa a les obres de ficció com als volums de reflexió sobre l'experiència docent.
Baixar fotografia en alta resolució. PujarFrancesc Codina (L'Hospitalet de Llobregat, 1944): polític i expresident del Consell de l'Audiovisual de Catalunya. Per la seva trajectòria política i parlamentària i, especialment, per la dedicació a l'àmbit audiovisual, dins el qual va contribuir d'una manera decisiva a la creació i consolidació del CAC. Des de la presidència d'aquest organisme, el situà com un referent d'autoritat reguladora independent.
Baixar fotografia en alta resolució. PujarJordi Dauder (Barcelona, 1938) Actor. En reconeixement a la seva gran qualitat interpretativa en el teatre, el cinema, la televisió i el doblatge, àmbit en el qual també és director. Ha intervingut en obres de prestigi del teatre clàssic i contemporani i en diverses pel·lícules de cinema. Protagonista de conegudes sèries televisives, ha ofert igualment recitals a l'entorn de l'obra de grans poetes.
Baixar fotografia en alta resolució. PujarMontserrat Estil·les (Barcelona, 1931) Terapeuta del llenguatge i especialista en l'estudi i tractament de la dislèxia. En reconeixement a la seva valuosa trajectòria en aquest camp, que es va iniciar en el món de l'ensenyament mitjançant la incorporació de nous mètodes de treball per a la recuperació dels dislèxics. L'impuls que ha donat a la recerca i l'atenció a aquest trastorn té també com a referència, a més d'un ampli reconeixement internacional, el centre que du el seu nom.
Baixar fotografia en alta resolució. PujarRicard Fornesa (Barcelona, 1931) Advocat i intendent mercantil. Per l'eficàcia de la seva contribució al progrés de Catalunya, des d'una trajectòria econòmica i financera molt destacada que el va dur, entre altres càrrecs, a la presidència de la Caixa d'Estalvis i Pensions de Barcelona, la Fundació "la Caixa" i la Federació Catalana de Caixes d'Estalvis. També va ser president executiu, durant un quart de segle, d'Aigües de Barcelona.
Baixar fotografia en alta resolució. PujarJoaquima Júdez (Sant Quirze de Besora, 1934) Pediatra i psiquiatra infantil. Pels mèrits contrets en la seva activitat de detecció, tractament i ajuda als nois i noies que pateixen disminucions psíquiques. Des de la ciutat de Sabadell fundà i dirigí, a partir del 1967, el Centre de Medicina Preventiva Escolar i, posteriorment, hi impulsà el Centre d'Estimulació Precoç, que ha estat pioner a Catalunya en el seu àmbit.
Baixar fotografia en alta resolució. PujarEulàlia Lledó (Barcelona, 1952) Filòloga. Pel reconegut interès de la seva recerca per tal d'evitar els usos sexistes i androcèntrics de la llengua, tema sobre el qual -a més de publicar diversos llibres i articles- ha elaborat un seguit de recomanacions. Col·laboradora de la Universitat Rovira i Virgili, ha participat en la revisió del Diccionari de la llengua catalana i el Diccionario de la lengua española.
Baixar fotografia en alta resolució. PujarEulàlia Lledó (Barcelona, 1935) Físic. Per la seva trajectòria internacional en l'àmbit de la recerca, especialment sobre la física nuclear de les altes energies, la física del sòlid i fisicoquímica de plasmes freds i les aplicacions de conversió energètica de l'energia solar fotovoltaica. Tot i que la seva activitat ha tingut lloc majoritàriament a l'exterior, els seus lligams amb Catalunya han derivat darrerament en l'estudi sobre la industrialització de cèl·lules fotovoltaiques al nostre país.
Baixar fotografia en alta resolució. PujarJordi Lozano (Barcelona, 1954) Activista del moviment LGBT (Lesbianes, Gais, Bisexuals i Transsexuals), conegut com a Jordi Petit. Pel seu valuós treball, durant tres dècades, en la defensa dels drets d'aquests col·lectius. Coordinador i portaveu, durant els anys 80, del Front d'Alliberament Gai de Catalunya, també ha estat secretari general de la International Lesbian and Gay Association i ha vinculat el sentit de la seva lluita a l'extensió de totes les llibertats.
Baixar fotografia en alta resolució. PujarAnna Maleras (Barcelona, 1940): ballarina, professora de dansa i coreògrafa. Pel seu prestigi dins el sector com a pionera de la dansa moderna i el jazz a Catalunya, per la qual cosa ha obtingut diversos reconeixements. S'inicià al cos de ball del Gran Teatre del Liceu i l'any 1967 fundà la seva pròpia escola, que ha influït diverses generacions d'alumnes des de la base que sentir el plaer del moviment és possible a totes les edats.
