Fòrum de debat Núm. 25 - gener 2000 

Normativa ambiental: La nova ordenació i gestió legal de les aigües al Principat de Catalunya
 

Ignasi Doñate i Sanglas
Advocat expert en qüestions ambientals

1 Introducció

El Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya -DOGC- del passat dia 22 de juliol va publicar la Llei 6/1999, de 12 de juliol, d'ordenació, gestió i tributació de l'aigua. Aquesta llei ha suposat la culminació d'un procés encaminat a la gestió integrada de l'aigua i comporta l'inici d'un nou procés de regulació, que es traduirà bàsicament en l'aprovació pel Govern de la Generalitat, en el termini màxim d'un any, d'un text únic que refongui tota la legalitat vigent en matèria d'aigües continentals de competència autonòmica i de sanejament.

Amb aquesta nova llei es pretén incorporar els principis i objectius ambientals de la Unió Europea per a la gestió integrada de l'aigua; s'unifiquen les estructures administratives de gestió de l'aigua i s'instaura el principi de subsidiarietat a favor de la gestió dels ens locals i es racionalitza i simplifica el cànon de l'aigua, i d’aquesta manera es dóna compliment als acords que posaran punt i final a  l'anomenada guerra de l'aigua  plantejada pel moviment veïnal.
 
 

2 El marc constitucional

 D'acord amb la Constitució Espanyola, i  tal i com preveu l'Estatut d'Autonomia de Catalunya, la Generalitat té competència exclusiva en «aprofitaments hidràulics, canals i regadius, quan les aigües corrin íntegrament per dins de Catalunya». Així també, en el marc de la legislació bàsica de l'Estat, correspon a la Generalitat el  desenvolupament legislatiu i l'execució de la protecció del medi ambient.

En aquest sentit la Generalitat té plenes competències quant a les aigües de les conques internes del Principat  (les dels rius Muga, Fluvià, Ter, Daró, Tordera, Besòs, Llobregat, Foix, Gaià, Francolí, Riudecanyes) i de totes les rieres costaneres de la frontera amb França. Aquestes estan distribuïdes en tres conques: les del nord, centre i sud. En canvi, a les demarcacions de ponent (Segre i Garona), així com també a les terres de l'Ebre, les competències bàsiques corresponen a l'Estat.

