Generalitat de Catalunya

Web amb imatges de la cerimònia de lliurament de les Creus de Sant Jordi per part del president. El web oficial de la Generalitat de Catalunya. Accés al contingut (Alt + 1)
Accés al menú de la secció (Alt + 2)
Creus de Sant Jordi 2002
Creus de Sant Jordi
Inici > Creus de Sant Jordi 2002 > Persones guardonades
Persones guardonades
Fotografies de Jordi Bedmar


Joan Abelló Prat Pintor i gravador. En reconeixement a la seva obra, elaborada amb un estil de base postimpressionista amb tendència vers l'expressionisme, en la qual destaca el domini del paisatge. I també per la seva acreditada tasca com a col·leccionista d'art, que ha revertit, a Mollet del Vallès, en el Museu municipal que du el seu nom i en la Casa del Pintor Abelló.
Baixar fotografia en alta resolució. PujarFerran Adrià Acosta Cuiner. Per la seva molt reconeguda creativitat en el sector com a màxim responsable de la cuina del restaurant "El Bulli", on ha excel.lit a un molt alt nivell i ha projectat internacionalment la cuina i la gastronomia catalanes. En els seus plats es compaginen la tradició culinària del nostre país i del Mediterrani amb un sentit exigent de la modernitat.
Baixar fotografia en alta resolució. PujarNarcís-Jordi Aragó i Masó Periodista, escriptor i advocat. En reconeixement a una intensa tasca periodística i de difusió de la temàtica de la ciutat de Girona i del seu entorn. El seu paper com un dels fundadors de la revista "Presència" i la seva trajectòria en entitats ciutadanes han contribuït, d'una manera ben destacada, a la superació de la "Girona grisa i negra" que, com a coautor d'aquest llibre, s'esforçà en denunciar.
Baixar fotografia en alta resolució. PujarXavier Arumí i Dou Advocat. En reconeixement a la intensa trajectòria que ha desplegat en l'àmbit cívic, vinculada, sobretot, a la ciutat de Vic. La seva sostinguda aportació a nombroses institucions i entitats s'ha basat, fonamentalment, en una tasca constant d'assessorament jurídic, efectuada sempre des d'un gran sentit de la catalanitat i una clara actitud de servei.
Baixar fotografia en alta resolució. PujarBartomeu Barceló i Pons Geògraf mallorquí. Pel gran prestigi de la seva tasca acadèmica, que ha excel·lit en els camps de la recerca geogràfica, de la geografia aplicada, de la demografia i dels estudis mediambientals. I també en reconeixement a la seva trajectòria com a assagista, periodista i col.laborador de diverses entitats i empreses culturals, sempre al servei de la cultura que s'expressa en català.
Baixar fotografia en alta resolució. PujarMiquel Boix i Carreras Químic i especialista en la indústria del plàstic. A més dels notoris resultats de la seva activitat industrial, cal destacar-ne la trajectòria com a tècnic de recerca i desenvolupament i una valuosa tasca pedagògica, que el va dur, entre d'altres iniciatives, a ser un dels fundadors i també director de l'Escola Municipal de Treball de Granollers, ciutat d'on ha estat regidor.
Baixar fotografia en alta resolució. PujarManuel Cabero i Vernedas Director de música coral. En reconeixement a una dilatada i prestigiosa tasca en aquest àmbit, que ha excel·lit singularment de la mà del reconegut Cor Madrigal, des del qual ha contribuït a fer més sòlida la cultura musical catalana. També ha dirigit grans produccions simfònico-corals i ha exercit, a diversos països, la docència en el seu camp, del qual ha estat directiu.
Baixar fotografia en alta resolució. PujarJordi Cervós i Navarro Metge. Ha dut a terme, des d'Alemanya, una trajectòria rellevant en el camp de la neurologia, vinculada sempre al món universitari. Autor de valuosos treballs sobre la patologia del sistema nerviós central i, especialment, sobre aspectes de la microcirculació cerebral i la involució senil, destaca també la seva etapa com a primer rector de la Universitat Internacional de Catalunya.
Baixar fotografia en alta resolució. PujarMarta Corachan i Cuyàs Diplomada en infermeria, dietètica i gestió comercial hospitalària, va ser consellera delegada de la Clínica Corachan de Barcelona. Per la seva trajectòria en el món sanitari i assistencial i, singularment, com a presidenta de la Creu Roja a Catalunya, organització que, des d'un compromís solidari, aporta a la societat una positiva confiança i un suport constant en situacions de risc.
