Generalitat de Catalunya

Web amb imatges de la cerimònia de lliurament de les Creus de Sant Jordi per part del president. El web oficial de la Generalitat de Catalunya. Accés al contingut (Alt + 1)
Accés al menú de la secció (Alt + 2)
Creus de Sant Jordi 2003
Creus de Sant Jordi
Inici > Creus de Sant Jordi 2003 > Persones guardonades
Persones guardonades
Fotografies de Jordi Bedmar


Ignasi Aragó i Mitjans Metge pediatre. En reconeixement a la seva tan valuosa trajectòria com a promotor i teòric, a partir dels anys 40, de nombroses iniciatives de modernització de la gestió hospitalària a Catalunya. El seu impuls, del qual ha fet partícips sectors professionals diversos, ha contribuït a potenciar decisivament el lideratge del nostre país en el conjunt de l'Estat dins d'aquest àmbit.
Baixar fotografia en alta resolució. PujarJoaquim Arenas i Sampera Pedagog i promotor de l'ensenyament del català. Per la seva sostinguda tasca com a impulsor de la llengua a l'escola i de la catalanització del nostre sistema educatiu, des del món cultural i cívic i des de l'Administració, i també com a autor de nombrosos llibres relacionats amb la llengua catalana, les ciències socials, la sociolingüística i la pedagogia.
Baixar fotografia en alta resolució. PujarJosep Maria Bach i Voltas Enginyer industrial. Pel seu paper rellevant en la indústria química a Catalunya, desenvolupat a través d'una dilatada trajectòria a la multinacional Basf. Actual vicepresident de la patronal Feique i de la fira Expoquímia, és president mundial del programa de desenvolupament sostenible del Consell Internacional de Confederacions de la Indústria Química, i també presideix el Fòrum Cívic del Camp de Tarragona.
Baixar fotografia en alta resolució. PujarDavid Bagué i Soler  Luthier. En reconeixement al prestigi internacional que ha assolit en la fabricació d'instruments d'arc. De retorn al nostre país després de molts anys d'estudi a la ciutat italiana de Cremona -un dels centres europeus de la lutheria-, la seva tasca pionera i el seu acurat ofici han situat Catalunya com un referent en aquest camp.
Baixar fotografia en alta resolució. PujarJana Balacciu Matei Catalanòfila romanesa. Pel conjunt de la seva tasca filològica, que comprèn estudis de lingüística romànica, romanesa i catalana. I també com a editora i traductora, a Romania, de títols molt destacats de la literatura catalana moderna, que ha contribuït a difondre en aquell país des d'un interès sostingut per la nostra cultura i la seva diversitat territorial i expressiva.
Baixar fotografia en alta resolució. PujarNadala Batiste i Llorens Actriu teatral. Per la qualitat de la seva dilatada aportació a l'escena catalana, iniciada com a membre de l'Agrupació Dramàtica de Barcelona i continuada en diferents grups de teatre independent. Des de l'any 1982 participà habitualment en els muntatges del Centre Dramàtic de la Generalitat de Catalunya, i representà obres de reconeguts autors catalans i internacionals amb els directors i companyies més prestigiosos.
Baixar fotografia en alta resolució. PujarAntoni Bayés de Luna  Metge cardiòleg. En reconeixement a la seva prestigiosa trajectòria, amb treballs que han significat un avenç important en relació amb els estudis cardiològics a Catalunya. Catedràtic de Cardiologia a la Universitat Autònoma, ha estat president de la Federació Mundial de Cardiologia i fundador del Dia Mundial del Cor, i actualment dirigeix l'Institut Català de Cardiologia de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau de Barcelona.
Baixar fotografia en alta resolució. PujarMarina Bru i Purón Periodista, d'origen lleonès. Pel compromís democràtic expressat a través d'una llarga trajectòria en els mitjans de comunicació, pel seu europeisme i per la seva aportació a la lluita pel drets de la dona. Presidenta de l'Associació per a les Nacions Unides i vicepresidenta del Consell Català del Moviment Europeu, ha contribuït sostingudament a l'extensió de les llibertats i a la consolidació del progrés col.lectiu.