3 El marc estatal de  propietat i aprofitament de les aigües

La nova llei catalana és de naturalesa administrativa i en aquest sentit  té per objecte programàtic ordenar les competències de la Generalitat i les dels ens locals en matèria d'aigües i obres hidràuliques. En l'àmbit d'aquestes competències la llei regula l'organització i el funcionament de l'Administració hidràulica de Catalunya, mitjançant una actuació descentralitzadora, coordinadora i integradora que ha de comprendre la preservació, la protecció i la millora del medi, i establir un nou règim de planificació i economicofinancer del cicle hidrològic.
Aquesta ordenació administrativa  cal emmarcar-la en  l'àmbit  de la regulació estatal del domini públic i de l'aprofitament de les aigües,  regulats en els articles 407 a 425 del Codi Civil parcialment derogats per la vigent normativa espanyola d'aigües, la Llei 29/1985, de 2 d'agost; BOE núm. 189, de 8 d'agost de 1985. Les diferències entre l'antic règim establert en el Codi Civil i el nou de la Llei d'aigües, especialment pel que fa al règim de propietat privada de les aigües, són importants.  El Codi Civil reconeixia i regulava la propietat privada de les aigües. En canvi la Llei d'aigües defineix en termes més amplis el mal anomenat dominio público hidráulico i deixa de regular  les aigües de propietat privada per introduir que el principi general en matèria d'aigües continentals és de caràcter públic, i deixa a les aigües privades un caràcter pràcticament residual.  Així quasi es pot dir que totes les aigües superficials continentals a l'Estat han esdevingut  de domini públic. En aquest procés evolutiu  la llei espanyola va convertir en domini públic totes les aigües renovables, fonamentant-se  en el concepte d'unitat del cicle hidrològic.
La doctrina jurídica distingia en el domini públic de les aigües,  les aigües públiques per naturalesa –són públiques amb independència de la naturalesa pública o privada de la finca on neixin–  , les públiques per accessorietat  –quan les aigües es troben en terrenys de domini públic– i les públiques que originàriament eren privades,  pel fet d'haver sorgit en una finca privada i passar a ser públiques un cop surten de la propietat privada.
La mateixa normativa estatal és la que  determina la propietat pública de les lleres de corrents naturals -contínues i discontínues-,  dels llits de llacs i de les llacunes. En canvi són de domini privat les lleres per on corren aigües pluvials, en tant que només travessin des de l'inici finques privades.
Molts cops s'ha posat en qüestió el terme propietat privada aplicat a les aigües, ja que aquestes són un recurs natural en constant renovació i de múltiples usos socials. En aquest sentit la propietat s'assimila en la pràctica  al concepte d'aprofitament privat de l'aigua i és per aquest motiu que cal tenir en compte, no tant el caràcter públic o privat de les aigües, sinó quines són les facultats o possibilitats legals d'aprofitament privat de les aigües, tot i ser  aquestes de domini públic.
L'aprofitament de les aigües està regulat bàsicament a la Llei d'aigües que, prohibint l'adquisició del dret d'aprofitament d'aigües per la prescripció de 20 anys, instaura el sistema de concessions administratives com el procediment normal per autoritzar l'aprofitament privatiu de les aigües públiques.
Els aprofitaments comuns de les aigües de domini públic són aquells que no exclouen la utilització de l'aigua per a un tercer i, per aquest motiu, no plantegen problemes especials per la seva quasi nul·la incidència social i ecològica. Aquests aprofitaments es consideren generals quan no comporten ni una modificació de la qualitat ni de la quantitat de les aigües –banyar-se, beure, usos domèstics... En canvi quan els aprofitaments comuns comporten perillositat, intensitat o circumstàncies semblants es qualifiquen  d'aprofitaments especials -navegació, barques de pas...- i han de ser objecte d'una autorització administrativa que és normalment temporal. Tot i així no és clar en quins tipus d'aprofitaments comuns especials caldrà demanar una concessió administrativa i no una mera autorització.
Més incidència econòmica i social tenen, en canvi, els aprofitaments privatius de les aigües públiques, que són aquells de caràcter excloent i que, per tant,  limiten l'aprofitament dels recursos hídrics per a un tercer i per a la societat, en general. Precisament, pel seu caràcter excloent,  es preveu legalment que hi hagi un ordre de preferències d'aprofitaments que seran els determinats en el Pla hidrològic de cada conca. Només amb caràcter subsidiari la mateixa Llei d'aigües prescriu que l'ordre general de preferència serà: abastament de poblacions, regs i usos agraris, usos industrials per energia elèctrica, altres usos industrials, aqüicultura, usos recreatius, navegació i transport aquàtic i, finalment, altres aprofitaments. Sempre, i en tot cas, l'abastament de les poblacions tindrà caràcter prioritari.
L'aprofitament privatiu de les aigües públiques, tot i ser objecte d'una concessió administrativa, constitueix un dret que ingressa en el patrimoni del titular de l'aprofitament. És un dret de caràcter administratiu, de contingut patrimonial i que, per tant,  pot ser objecte de comerç, està qualificat com de naturalesa real, oposable davant de tothom, susceptible de tràfic i de naturalesa immobiliària. En aquest sentit els aprofitaments privatius de les aigües públiques han d'inscriure's en el Registre d'Aigües, cosa que permet una millor informació dels aprofitaments concedits, dels seus límits i condicions.
Les concessions d'aprofitament s'extingiran pel transcurs del termini de la concessió, pel fet de declarar-se caducades, per incompliment o pel no-ús continuat durant tres anys consecutius, per expropiació forçosa o per renúncia expressa del concessionari.
Tot i la tendència evolutiva a declarar en tot cas que les aigües són de domini públic, és evident que el propietari d'una finca té dret a l'aprofitament de les aigües de font existents a la finca quan el volum total anual no superi els 7.000 metres cúbics. Aquest reconeixement no implica que  aquestes aigües siguin privades, encara que el seu aprofitament privat fa que es confonguin les virtualitats de la propietat amb les de l'aprofitament. També en el cas de les aigües subterrànies és possible parlar legalment d'aigües d'aprofitament privat que són les que  legalment no són considerades com a part integrant del domini públic pel fet de no estar plenament integrades en el cicle hidrològic.