Baixar fotografia en alta resolució. PujarÀlex Crivillé Tapias Motociclista. En reconeixement a una brillant carrera esportiva de projecció internacional, que li ha valgut el títol de campió mundial en la categoria de 500 cc. Els seus èxits i el prestigi que ha assolit com un dels nostres referents esportius han contribuït a reforçar la projecció del motociclisme, del món del motor i de l'esport català en el seu conjunt.
Baixar fotografia en alta resolució. PujarAntoni Deig i Clotet Eclesiàstic. Pel tan singular com exigent sentit de la catalanitat que ha caracteritzat la seva trajectòria, particularment durant la seva etapa com a bisbe de Solsona, actualment emèrit. En l'exercici del seu càrrec, ha estat un dels principals impulsors de l'objectiu que es creï una Conferència Episcopal Catalana, i és un referent constant en la defensa i extensió de les nostres llibertats nacionals.
Baixar fotografia en alta resolució. PujarRafael Foguet Ambrós Químic. Per la seva destacada tasca en aquest sector, singularment com un dels màxims directius del Grup Ferrer Internacional, del qual és vicepresident i conseller delegat. Des de les seves funcions, ha contribuït d'una manera notòria a la consolidació i també a l'actual etapa de renovació d'un dels més rellevants grups farmacèutics del nostre país.
Baixar fotografia en alta resolució. PujarMiquel Forrellad Solà Advocat i directiu financer. En reconeixement al conjunt de la seva tasca professional i cívica, que ha influït en el progrés de la ciutat de Sabadell i el seu paper destacat a Catalunya. Des del seu càrrec com a director general de la Caixa d'Estalvis de la capital vallesana va impulsar valuoses iniciatives de caire social, econòmic i cultural, a més de contribuir a la normalització de la llengua catalana en temps difícils.
Baixar fotografia en alta resolució. PujarJoan Fosas i Carreras Ballarí i coreògraf. Com a referent, durant molts anys, del món de la dansa tradicional catalana, en el qual ha triomfat a partir de les condicions que el distingiren des de ben jove. La seva força i la seva expressivitat han captivat públics de ben diverses generacions, i el seu impuls ha afavorit la conservació de moltes antigues danses que, d'altra manera, s'haurien perdut.
Baixar fotografia en alta resolució. PujarLluís Gassó i Carbonell Escriptor. En reconeixement a la qualitat de la seva obra poètica, deutora del mestratge de Carles Riba i Josep Maria López-Picó. I també per la resta de la seva producció literària, destacada igualment en el camp teatral, i pel seu impuls a la normalització de la llengua i al redreçament de la nostra cultura en els anys de la resistència al franquisme.
Baixar fotografia en alta resolució. PujarNúria Gispert i Feliu Mestra i dirigent del món associatiu. Pel conjunt d'una trajectòria que ha contribuït al progrés i al benestar dels ciutadans des d'una acreditada sensibilitat social i vocació de servei als interessos col·lectius. Entre els seus càrrecs, vinculats al món cívic, eclesial i polític, és rellevant la seva tasca actual com a directora de Càritas Diocesana de Barcelona i la dedicació que això suposa vers els més necessitats.
Baixar fotografia en alta resolució. PujarJoan Herrero i Manich Sacerdot escolapi. Pel conjunt d'una tasca pedagògica que, des de la ciutat de Mataró, va anar sempre unida al foment de la llengua, la cultura i les tradicions catalanes quan això era particularment difícil. La seva trajectòria ha influït en la represa de la catalanitat a la capital del Maresme i el seu entorn a partir de la transmissió dels valors humans i cristians.
Baixar fotografia en alta resolució. PujarRenat Llech-Walter Escriptor i promotor cultural. En reconeixement al sostingut impuls que ha donat, durant molts anys, al foment de la llengua i la cultura catalanes a la Catalunya Nord, i també per l'afany de difusió, en llengua francesa, de la seva realitat històrica i actual, a més d'altres activitats que li han valgut el reconeixement oficial de la ciutat de París i del Govern de França.
Baixar fotografia en alta resolució. PujarTeresa Losada Campo Franciscana Missionera de Maria i doctora en filologia semítica. Pel seu valuós treball com a experta en temes d'immigració i directora de l'associació "Bayt Al-Thaqafa". Aquesta entitat, amb seu a Barcelona i a Sant Vicenç dels Horts (Baix Llobregat), té un paper notable en el procés d'inserció a Catalunya dels immigrants que provenen del món àrabo-musulmà.