Baixar fotografia en alta resolució. PujarJosefina Castellví i Piulachs Oceanògrafa, especialista en microbiologia marina. Per la seva tan destacada trajectòria en aquest camp, molt vinculada a l'Institut de Ciències del Mar del Consell Superior d'Investigacions Científiques. A partir del 1984 participà, d'una manera rellevant, en l'organització de la recerca a l'Antàrtida, i col.laborà en la instal.lació de la Base Antàrtica Espanyola Joan Carles I a l'illa Livingston.
Baixar fotografia en alta resolució. PujarJordi Clos Llombart Empresari i mecenes. En reconeixement als seus mèrits en el camp del mecenatge cultural i, singularment, de l'egiptologia, dins la qual la Fundació Arqueològica Clos i el Museu Egipci de Barcelona són referents rellevants. I també per la seva destacada tasca en el sector hoteler i en la promoció turística de la capital catalana.
Baixar fotografia en alta resolució. PujarHenry Ettinghausen Catalanòfil i catedràtic d'estudis hispànics. Per la seva vinculació als estudis de llengua i literatura catalanes al Regne Unit -que el van dur a presidir l'Anglo-Catalan Society- i com a autor de treballs sobre el Segle d'Or espanyol. I també, singularment, pel valuós suport que presta a la devolució al nostre país dels famosos "papers de Salamanca".
Baixar fotografia en alta resolució. PujarJosé Ángel Ezcurra Carrillo Periodista i editor. Pel seu tan destacat paper com a promotor de premsa progressista a Espanya durant el franquisme i la Transició. En aquesta tasca, exercida a través de publicacions com Objetivo, Nuestro Cine, Primer Acto, Hermano Lobo, Tiempo de Historia i, singularment, Triunfo, excel·lí en el reconeixement del fet nacional català i la difusió, en el conjunt de l'Estat, de les expressions avançades de la nostra cultura.
Baixar fotografia en alta resolució. PujarJosep Maria Figueras i Anmella Metge traumatòleg. Com a referent, amb projecció internacional, en l'àmbit de la medicina de l'esport, i també per la seva llarga dedicació a l'esquí i als esports de muntanya i per les activitats que hi ha promogut, incloent-hi l'escoltisme. Destaquen les seves intervencions en diferents Jocs Olímpics i Campionats del Món d'Esports d'Hivern com a metge de l'equip espanyol d'esquí.
Baixar fotografia en alta resolució. PujarXavier Folch i Recasens Editor. Per la seva reconeguda trajectòria en el món de l'edició a Catalunya, des del seu treball a segells com Ariel i Crítica fins a Empúries, editorial integrada al Grup 62, del qual és director literari. I també per la vàlua de la seva aportació de conjunt a l'ambient cultural i al redreçament nacional de Catalunya des dels temps del franquisme.
Baixar fotografia en alta resolució. PujarEduardo Foncillas Casaus Diplomàtic i directiu. Pel respecte i l'actitud tan positiva que ha tingut, des de l'època franquista, envers Catalunya i les seves institucions, que s'ha fet palesa a través dels nombrosos càrrecs, públics i privats, que ha exercit. Cal remarcar, durant l'etapa d'ambaixador d'Espanya a Bonn (1983-1991), el seu impuls a les negociacions que van fer possible la incorporació de l'empresa Seat al grup Volkswagen.
Baixar fotografia en alta resolució. PujarJordi Font i Rodon Jesuïta i metge en el camp de la salut mental. Llicenciat en teologia i especialista en psiquiatria, és molt remarcable la seva tasca vinculada a la Fundació Hospital Sant Pere Claver de Barcelona, a l'Hospital Clínic i Provincial com a membre de l'equip de psicoterapeutes i a la Fundació Vidal i Barraquer. Entén la recerca com una eina per alleugerir el sofriment humà des d'una dedicació constant.