4 Les aigües continentals com a recurs i font de vida o com a mer objecte d'aprofitament

Tot i així sembla evident que cal una nova regulació del règim de propietat i d'aprofitament de les aigües. En primer lloc hi ha una confusió molt gran per la manca d'una derogació clara dels preceptes del Codi Civil per part de la Llei d'aigües de l'any 1985. En segon lloc, tot i la progressiva desaparició de les aigües considerades de propietat privada,  l'ampli ventall d'aprofitaments privats dilueix el caràcter públic fins a buidar-lo de sentit i de contingut. Però, sobretot, el caràcter estrictament antropocèntric de les prioritats en les concessions privades fa que els criteris globals o ecològics passin de prioritaris a un darrer terme. A l'actual normativa,  l'aigua no és considerada  com a font de vida que té una funció específica en si mateixa sinó tan sols com un recurs d'explotació al servei dels aprofitaments privatius antropogènics.
Com exposava el professor Ramon Margalef en una conferència (UIMP-Medi Ambient. “Anàlisi de problemes i propostes de gestió”. Barcelona, 30 de juny 1994): «Cal tenir també en compte, és clar, que l'esmentat Pla hidrològic (Pla hidrològic nacional de l'Estat espanyol), com el que ha succeït en altres llocs arreu del món, a Califòrnia, a Rússia, etc... canvia les condicions ecològiques en àrees implicades, més o menys extenses,  hipotecant el futur d'algunes d'elles. Es basa en una idea, que pot semblar genial, potser només perquè han passat més de 20 segles des que es formulà per primera vegada, segons la qual convé que s'aprofiti fins a la darrera gota d'un riu, de manera que ja no quedi aigua per lliurar al mar. A més convé, segons els il·luminats, tallar i rectificar els rius, eliminar meandres i usar tota o la major part de l'energia del riu per produir electricitat o per altres funcions. Aquesta visió no té en compte que la circulació fluvial és un mecanisme de rentat dels continents i de bescanvi entre continents i mar, que havia funcionat fins ara de manera acceptable i que està començant a mostrar símptomes evidents d'insuficiència.»
El procés de degradació continuada del sistema hidrològic és una mostra de la insuficient conceptualització del domini públic hidràulic, de l'excessiva instrumentalització del recurs per a aprofitaments privats i de la manca de voluntat del legislador de definir i defensar la funció ecològica de les aigües continentals fent-la compatible amb el seu aprofitament sostenible. Les lleres són objecte d'especulació urbanística perquè es permet la implantació de nuclis urbans en zones inundables, es fomenta  la canalització dels rius per uns criteris de seguretat més que dubtosos, i es permet l'especulació urbanística de  les lleres, fenomen que amaga  la reconversió inconfessada d'un domini públic en domini privat.
La pervivència de les lleres i, per tant, la recuperació dels rius passa  per l'establiment d'unes mesures clares de protecció, ús  i gestió del sistema hidrològic. La definició legal de les lleres com l'espai cobert per les aigües amb motiu de les màximes avingudes ordinàries és una mostra de la seva insuficiència, de l'heterodòxia que suposa el poder separar la llera de la conca on se situa, de poder concebre la llera sense tenir en compte la seva funcionalitat en un sistema més ampli. En aquest sentit caldria anar a una nova regulació dels aprofitaments, sotmesos en tot cas a un estudi d'impacte ambiental i amb una configuració territorial més àmplia de les lleres, que permetés establir diferents nivells de protecció i d'ús, seguint amb paral·lelismes els sistemes  de zonificació instaurats per la Llei de costes.

