Generalitat de Catalunya

Web amb imatges de la cerimònia de lliurament de les Creus de Sant Jordi per part del president. El web oficial de la Generalitat de Catalunya. Accés al contingut (Alt + 1)
Accés al menú de la secció (Alt + 2)
Creus de Sant Jordi 2004
Creus de Sant Jordi
Persones guardonades
Fotografies de Jordi Bedmar


Xavier Amorós Solà Escriptor. En reconeixement a la qualitat de la seva obra literària, que a partir d'una poesia inscrita inicialment dins els corrents realistes de la postguerra s'ha desplegat després en diversos gèneres. I també per la valuosa tasca que ha dut a terme, des de Reus, en la defensa i l'extensió de la llengua i la cultura catalanes, i dels valors democràtics i nacionals.
Baixar fotografia en alta resolució. PujarLina Badimon Maestro Experta en recerca cardiovascular. Per la seva notòria aportació a la ciència del nostre país, singularment com a directora del Centre de Recerca Cardiovascular de Barcelona. Formada als Estats Units i autora de nombrosos treballs de relleu, l'any 1999 va ser nomenada presidenta de la Societat Europea per a la Investigació Clínica, la qual cosa va convertir-la en la primera dona al capdavant d'aquest organisme.
Baixar fotografia en alta resolució. PujarPilar Benejam i Arguimbau Pedagoga. Per haver excel·lit en la formació del professorat a Catalunya. Catedràtica del Departament de Didàctica de la Llengua, de la Literatura i de les Ciències Socials de la Universitat Autònoma de Barcelona i també directora del seu Institut de Ciències de l'Educació, cal destacar igualment la seva participació molt activa en l'etapa constituent de la UAB i en la redacció del conegut Manifest de Bellaterra.
Baixar fotografia en alta resolució. PujarRoser Capdevila i Valls Il·lustradora. Per la qualitat i la projecció internacional de la seva obra, preferentment adreçada al públic infantil i que es basa en una observació, entre humorística i amable, del món quotidià. Creadora, entre d'altres, dels populars personatges de Les tres bessones, la seva col·laboració amb la productora Cromosoma ha dut aquests dibuixos arreu del món de la mà d'una de les sèries d'animació més llargues d'Europa.
Baixar fotografia en alta resolució. PujarFrancesc Casares i Potau Advocat laboralista. En reconeixement a la seva ben valuosa tasca en defensa dels drets dels treballadors i dels perseguits en el combat antifranquista. Impulsor dels drets humans i dels ideals de les Nacions Unides, cal destacar igualment el seu paper en l'extensió de l'espai socialista a Catalunya i dels valors democràtics, nacionals i de l'esquerra en el seu conjunt.
Baixar fotografia en alta resolució. PujarAgustí Cohí Grau Compositor. En reconeixement al conjunt de la seva producció, que abasta tant el camp de la música culta com de la música i la dansa popular i tradicional. I també per la seva dilatada dedicació, des del Vendrell, a la direcció, la interpretació i la pedagogia del fet musical, com a professor d'ensenyament secundari i en diversos orfeons i corals.
Baixar fotografia en alta resolució. PujarTomasa Cuevas Gutiérrez Activista. Com a referent del combat antifranquista .que li comportà presó i tortures. i de la lluita per la democràcia des de l'espai del comunisme a Catalunya. És remarcable la valuosa trilogia que ha escrit sobre les dones a les presons de Franco i la reivindicació que hi fa de la contribució de destacades lluitadores a l'extensió de les llibertats durant els anys més difícils.
Baixar fotografia en alta resolució. PujarMercè Durfort i Coll Biòloga. Per la seva trajectòria acadèmica com a catedràtica de biologia cel·lular i pel prestigi d'una tasca de recerca centrada, preferentment, en la gametogènesi de mol·luscos i crustacis i en la hispatologia i els processos bioacumulatius dels bivalves marins d'interès en aqüicultura. Ha presidit la Secció de Ciències Biològiques de l'Institut d'Estudis Catalans, del qual és membre numerària.
Baixar fotografia en alta resolució. PujarMarta Estrada i Miyares Biòloga. En reconeixement a la seva trajectòria científica, centrada sobretot en l'ecologia del fitoplàncton marí. Vinculada a l'Institut de Ciències del Mar del CSIC, els principals resultats de la seva recerca es refereixen a la caracterització de la distribució de comunitats de fitoplàncton en relació amb característiques ambientals, singularment al Mediterrani occidental i a l'oceà Antàrtic.
Baixar fotografia en alta resolució. PujarManel Giménez Valentí Activista. Pel seu valuós treball social amb el poble gitano al nostre país, iniciat a començaments dels anys 80 i traduït, entre d'altres iniciatives, en la fundació de la Unió Gitana de Gràcia i la Federació d'Associacions Gitanes de Catalunya. L'"Oncle Manel", com se'l coneix, ha col·laborat amb les administracions i ha participat en diferents estudis en relació amb aquest col·lectiu.
