Generalitat de Catalunya

Web amb imatges de la cerimònia de lliurament de les Creus de Sant Jordi per part del president. El web oficial de la Generalitat de Catalunya. Accés al contingut (Alt + 1)
Accés al menú de la secció (Alt + 2)
Creus de Sant Jordi 2005
Inici > Creus de Sant Jordi > Persones guardonades

Montserrat Aguer TeixidorNascuda a Figueres, on resideix. Llicenciada en Filologia Catalana.
Directora del Centre d'Estudis Dalinians de la Fundació Gala-Salvador Dalí i comissària general de l'Any Dalí 2004.
Ha contribuït amb eficàcia a l'èxit d'un Any internacional que ha permès conèixer els aspectes més destacats de la producció de Dalí, tot revisant-ne àmbits menys coneguts o poc valorats, com la seva valuosa aportació a l'escriptura.
Ha comissariat diverses exposicions al nostre país i arreu del món a l'entorn de la figura de Dalí i ha publicat treballs i intervingut en diferents actes públics relacionats amb la vida i la trajectòria del creador empordanès.
Baixar fotografia en alta resolució.Tornar


Luis Arribas CastroNascut a Barcelona. Locutor radiofònic professional de la ràdio durant 37 anys.
Durant la seva trajectòria ha treballat a diverses cadenes de ràdio. També ha participat en el programa "La Orquesta", de Televisió Espanyola.
Creador del popular programa "Europa Musical" (1964-69) a EAJ-15 Radio España de Barcelona, on va promocionar cantants com Françoise Hardy, Adamo, Tom Jones i Elvis Presley, va portar per primera vegada a Espanya el cantant i actor Frank Sinatra. Va impulsar grups com Els Sirex, Los Mustang o Los Brincos i va ser el principal promotor del Duo Dinámico.
La seva popularitat com a periodista radiofònic va engrandir-se amb el programa "La ciudad es un millón de cosas" amb campanyes com "Qué bonita eres, Cataluña" o "Planta un árbol".
Baixar fotografia en alta resolució.Tornar


Pilar Aymerich i PuigNascuda a Barcelona l'any 1943. Fotògrafa.
Va estudiar teatre a Barcelona i Londres, on es va introduir en el camp de la fotografia. Va ampliar coneixements als estudis Raphael de París. S'ha especialitzat en la fotografia de retrat i de reportatge. Col·labora en diverses publicacions periòdiques catalanes i ha realitzat diverses exposicions.
A finals de l'any 2004, es va inaugurar al Museu d'Història de Catalunya una mostra de referència amb imatges seves: "1975-1979. Memòria d'un temps", sobre la Transició a Catalunya.
Baixar fotografia en alta resolució.Tornar


Joaquim Bonal de FalgàsNeix a Arbúcies (Selva, Girona) l'any 1933. Doctor en Farmàcia. Exdirector general de Farmàcia i Productes Sanitaris del Ministeri de Sanitat i Consum. Traspassat l'1 de maig del 2005. Ha estat director del Servei de Farmàcia de l'Hospital de Santa Creu i Sant Pau de Barcelona i president de la Sociedad Española de Farmacia Hospitalaria i de l'European Society of Clinical Pharmacy, entre altres càrrecs. Membre del Comitè Consultiu per a l'ensenyament de Farmàcia de la Unió Europea, del Comitè Espanyol de Farmacovigilància i del grup d'experts de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) en política de medicaments i de l'Acadèmia Iberoamericana de Farmàcia.
És autor de més de 200 publicacions, principalment en el camp de la Recerca Aplicada, i fins la seva mort va escriure articles, donar conferències i participar en activitats científiques a l'Hospital de Sant Pau.
Baixar fotografia en alta resolució.Tornar


Fàtima Bosch i TubertNascuda a Figueres l'any 1957. Doctora en Farmàcia.
Des de l'any 1998, és catedràtica de Bioquímica i Biologia Molecular a la UAB, on dirigeix el Centre de Biotecnologia Animal i Teràpia Gènica.
Ha publicat més de 60 treballs de recerca i l'any 1992 va cofundar l'European Society of Gene Therapy. També és membre de l'American Diabetes Association, de l'American Gene Therapy Society, de la Sociedad Española de Bioquímica y Biología Molecular i de la Sociedad Española de Terapia Génica, entre d'altres.
Cal destacar la seva contribució a la recerca en el camp de la transferència gènica, a l'estudi de la fisiopatologia de la diabetis mellitus en models d'animals transgènics i a la teràpia gènica per a aquesta malaltia.
Baixar fotografia en alta resolució.Tornar


