Generalitat de Catalunya

Web amb imatges de la cerimònia de lliurament de les Creus de Sant Jordi per part del president. El web oficial de la Generalitat de Catalunya. Accés al contingut (Alt + 1)
Accés al menú de la secció (Alt + 2)
Creus de Sant Jordi 2001
Creus de Sant Jordi
Inici > Creus de Sant Jordi 2001 > Persones guardonades
Persones guardonades
Fotografies de Miquel Gonzàlez


Géza Alföldy Historiador d'origen hongarès que és especialista en epigrafia clàssica i història social del món romà. En reconeixement a la seva molt destacada trajectòria en aquests àmbits, en els quals ha adquirit un gran prestigi internacional, i, singularment, pels seus estudis referits al passat de l'antiga Tarraco i de la Hispània romana. Membre de la secció històrico-arqueològica de l'Institut d'Estudis Catalans, és autor de més de cinc-cents treballs i es troba en possessió de prestigioses distincions.
Baixar fotografia en alta resolució. PujarJaume Arnella Cantant i instrumentista. Per la seva destacada activitat en el món de la música popular i tradicional, que s'inicià l'any 1967 a través del Grup de Folk i continuà, a més del treball que ha dut a terme en solitari, amb formacions com Els Sapastres, la Cobla Cotofluix i l'Orquestrina Galana. Dedicat, des del 1987, a la interpretació de romanços tradicionals i de composició pròpia, la seva aportació al manteniment i a la difusió d'aquest gènere ha resultat decisiva.
Baixar fotografia en alta resolució. PujarRamon Bagó i Agulló Empresari i promotor turístic. En reconeixement a la seva tan destacada trajectòria, com a impulsor d'un seguit d'iniciatives de gran abast que han contribuït a consolidar la posició capdavantera de Catalunya en el sector del turisme. A banda els seus càrrecs institucionals, tant a la Generalitat com a l'Administració local, també cal destacar el lideratge del Grup Serhs, una de les experiències cooperatives més importants del món turístic dins l'àmbit de la Mediterrània.
Baixar fotografia en alta resolució. PujarMaria Barbal Farré Escriptora. Per la gran sensibilitat que sap transmetre a través d'una reconeguda obra novel·lística i narrativa, ambientada inicialment al seu Pallars i derivada després cap a indrets i temàtiques més urbans, tot i que atreta darrerament, al marge de la ficció, pels nuclis deshabitats. Des d'una prosa precisa i una gran contenció, el seu estil és depurat però ric de plasticitat, i el llenguatge hi és esplèndid, amb un ús vigorós però mai abusiu de formes dialectals.
Baixar fotografia en alta resolució. PujarJoan Bellmunt i Figueras Escriptor i difusor de la nostra cultura tradicional. Pel conjunt de la seva trajectòria i per l'esforç tan remarcable que ha desenvolupat en la recuperació de les tradicions de les terres de Ponent, singularment a través de la col·lecció "Fets, costums i llegendes", editada en 34 volums. Aquesta obra constitueix un gran servei a la comunitat, sobretot per la intensa dedicació de l'autor a zones rurals força desateses, en les quals la recerca etnogràfica era gairebé inèdita o fonamentada en reculls molt antics.
Baixar fotografia en alta resolució. PujarThomas N. Bisson Catalanòfil i medievalista nord-americà. Catedràtic a la Universitat de Harvard, és conegut internacionalment pels seus estudis sobre la formació de les civilitzacions medievals i les seves estructures de poder en l'àmbit europeu, i molt especialment a Catalunya i Occitània. També són remarcables la seva gran contribució al coneixement de la nostra història a alguns dels centres universitaris més prestigiosos del món i la seva aportació a la constitució, a la Universitat de Califòrnia a Berkeley, del Centre d'Estudis Gaspar de Portolà.
Baixar fotografia en alta resolució. PujarArtur Blasco i Giné Investigador i dinamitzador de la cultura popular i tradicional. Per la seva tan valuosa tasca d'impuls al manteniment de les cançons i melodies tradicionals d'arreu del Pirineu, amb una recopilació sistemàtica de testimonis de la memòria oral. Aquest treball l'ha dut a terme, entre d'altres iniciatives, mitjançant diversos enregistraments i també des de la presidència de l'associació Arsèguel i els Acordionistes del Pirineu, mitjançant la qual s'organitzen les prestigioses trobades d'acordionistes que tenen lloc cada estiu a l'esmentada població de l'Alt Urgell.