Baixar fotografia en alta resolució. PujarFèlix Martí Ambel Dirigent cultural i associatiu. En reconeixement a la seva tasca, molt rellevant, en el món de la intel·lectualitat catòlica de signe progressista i en organitzacions no governamentals, singularment com a director, fins fa poc, del Centre UNESCO de Catalunya. La seva trajectòria excel·leix en la promoció dels valors integrals de la persona, des d'una incisiva catalanitat que l'ha dut a promoure els drets de les llengües, les cultures i els pobles.
Baixar fotografia en alta resolució. PujarMiquel Mascort i Riera Llicenciat en Dret i promotor cultural. Per la intensa activitat que ha dut a terme, des de la ciutat de Girona, en defensa de la llengua catalana, en l'àmbit de l'esport i en organismes de caire benèfic. I també, i singularment, com a promotor artístic al capdavant de la Galeria d'Art El Claustre, que contribueix a dinamitzar la vida gironina amb les seves mostres, activitats i publicacions.
Baixar fotografia en alta resolució. PujarJordi Miarnau i Banús Empresari i promotor social i cultural. En reconeixement al conjunt d'una valuosa trajectòria professional i cívica desenvolupada en els àmbits de l'empresa, la promoció cultural, l'impuls a la formació i el suport a un seguit d'iniciatives de caràcter social i solidari. Tot plegat ha contribuït, d'una manera sostinguda, al progrés del país i al benestar de la seva gent.
Baixar fotografia en alta resolució. PujarPilar Mora i Roselló Promotora dels drets de la dona. En reconeixement a la seva intensa i valuosa activitat -que ha aconseguit destacats suports- en pro de la millora de la situació de les vídues i en l'afany que aquest col·lectiu -un dels més desafavorits de la nostra societat- rebi un tractament econòmic més just per part dels poders públics.
Baixar fotografia en alta resolució. PujarJosep Palau i Francàs Empresari. Per l'impuls tan rellevant que ha donat, des de la seva fundació ara fa més de mig segle, a l'empresa Soler & Palau, SA, de Ripoll. Aquesta firma, líder mundial en el sector dels aparells de ventilació, té un reconegut prestigi a més de seixanta països i contribueix, doncs, a la projecció de la indústria catalana i a l'increment del seu potencial exportador.
Baixar fotografia en alta resolució. PujarMiquel Poblet Orriols Ciclista. Guanyador, en dues ocasions, de la Volta Ciclista a Catalunya i també de la carrera Milà-San Remo, resultà vencedor igualment del Grand Prix Midi Libre francès, de diversos campionats d'Espanya i de nombrosos critèriums internacionals a països europeus. En reconeixement a la projecció que ha contribuït a donar al nostre ciclisme -del qual ha estat directiu- i també a l'esport català en el seu conjunt.
Baixar fotografia en alta resolució. PujarJosep Maria Puig Doria Joier. Per la seva creativitat i per la sensibilitat que és sempre present a la seva producció. Creador, l'any 1969, de la primera línia de plata en joieria, ha contribuït a prestigiar el potencial català en aquest sector, del qual en són mostra les seves exposicions a diversos països i el seguit de reconeixements que ha obtingut.
Baixar fotografia en alta resolució. PujarJosep Maria Pujol Artigas Empresari. Per la tasca desenvolupada al capdavant de la companyia Ficosa International, multinacional catalana del sector dels components de l'automoció que avui té presència a tres continents. I també per la seva destacada trajectòria de molts anys a favor d'àmbits com la promoció de la joventut, la universitat i l'esport, des d'un concepte de la formació en un sentit ampli.
Baixar fotografia en alta resolució. PujarJaume Rotés Querol Metge. En reconeixement al seu prestigi com a especialista en reumatologia, una mostra significativa del qual és la biblioteca virtual en aquest àmbit que porta el seu nom. Entre les seves contribucions científiques excel·leix la descripció d'una nova malaltia, la hiperostosi anquilosant vertebral, també coneguda com a malaltia de Forestier-Rotés.
Baixar fotografia en alta resolució. PujarTeresa Rovira i Comes Bibliotecària. Per la seva ben remarcable tasca en l'àmbit del llibre infantil i juvenil, singularment en llengua catalana, al qual ha dedicat un seguit de treballs on són especialment notoris el sentit de la feina ben feta i la voluntat de servei a Catalunya que heretà de qui fou el seu pare, l'escriptor, historiador i polític nacionalista i republicà Antoni Rovira i Virgili.