Anna Cabré i PlaNascuda a Barcelona l'any 1943. Geògrafa i demògrafa. Des del 1978 és catedràtica de Geografia Humana de la Universitat Autònoma de Barcelona i, des del 1984, dirigeix el Centre d'Estudis Demogràfics. Doctorada l'any 1989, és autora de nombrosos articles sobre demografia i el 1999 va publicar el llibre "El sistema català de reproducció".
Actualment, s'interessa per la prospectiva demogràfica i la geografia històrica de la població de Catalunya.
La seva tesi doctoral, "La reproducció de les generacions catalanes, 1856-1960" analitza el paper de la fecunditat i de les migracions en la dinàmica de la població catalana del s. XX. Ha comparegut, a títol d'experta, en diferents comissions del Congrés dels Diputats i del Parlament de Catalunya.
Baixar fotografia en alta resolució.Tornar


Neus Català PallejàNascuda als Guiamets (Tarragona) l'any 1915. Supervivent del camp d'extermini de Ravensbrück.
L'any 1939 va creuar la frontera amb nens refugiats a la colònia de Premià de Mar i va col·laborar amb la Resistència fins a la seva detenció per les SS, juntament amb el seu marit, mort poc després. Internada a diferents presons franceses, des de Compiègne va ser deportada a Ravensbrück, el més terrible camp d'extermini nazi de dones i infants. Un cop alliberat el camp, fixà la seva residència a França, des d'on dirigeix el diari Mujeres Antifascistas Españolas durant els anys 50.
L'any 1962 organitzà el Comité para España de Sarcelles, a iniciativa de la lliga dels drets humans.
La seva vida és un extens teixit de les més diverses activitats, sempre relacionades amb la lluita per la pau i els drets de les dones.
Baixar fotografia en alta resolució.Tornar


Gaspar Espuña i BergaNascut a Olot l'any 1935. Llicenciat en Teologia per la Universitat de Roma i en Ciències Polítiques per la de Ginebra, d'on és també diplomat en Estudis Europeus. Directiu turístic.
Fundador, president i director general del grup d'empreses del CETT, especialitzat en l'ensenyament, la investigació i l'assessorament turístics. També figura al capdavant de la Fundació Gaspar Espunya-CETT.
És membre del grup europeu d'experts en turisme "Groupe de Développement", amb seu a París. També pertany al Comitè organitzador del SITC (Saló Internacional del Turisme de Catalunya).
Ha participat en diversos simposis i seminaris nacionals i internacionals sobre el sector. Entre altres guardons, ha rebut la Medalla d'Honor del Turisme de la Generalitat (2000) i la Medalla d'argent del Turisme atorgada pel Ministère de Tourisme francès (1991).
Baixar fotografia en alta resolució.Tornar


Gaspar Espuña i Berga Nascut a Girona l'any 1935. Polític i historiador. Professor mercantil per l'Escola de Comerç de Sabadell.
Va ser membre fundador de CDC i des del 1978, ha actuat com a independent.
Vinculat als socialistes, ha estat senador a les Corts Generals, per elecció directa, durant cinc legislatures consecutives i diputat al Parlament de Catalunya des del 1995 com a independent adscrit a ERC. Ha estat distingit amb la Medalla d'Or del Consell Superior de Cambres de Comerç (1977), amb el premi de normalització lingüística de l'Adac (1986) i amb l'orde del mèrit constitucional (1988).
Ha dedicat una gran part de la seva activitat política a la defensa de la llengua catalana. També ha actuat en favor del cooperativisme i de les empreses d'economia social i per la sobirania del poble català.
Baixar fotografia en alta resolució.Tornar


Elisabeth Galí i Camprubí Nascuda a Barcelona l'any 1950. Dissenyadora, arquitecta i paisatgista.
La seva obra es vincula estretament a Barcelona. Dels seus inicis, destaquen obres realitzades amb Màrius Quintana i Joan Antoni Solanas, com el Parc de Joan Miró i la Biblioteca Joan Miró.
També intervingué en diverses obres a Montjuïc, com el monument a Lluís Companys al Fossar de la Pedrera, el parc i el Sot del Migdia, la façana i nou accés al cementiri i el conjunt de nous accessos a la muntanya. Fou guardonada amb el premi FAD pel fanal Lamparaalta (1984).
Darrerament ha desenvolupat diversos projectes a Holanda, on va rebre el Premi Nacional d'Urbanisme i presideix el Foment de les Arts Decoratives (FAD).
Baixar fotografia en alta resolució.Tornar