Baixar fotografia en alta resolució. PujarJoan Borràs i Basora Actor. En reconeixement la seva tan destacada trajectòria dins l'escena catalana, que s'inicià en els rengles del teatre amateur fins al seu debut com a professional, l'any 1957, a la Companyia de Joan Capri. Excel·lint sempre pel seu talent i per una reconeguda professionalitat, ha protagonitzat obres de grans autors catalans i universals i ha treballat amb els directors més prestigiosos, a banda la seva presència al cinema i a la televisió i la seva incursió en el camp de l'escriptura teatral.
Baixar fotografia en alta resolució. PujarMarta Casals Istomin Intèrpret de violoncel d'origen porto-riqueny, deixeble de qui fou el seu espòs, el gran músic Pau Casals. En reconeixement a la molt valuosa i sostinguda tasca que ha dut a terme per tal de contribuir a la millor conservació i divulgació del patrimoni musical i humà del mestre, des d'un interès permanent per tal que el llegat de Casals resti definitivament a Catalunya. En l'actualitat és vicepresidenta de la Fundació Pau Casals al Vendrell, renovada recentment, que va contribuir a fundar amb el cèlebre intèrpret i compositor català i universal.
Baixar fotografia en alta resolució. PujarCarles Cavallé Pinós Directiu del sector de l'ensenyament. Pel gran impuls que ha donat a l'IESE, institució de la qual ha estat fins fa poc director general, i per la presència internacional que ha contribuït a assegurar-li, i que també ha beneficiat Catalunya. Cal destacar, en aquest sentit, iniciatives com la China-Europe International Business School; l'impuls d'escoles de direcció a països llatinoamericans i a Nigèria; l'organització a Barcelona de programes de formació per a directius d'empreses multinacionals, i el desenvolupament de programes educatius amb universitats del més alt nivell.
Baixar fotografia en alta resolució. PujarManuel Cusachs i Xivillé Escultor i dibuixant. Pel prestigi de la seva obra, singularment com a autor de retrats de personatges il·lustres i de monuments públics emplaçats a diverses ciutats catalanes i europees. En la seva producció, feta amb distints materials, hi és molt present la història de Catalunya i la visió d'aspectes molt rellevants de la nostra millor tradició cultural, des d'una concepció moderna però respectuosa amb la tan rica tradició figurativa d'Occident.
Baixar fotografia en alta resolució. PujarJosep Maria Forn i Costa Cineasta. Per la seva rellevant i tan diversificada activitat en el món cinematogràfic i audiovisual català, que constitueix una valuosa aportació a la seva dinàmica, més enllà de la contribució del film Companys, procés a Catalunya (1979) a la memòria històrica del nostre poble i al seu redreçament. Com a director, productor, guionista i directiu, des del sector privat i des de l'Administració, ha excel·lit en el desenvolupament de la indústria catalana del cinema i en la dignificació dels seus professionals.
Baixar fotografia en alta resolució. PujarValentí Fuster de Carulla Metge, especialista en cardiologia. En reconeixement al seu gran prestigi internacional, que ha desenvolupat sobretot als Estats Units des de centres tan reconeguts com la Clínica Mayo de Rochester (Minnesota), el Massachusetts Medical Center de Boston -on ha estat cap de la unitat de cardiologia- i el Mount Sinai Medical Center de Nova York -com a vicepresident mèdic i director del seu Institut Cardiovascular. Autor de nombrosos treballs i distingit per diverses acadèmies i universitats, la seva trajectòria honora la medicina catalana en el seu conjunt.
Baixar fotografia en alta resolució. PujarFrancesc Gurri Serra Geògraf i publicista. En reconeixement a la seva tasca rellevant de difusió del coneixement del nostre territori. Dins la seva dilatada trajectòria, destaquen la presidència de la Secció de Geografia i Ciències Naturals del Centre Excursionista de Catalunya i la seva contribució a la fundació de la Lliga per a la Defensa del Patrimoni Natural (DEPANA). Membre de la Societat Catalana de Geografia, filial de l'Institut d'Estudis Catalans, és autor, entre moltes altres, d'obres dedicades als pobles de Catalunya, als seus parcs naturals i al nostre nomenclàtor geogràfic i turístic.
Baixar fotografia en alta resolució. PujarMirna Lacambra Domènech Soprano i promotora musical. En reconeixement a la seva trajectòria com a intèrpret, que la va dur per escenaris d'Europa i Amèrica, i, singularment, pel gran impuls que ha donat a l'òpera i a la música des de la seva ciutat natal. Això s'ha concretat en iniciatives com l'Associació d'Amics de l'Òpera de Sabadell -de la qual és fundadora i presidenta, i que organitza els prestigiosos Cicle d'Òpera a Catalunya i la Temporada d'Òpera a Sabadell-, la creació de l'Orquestra Simfònica del Vallès, i el Concurs Eugenio Marco per a Joves Cantants, posteriorment refós en l'Escola d'Òpera sabadellenca.
