Generalitat de Catalunya

Web amb imatges de la cerimònia de lliurament de les Creus de Sant Jordi per part del president. El web oficial de la Generalitat de Catalunya. Accés al contingut (Alt + 1)
Accés al menú de la secció (Alt + 2)
Creus de Sant Jordi 2001
Creus de Sant Jordi
Inici > Creus de Sant Jordi 2001 > Entitats guardonades
Entitats guardonades
Fotografies de Miquel Gonzàlez


Associació de Components del Regiment Pirinenc núm. 1 de Catalunya Entitat que aplega les persones que foren membres de l'única unitat militar creada per la Generalitat de Catalunya. Va ser constituïda el novembre del 1936 i era formada per joves procedents de diferents organitzacions cíviques o polítiques del catalanisme. En reconeixement al seu historial de servei a la primera institució catalana i a les nostres llibertats polítiques i nacionals, que es va fer palès en la seva actuació a la zona pirinenca i durant els fets de Maig del 1937, en què diversos dels seus membres custodiaren el Palau de la Generalitat.
Baixar fotografia en alta resolució. PujarCastellers Nens del Vendrell Colla castellera que enguany commemora el seu setanta-cinquè aniversari i és una de les més antigues de les que existeixen actualment. Com a contribució a aquesta efemèride i per la seva rellevant trajectòria en el món casteller, amb valuoses aportacions tècniques. El seu impuls i l'exemple de la seva activitat des del Vendrell han contribuït, d'una manera ben destacada, al gran moment que viu avui el fet casteller com a manifestació representativa de la cultura popular i tradicional catalana.
Baixar fotografia en alta resolució. PujarColla de Castellers Xiquets de Tarragona És la colla més antiga de la ciutat i una de les més veteranes de tot el món casteller. Pel merescut prestigi que ha assolit al llarg de setanta-cinc anys, tant per la seva història -que també és el resultat de la unificació, l'any 1970, dels antics Xiquets de Tarragona amb la Colla Nova dels Xiquets de Sant Magí- com pel nivell de les construccions realitzades. I també perquè constitueix, a Tarragona, un dels més ferms bastions de la cultura popular i tradicional i del sentit de vertebració ciutadana i de cohesió social que això implica.
Baixar fotografia en alta resolució. PujarCol·legi de Censors Jurats de Comptes de Catalunya Institució que té els seus orígens en el Col·legi de Comptadors Jurats de Catalunya, creat l'any 1931, i que, en la seva etapa actual, es va constituir el 1995. Com a contribució a aquest setantè aniversari i, singularment, pel gran pes que ha aconseguit en el conjunt de l'Estat, com ho demostra el fet que la majoria de les firmes i despatxos d'auditoria més importants es troben a Catalunya, la qual cosa també és el resultat de la presència, al nostre país, d'un dens teixit empresarial.
Baixar fotografia en alta resolució. PujarCol·legi Oficial de Veterinaris de Barcelona Institució que l'any 2000 va commemorar el centenari de la seva fundació, i que el 1905 va rebre el títol de col·legi oficial. En reconeixement a la seva destacada tasca de promoció i difusió, en el si de la nostra societat, del paper del veterinari com a professional de la ciència i art de curar les malalties dels animals. La implicació cada cop més decisiva de la veterinària en l'àmbit de la salut pública es tradueix en el creixement d'aquest col·lectiu i la renovació de l'edat dels seus membres.
Baixar fotografia en alta resolució. PujarEscola Tècnica Professional del Clot Centre educatiu vinculat a la Companyia de Jesús que ha esdevingut un referent no tan sols al seu barri i al districte de Sant Martí, sinó també al conjunt de la ciutat de Barcelona. Per una dilatada trajectòria, l'any passat esdevinguda centenària, al servei de l'educació, especialment en l'àmbit de la formació professional, però també en activitats relacionades amb l'educació en el lleure i de caire assistencial i pastoral, des d'un gran sentit de la solidaritat i la fidelitat al país.
Baixar fotografia en alta resolució. PujarFederació Catalana de Basquetbol Fundada l'any 1923, ha dut a terme una trajectòria constant d'impuls al desenvolupament del bàsquet al nostre país, que és avui dia un dels esports més populars i arrelats i que ha assolit èxits internacionals remarcables. Gràcies a aquesta rellevant dedicació federativa, Catalunya és capdavantera al conjunt de l'Estat en nombre de llicències, tècnics i clubs, la qual cosa ha fet possible l'organització d'un seguit d'esdeveniments esportius d'alt nivell que han projectat la imatge del basquetbol català i el seu gran potencial.