Joana M. Guasp Mañé Nascuda a Llucmajor (Balears) l'any 1934. Llicenciada en Magisteri.
Com a mare d'un fill que patia una malaltia mental greu, va idear una institució per atendre les necessitats dels malalts mentals que no eren satisfetes per les entitats públiques.
El seu objectiu era que les persones amb discapacitats derivades d'una malaltia mental poguessin trobar un lloc per desenvolupar la seva autonomia personal, laboral i social.
L'any 1979 va fundar l'Associació per a la Rehabilitació del Malalt Psíquic (AREP), entitat que enguany ha celebrat el 25è Aniversari.
Baixar fotografia en alta resolució.Tornar


Ramon Guardans i Vallès Nascut a Reus l'any 1919. Advocat.
Casat amb Helena Cambó, filla de Francesc Cambó, en la seva trajectòria compten diversos serveis a Catalunya. Des de fer possible el retorn del Llegat Cambó (avui al MNAC), fins a assegurar, al llarg de 50 anys, la continuïtat i el creixement de la Fundació Bernat Metge, dedicada a l'edició de clàssics grecs i llatins en llengua catalana.
Recentment, ha impulsat la creació de l'Institut Cambó per tal de fer realitat una plataforma d'anàlisi i reflexió sobre els grans temes de present i de futur de Catalunya.
Baixar fotografia en alta resolució.Tornar


Manuel Lladonosa i Vall-Llebrera Nascut a Lleida l'any 1946. Historiador.
Catedràtic d'història contemporània de la Universitat de Lleida i estudiós del sindicalisme català, fou degà de la facultat de Filosofia i Lletres de la Universitat de Lleida. Ha estat president de l'Ateneu Popular de Ponent. Ha publicat, entre altres obres, "El Congrés de Sants" (1975), "Catalanisme i moviment obrer: el CADCI entre 1903 i 1923" (1988), "Sindicalistes i llibertaris: l'experiència de Camil Piñón" (1989) i "Carlins i liberals a Lleida" (1833-1840) (1993).
És codirector de la Història de Lleida, en nou volums. El 1999 va ser guardonat amb el premi Jaume I d'actuació cívica.
Baixar fotografia en alta resolució.Tornar


Lluís Marrasé i Meler Nascut a Barcelona. Promotor musical, cultural i artístic. President de l'Associació de Cantants i Intèrprets Professionals en Llengua Catalana (ACIC).
Ha contribuït decisivament, des de la fundació de l'ACIC el 1988, al foment de la música cantada en llengua catalana i la recuperació de la seva presència en el panorama musical, artístic, cultural i comunicatiu del nostre país.
L'any 2001 va rebre de mans d'en Joan Manuel Serrat el reconeixement del sector, una pintura creada expressament per Maria del Mar Bonet.
Baixar fotografia en alta resolució.Tornar


Frederic Mayor i Zaragoza Neix a Barcelona, l'any 1934. Catedràtic de Bioquímica i Biologia Molecular i polític. Exdirector general de la UNESCO.
Doctor en Farmàcia per la Universitat de Madrid, catedràtic de Bioquímica, rector de la Universitat de Granada i director del Centre de Biologia Molecular del CSIC, el qual presidí.
Ha estat director general adjunt de la UNESCO i posteriorment va ser elegit director general (1989-1999). Una de les seves grans fites personals és l'aprovació a l'Assemblea General de l'ONU de la Declaració i Pla d'Acció sobre una Cultura de Pau.
Des de la presidència de la Fundación para una cultura de Paz, constituïda a Madrid el 2000, continua amb la seva tasca d'impuls del trànsit d'una cultura de violència i imposició cap a una nova cultura basada en la pau i la tolerància.
Baixar fotografia en alta resolució.Tornar


Biel Mesquida i Amengual Nascut a Castelló de la Plana (1947), però vinculat a Mallorca. Escriptor.
Es donà a conèixer amb la novel·la "L'adolescent de sal" (1975), que obtingué el premi Prudenci Bertrana. El 1985 publicà "El bell país on els homes desitgen els homes", i el 1995, el poemari "Excelsior o el temps escrit".
Ha fet traduccions, ràdio, guions de televisió i realitzacions de cinema.
Darrerament ha publicat les novel·les "Excelsior o El temps escrit" (1996, premi Ciutat de Barcelona i Premi Nacional de la crítica) i "Vertí" (premi Llorenç Villalonga 1998) i el recull d'articles "T'estim a tu" (2001).
Baixar fotografia en alta resolució.Tornar