5  El projecte de reforma de la Llei d'aigües estatal. El mercat de l'aigua

El 24 de maig d'aquest any 1999 el Butlletí Oficial de les Corts Generals (Sèrie A, núm. 1.711) publicava el Projecte de llei de modificació de la Llei 29/1985, de 2 d'agost, d'aigües.  La novetat més important en el projecte és la que es coneix a nivell d'opinió pública com el mercat de l'aigua. És cert que l'aigua és de domini públic. Això no obsta que els particulars puguin vendre/comprar els seus drets d'aprofitament de l'aigua. No cal dir que la introducció d'aquesta noció de mercat comporta una privatització del recurs corregint així la tendència publificadora de l'aigua practicada per la llei vigent.
De fet és cert que l'actual llei ja preveu de manera clara la possibilitat de transmissió total o parcial dels aprofitaments d'aigua que impliquin un servei públic. Aquesta transmissió actualment està sotmesa a una autorització administrativa prèvia. La novetat del projecte és que desapareix l'autorització administrativa prèvia de la transmissió, fet que suposa una liberalització del mercat  que contraria les exigències de planificació implícites en qualsevol projecte públic ordenat i equilibrat, on es tinguin en compte les necessitats d'abastament, les d'ús productiu i les funcions ecològiques més bàsiques i fonamentals de les aigües continentals. Com reflexiona Antonio Embid Irujo (“Revista mensual de gestión ambiental”. Año 1. Núm. 7. juliol 1999. La Ley-Actualidad), «pero no quiero concluir sin apuntar algunas tareas pendientes como, por ejemplo, la reflexión sobre la compatibilidad y forma de relación de esta institución (el mercado del agua) con la planificación hidrológica, signo distintivo de la Ley, y que aparece como uno de los primeros retos a enfrentar, al menos desde el punto de vista jurídico. Igualmente la relación entre el cuidado medioambiental y el mercado, sobretodo tras leer cuidadosamente las experiencias de otros países que señalan el desconocimiento de las preocupaciones medioambientales como una de las características indeseadas de la instauración del mercado».
La reforma és justificada en el mateix projecte per  l'existència de problemes pràctics en la gestió de l'aigua a nivell estatal i en l'absència d'instruments eficaços per fer front a les noves demandes d'aigua, tant en quantitat com en qualitat. Així ho recull en l' exposició de motius del projecte quan diu: «En este sentido, la experiencia de la intensísima sequía padecida por nuestro país en los primeros años de la década final de este siglo impone la búsqueda de soluciones alternativas, que, con independencia de la mejor reasignación de los recursos disponibles, a través de mecanismos de planificación, permitan, de un lado, incrementar la producción de agua mediante la utilización de nuevas tecnologías, otorgando rango legal al régimen jurídico de los procedimientos de desalación o reutilización, de otro, potenciar la eficiencia en el empleo del agua para lo que es necesario la requerida flexibilización del actual régimen concesional a través de la introducción del nuevo contrato de cesión de derechos al uso del agua, para permitir  optimizar socialmente los usos de un recurso tan escaso, y, por último, introducir políticas de ahorro de dicho recurso, bien estableciendo la obligación general de medir los consumos de agua mediante sistemas homologados de control o por medio de la fijación administrativa de consumos de referencia para regadíos».
Els termes d’«incrementar  la producció d'aigua», o la preferent finalitat «d'optimitzar els usos d'un recurs tan escàs» llegits conjuntament amb la  referència fenomènica a la «sequera» i la pràcticament nul·la referència a les exigències ambientals -que es deuen considerar obsoletes pels autors del projecte-  permet convertir la planificació hidrològica  en una absència de reflexió pública i de control previ dels recursos hídrics, passant per sobre del possible canvi d'usos que comporti cada transmissió i obviant   la imposició de la lògica del mercat per sobre de les necessitats ambientals més bàsiques dels diferents ecosistemes i poblacions.

