Fòrum de debat
Núm. 31 - diciembre 2001

 

Editorial

Ja ho deia Hipócrates!

Hipòcrates, el metge més important de l'antiguitat, en la seva obra Tractat dels aires, les aigües i els llocs, explica que l'home depèn de les forces de la natura. La"salut" de l'entorn influeix sobre la salut humana. Centenars d'anys després, aquest enfocament hipocràtic és plenament vigent.

La gran diferència respecte a l'època en què va viure l'iniciador de l'observació clínica és el canvi de l'entorn i els estils de vida propiciats per la intel·ligència humana.

En un context de globalització del mercat i, per tant, de la lògica iniciada a la Revolució Industrial, el planeta Terra té un seguit d'alteracions que es manifesten a escala global i local: l'efecte hivernacle, el canvi climàtic, el forat de la capa d'ozó, la pluja àcida, la desertització, la pèrdua de diversitat biològica i de recursos genètics, el deteriorament de molts entorns urbans, l'aparició de noves patologies associades als nostres estils de vida... Aquest entorn influeix sobre la salut humana: s'han erradicat moltes malalties però n'apareixen de noves lligades a una societat que produeix benestar però genera riscos, molts d'ells associats a la salut.

En aquest número de la revista Medi Ambient, Tecnologia i Cultura, abordem un tema oceànic: salut i medi ambient. El nostre objectiu és presentar una fotografia panoràmica d'aspectes molt actuals i clau en un àmbit -la influència del medi ambient en la salut humana- que ja mou avui -i seguirà movent en els propers anys- moltes recerques mèdiques i científiques.

El periodista científic i químic Xavier Duran argumenta sobre la necessitat de la recerca per establir amb la màxima certesa els efectes dels canvis ambientals en la salut humana. També insisteix en la necessitat d'introduir en els indicadors econòmics els perjudicis que causen certs productes o activitats, per tal que el preu s'acosti al cost real que significa per a la societat.

Rosa Girbau i Catalina Salas , professores de l'Escola Universitària d'Infermeria de la Universitat de Barcelona, expliquen per què l'estat del medi ambient és un factor clau en el benestar individual i col·lectiu.

Els experts en nutrició Abel Mariné i Carme Vidal, investigadors de la Universitat de Barcelona, analitzan la influència del medi ambient en les relacions entre alimentació i salut: ens transmeten un missatge de tranquil·litat pel que fa a la seguretat dels aliments que ingerim.

El metge Jordi Sunyer, investigador de l'Institut Municipal d'Investigacions Mèdiques (IMIM), explica com afecta la qualitat de l'aire el nostre cos. També el mateix Jordi Sunyer, conjuntament amb Manolis Kogevinas i Josep Maria Antó de l'IMIM, exposen les darreres recerques en relació amb la salut pel que fa a la contaminació de l'aigua, els residus industrials, les dioxines, els camps electromagnètics i la telefonia mòbil.

L'entrevistat és Alfons Calera, un expert en salut laboral. Finalment, hi ha l'habitual col·laboració de l'advocat Ignasi Doñate, que ens explica la normativa europea pel que fa a la protecció de les persones i dle medi ambient davant substàncies i preparats perillosos. En tots els textos, queda clar que el savi metge Hipòcrates tenia molta raó.

Lluís Reales
Director de Medi Ambient. Tecnologia i Cultura


   
 
Fòrum de debat
 

Medi Ambient. Tecnologia i Cultura no s'identifica necessàriament amb l'opinió que expressen els articles signats
© Departament de Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya
DL: B-44071-91
ISSN:  1130-4022