Baixar fotografia en alta resolució. PujarTomàs Mallol i Deulofeu Cineasta, promotor i pedagog de la cultura de la imatge. En reconeixement a una singular trajectòria dins el món cinematogràfic, que ha culminat en la creació del Museu del Cinema - Col·lecció Tomàs Mallol, a Girona, com a resultat de més d'un quart de segle d'intensa recerca arreu d'Europa. A banda dels seus propis i guardonats curtmetratges, també ha desplegat un gran nombre d'activitats pedagògiques a l'entorn de la seva passió pel cinema i ha estat fundador de la Unió de Cineastes Amateurs de Barcelona.
Baixar fotografia en alta resolució. PujarEnric Marco Batlle Sindicalista i dirigent del món associatiu. Pel seu combat contra el franquisme i el nazisme, que el portà a ser detingut per la Gestapo i internat a un camp de concentració. I també per la seva fidelitat a la tradició llibertària del moviment obrer català, que es concreta en una dilatada trajectòria com a militant i després secretari general de la CNT a Catalunya. Membre de l'Amical de Mauthausen, cal subratllar, d'altra banda, el seu impuls continuat a la millora de la qualitat de l'ensenyament des de l'àmbit cívic.
Baixar fotografia en alta resolució. PujarLluís Marsà i Abad Empresari i directiu del món de l'esport. Per la seva destacada tasca com a promotor i constructor en el sector immobiliari, que l'ha dut a exercir nombrosos càrrecs representatius i a obtenir diverses distincions. I també per la seva vinculació directiva a l'esport de la vela i per la gestió que ha dut a terme com a president del Club Nàutic El Masnou, càrrec en el qual va ser reelegit diverses vegades, essent actualment president-soci d'honor de l'entitat.
Baixar fotografia en alta resolució. PujarValentí Miserachs Grau Eclesiàstic i músic. Per la seva tan rellevant trajectòria, reconeguda arreu, com a compositor de música sacra, mestre de capella a Roma i antic organista de la basílica de Sant Pere del Vaticà. President del Pontifici Institut de Música Sacra, cal esmentar, entre les seves obres, els oratoris Isaia i Beata Virgo Maria i el poema simfònic coral Nadal. A més, en col·laboració amb el filòleg i sacerdot Josep Ruaix, ha publicat el llibre Cants per a la litúrgia, un recull de partitures i textos per a tot el cicle cristià.
Baixar fotografia en alta resolució. PujarJesús Moncada i Estruga Escriptor. Pel reconegut prestigi de la seva obra de novel·la i narrativa, una de les més valorades de la literatura catalana contemporània i que ha estat traduïda a diverses llengües. A cavall entre el realisme i la fantasia, s'hi recrea, particularment, l'univers mític de l'antiga població de Mequinensa, expressat en obres que es caracteritzen per una molt elaborada estructura narrativa i per un llenguatge fresc, carregat d'humor i ple d'expressions autòctones.
Baixar fotografia en alta resolució. PujarAntoni Pérez i Simó Compositor, intèrpret i director de música coral. Per la tan destacada labor de direcció a Barcelona, durant mig segle, de l'Orfeó Gracienc, al capdavant del qual ha divulgat sostingudament el cant coral català i ha dirigit audicions d'obres dels grans compositors universals. A més de la producció pròpia -amb més de tres-centes partitures- i de moltes altres activitats en el món de la música, cal destacar la tasca que ha dut a terme en el camp de l'ensenyament musical als invidents.
Baixar fotografia en alta resolució. PujarJoaquim Ramis i Coris Metge pediatra. Pel prestigi de la seva tasca professional, plasmada en diversos treballs, i també per haver contribuït a vincular la ciència mèdica al redreçament de Catalunya i de la seva cultura i al progrés general del país. A banda altres càrrecs directius, destaquen, en aquest sentit, la seva trajectòria com a president del patronat de l'Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya i de Balears, la seva destacada vinculació als successius congressos de Metges i Biòlegs de Llengua Catalana i el seu impuls a la col·lecció Monografies Mèdiques.
