Ermita de Santa Magdalena

L'ermita de Santa Magdalena està situada entre dues agulles anomenades Magdalena Superior i Magdalena Inferior. Cock3 assegura que és "la més bonica i alta”. L’ermita té vistes al sud, a l’est i a l’oest, i s’hi accedia mitjançant dues escales, la més petita de les quals tenia 150 esglaons excavats a la roca. Fou una ermita de difícil accés i per això els monjos i ermitans més ancians evitaven pujar-hi.

Es diu que l’ermità hi sentia els cants dels monjos del Monestir quan resaven matines a la nit, suposadament a l’estiu quan les finestres eren obertes.

Com la majoria d’ermites, l’habitacle es forma a través d’una muralla principal aprofitant la roca, hi havia una església a la part del darrere, un hort a la part esquerra que s’expandia per la part superior i dues cisternes. La part de meditació probablement estaria ubicada a la Magdalena Superior.

Com la resta d’ermites, fou desocupada a partir de la presa de la Muntanya de Montserrat per part de l’exèrcit francès l’any 1812 i va quedar abandonada definitivament, fet que va iniciar el deteriorament de l’edifici.

Imatges

Gravat al burí en Compendio historial (1758)

Ermita de Santa Magadalena. Gravat al burí en Compendio historial (1758).

Aiguafort de Pere Pau Muntanya i Francesc Remart (1790)

Ermita de Santa Magdalena. Aiguafort de Pere Pau Muntanya i Francesc Remart, 1790.

Mapa

Mapa situació ermites

Cronologia

1Abat Cisneros va ser un reformador benedictí, autor ascètic, prior i abat del monestir de Montserrat.

2Gregorio de Argaiz, fou un religiós benedictí i historiador espanyol.

3Henrique Cock, soldat holandès de l’escorta de cavalleria del rei Felip II..

www.muntanyamontserrat.gencat.cat
Icone Twitter @PNMontserrat