Baixar fotografia en alta resolució. PujarCliment Garau i Arbona  Farmacèutic i activista cultural i polític. Pel conjunt de la seva trajectòria com a referent del nacionalisme a les Illes Balears. President de l'Obra Cultural Balear del 1970 al 1976, durant aquest període l'entitat s'estengué territorialment i va conèixer un gran impuls associatiu. Membre de diferents partits nacionalistes, és un dels fundadors i actualment president del Grup Blanquerna d'estudi de la realitat nacional i cultural de Mallorca.
Baixar fotografia en alta resolució. PujarJosep Lladonosa i Giró Cuiner i divulgador de la cuina catalana. En reconeixement a la seva prestigiosa trajectòria als fogons, exercida des de diversos establiments i que també s'ha traduït en nombrosos llibres sobre cuina i en l'organització d'un seguit de manifestacions gastronòmiques. Cal remarcar la seva valuosa tasca de recerca sobre la cultura del menjar a Catalunya, documentada des de l'edat mitjana.
Baixar fotografia en alta resolució. PujarPere Llorens i Lorente Dirigent del sector del comerç. Per la seva valuosa tasca en aquest àmbit, del qual és un dels referents històrics. President de la Confederació de Comerç de Catalunya i de la Confederació Espanyola de Comerç, ha impulsat un gran nombre d'iniciatives dins el sector i també ha treballat activament a favor de l'extensió, en el seu si, de l'ús de la llengua catalana.
Baixar fotografia en alta resolució. PujarPere Lluís Font Filòsof. Pel prestigi d'una obra que comprèn treballs d'història de la filosofia moderna, d'història del pensament català i de filosofia de la religió. Professor a la Universitat Autònoma de Barcelona i vicepresident del Patronat de la Fundació Joan Maragall, codirigeix la col·lecció "Textos Filosòfics" i ha coordinat Història del pensament cristià. Quaranta figures. Ha desenvolupat, entre d'altres, el tema de la inculturació del cristianisme.
Baixar fotografia en alta resolució. PujarRamon Miquel i Ballart Empresari del sector de l'alimentació. En reconeixement a la seva valuosa tasca professional, exercida en diversos àmbits i, especialment, de la mà del grup de capital familiar que presideix. A partir de la seva implantació a les comarques gironines, aquest grup és líder en el sector de la distribució i compta amb diverses cadenes de supermercats i amb marques pròpies
Baixar fotografia en alta resolució. PujarAntoni Mir i Fullana Promotor cultural. Pel sostingut impuls que ha donat, des que accedí a la presidència l'any 1992, a les diverses activitats i iniciatives que du a terme l'Obra Cultural Balear. Des del seu càrrec, és el principal impulsor dels Premis 31 de Desembre, convocats anualment, i promou el projecte de creació, al centre històric de Palma de Mallorca, d'un centre internacional dedicat a la difusió de la llengua i la cultura catalanes.
Baixar fotografia en alta resolució. PujarPedro Nueno Iniesta Enginyer industrial. Per la seva trajectòria, de prestigi internacional, en l'àmbit de la formació en temes relacionats amb la innovació i la creació i direcció d'empreses, sobre els quals ha publicat extensament. Professor titular de la Cátedra Fundación Bertrán de Iniciativa Empresarial de l'IESE, el seu impuls a les empreses innovadores es desenvolupa també des de la presidència de Finaves, societat vinculada a aquella institució.
Baixar fotografia en alta resolució. PujarJoan Palau Francàs Directiu del món de l'esport i dels serveis socials. En reconeixement al seu destacat paper com a impulsor de la pràctica esportiva per als discapacitats al nostre país. Participant en quatre edicions dels Jocs Paralímpics, va fundar i presidir la Federació Catalana d'Esports per a Minusvàlids Físics, i actualment presideix la federació estatal en aquest àmbit.
