Generalitat de Catalunya

Web amb imatges de la cerimònia de lliurament de les Creus de Sant Jordi per part del president. El web oficial de la Generalitat de Catalunya. Accés al contingut (Alt + 1)
Accés al menú de la secció (Alt + 2)
Creus de Sant Jordi 2005
Inici > Creus de Sant Jordi > Entitats guardonades

Associació de pares de minusvàlids del Baix CampL'objectiu principal és donar atenció a les persones adultes amb discapacitat intel·lectual de la comarca del Baix Camp i a les seves famílies. Això inclou la integració i normalització dels discapacitats, que passa per oferir una ocupació laboral, un temps lliure amb sentit i una estabilitat digna pel que fa al seu lloc de residència.
Baixar fotografia en alta resolució. Tornar


Centre excursionista de Lleida Aquesta entitat, que enguany fa cent anys, constitueix la contribució lleidatana al moviment associatiu que fomenta l'excursionisme, sorgit a Catalunya a partir de la Renaixença. Com a tal, promou el coneixement i la pràctica de les activitats de muntanya.
Baixar fotografia en alta resolució. Tornar


Club Natació SabadellEl Club Natació Sabadell va ser la primera entitat privada que va organitzar la X Copa d'Europa de Natació i també el primer club espanyol que va acollir-la. A les instal·lacions de Sant Oleguer es van disputar partits d'eliminatòries de waterpolo durant els Jocs Olímpics de Barcelona 92. La brillant trajectòria com a entitat li ha permès d'aconseguir en setze ocasions el Campionat absolut d'hivern d'Espanya i el d'estiu en sis.
Baixar fotografia en alta resolució. Tornar


Col·legi Públic Sant JaumeEscola d'Almoines (la Safor, València) dedicada especialment a l'impuls de l'ensenyament en llengua catalana al País Valencià en les etapes d'educació primària i secundària. A més de la qüestió lingüística, durant aquest quart de segle sempre ha tingut presents, com a eixos d'innovació educativa, la renovació pedagògica i la participació democràtica de tots els sectors implicats en l'àmbit de l'educació.
Baixar fotografia en alta resolució. Tornar


Consell de Col·legis de Procuradors dels Tribunals de CatalunyaCorporació de Dret Públic, amb personalitat jurídica pròpia i capacitat plena, que constitueix l'òrgan superior, representatiu i executiu de la totalitat dels col·legis dels procuradors dels tribunals existents a Catalunya, és a dir, els de Barcelona, Girona, Lleida, Manresa, Mataró, Reus, Tarragona, Terrassa i Tortosa. Ostenta la presidència l'Excma. Sra. Anna Moleres, degana de Barcelona.
Baixar fotografia en alta resolució. Tornar


Dones Juristes Els seus objectius són seguir la legislació i jurisprudència que afecti les dones; treballar per aconseguir la igualtat de drets i obligacions entre les dones i els homes en tots els camps de la societat; promoure la col·laboració entre totes les dones juristes per tal d'aconseguir una societat més fraternal i solidària i prestar assistència i serveis jurídics a les dones.
D'altra banda, conjuntament amb Tamaia, Associació de Dones contra la Violència Familiar (Creu de Sant Jordi 2004), va constituir Un Espai pels Drets de les Dones, en el qual membres de Dones Juristes presten assistència jurídica gratuïta.
Baixar fotografia en alta resolució. Tornar


Fundació Patronat de les Escoles Cristianes La SalleEntitat que enguany commemora els 125 anys de la constitució de la Junta per a la Defensa de l'Educació a Cassà de la Selva. Des del 1881, l'educació dels nois i noies de la vila ha estat una prioritat per a la qual ara és una fundació. Així, es continua donant suport i cobertura a la funció educativa que el seu dia es va encomanar a la Comunitat Religiosa Germans de les Escoles Cristianes La Salle.
Baixar fotografia en alta resolució. Tornar


Grup ÀgataAssociació que neix de la necessitat d'agrupar a Catalunya les dones afectades de càncer de mama i també els seus familiars. Té com a finalitat que les dones es puguin ajudar mútuament per tal de superar els problemes, que van més enllà del camp estrictament mèdic, per aconseguir una plena integració en la vida quotidiana. A més, la component del Grup Àgata Núria Nogueras va ser la precursora d'una campanya per legalitzar l'ús terapèutic del cànnabis, campanya que va continuar el grup després de la seva mort per càncer de mama.
Baixar fotografia en alta resolució. Tornar


