Fòrum de debat
Núm. 30 - octubre 2001

 
Editorial
Deu anys de reflexió ambiental

Lluís Reales 
Director de Medi Ambient. Tecnologia i cultura

L'any 1991, actuant com a catalitzador polític el conflicte que es va viure a la Conca de Barberà contra la instal·lació d'abocadors, el Govern de la Generalitat va decidir crear el Departament de Medi Ambient. La protesta -que va arribar a ser violenta- de la Catalunya interior va fer sonar les alarmes a la plaça Sant Jaume. Esdevenia un tema prioritari decidir quines infraestructures necessàries per al país es construïen aquí o allà i amb quins criteris ambientals. Així, Albert Vilalta, persona vinculada i ben vista pels moviments ambientals, va ser nomenat conseller d'un departament de nova creació: Medi Ambient. La seva tasca principal era endreçar ambientalment el país, és a dir, construir un seguit d'instal·lacions sobre el territori: depuradores, centres de tractament de residus, abocadors, etc. absolutament necessàries per garantir el desenvolupament de Catalunya sota paràmetres europeus. En el context espanyol, una vegada més, Catalunya anava a l'avançada.

Paral·lelament, gràcies al consell savi de Jaume Cabaní, que malauradament ja no està entre nosaltres, l'aleshores nou conseller Vilalta va decidir que l'acció s'ha de complementar amb el pensament. La idea original, el codi genètic d'aquesta publicació era ben senzilla: crear un cos de reflexió teòric sobre el pensament ambiental. Es tractava de donar espai i donar a conèixer els principals corrents i els pensadors, del país i del món, que treballen en temes ambientals. Després els conseller Pere Macias, Joan Ignasi Puigdollers i Felip Puig han agafat el relleu i han mantingut amb vida i fet créixer el projecte original.

En aquestes pàgines, s'ha escrit sobre reciclatge, sobre una nova cultura del turisme; sobre la cimera de la Terra de Rio de Janeiro; sobre els models de ciutat; sobre el producte ecològic; sobre la cultura de l'aigua; sobre Gaia i les xarxes de vida; sobre economia ecològica; sobre energia, sobre superpoblació; sobre biodiversitat; sobre producció neta; sobre disseny ecològic; sobre el cotxe; sobre les migracions, sobre el concepte de sostenibilitat; sobre agricultura; sobre educació ambiental; sobre la història de l'ecologisme a Catalunya; sobre el canvi global i la Mediterrània; sobre el futur territorial de Catalunya; sobre la gestió del rerepaís; sobre la societat de risc; de nou sobre l'escassetat d'aigua; sobre democràcia ambientaL, sobre el espais naturals; sobre globalització; empreses i consum crític; sobre residus urbans... Han col·laborat el més destacats especialistes, en bona part gràcies a la disposició i l'esforç de tots els membres del Consell de Redacció.

Precisament i de nou, la feina del membres del Consell ha estat clau per commemorar els trenta números i els deu anys de vida de Medi Ambient. Tecnologia i Cultura. En aquest número presentem una semblança humana i intel·lectual d'onze pensadors i científics que considerem fonamentals en l'àmbit del coneixement ambiental actual. Hem cregut, fidels al codi genètic de la revista, que presentar un petit grup d'homes i dones que ha pensat i pensa sobre el medi ambient era el millor regal per als nostres lector.

 

Fòrum de debat

Medi Ambient. Tecnologia i Cultura no s'identifica necessàriament amb l'opinió que expressen els articles signats
© Departament de Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya
DL: B-44071-91
ISSN:  1130-4022