Baixar fotografia en alta resolució. PujarMercè Pla i Cid Directiva de serveis socials. Per la seva tan notòria tasca personal, professional i cívica a favor de les persones amb discapacitació psíquica de les terres de l'Ebre. El seu treball de tants anys, sempre caracteritzat per l'abnegació, la serietat i el sentit de la responsabilitat, és mereixedor de reconeixement públic pels valors integrals que representa.
Baixar fotografia en alta resolució. PujarManuel Riu Historiador. Pel seu reconegut prestigi com a medievalista, també en el vessant arqueològic. Especialitzat en la història monàstica catalana i de l'Andalusia oriental, són importants les seves hipòtesis sobre l'origen del feudalisme a Catalunya, les fonts de l'estadística demogràfica medieval o l'estudi de la producció llanera i ramadera. Ha publicat nombroses obres, entre les quals L'arqueologia medieval a Catalunya (1989).
Baixar fotografia en alta resolució. PujarEncarna Roca i Trias Jurista. En reconeixement al seu prestigi en el món del Dret, en el qual, a més d'una destacada trajectòria docent, ha excel.lit sobretot per una aportació molt rellevant a l'estudi del dret civil català. Els seus treballs, com a obres de referència, han contribuït decisivament a prestigiar la doctrina establerta en aquest àmbit i a la seva aplicació i difusió.
Baixar fotografia en alta resolució. PujarMontserrat de Salvador Deop Actriu. Pel conjunt de la seva trajectòria, desenvolupada en part a França com a filla d'exiliats, a l'Argentina -on participà en espectacles dirigits per Margarida Xirgu- i a Colòmbia. El seu retorn definitiu a Catalunya l'any 1976 ha fet paleses entre nosaltres les seves grans qualitats interpretatives, desenvolupades tant al teatre com al cinema o en ben populars sèries de televisió.
Baixar fotografia en alta resolució. PujarJordi Sans i Sabrafen Metge, especialista en hematologia i oncologia. En reconeixement a la seva tasca professional i a la seva prestigiosa trajectòria científica, continguda en nombrosos treballs. Actual president de la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya, cal destacar l'impuls que ha donat a l'ús de la llengua catalana en l'àmbit mèdic. El seu tractat d'hematologia clínica s'ha convertit en llibre de text a moltes facultats universitàries.
Baixar fotografia en alta resolució. PujarNarcís Sayrach i Fatjó dels Xiprers Promotor cultural i activista cívic. Per la seva sostinguda aportació al redreçament de Catalunya des del punt de vista social, cultural i lingüístic, amb especial atenció als sectors més desafavorits. I també, singularment, per la destacada tasca de difusió de la figura de Sant Jordi a través de diverses publicacions i d'iniciatives com l'associació Amics de Sant Jordi, de la qual és president.
Baixar fotografia en alta resolució. PujarSimeó Selga i Ubach  Metge pediatre. En reconeixement al seu prestigi professional i a la forta vocació de servei que s'ha reflectit no solament en el camp de la medicina, sinó també en molts altres àmbits de la vida social, cultural i política. La ciutat de Manresa i la comarca del Bages, singularment, tenen en ell un dels seus referents per l'impuls que ha donat a un gran nombre d'activitats i iniciatives.
Baixar fotografia en alta resolució. PujarSebastià Serrano Farrera Catedràtic de lingüística general i teoria de la comunicació. En reconeixement a la qualitat de la seva obra en els camps de la semiòtica, la lingüística, la poètica, la filosofia, la teoria de la ciència, la novel·la i, sobretot, la teoria de la comunicació. En aquest darrer, singularment, ha desenvolupat una reflexió lúcida i original sobre les potencialitats de la comunicació no verbal i la seva influència en les relacions humanes.
Baixar fotografia en alta resolució. PujarRomà Sol i Clot Advocat i estudiós. Per l'interès de les diverses monografies de caire històric i de divulgació local que ha publicat, en estreta col.laboració amb la seva esposa, Carme Torres i Graell. La seva nodrida biblioteca i l'arxiu especialitzat en publicacions periòdiques i documentació diversa dels segles XIX i XX sempre han estat oberts, des de Lleida, a la consulta pública, de manera desinteressada i amb una gran voluntat de servei.