Baixar fotografia en alta resolució. PujarInstitució Cultural del CIC  Entitat que, a partir de l'any 1950, ha estat cabdal al nostre país en els àmbits de la cultura i l'ensenyament. Pel seu prestigi reconegut, basat en una molt àmplia experiència educativa posada sempre al servei de la catalanitat i d'una òptica de progrés des dels valors de l'humanisme cristià. Ja durant la resistència cultural va impulsar la creació d'un seguit de centres d'ensenyament que han esdevingut referents en sectors diversos, alhora que ha contribuït notòriament a la dinamització de la nostra vida cultural, cercant la col·laboració de les personalitats més representatives.
Baixar fotografia en alta resolució. PujarJunta Constructora del Temple Expiatori de la Sagrada Família Entitat que promou l'obra i la figura d'Antoni Gaudí a través del llegat i el projecte reflectits en el seu gran temple. En reconeixement al seu sostingut impuls a les obres de construcció de la Sagrada Família, que tant contribueixen al manteniment de l'espiritualitat catalana, a la projecció de l'art de Gaudí i del Modernisme arreu del món i a la promoció de la ciutat de Barcelona, des d'una tasca de solidaritat iniciada l'any 1882 que constitueix un molt alt exemple de voluntat creadora, tenacitat col·lectiva i fe en el futur.
Baixar fotografia en alta resolució. PujarLa Roda d'Espectacles Infantils i Juvenils als Barris Entitat creada l'any 1977 que aplega prop de cent associacions de diversos punts del país i que s'ocupa de promoure el lleure infantil i juvenil, singularment en els barris més deficitaris pel que fa a la integració cultural i social. En reconeixement al gran impuls que ha desenvolupat en la dinamització de la cultura popular i tradicional catalana i l'ús de la nostra llengua en aquests àmbits, sobretot programant espectacles de qualitat i cicles de tallers de manera estable per tal d'afavorir la formació dels infants, dels joves i dels monitors que s'hi vinculen.
Baixar fotografia en alta resolució. PujarOrfeó de Sants Societat coral fundada l'any 1900 arran d'un concert ofert a l'antiga vila per l'Orfeó Català. És una de les entitats més representatives i prestigioses del barri de Sants, a Barcelona, i ha efectuat una reconeguda tasca no tan sols en el camp de la música, sinó en molts altres àmbits de la cultura, des d'una marcada vocació popular i un gran esperit de servei. En reconeixement a aquesta voluntat vertebradora i que tant contribueix a millorar la qualitat de la vida ciutadana en el seu conjunt.
Baixar fotografia en alta resolució. PujarOrfeó Manresà  Entitat coral que enguany commemora el cent anys de la seva fundació, i que és la més representativa de la ciutat de Manresa i una de les més prestigioses de la Catalunya central. En reconeixement a la destacada tasca de sensibilització musical i cultural i de vertebració ciutadana que ha dut a terme al llarg de la seva trajectòria, una fita significativa de la qual ha estat, en ocasió del centenari, l'estrena del Retaule de la Llum en el marc de les tradicionals Festes de la Misteriosa Llum manresanes.
Baixar fotografia en alta resolució. PujarOrganització Nacional de Cecs Espanyols Entitat de cooperació mútua, popularment coneguda per les sigles ONCE. Per l'extraordinària tasca que efectua, des de fa tants anys, en suport del reconeixement social dels cecs i, a través de la seva Fundació, altres col·lectius amb discapacitats, mitjançant diverses iniciatives. I també per la seva activitat al nostre país i la sensibilitat que demostra vers el fet català, que ha contribuït a difondre en el seu àmbit a través, per exemple, de l'edició en sistema Braille d'obres dels nostres escriptors o de la convocatòria del premi literari Roc Boronat, en recordança d'aquest històric catalanista i també impulsor, a Catalunya, del cupó del cec.
Baixar fotografia en alta resolució. PujarSerra d'Or Revista mensual, editada per les Publicacions de l'Abadia de Montserrat i que ja ha arribat als cinc-cents números. Pel fet d'haver estat, durant tants anys, un dels vehicles més acreditats i emblemàtics de la cultura catalana contemporània des d'un gran respecte a la pluralitat de les seves expressions, des del foment constant del diàleg i des d'una catalanitat sempre permeable al pensament nou, d'acord amb l'esperit montserratí. Cal destacar que, des del 1967, atorga anualment els prestigiosos Premis Crítica Serra d'Or per a obres ja publicades en diferents gèneres literaris.
Baixar fotografia en alta resolució. PujarSocietat Catalana de Pediatria Entitat que commemora enguany el setanta-cinquè aniversari de la seva fundació. Com a contribució a aquesta efemèride i, singularment, per la seva tan fecunda trajectòria científica, com ho mostren les activitats de gran nivell que ha organitzat. I també per la seva tasca de defensa i promoció de la llengua i la cultura catalanes en l'àmbit de la ciència, havent publicat, des de l'any 1928, la revista anomenada actualment Pediatria Catalana, que és l'única publicació científica indexada internacionalment de les escrites en la nostra llengua.
Baixar fotografia en alta resolució. Pujar


Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | © Generalitat de Catalunya