Margarita Nuez Farnos Nascuda a Foz de Calanda (Terol). Viu a Barcelona des dels dos anys.
Dissenyadora de moda. El seu prestigi internacional l'ha dut a ser una de les principals representants de la nova moda espanyola. La Gran Enciclopèdia de la Moda francesa li dedica dues pàgines, i la de Venècia en fa també una llarga referència. Molts dels seus models estan en museus de la moda.
Ha posat el nom de Barcelona i de Catalunya a dalt de tot com a símbol de bon gust i de prestigi en l'àmbit del disseny de roba. És modista de la Reina Sofia des de fa més de 20 anys.
Baixar fotografia en alta resolució.Tornar


Josep Pernau i Riu Neix a Lleida, l'any 1930. Periodista. Exdegà del Col·legi de Periodistes de Catalunya.
Ha treballat exercint diverses responsabilitats com a redactor, cap de secció, redactor en cap, subdirector i director en diaris com El Correo Catalán, Tele/Expres, Diario Femenino, Diario de Barcelona, Destino Mundo i Mundo Diario. Ha estat cap d'opinió i autor de la columna "Opus Mei" que escriu des de setembre de 1980 a El Periódico de Catalunya.
Promotor del Codi Deontològic dels periodistes i del Consell de la Informació de Catalunya.
Autor dels llibres "Historia Mundial desde 1939", "Diari de la Caiguda de Barcelona" i del programa de televisió "Los Niños del 36", ha obtingut els premis Ortega i Gasset i el Ciutat de Barcelona (1991) de Periodisme i el Premi Josep Maria Lladó a la Llibertat d'Expressió (2002).
Baixar fotografia en alta resolució.Tornar


Manuel Pertegaz Ibáñez Neix a Olba (Terol) l'any 1918. Modista.
La seva llarga trajectòria professional de més de setanta anys dedicats a la moda li han permès escriure el seu nom amb lletres d'or en el món de l'alta costura, no només espanyola sinó internacional. Als vuitanta-cinc anys continua amb les seves creacions des de la seva seu a Barcelona.
Als anys 70 s'adapta al prêt-à-porter i concentra entre els seus tallers de Madrid i Barcelona set-centes persones al seu càrrec.
L'any 2004 s'inauguren dues exposicions, al Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía i al Palau Robert, Centre d'informació de Catalunya a Barcelona, en homenatge a la seva trajectòria.
Baixar fotografia en alta resolució.Tornar


Josep Prenafeta i Gavaldà Neix a Barcelona, l'any 1936. Des del 1951 viu a Lleida. Compositor.
Des del 1962 és professor per oposició del Conservatori Municipal de Música de Lleida, on ha exercit durant molt temps funcions directives. Imparteix en aquest centre les assignatures de Llenguatge Musical, Acompanyament, Acústica i Estètica.
Com a compositor de música per a cobla, les seves sardanes han estat guardonades repetidament. Ha compost també obres simfòniques per a cobla.
Destaca la sardana coral "Molt lluny d'aquí", sobre la poesia homònima de Màrius Torres, que va ser-li encarregada per la Federació Catalana d'Entitats Corals.
Baixar fotografia en alta resolució.Tornar


Lluís Puig i Ferriol Nascut a Begur, Baix Empordà (1932). Jurista.
Doctor en Dret, ha estat catedràtic de Dret Civil a la Universitat Autònoma de Barcelona (en l'actualitat n'és professor emèrit) i degà de la seva Facultat de Dret. També ha estat magistrat del Tribunal Superior de la Mitra del Principat d'Andorra, president del Tribunal Superior de Justícia del mateix país i secretari general del Segon Congrés Jurídic Català. És acadèmic de número de l'Acadèmia de Jurisprudència i Legislació de Catalunya.
Ha estat igualment magistrat del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, vocal de la Comissió Jurídica Assessora de la Generalitat, director del seminari de la Càtedra Duran i Bas de Dret Civil Català i director del centre de Barcelona de l'Institut d'Estudis Andorrans, entre altres càrrecs.
Baixar fotografia en alta resolució.Tornar


