Número 23 - Abril 1999
    Ecologia de l’oci    

    Llibres i revistes   
      



    Torna Tots. Quaderns d’Educació Ambiental, ara en suport informàtic 

    Fa uns anys el Centre Unesco de Catalunya va iniciar la publicació d’una revista d’educació ambiental editada en quatre versions: català, castellà, francès i anglès. Els títols respectius de les versions eren Tots, Todos, Tous i All of Us. El seu objectiu era conformar una col·lecció de quaderns d’educació ambiental on es tractessin temes bàsics, amb una exposició general de la problemàtica, els comportaments positius i noves experiències a diversos llocs del món.  

    Després d’un període sense que els quaderns apareguessin, el 1998 van tornar a publicar-se, però aquesta vegada aprofitant les possibilitats de les noves tecnologies. Ara Tots es pot trobar a Internet, si bé, de moment, només és disponible en les versions catalana i anglesa. En principi, la revista parteix de la mateixa estructura que la versió en paper, tot i que es pretén que a poc a poc vagi adquirint un disseny i uns continguts més d’acord amb el mitjà de difusió. En tot cas, la xarxa telemàtica ha facilitat que la publicació reaparegués, ja que el sistema electrònic elimina els cost d’impressió i l’important pressupost que calia dedicar a la tramesa per correu. 

    Tots, amb periodicitat bimestral, està adreçada a tots els interessats en educació ambiental, però pretén ser útil, principalment, als països on es pateix més aquests problemes i on és molt important difondre eines educatives i noves experiències. És cert que a molts d’aquests països les xarxes telemàtiques estan poc esteses. Però des del Centre Unesco de Catalunya es treballa per tal de poder fer arribar la revista a persones que puguin aplicar allò que s’hi exposa o que després la pugin difondre per altres mitjans al màxim de gent possible. També està previst, quan sigui possible, reprendre les versions en castellà i en francès. 

    Els números de Tots en edició electrònica tracten els següents temes: Contaminació atmosfèrica (16), Les illes (17), Comerç, (18), Ecodisseny (19), Economia ambiental (20) i Indicadors de sostenibilitat (21). Les dues versions de la revista es poden consultar a http://www.tots.net, http://www.allofus.net • 

    X.D. 


    Objectiu: l’Antàrtida. Diari de bord d’una campanya oceanogràfica 

    Joandomènec Ros  
    Empúries, Barcelona, 1998, 293 p. 

    L’Antàrtida té un paper important en el món de la recerca. Investigadors de diversos camps realitzen campanyes anuals per estudiar tant les característiques pròpies del sisè continent com tot allò que ens pot donar pistes sobre fets que afecten tot el planeta. 

    A més dels investigadors habituals en aquestes campanyes, n’hi ha que de tant en tant tenen el privilegi de viatjar fins a l’Antàrtida en una recerca concreta. I d’aquests, n’hi ha –sortosament– que tenen l’afany de divulgar els seus treballs. Aquest ha estat el cas de Joandomènec Ros, catedràtic d’Ecologia de la Universitat de Barcelona, que a més de la seva dilatada trajectòria científica i docent ha mantingut una activa dedicació a la divulgació científica. 

    El llibre que ara ens arriba mostra les impressions que afecten un investigador que, per primer cop, té, com ell diu, el goig i el privilegi de trepitjar el continent blanc: les característiques de la campanya científica, la convivència en unes condicions dures, tot allò que ens ensenyen aquestes recerques i altres consideracions més generals sobre la investigació, la societat i el medi ambient. Diversos gràfics i fotografies completen un llibre que pel seu interès i temàtica ha despertat ja molta expectació entre el públic general • 

    X.D. 


    Medi ambient: una crisi civilitzadora 

    Martí Boada i Anna Zahonero 
    La Magrana, Barcelona, 1998, 247 p. 

    De llibres sobre el medi ambient n’hi ha molts i de temàtica i nivell molt diversos. Però sempre en calen alguns que tractin clarament i concisa els principals reptes que tenim plantejats avui, la manera d’afrontar-los i de quina forma les consideracions ambientals ajuden a canviar la societat. Tot això és el que exposen els autors en aquesta obra, que si bé va adreçada bàsicament al món educatiu, té uns continguts que no s’han de limitar als joves o als professors, sinó que són atractius i interessants per al públic general. 