Institut Químic de Sarrià Centre d'ensenyament universitari fundat l'any 1905 pel jesuïta Eduard Vitòria, reconegut el 1965 per l'Estat com a escola superior d'enginyeria química, i inscrit el 1984 com a fundació privada d'ensenyament tècnic superior IQS.
Ofereix les llicenciatures de Química i Enginyeria Química. És regit per un consell directiu (Junta de Patrons) en nom de la Companyia de Jesús. El 1991 creà una facultat d'Economia, i passà a formar part de la Universitat Ramon Llull. S'autofinança en la seva totalitat, i una part dels recursos prové dels serveis tècnics que ofereix a les empreses, especialment en l'àmbit mediambiental.
Baixar fotografia en alta resolució. Tornar


Jazz Terrassa Es remunta a l'any 1953 amb el naixement del Hot Club de Terrassa. Posteriorment, el 1959 s'esdevingué la fundació del Club de Jazz de Joventuts Musicals, més tard integrat dins la prestigiosa entitat terrassenca Amics de les Arts i Joventuts Musicals, de la qual Jazz Terrassa constitueix el club de jazz. La seva activitat més intensa és la promoció de concerts jazzístics, tant dels que componen la temporada anual com els programats dins el Festival Internacional de Jazz de Terrassa, que l'any 2005 ja ha arribat a la 24ª edició.
Baixar fotografia en alta resolució. Tornar


Llotja de Cereals de Barcelona Institució secular adscrita a la Cambra Oficial de Comerç, Indústria i Navegació de Barcelona. Té origen en la construcció de la Casa Llotja de Mar per a dipòsit i transacció de cereals el segle XIV.
Actua sota la tutela del Departament d'Indústria, Comerç i Turisme de la Generalitat de Catalunya i els auspicis de la Cambra. Els Estatuts i Reglament van ser aprovats per resolució de la Secretaria General del Departament de Comerç, Consum i Turisme el 1987.
Baixar fotografia en alta resolució. Tornar


Monestir de Santa Maria de Poblet Monestir cistercenc dedicat a Santa Maria i situat a Vimbodí (Conca de Barberà). L'any 1835, a conseqüència de la Desamortització, el monestir va quedar abandonat i exposat al saqueig.
Declarat monument nacional el 1921, la vida monàstica s'hi reinstaurà el 1940, i la restauració dels edificis s'acabà el 1990. El 1991 fou inclòs en la llista del Patrimoni Mundial de la UNESCO.
Baixar fotografia en alta resolució. Tornar


PEN CatalàEl PEN Català és una plataforma per a la projecció internacional de la literatura de Catalunya. Participa en la defensa de la llibertat d'expressió i la lluita per a l'alliberament dels escriptors empresonats. Es va constituir a Barcelona el 1922. Presidit per Pompeu Fabra, organitzà el XIII Congrés del PEN Internacional, que tingué lloc a Barcelona el 1935 sota la presidència de H. G. Wells. Malgrat el triomf del franquisme, va mantenir una presència activa en el Congrés del 1937 (París) i en les dues trobades del 1938 (Praga i Londres).
El 1978 s'organitzà a Barcelona una Conferència Internacional del PEN, presidida per Mario Vargas Llosa, en la qual s'inaugurà la relació PEN-UNESCO i fou creat el Comitè de Programa i Traduccions. Una fita important va ser el 57è Congrés Mundial del PEN, la setmana de Sant Jordi del 1992 a Barcelona.
Baixar fotografia en alta resolució. Tornar


Plataforma en Defensa de l'Ebre Plataforma per a una nova cultura de l'aigua, contrària a la política de transvasaments de l'anterior Govern de l'Estat i, en concret, pel que fa al riu Ebre i a les conseqüències que suposarien per al Delta un transvasament. Durant la seva trajectòria, la Plataforma ha rebutjat i demanat la paralització dels transvasaments cap al nord i cap al sud del riu Ebre, projectes contemplats a la Ley 10/2001 del Pla Hidrològic Nacional.
Baixar fotografia en alta resolució. Tornar


Venerable Congregació de la Mare de Déu dels Dolors de Besalú Fundada el 1699, va celebrar la primera processó el mateix any. Des d'aleshores, tots els divendres abans del Diumenge de Rams, la vila de Besalú (La Garrotxa) surt al carrer per participar en aquesta processó, només interrompuda en alguns períodes revolucionaris i bèl·lics.
La congregació també ha col·laborat en la recuperació d'algunes obres d'art, que van ser restaurades pel Departament de Cultura de la Generalitat i que avui es poden visitar a l'església parroquial de Sant Vicenç.
Baixar fotografia en alta resolució. Tornar