Baixar fotografia en alta resolució. PujarLlorenç Gomis Sanahuja Escriptor i periodista. Per la qualitat de la seva obra poètica, escrita tant en castellà com en català, i també com a autor d'assaigs i d'estudis sobre el món de la comunicació. Dins la seva trajectòria periodística, exercida des d'influents mitjans i també en l'àmbit acadèmic, cal remarcar el seu paper com a fundador i director de la revista El Ciervo, referent, durant més de mig segle, del progressisme catòlic moderat.
Baixar fotografia en alta resolució. PujarJosep Llobera i Ramon Professor de català. Per la seva sostinguda tasca en pro de l'ensenyament i la difusió de la nostra llengua, iniciada en els anys més difícils. Vinculat des de petit a Cornellà de Llobregat, on ha tingut un destacat paper en la dinamització lingüística i cultural, és autor de materials didàctics com El català bàsic, i ha estat traductor i també corrector en diverses editorials i a l'Institut d'Estudis Catalans.
Baixar fotografia en alta resolució. PujarXavier Lucaya i Layret Metge radiòleg. En reconeixement a la seva destacada trajectòria en aquesta especialitat i molt especialment en l'àmbit de la radiologia pediàtrica. Coordinador del Departament de Radiologia i director mèdic de l'Institut de Diagnòstic per la Imatge de l'Hospital General de la Vall d'Hebron, és autor de nombrosos treballs en revistes especialitzades nacionals i internacionals.
Baixar fotografia en alta resolució. PujarPilar Malla Escofet  Directiva de serveis socials. En reconeixement a una tasca incessant de defensa i promoció dels drets de les persones, especialment les dels sectors més desafavorits. Directora durant cinc anys de Càritas Diocesana de Barcelona, és autora de diversos textos sobre treball social i ha col·laborat amb les administracions en aquest àmbit, a més d'haver presidit, com a diputada, la Comissió de Política Social del Parlament de Catalunya.
Baixar fotografia en alta resolució. PujarManel Martínez Martínez Activista veïnal. Per la seva decidida defensa dels interessos de les capes populars, que l'ha dut a liderar, des de Sant Martí de Provençals, reivindicacions ciutadanes que han contribuït a la millora d'aquest barri barceloní i al benestar dels seus habitants. I també per la seva lluita pels drets sindicals i polítics en temps del franquisme, fet que li comportà ser detingut i empresonat en diverses ocasions.
Baixar fotografia en alta resolució. PujarManel de la Matta Sastre Alpinista. En reconeixement, a títol pòstum, a la seva molt rellevant dedicació al muntanyisme arreu del món, malauradament truncada en baixar del cim del K2, el segon pic més alt del planeta. Cal destacar el seu impuls, juntament amb altres alpinistes, d'una ONG creada per tal de millorar les condicions de vida de les famílies dels nadius de la regió de l'Himàlaia que ajuden els escaladors.
Baixar fotografia en alta resolució. PujarLola Mitjans Perelló Promotora cultural. Per una destacada aportació a l'art i a la cultura, de la qual n'és bon exemple la direcció de la prestigiosa col.lecció "Testimoni" de la Fundació "la Caixa". També cal remarcar la seva vinculació a l'àmbit museístic com a presidenta de l'Associació Amics dels Museus Dalí i vicepresidenta d'Amics dels Museus de Catalunya. Pertany al Consell Internacional del MOMA de Nova York.
Baixar fotografia en alta resolució. PujarAgustí Montal i Costa Enginyer industrial tèxtil. Pel conjunt de la seva trajectòria tant en l'àmbit de les organitzacions de caire social, cultural, econòmic i cívic, com a l'empresa privada. Molt singularment, cal destacar la seva etapa com a president del Futbol Club Barcelona, que contribuí a catalanitzar decisivament l'entitat i a fer-ne, doncs, un dels referents de les nostres aspiracions col·lectives.
Baixar fotografia en alta resolució. PujarMiquel Núñez González Polític. En reconeixement a la seva molt destacada lluita contra el franquisme, que li comportà detencions, empresonaments i tortures i que n'ha fet un dels referents d'aquest combat des de la seva condició de dirigent del PSUC a Barcelona. Dedicat també a la cooperació internacional amb Amèrica Llatina, el seu llibre de memòries La revolución y el deseo constitueix un testimoni de gran interès.
Baixar fotografia en alta resolució. PujarSebastià Piera Llobera Activista. Afiliat al PSUC i exiliat a França, cal remarcar el seu combat durant la Segona Guerra Mundial, com a membre de l'Exèrcit Roig, en la defensa de Moscou i més tard al Caucas. En reconeixement als mèrits contrets en aquesta lluita i també contra la dictadura franquista, que el va detenir i torturar. La seva posterior fugida a París li va comportar la deportació a Còrsega.