Rosa Regàs Pagès Nascuda a Barcelona l'any 1933. Llicenciada en Filosofia i Lletres per la Universitat de Barcelona. Escriptora catalana en llengua castellana.
Treballà a l'editorial Seix Barral. Fundadora de l'editorial "La Gaya Ciencia" (1970) i de les revistes "Arquitectura Vis" i "Cuadernos de la Gaya Ciencia" (1976).
Després d'una llarga trajectòria com a directora editorial i de publicacions, el 1991 va publicar la seva primera novel·la, titulada "Memoria de Almator". Ha rebut el Premi Nadal amb "Azul", la seva segona novel·la (1994), el Premi Ciutat de Barcelona (1999) i el XLIX Premio Planeta (2001) per la novel·la "La canción de Dorotea".
El 2004, fou nomenada directora general de la Biblioteca Nacional de Madrid.
Guardonada recentment amb la Legió d'Honor Francesa. (Recull el premi la seva neta).
Baixar fotografia en alta resolució.Tornar


Maria Rovira i Duran Nascuda a la Fortesa, Piera (Anoia) l'any 1952. Pagesa i dirigent de la Unió de Pagesos.
Responsable de Política Territorial de la Comissió Permanent Nacional de la UP i coordinadora territorial de les comarques de Barcelona.
Interiorista de professió, va triar l'opció de ser pagesa en adonar-se que l'explotació d'arbres fruiters dels seus pares no tenia continuïtat. Actualment és cap d'explotació de fruita dolça i oliveres a la Fortesa.
La seva trajectòria és un exemple de lluita per tal que es reconegui l'aportació social i econòmica de les dones i les pageses en el conjunt del desenvolupament rural.
Baixar fotografia en alta resolució.Tornar


Matilde Salvador Segarra Nascuda a Castelló de la Plana l'any 1918. Compositora. Filla del violinista Josep Salvador i Ferrer.
És autora de més d'un centenar de cançons de concert amb textos de Xavier Casp, Salvador Espriu, etc. També ha escrit ballets i òperes, a més de música religiosa.
La seva carrera professional s'ha vist compensada amb nombrosos premis i distincions, entre els quals destaquen el Premi Joaquín Rodrigo de composició coral, el Premi d'actuació cívica catalana de la Fundació Jaume I de Barcelona i la Medalla d'Or de la Universitat Jaume I.
Baixar fotografia en alta resolució.Tornar


Maria Salvo Iborra Neix a Sabadell l'any 1920. Activista.
Participà en la defensa de la República amb les Joventuts Socialistes Unificades (JSU). Exiliada i empresonada en un camp de concentració a França, en va sortir per ser lliurada a la Guàrdia Civil.
Integrada després a la resistència antifranquista, fou detinguda el 1941, torturada i condemnada a 30 anys, dels quals en passà 16 a les presons de Ventas i Segòvia.
De nou al carrer, milità activament al PSUC i també al moviment feminista. Recuperada la democràcia, fou presidenta de l'Associació Catalana d'Expresos polítics i fundadora de l'Associació de Dones del 36.
La seva biografia és reflectida al volum "El daño y la memoria", de l'historiador Ricard Vinyes.
Baixar fotografia en alta resolució.Tornar


Anna Sanmartí i Sala Metgessa. Especialista en diabetis a l'Hospital Trias i Pujol de Badalona.
Als anys 80, a l'Hospital de la Vall d'Hebron, la seva activitat investigadora es va dirigir cap a la diagnosi d'aquesta malaltia. La seva tesi doctoral va ser fruit d'aquest treball de posta a punt d'una tècnica i, posteriorment, la seva aplicació clínica.
Més endavant, a l'Hospital Universitari Germans Trias i Pujol, la seva tasca es va dirigir cap a l'estudi de transtorns metabòlics lligats a la diabetis, a més d'altres recerques sobre l'hormona del creixement i en el camp de la patologia tiroïdal.
Baixar fotografia en alta resolució.Tornar