    Els autors tracten diversos problemes, des de la perspectiva catalana o planetària: els residus, els recursos, el paper de l’empresa, el medi urbà, la biodiversitat, la transformació del paisatge, la història ambiental, etc. Els autors acaben l’obra amb diverses reflexions sobre el pensament ambiental i l’educació ambiental, que ells consideren una eina de canvi social. El llibre es completa amb una bibliografia comentada –cosa que dóna un ajut que va més enllà de la simple referència de l’obra-– i una llista d’adreces d’interès, que inclou centres de recerca, grups ecologistes, ONG i diverses entitats o empreses relacionades amb el medi i amb l’educació ambiental. Els dos apèndixs, doncs, augmenten la utilitat d’aquesta obra • 

    X.D. 


    Fer-se humà. La singularitat de l’home i l’evolució 

    Ian Tattersall 
    Edicions 62, Barcelona, 1998, 286 p. 

    Malgrat que a molta gent li costi d’acceptar-ho, l’espècie humana és una més entre les diverses espècies animals. És clar que té unes característiques molt especials i que ha assolit un desenvolupament extraordinari. Però a l’hora d’estudiar per què la nostra espècie té aquestes característiques no podem pensar que va sorgir de cop i de forma diferent que les altres: totes les espècies provenen d’un procés evolutiu. 

    L’autor ens explica en aquest llibre fascinant de quina manera poden haver sorgit els trets que més ens separen de la resta d’espècies, incloses les més properes. Com vam adquirir les característiques que ens han fet humans? L’estudi dels fòssils, la comparació entre primats i homínids, l’observació atenta de l’art rupestre, les dades de la genètica, els estudis antropològics, tot relacionat, permeten fer-nos una composició de lloc del procés que ha portat a l’aparició d’aquesta espècie. L’única, precisament, que pot escriure llibres sobre com ha aparegut i evolucionat. L’obra de Tattersall és un dels llibres de divulgació científica més interessants que han aparegut en els darrers anys i fascinarà tots aquells que estiguin interessats en els misteris de l’evolució biològica i cultural • 

    X.D. 


    Medi ambient i tecnologia. Guia ambiental de la UPC 

    Diversos autors 
    Edicions Universitat Politècnica de Catalunya, 1998, 304 p. 

    La UPC va ser la primera universitat catalana que es va ”ambientalitzar” de forma completa. Això significava no només introduir els conceptes ambientals en totes les activitats –tractament de residus, disseny d’edificis, estalvi energètic–, sinó també incloure el tema ambiental en totes les activitats i promoure la recerca ambiental interdisciplinària. Tant era que algú estudiés enginyeria de la construcció com informàtica o automoció. Calia que acabés els estudis entenent el paper que realitza en la seva activitat el medi ambient. 

    Ara apareix aquest llibre que malgrat el subtítol és molt més que una guia i interessa un sector molt més ampli que professors i estudiants de la UPC. L’obra recull, en 23 àmbits temàtics que cobreixen tots els estudis politècnics, els temes que afecten cada disciplina des del punt de vista ambiental. Els diferents capítols ofereixen visions globals, temes concrets –aigües, residus, agricultura– i visions ambientals de les diverses especialitats –navegació, automoció, microelectrònica, mineria, materials, informàtica, etc. Un llibre molt complet que sens dubte serà una obra de referència • 

    X.D. 


    Mind over matter: recasting the role of materials in our lives 

    Gary Gardner i Payal Sampat 
    Worldwarch Institute, Washington, 1998, 60 p. 

    Cada vegada es fa ús de més aparells i dispositius, i això implica la utilització de molts materials amb característiques diverses. Imaginem un camió que cada matí diposités a casa nostra tots els materials que utilitzarem, tret de menjar i combustible. Això és el que comença dient aquest llibre. Una perspectiva que a tots ens faria molt poca gràcia, però que ens permetria adonar-nos de la quantitat i el tipus de materials que gastem cada dia en la vida moderna. 

    Aquesta obra, que és el número 144 dels “Worldwatch Papers”, ofereix una exposició breu però àmplia de l’impacte dels materials en el medi i fa diverses propostes per fer-ne un ús més racional. No es tracta de renunciar a les comoditats del progrés, sinó d’intentar que aquest progrés tingui unes condicions negatives mínimes sobre el medi. I tant l’ús de primeres matèries com la destrucció dels materials en desús són dos problemes molt importants avui. L’obra conté nombroses referències bibliogràfiques i una sèrie de taules sobre el consum actual de materials –sobretot als Estats Units–, projeccions futures i noves propostes per reduir-ne l’ús • 

    X.D. 
     

 

Medi Ambient. Tecnologia i Cultura no s'identifica necessàriament amb l'opinió que expressen els articles signats 
© Departament de Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya       
DL: B-44071-91       
ISSN:  1130-4022