Baixar fotografia en alta resolució. PujarFrancesc Sanuy Gistau Advocat, polític i comentarista d'opinió. En reconeixement a la seva tasca com a directiu de la Fira de Barcelona i a la seva trajectòria institucional com a conseller de Comerç, Consum i Turisme del Govern català i delegat de la Generalitat a Madrid. I també, i singularment, per la seva contribució rellevant a la formació a Catalunya d'una opinió vertebrada i crítica alhora, a més d'imbuïda de sentit nacional.
Baixar fotografia en alta resolució. PujarSalvador Saumoy i Pellicer Directiu del món sardanista. Per l'impuls que ha donat, des de Sabadell, a aquest sector tan emblemàtic de la cultura popular i tradicional catalana. Entre les seves múltiples iniciatives al respecte cal destacar la tasca com a impulsor de joves instrumentistes de cobla i com a principal artífex de la Cobla Jovenívola de la cocapital del Vallès Occidental.
Baixar fotografia en alta resolució. PujarDolors Sistac Sanvicén Professora de llengua i literatura i escriptora. En reconeixement a la seva tasca pedagògica, iniciada en l'àmbit de l'ensenyament primari, i també per les seves recerques de diversos aspectes literaris i culturals de les terres de Ponent, per l'interès de la producció pròpia -literària i periodística- i per la seva positiva contribució a la vida cultural lleidatana.
Baixar fotografia en alta resolució. PujarToni Strubell i Trueta Historiador i professor de filologia anglesa. Per la tasca de conscienciació nacional que efectua mitjançant els seus llibres -entre els quals cal destacar "El cansament del catalanisme"- i les seves col·laboracions als mitjans de comunicació. I també pel compromís que es desprèn de les seves actituds cíviques, com els "papers de Salamanca" que contribueix a reivindicar com a coordinador de la Comissió de la Dignitat.
Baixar fotografia en alta resolució. PujarManuel Tobella i Marcet Promotor cultural i cívic. En reconeixement al sostingut impuls que ha dut a terme, des de Terrassa, per tal de vertebrar la cocapital del Vallès Occidental i contribuir al seu paper destacat en la vida catalana. Entre les seves nombroses iniciatives, excel.leix la creació de la Fundació Arxiu Tobella, que tant ha aportat a la recuperació de la memòria històrica egarenca.
Baixar fotografia en alta resolució. PujarFrancesc Vendrell Advocat i alt funcionari de les Nacions Unides. En reconeixement a una trajectòria molt rellevant com a mediador en conflictes internacionals a diversos continents. El seu treball ha estat inspirat, des de fa dècades, pels valors de la pau i per l'afany de consolidar, arreu del món, l'extensió dels drets humans, de la solidaritat i de la justícia des del foment de l'entesa entre els pobles.
Baixar fotografia en alta resolució. PujarMartí Vergés Trias Enginyer industrial. Pel paper que ha tingut en la formació de les primeres generacions de professionals de la informàtica a Catalunya i per l'impuls que ha donat a aquest àmbit en mitjans universitaris i des de l'Administració en el camp de l'ensenyament. També destaca, al respecte, la seva tasca pionera pel que fa a la implantació de nous instruments que han contribuït a la normalització del català en un sector d'interès estratègic.
Baixar fotografia en alta resolució. PujarJoan Vernet i Ginés Arabista. Pel seu prestigi com a especialista en l'estudi del món àrab i en l'evolució de la ciència medieval -especialment, de l'astronomia i de la cartografia nàutica- i del Renaixement. La seva dilatada trajectòria acadèmica, traduïda en nombrosos treballs -inclosos els relatius a l'Alcorà-, li ha valgut diversos reconeixements i distincions en l'àmbit internacional.
Baixar fotografia en alta resolució. PujarJosep Lluís Vilaseca i Guasch Advocat. En reconeixement al conjunt de la seva trajectòria en l'àmbit esportiu i en la vertebració de la societat civil a Catalunya. Antic secretari general de l'Esport de la Generalitat, ha contribuït a la projecció del nostre país des d'importants responsabilitats esportives en l'ordre internacional i també en el moviment olímpic. Destaca igualment la seva positiva tasca a la consolidació del mutualisme català.
Baixar fotografia en alta resolució. PujarAntoni Vives Fierro Pintor. En reconeixement a la qualitat d'una obra polivalent, expressada amb diverses tècniques des d'un estil potsimpressionista que tant reflecteix la temàtica urbana com aspectes més paisatgístics. Aquesta producció, que també recrea la imatge de la ciutat de Barcelona, ha estat exposada a diversos països i ha obtingut diferents guardons.
Baixar fotografia en alta resolució. Pujar


Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | © Generalitat de Catalunya