Àngels Santos Torroella Nascuda a Portbou (Alt Empordà) el 1912. Pintora.
Considerada una revelació, es feren ressò de la seva pintura, mig expressionista, mig surrealista, J. Guillén, R. Gómez de la Serna, M. Abril, J.R. Jiménez, F. García Lorca i d'altres.
El 1931 presentà una exposició individual a París, i el 1932 participà en la col·lectiva d'Artistas Ibéricos a Copenhaguen i París. El 1933 fou convidada a l'exposició del Carnegie Institute de Pittsburgh (EUA) i el 1936 figurà al pavelló espanyol de la Biennal de Venècia.
Exposà a Barcelona per primer cop el 1935 a les Galeries Syra. La seva obra, decantada cap al postimpressionisme, tracta preferentment del paisatge i els interiors. (Recull el premi el seu fill)
Baixar fotografia en alta resolució.Tornar


Antoni Serra i Ramoneda Nascut a Barcelona l'any 1933. Economista i expresident de Caixa Catalunya.
El professor Serra Ramoneda s'ha jubilat després d'una amplia trajectòria com a professor i investigador a la Universitat Autònoma de Barcelona.
Sota el seu rectorat, es van redactar els primers estatuts universitaris de la democràcia, es va començar a aplicar la Llei de Reforma Universitària i es van dur a terme diverses actuacions que van potenciar la recerca.
És president de l'Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari a Catalunya i del fòrum d'opinió Tribuna Barcelona.
Baixar fotografia en alta resolució.Tornar


Joan Solà i Cortassa Lingüista. Nascut a Bell-lloc d'Urgell (Pla d'Urgell) l'any 1940.
Llicenciat en filologia clàssica a la Universitat de Barcelona i doctorat en filologia catalana, obtingué el títol de master en lingüística a la universitat de Reading (Regne Unit). Des del 1984 és catedràtic de llengua i literatura catalanes de la Universitat de Barcelona.
Membre de l'Associació Internacional de Llengua i Literatura Catalanes, ha publicat nombrosos articles i estudis, preferentment sobre temes de sintaxi i d'història de la llengua catalana.
També fou l'editor del volum "L'obra de Joan Coromines: cicle d'estudi i homentage". Des del 1999 és membre de la Secció Filològica de l'Institut d'Estudis Catalans.
El 2002 es va publicar la "Gramàtica del català contemporani", obra de la qual és director.
Baixar fotografia en alta resolució.Tornar


Josep Subirats i Piñana Nascut a Tortosa el 1920. Intendent mercantil i Censor Jurat de Comptes. Doctor en Ciències Econòmiques.
Als 14 anys va ingressar en el diari de Tortosa "El Poble", fundat per Marcel·lí Domingo, del qual va arribar a ser director entre 1937 i 1938. Va ser detingut i condemnat a mort, pena commutada per la de cadena perpètua el 1939. Va sortir de la presó el 1946. A mitjans dels anys quaranta ingressà a Esquerra Republicana de Catalunya. El 1976, s'afilià al Partit dels Socialistes de Catalunya.
Ha estat professor de Política Fiscal de l'Empresa a la Universitat Autònoma de Barcelona, senador, membre dels tribunals de comptes d'Espanya i d'Europa.
Baixar fotografia en alta resolució.Tornar


Esther Tusquets Guillén Neix a Barcelona, l'any 1936. Editora i escriptora.
Va donar classes de literatura i història a l'Academia Carrillo fins que, a principis dels anys 60, s'endinsa en el món editorial.
Va dirigir durant quatre dècades l'editorial Lumen, un dels segells de prestigi del món del llibre al nostre país, actualment enquadrat dins el grup Random House Mondadori.
Autora de contes i novel·les, cal destacar una extraordinària trilogia novel·lesca formada per "El mismo mar de todos los veranos", "El amor es un juego solitario" (Premi Ciutat de Barcelona, 1979) , i "Varada tras el último naufragio".
Baixar fotografia en alta resolució.Tornar


Mercedes Vilanova Ribas Nascuda a Barcelona, l'any 1936. Historiadora.
Catedràtica d'Història Contemporània de la Universitat de Barcelona. Ha realitzat estades a les universitats americanes de Boston, Massachusetts i Harvard.
Ha investigat les fonts orals de la història, la Catalunya dels anys 30, la indústria al país o l'evolució de l'analfabetisme a Espanya.
Ha estat investigadora associada del Centre Nationale de la Recherche Scientifique a l'Institut d'Histoire de Temps Présent de París. L'any 1991 va obtenir el primer Premi Nacional en la modalitat d'Investigació Educativa del Ministeri d'Educació i Ciència pel seu treball "Atlas de la evolución del analfabetismo en España" (1887-1981).
Baixar fotografia en alta resolució.Tornar

Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | © Generalitat de Catalunya