6 L'ordenació integral de les aigües del Principat

La nova llei catalana, tot i estar emmarcada en l’esmentada legislació estatal, té com una de les seves principals virtuts la d’establir les bases d'ordenació del cicle de l'aigua mitjançant la seva gestió integrada, que comporta des de l'abastament en alta, passant pel subministrament  domiciliari o en baixa, el sanejament de les aigües residuals, fins el retorn de l'aigua al medi.
Fins fa poc el cicle de l'aigua estava  gestionat separadament per dos tipus d'organismes diversos, depenents també de dues conselleries diferents. Per un costat, la Direcció General de Política Hidràulica que establia les directrius de la planificació hidrològica i la gestió del domini hidràulic, i coordinava les activitats de la Junta d'Aigües de Catalunya, entitats administratives adscrites al Departament de Política Territorial i Obres Públiques. Per un altre, la Junta de Sanejament, adscrita al Departament de Medi Ambient, encarregada del sanejament de les aigües residuals de Catalunya, de l'aplicació del cànon i del control de la qualitat de les aigües.
Amb l'aprovació dels Estatuts de l'Agència Catalana de l'Aigua –ACA-– es van fusionar en aquest organisme la Direcció General de Política Hidràulica, la Junta d'Aigües i la Junta de  Sanejament, sota l'adscripció única del Departament de Medi Ambient. Així doncs l'ACA, en tant que empresa pública, aplega totes les competències hidràuliques de la Generalitat i integra en els seus òrgans de govern representants de les administracions competents, usuaris i entitats representatives vinculades amb l'aigua.
Els principis bàsics que han de regir l'actuació de la Generalitat en l'ordenació i gestió de l’aigua  es fonamenten en la consideració de l'aigua com un recurs natural escàs i indispensable per al desenvolupament harmònic i sostenible de les activitats econòmiques, recurs que ha d'ésser optimitzat i que requereix una gestió eficient mitjançant la introducció de tècniques d'estalvi d'aigua i de foment de la reutilització planificada del recurs.
Es regula la creació de les anomenades Entitats Locals de l'Aigua (ELA) a les quals, en tant que òrgans de cooperació entre els ens locals i l'ACA, s'atribueixen competències i recursos  en matèria d'abastament d'aigua i de sanejament d'aigües residuals per a la gestió més eficient dels recursos hídrics. Les ELA bàsiques són els òrgans capacitats per gestionar íntegrament un o més sistemes públics de sanejament o de subministrament.  En canvi les ELA qualificades es configuren com a òrgans per a la gestió integrada de l'aigua en una conca o una porció de conca fluvial, l'àmbit territorial dels quals és definit  per la planificació hidrològica.
Per incrementar el control sobre les fonts d'abastament a poblacions es reconeix la Generalitat com a titular de les competències d'ordenació del cicle de l'aigua, amb competència per adoptar mesures que garanteixin l'abastament dels municipis,  dins els límits i en els termes establerts per la planificació hidrològica i la redistribució del recurs.
El sistema públic de sanejament d'aigües residuals serà gestionat per les ELA que hagin assumit l'exercici de les competències de sanejament. Per tant, a les ELA els correspon atorgar les autoritzacions d'abocaments, inspeccionar, sancionar i rescabalar dels eventuals sobrecostos d'explotació en els sistemes públics de sanejament de llur àmbit. També hauran de confeccionar i mantenir un cens de les empreses connectades al sistema i són responsables de l'acompliment dels límits d'abocament del sistema al medi receptor. L'Agència Catalana de l'Aigua manté l'alta inspecció i la intervenció administrativa de l'abocament  del sistema al medi receptor. En aquest títol s'estableix també un règim sancionador específic.
El  règim de planificació hidrològica  es basa en  el Districte de Conca Fluvial com a unitat bàsica de gestió. Així, integren la planificació un conjunt de plans i programes de base territorial i sectorial dirigits a assolir la disponibilitat i la qualitat del recurs i la preservació dels ecosistemes fluvials. El nou règim de programació té en compte els objectius de la planificació i s'hi determina la participació de la Generalitat i, si escau, de les entitats beneficiàries en el finançament de cada actuació.
La llei  regula la creació del nou cànon de l'aigua, com a ingrés específic del règim economicofinancer de l'ACA, que ve definit per la llei com un «impost amb finalitat ecològica». Constitueixen el fet imposable  del cànon de l'aigua l'ús real o potencial de l'aigua i la contaminació que el seu abocament pot produir, incloent-hi els usos de tipus indirecte provinents d'aigües fluvials o escorrenties, associats o no a un procés productiu.
No obstant,  es declaren exempts  del cànon:
• el consum d'aigua fet per l'ACA, les ELA i els òrgans de l'Estat per a operacions d'investigació o control, els sondeigs experimentals que no siguin objecte de cap aprofitament, les operacions de gestió i millora del domini públic hidràulic i les efectuades amb destinació a obres públiques de llur competència.
• els consums fets pels serveis públics d'extinció d'incendis  o els ordenats per les autoritats públiques en situacions de necessitat extrema o catàstrofe.
• els usos corresponents a la utilització de l'aigua per part de les entitats públiques per a l’alimentació de fonts públiques i monumentals, neteges de carrers i regs de parcs, jardins i camps esportius públics.
• en general l'abastament en alta d'altres serveis públics de distribució d'aigua potable.
• el consum de l'aigua per a l'ús agrícola, llevat que hi hagi contaminació de caràcter especial en naturalesa o quantitat per adobs, pesticides o matèria orgànica, comprovat pel serveis d'inspecció de l'Administració competent.
• els usos domèstics de l'aigua en tots els nuclis de població de menys de 400 habitants de població base que no disposen de subministrament domiciliari d'aigua i de xarxa de tractament o evacuació d'aigües residuals.
Els primers esborranys de la nova llei de l'aigua van incloure un gravamen sobre els regs agrícoles. La proposta va generar l'oposició  dels sectors afectats i va ser retirada. Així també, el projecte presentat pel Govern  mantenia un gravamen reduït  per a l'ús de l'aigua en explotacions ramaderes de mitjana i gran capacitat. Durant el tràmit parlamentari, aquest impost també va ser retirat.  En canvi els regs destinats als camps de golf hauran de pagar el gravamen general per a aquest sector, de 13,14 pessetes per metre cúbic; només quedaran exclosos del cànon els regs que es facin amb aigua reciclada. Així mateix, les centrals hidràuliques no pagaran cànon de l'aigua i les centrals nuclears només hauran de pagar el gravamen específic per l'aigua que aboquin amb un increment de temperatura superior als 3 graus.