Baixar fotografia en alta resolució. PujarManuel Ribas i Piera Arquitecte. En reconeixement a la qualitat de la seva obra, que es complementa amb prestigioses aportacions en el camp de l'urbanisme. En aquest sentit, ha dut a terme una destacada tasca teòrica i de planificació de plans generals d'ordenació, tant a Barcelona i al seu entorn com a d'altres punts del territori català i també a Palma de Mallorca i Múrcia. Ha estat fundador i director del Programa de Mestratge en Arquitectura del Paisatge i és autor dels llibres Jardins de Catalunya i Nicolau M. Rubió i Tudurí i el planejament regional.
Baixar fotografia en alta resolució. PujarJoan Rodés Teixido Metge. Per la seva trajectòria com a especialista en l'aparell digestiu per la seva reconeguda tasca de recerca. Catedràtic de medicina interna a la Universitat de Barcelona, ha publicat nombrosos treballs en prestigioses publicacions d'àmbit internacional i ha dirigit o codirigit diverses obres científiques, a més de participar en volums col·lectius. Directiu d'associacions mèdiques, es troba en possessió d'un seguit de distincions nacionals i internacionals.
Baixar fotografia en alta resolució. PujarPere Ros i Salart Patró de pesca i directiu del sector pesquer. En reconeixement al paper de primer ordre que ha tingut en l'impuls i la promoció de la pesca a Catalunya i dels seus professionals, exercit sempre des d'un tarannà obert i dialogant i una actitud renovadora. President, durant molts anys, de la Federació Nacional Catalana de Confraries de Pescadors, la seva gestió ha contribuït a fer més competitiu el sector pesquer al nostre país i a projectar-lo en l'àmbit europeu.
Baixar fotografia en alta resolució. PujarManuel de Seabra Escriptor, d'origen portuguès. Per la qualitat de la seva obra poètica i narrativa, escrita en llengües portuguesa i catalana, i, singularment, per haver impulsat les relacions entre les cultures corresponents a partir de la seva residència a Barcelona. En aquest sentit, i mitjançant les seves traduccions, ha contribuït decisivament al coneixement de les nostres lletres dins l'àmbit cultural de la llengua lusitana. És autor també d'un Diccionari portuguès-català i del seu corresponent del català al portuguès.
Baixar fotografia en alta resolució. PujarFrancesc Todó Garcia Pintor i gravador. Per la provada qualitat d'una trajectòria artística en el decurs de la qual ha conreat diverses tècniques, a més d'haver exercit com a professor d'art. A partir del postimpressionisme inicial, va anar derivant cap a un "maquinisme líric" -en definició de Daniel Giralt-Miracle- i després cap a una temàtica intimista de natures mortes, composicions d'objectes i interiors, servida en imatges de gran sensibilitat poètica, extremat rigor estructural i cromatisme comprimit i elegant.
Baixar fotografia en alta resolució. PujarJosé de Udaeta Ballarí, coreògraf i intèrpret de la castanyola. Pel seu prestigi internacional com a artista flamenc de gran projecció i creador de coreografies molt reconegudes, havent obtingut nombroses distincions en reconeixement a la seva gran qualitat. I també, singularment, com a impulsor i mestre de l'art de la castanyola, instrument a l'entorn del qual va crear el 1990, a Colònia, la Societat Internacional de la Castanyola Musical.
Baixar fotografia en alta resolució. PujarFrederic-Pau Verrié i Faget Historiador de l'art, arqueòleg i editor. Pel reconegut prestigi de la seva tasca de recerca i també pedagògica, com a especialista en pintura gòtica catalana i autor de diverses monografies d'art i obres de divulgació, a més d'una escollida dedicació editorial. També és molt remarcable la seva trajectòria com a director del Museu d'Història de la Ciutat de Barcelona, havent estat artífex de la renovació del seu subsòl arqueològic, la recuperació de l'espai sota les voltes del Tinell o l'excavació del primitiu baptisteri cristià, a banda la redacció del projecte d'ampliació i reforma general de les instal·lacions.
Baixar fotografia en alta resolució. PujarEulàlia Vintró Castells Política i catedràtica de filologia grega. Pel seu prestigi professional, que la va dur a ser vicedegana del Col·legi de Doctors i Llicenciats de Catalunya i Balears (1971-1977), i, especialment, pel conjunt de la seva trajectòria política com a dirigent del PSUC i d'Iniciativa per Catalunya. Diputada al Congrés i al Parlament català i, durant setze anys, regidora i tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona, ha contribuït en diferents àrees al progrés i el benestar dels ciutadans des d'una gran sensibilitat social i una acreditada vocació de servei als interessos col·lectius.
Baixar fotografia en alta resolució. Pujar


Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | © Generalitat de Catalunya