Baixar fotografia en alta resolució. PujarJosep Maria Massons (Valls,1913) Metge. En reconeixement a la seva tasca com a cirurgià, que excel·lí inicialment com a membre del cos de sanitat de les tropes republicanes durant la guerra civil. També destaca pels seus treballs en els àmbits de la deontologia mèdica i la farmacologia. Com a historiador de la medicina, és autor, entre altres publicacions, d'una Historia de la sanidad militar española en quatre volums.
Baixar fotografia en alta resolució. PujarJordi Peix (Barcelona, 1944) Activista agrari. Per l'eficàcia de la seva trajectòria en els sectors de l'agricultura i l'alimentació, tant a través d'iniciatives impulsades des de la societat civil com pels seus càrrecs a l'Administració catalana. Divulgador habitual de temes agraris, a partir del 1987 va promoure el Banc dels Aliments, fundació que realitza, amb la col·laboració d'indústries agroalimentàries, una tasca de solidaritat ben positiva.
Baixar fotografia en alta resolució. PujarEmpar Pineda (Hernani, 1944) Dirigent feminista. Per la seva dedicació sostinguda durant tants anys a favor dels drets de les dones, des de l'acció - com a membre ben activa de diverses organitzacions-i la reflexió -com a coautora d'uns quants volums, entre els quals El feminismo que existe. En el pla polític, els anys 70 va ser dirigent destacada del Moviment Comunista de Catalunya.
Baixar fotografia en alta resolució. PujarEnric Piquet (Barcelona,1928) Directiu i exjugador del bàsquet català. Per la seva tan reconeguda dedicació a aquest esport, en el qual s'inicià dins el Club Esportiu Laietà. L'any 1973 s'incorporà a la junta directiva de la Federació Catalana de Basquetbol, de la qual assumí la presidència el 1984. President, també, de la Fundació del Bàsquet Català, ha vetllat sempre pels valors positius de l'esport i la catalanitat.
Baixar fotografia en alta resolució. PujarJacint Ros (Barcelona, 1934) Economista. Per les seves aportacions rellevants en matèries com el comportament de l'estalvi o l'economia catalana en el seu conjunt, a més de camps específics com el dèficit fiscal i l'estructura empresarial, especialment en la petita i mitjana empresa. I també per una reconeguda tasca docent i la preocupació per tal que els coneixements econòmics arribin a la societat de la manera més entenedora.
Baixar fotografia en alta resolució. PujarMercè Sala (Barcelona, 1943) Economista. Per la vàlua de la seva contribució, sobretot des del punt de vista institucional, a la vida democràtica, el progrés social i el desenvolupament de Barcelona, Catalunya i el conjunt de l'Estat. La seva reconeguda capacitat de treball s'ha concretat, entre altres càrrecs, en la presidència de Renfe durant cinc anys i, actualment, del Consell de Treball, Econòmic i Social de Catalunya.
Baixar fotografia en alta resolució. PujarRosa Serra (Vic, 1944) Escultora. Per la qualitat i la projecció de la seva obra, centrada al voltant de la figura humana i tractada amb diferents materials acabats amb una delicada suavitat. Les seves escultures públiques es troben escampades arreu de Catalunya, a més d'altres països. També és autora de la Suite Olympique de la seu del COI a Lausana i de diverses peces d'aquesta temàtica situades a l'Olimpic Park de Seül i al Comitè Olímpic d'Àsia, a Kuwait.
Baixar fotografia en alta resolució. PujarJaume Sobrequés (Girona, 1943) Historiador i polític. En reconeixement a la seva valuosa trajectòria en l'àmbit historiogràfic, que comprèn la recerca, l'ensenyament, la divulgació i la tasca que ha dut a terme a través de la direcció del Museu d'Història de Catalunya, entre altres càrrecs institucionals. I també per la seva sostinguda contribució a la democràcia i a l'autogovern, des d'un sentit nacional i de progrés
Baixar fotografia en alta resolució. PujarJosé María Socías (Barcelona, 1937) Advocat i polític. En reconeixement, sobretot, a la seva gestió com a alcalde de Barcelona durant una part decisiva del període de la Transició. Entre els mèrits del seu mandat destaca la introducció d'un estil proper a la ciutadania, que li va permetre una bona entesa amb les associacions de veïns i un impuls urbanístic que propicià el desenvolupament de la capital catalana.
Baixar fotografia en alta resolució. PujarAnna Tarrés Campa (Barcelona, 1967) Entrenadora de natació sincronitzada. Pels seus reconeguts èxits internacionals en la dedicació a aquest esport, en el qual s'inicià com a practicant molt destacada al Club Natació Kallipolis, que entrena actualment. Màxima responsable, des de l'any 1997, de la selecció espanyola, l'ha situat als llocs capdavanters de la natació sincronitzada mitjançant diverses medalles obtingudes a campionats europeus i mundials.
Baixar fotografia en alta resolució. Pujar


Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | © Generalitat de Catalunya