7 En espera del desenvolupament de la nova llei

L'avanç positiu de la nova llei pot resultar  optimitzat  o frustrat, tant  en funció de les mesures i instruments que es recullin en el text que ha de refondre les diferents normes catalanes existents, com  en el seu desenvolupament mitjançant els reglaments posteriors.
Només amb uns instruments de planificació adequats, fonamentats en la consideració ecològica de les aigües continentals, es podrà compatibilitzar la figura del mal anomenat mercat de l'aigua amb els interessos generals. L'experiència d'aquesta figura en el continent americà no és precisament un presagi de racionalització de les exigències,  tant ecològiques com socials. La manca d'estudi del que realment pot ser el mercat de l'aigua hauria d'estimular al legislador a instaurar mesures prudents que limitin la incidència del funcionament d'aquest  mercat –límits temporals, d'usos i territorials.
Per un altre costat, l'estudi dels recursos existents,  la quantificació dels mateixos,  la seva valoració econòmica i la no-especulació, en base a  previsions de demanda futura sobreestimades, són elements que cal tenir en compte per a l'adequada gestió  dels recursos hídrics,  on cada dia la lluita per la sostenibilitat  ens portarà no a incrementar la quantitat de recursos disponibles, sinó a optimitzar la qualitat del seu ús amb un estalvi  del consum i amb una mínima interferència en el cicle natural de l'aigua, actualment interromput en greu manera  per la contaminació de les aigües superficials i subterrànies fins al punt d'esdevenir difícilment recuperables per a l'ús.
 