Baixar fotografia en alta resolució. PujarJoan Antoni Solans Huguet Arquitecte. En reconeixement a la seva tan destacada tasca en el camp de l'urbanisme a Catalunya. Director, en el seu moment, dels treballs del Pla general metropolità de Barcelona, les seves aportacions teòriques i la seva experiència docent han influït les noves generacions d'urbanistes. Aquesta influència, des de l'Administració, també ha estat decisiva en el planejament del territori i en la millora de la qualitat de vida.
Baixar fotografia en alta resolució. PujarKo Tazawa Professor de japonès i doctor en filologia catalana. Pel foment de les relacions entre el Japó i el nostre país, desenvolupat sobretot a través d'obres com Catalunya vista per un japonès, Cartes a Yu i Kei o La cuina japonesa a Catalunya, entre d'altres. En aquesta tasca ha demostrat com pot ser de senzilla, per a un estranger, la integració a la societat catalana i l'aproximació als seus valors.
Baixar fotografia en alta resolució. PujarNúria Tortras i Planas Escultora. Per la gran qualitat d'una producció reconeguda internacionalment i amarada de sentiment mediterrani, amb clares reminiscències dels clàssics grecs i egipcis. Deixebla de Joan Rebull, té obres a diverses poblacions del nostre país i ha contribuït destacadament a promoure la presència de Catalunya a l'exterior.
Baixar fotografia en alta resolució. PujarJaume Vallcorba i Rocosa  Enginyer i professor de català. Pel seu impuls constant a l'ensenyament i l'ús, també en l'àmbit de l'Administració, de la nostra llengua. Aquesta tasca, exercida si cal amb dificultats des dels anys 60, es traduí en nombroses iniciatives vinculades a Òmnium Cultural i a la seva Delegació d'Ensenyament de Català, a la històrica Junta Assessora per als Estudis de Català o al popular "Bloc Maragall", entre d'altres publicacions.
Baixar fotografia en alta resolució. PujarIrene Vázquez Mier Psicòloga i promotora de la formació de directius, d'origen asturià. En reconeixement a una molt destacada trajectòria dins la qual, singularment a partir de la fundació de l'Escola d'Alta Direcció i Administració (EADA) l'any 1957, la seva tasca ha marcat un estil en el desenvolupament de la formació dels directius d'empresa, en la inserció de la dona en el món d'avui i en el progrés econòmic i social.
Baixar fotografia en alta resolució. PujarPere Vicens i Rahola Editor. Per la seva contribució de primer ordre, en el marc d'una tradició familiar, al món de l'edició a Catalunya, al lideratge d'aquest sector en el conjunt de l'Estat i a la seva influència en l'àmbit internacional. Personalitat representativa de les indústries culturals a Catalunya, és president de la Unió Internacional d'Editors i membre del Consell de Publicacions de la UNESCO.
Baixar fotografia en alta resolució. PujarJaume Vilalta i Gonzàlez Advocat i expert en mitjans de comunicació. En reconeixement a la seva valuosa tasca d'impuls a la premsa en llengua catalana, concretada en diversos mitjans -singularment, el diari Avui- i exercida igualment prop dels editors de premsa espanyols. I també per la seva aportació al nostre panorama comunicatiu feta des de diverses institucions, tant privades com públiques.
Baixar fotografia en alta resolució. PujarJaume Vilalta i Gonzàlez Jurista. En reconeixement al seu prestigi professional i a la seva contribució rellevant en la renovació, aplicació i difusió del dret públic de Catalunya. Catedràtic de dret constitucional i exvicepresident del Tribunal Constitucional, cal destacar-ne, des del punt de vista acadèmic, les aportacions en l'àmbit de l'estructura territorial de l'Estat, la tècnica legislativa i la jurisdicció constitucional.
Baixar fotografia en alta resolució. Pujar


Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | © Generalitat de Catalunya