Baixar fotografia en alta resolució. PujarRenada Laura Calmon-Ouillet  Escriptora, coneguda com a Renada Laura Portet. Pel conjunt de la seva obra, traduïda a diversos idiomes i ben representativa de la producció literària en la nostra llengua a la Catalunya Nord. Com a narradora, destaca per la seva qualitat tècnica, la seva capacitat lingüística i la subtilesa del seu estil. Cal remarcar igualment les valuoses aportacions que ha fet a la toponímia rossellonesa.
Baixar fotografia en alta resolució. PujarMossèn Modest Prats Domingo Lingüista, sacerdot i teòleg. Per la seva valuosa dedicació a l'estudi del nostre idioma nacional, dins la qual destaca singularment la Història de la llengua catalana elaborada en col·laboració amb Josep Maria Nadal. El conjunt dels seus treballs en fan una de les personalitats de referència pel que fa a la recerca, l'anàlisi i el debat sobre la realitat del català i les seves perspectives de futur.
Baixar fotografia en alta resolució. PujarPedro Ruiz Torres Historiador, especialista en història agrària i en les condicions del capitalisme als segles XVIII i XIX. Per la seva obra de recerca i també per la dedicació a la història contemporània, i sobretot pel seu paper com a rector, durant vuit anys, de la Universitat de València. Des d'aquest càrrec ha contribuït a enfortir els lligams entre docència i societat i la vinculació amb la resta de centres universitaris de l'àmbit lingüístic del català.
Baixar fotografia en alta resolució. PujarCarme Ruscalleda i Serra Cuinera. Per haver excel·lit en aquest camp des dels fogons del restaurant Sant Pau, de Sant Pol de Mar, reconegut amb dues estrelles a la Guia Michelin. Audodidacta i avantguardista, sense deixar de banda la tradició, ha publicat el llibre Cuinar per ser feliç i ha obert recentment una nova seu del seu restaurant a Tokio, que també constitueix una ambaixada cultural catalana al Japó i a l'Orient.
Baixar fotografia en alta resolució. PujarCarme Sansa i Albert Actriu. En reconeixement a una trajectòria de més de quaranta anys en el món de l'escena catalana, a més del treball a la televisió i al cinema. La seva concepció del teatre, on ha interpretat textos dels millors dramaturgs, traspua vitalitat, compromís i sentit reflexiu. Aquests eixos els ha traslladat al combat contra la guerra i a la lluita pels drets de les dones o l'ús social del català, i inspiren també una reeixida tasca com a editora.
Baixar fotografia en alta resolució. PujarIsabel Steva i Hernández Fotògrafa, coneguda com a Colita. Per la seva reconeguda creativitat en aquest àmbit, en el qual es formà al costat de referents com Xavier Miserachs i Oriol Maspons. Cal remarcar l'interès inicial per la dansa .sobretot el flamenc. i les aportacions posteriors al retrat i al reportatge, amb nombroses exposicions, col·laboracions periodístiques i la il·lustració de llibres que han contribuït a la imatge de Barcelona i de Catalunya.
Baixar fotografia en alta resolució. PujarJosep Lluís Sureda i Carrión Economista. Pel seu prestigi acadèmic .desplegat en destacats estudis. i per l'impuls decisiu que va donar a la implementació de la facultat de ciències econòmiques de la Universitat de Barcelona, des de la qual ha contribuït a formar diverses generacions d'economistes. D'entre els importants càrrecs que ha ocupat cal remarcar la vicepresidència de la Comissió Mixta de Traspassos Estat-Generalitat durant el govern del president Tarradellas.
Baixar fotografia en alta resolució. PujarMaria Dolors Torres Manzanera Periodista i escriptora, coneguda com a Maruja Torres. Pel prestigi d'una carrera periodística exercida en diversos mitjans i singularment des del diari El País. La seva visió irònica i la interpretació progressista de la realitat .també contrastades per una singular experiència com a corresponsal de guerra. les transmet igualment de la mà d'una reconeguda obra novel·lística en llengua castellana.
Baixar fotografia en alta resolució. PujarAnna Veiga Lluch Biòloga. Pel conjunt d'una trajectòria que destacà ja inicialment com a membre de l'equip que aconseguí, l'any 1984, el primer naixement entre nosaltres mitjançant la tècnica de la fecundació in vitro. Directora de la Secció de Biologia del Servei de Medicina de la Reproducció de l'Institut Universitari Dexeus, és una reconeguda experta en la reproducció assistida, el tractament de l'esterilitat i el desenvolupament embrionari.
Baixar fotografia en alta resolució. PujarJosep Vilarasau Salat Enginyer industrial, economista i financer. En reconeixement al seu paper rellevant en el món econòmic, exercit tant en entitats privades com en organismes públics. Director general i després president de la Caixa d'Estalvis i Pensions de Barcelona, ha contribuït decisivament a consolidar el paper de lideratge d'aquesta institució, a la qual continua vinculat, entre d'altres aspectes, des de la presidència de la Fundació "la Caixa".
Baixar fotografia en alta resolució. Pujar


Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | © Generalitat de Catalunya