Normativa catalana d’aigües

A) Administració hidràulica i infraestructures

• Decret 577/1983, de 28 de desembre, sobre la prossecució del subministrament d'aigua a les comarques deficitàries (DOGC núm. 427, de 18 d'abril de 1984).
• Llei 4/1990, de 9 de març, sobre ordenació del proveïment d'aigua a l'àrea de Barcelona (DOGC núm. 1.271, de 23 de març de 1990 i BOE de 5 d'abril de 1990), parcialment derogada per la Llei 6/1999.
• Llei 5/1990, de 9 de març, sobre infraestructures hidràuliques de Catalunya (DOGC de 5 d'abril de 1990), parcialment derogada per la Llei 6/1999.
• Decret 320/1990, de 21 de desembre, pel qual s'aprova el reglament de desplegament del títol 2n del Decret legislatiu 1/1988 i del títol 1r de la Llei 5/1990 (DOGC de 31 de desembre de 1990).
• Llei 19/1991, de 7 de novembre, de reforma de la Junta de Sanejament, parcialment derogada per la Llei 6/1999.
• Llei 25/1998, de 31 de desembre, de mesures administratives, fiscals i d'adaptació a l'euro, per la qual es crea  l'Agència Catalana de l'Aigua.
• Decret 125/1999, de 4 de maig, d'aprovació dels Estatuts de l'Agència Catalana de l'Aigua (DOGC núm. 2.886, d'11 de maig de 1999). Per  la Llei 6/1999 han estat derogats els art. 38 i 39 i s'ha afegit un nou paràgraf a l'article 15.1.
• Llei 6/1999, de 12 de juliol, d'ordenació, gestió i tributació de l'aigua (DOGC núm. 2.936, de 22 de juliol de 1999).
• Decret 188/1999, pel qual es regulen les deduccions en la tributació sobre l'aigua (DOGC núm. 2.940, de 28 de juliol de 1999).
• Decret 218/1999, de 27 de juliol, de modificació del Decret 125/1999, de 4 de maig, d'aprovació dels Estatuts de l'Agència Catalana de l'Aigua (DOGC núm. 2.944, de 3 d'agost de 1999).
 
 
 

B) Aigües potables per al consum humà

• Ordre de 15 de desembre de 1983, per la qual es regula la distribució d'aigües potables de consum públic mitjançant contenidor, tancs i cisternes mòbils (DOGC núm. 398, de 13 de gener de 1984).
 

C) Aigües residuals

• Llei 5/1981, de 4 de juny, sobre desenvolupament legislatiu en matèria d'evacuació i tractament d'aigües residuals (DOGC núm. 133, de 8 de juny de 1981).
• Ordre de 2 de desembre de 1982, per la qual s'aprova la taula de coeficients específics de contaminació per l'estimació a còmput de les quantitats abocades als medis naturals (DOGC núm. 299, de 31 de gener de 1983).
• Decret 83/1996, de 5 de març, sobre mesures de regularització d'abocaments d'aigües residuals (DOGC núm. 2.180, d'11 de març de 1996).
• Decret 283/1998, de 21 d'octubre, de designació de les zones vulnerables en relació  amb la contaminació de nitrats procedents de fonts agràries (DOGC núm. 2.760, de 6 de novembre de 1998).
 

D) Sanejament d'aigües

• Decret 337/1982, de 27 d'abril, d'aprovació del Pla global de sanejament de Catalunya (DOGC núm. 265, de 8 d'octubre de 1982).
• Decret 286/1992, de 24 de novembre, de modificació del procediment de determinació de l'increment de tarifa de sanejament i cànon de sanejament per mesurament directe de la càrrega contaminant (DOGC núm. 1.683, de 16 de desembre de 1992).
 

• Decret 265/1992, de 26 d'octubre, pel qual s'atribueixen competències a la Junta de Sanejament en matèria d'abocaments terra-mar, derogat  per la Llei 6/1999  en la part relativa a l'atribució a la Direcció General de Ports i Costes de la competència per autoritzar  els abocaments d'aigües pluvials de fonts urbanes.
 

E) Aigües subterrànies. Protecció d’aqüífers

• Decret 328/1988, d'11 d'octubre, pel qual s'estableixen normes de protecció addicionals en matèria de procediment en relació a diversos aqüífers de Catalunya (DOGC núm. 1.074, de 28 de novembre de 1988).
• Decret 329/1988, d'11 d'octubre de 1988, pel qual es declara la sobreexplotació  de determinats vectors dels aqüífers subterranis o unitats hidrogeològiques (DOGC núm. 1.075, de 30 de novembre de 1988).
 
 
 
Fòrum de debat


Medi Ambient. Tecnologia i Cultura no s'identifica necessàriament amb l'opinió que expressen els articles signats
© Departament de Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya
DL: B-44071-91
ISSN:  1130-4022