Departament de Territori i Sostenibilitat
Butlletí de REACH


Número 16, abril de 2011

L’ECHA ha rebut més de 3 milions de notificacions de classificació i etiquetatge

 


En data 3 de gener de 2011, l’Agència Europea de Substàncies i Preparats Químics (ECHA) havia rebut 3.114.835 notificacions de classificació i etiquetatge, les quals corresponen a un total de 107.067 substàncies.

El nombre més gran de notificacions rebudes per l’ECHA provenen d’Alemanya (26%). I segueixen el rànquing de països amb més nombre de notificacions el Regne Unit (16%), França (9%), Bèlgica (6%), Itàlia (6%) i Espanya (4%).

 

Les dades recopilades a través de les notificacions permetran a l’ECHA crear el primer catàleg europeu de classificació i etiquetatge de substàncies, el qual també contindrà una llista de classificacions harmonitzades (taula 3.1 de l’Annex VI del Reglament CLP). Es preveu que la publicació d’aquest catàleg sigui a la primavera o l’estiu d’aquest any, 2011.

 

En relació amb aquest requeriment sobre les notificacions, el Reglament CLP (títol V, capítol 2) determina que els fabricants i importadors que comercialitzen substàncies perilloses, com a tals o en una mescla (en una concentració que permeti classificar la mescla com a perillosa), o substàncies subjectes a registre d’acord amb el Reglament REACH, han de notificar a l’ECHA la classificació i l’etiquetatge d’aquestes substàncies en el termini d’un mes des de la seva introducció al mercat.

 

Ara bé, si una substància ja ha estat registrada i la informació que requereix la notificació ja s’ha facilitat en el dossier de registre del REACH, no cal enviar cap notificació addicional a l’ECHA.

És important mantenir la notificació actualitzada i, per tant, cal informar a l’ECHA de qualsevol canvi que es produeixi en la classificació i l’etiquetatge de les substàncies ja notificades.

 

Enllaços recomanats:

 

Web de l’ECHA (CLP)
Web de l’ECHA (Preguntes freqüents sobre CLP)
Web d’inforeach (Què, com i quan aplicar CLP)

 

LLes 6 primeres substàncies subjectes a autorització (Annex XIV)

 

 

La Comissió Europea ha publicat al Diari Oficial de la Unió Europea la primera llista de sis substàncies subjectes a autorització. Aquestes substàncies són:

 

Nom
Núm. EC
Núm. CAS
5-tert-butyl-2,4,6-trinitro-m-xylene (Musk xylene)
201-329-4
81-15-2
4,4’-Diaminodiphenylmethane (MDA)
202-974-4
101-77-9

Hexabromocyclododecane (HBCDD)

alpha-hexabromocyclododecane

beta-hexabromocyclododecane

gamma-hexabromocyclododecane

221-695-9
247-148-4
-
-
-
3194-55-6
25637-99-4
134237-50-6
134237-51-7
134237-52-8
Bis(2-ethylhexyl) phthalate (DEHP)
204-211-0
117-81-7
Benzyl butyl phthalate (BBP)
201-622-7
85-68-7
Dibutyl phthalate (DBP)
201-557-4
84-74-2

 

Tret que es puguin aplicar les disposicions específiques o les exempcions dels articles 2 i 56 del Reglament REACH, les empreses que utilitzin alguna d’aquestes sis substàncies hauran de disposar, a partir de la data especificada per cada una, autorització de la Comissió Europea per poder fer-ho (llista de substàncies i terminis). Dit d’una altra manera, no es podran comercialitzar ni utilitzar cap d’aquestes sis substàncies, a partir d’una data que és específica per a cada una, si la Comissió Europea no n’ha concedit autorització a l’empresa.

 

Les autoritzacions es donaran per empresa i usos específics i seran vàlides per a un període de temps determinat, tot i que podran ser renovades.

 

Els usuaris intermedis podran utilitzar les substàncies subjectes a autorització únicament per als usos que han estat autoritzats, de manera que tenen dues opcions: comprar la substancia subjecta a autorització a una empresa que hagi obtingut autorització per a l’ús que en vulgui fer l’usuari intermedi, i comunicar a l’ECHA que estan usant una substància autoritzada, o bé sol•licitar ell mateix l’autorització per a l’ús o usos que hagin de menester.

 

En relació amb les autoritzacions, l’ECHA ha publicat al seu lloc web informació pràctica sobre el procés de sol•licitud d’autorització, els actors involucrats, com fer la sol·licitud i els terminis establerts. A més, ha publicat dues noves guies sobre diferents aspectes del procés d’autorització i ha organitzat un seminari per al dia 12 d’abril de 2011 a Hèlsinki adreçat als possibles sol•licitants.

 

Les taxes associades a les sol•licituds d’autorització estan establertes en l’annex VI del Reglament (CE) Núm. 340/2008, de 16 d’abril de 2008.

 

El procés d’autorització que estableix el Reglament REACH consta de diverses etapes, les quals es poden resumir de la manera següent:

 

Etapes del procés d’autorització de SVHC
Subjecte
Consulta pública
Identificació de les substàncies altament preocupants (SCHV) i posterior inclusió de les substàncies identificades a la “Llista de candidates”.
Estats membres o ECHA
x
Priorització d’algunes de les substàncies de la “Llista de candidates”.
ECHA
-
Recomanació d’inclusió de les substàncies prioritzades a la “Llista d’autorització” (annex XIV).
ECHA
x
Decisió d’incloure a la “Llista d’autorització” les substàncies recomanades en l’etapa anterior.
Comissió Europea
-
Sol•licitud a l’ECHA d’una autorització per a l’ús d’una substància de l’annex XIV, acompanyada de l’informe de seguretat química i l’anàlisi d’alternatives.
Industria
-
Concessió o no d’una autorització per a l’ús específic d’una substància de l’annex XIV.
Comissió Europea
-

 


 

Comprovació dels expedients de registre per part de l’ECHA

 


L’ECHA té el deure de comprovar la integritat de tots els expedients de registre aportats per tal de verificar que s’han facilitat tots els elements requerits.

 

L’ECHA ha fet aquesta comprovació dins el termini establert pel Reglament REACH (article 20), que finalitzava el passat dia 28 de febrer per als expedients de registre aportats dins el primer termini de registre (30 de novembre de 2010).

 

Dels 20.723 expedients presentats dins el primer termini de registre, 20.175 han rebut el vistiplau de l’ECHA i per tant disposen de número de registre, 26 s’han rebutjat i la resta d’expedients estan a l’espera que les empreses sol•licitants del registre enviïn informació addicional i/o estan pendents de pagament. D’aquests expedients de registre en resulta un total de 3.483 substàncies registrades en fase transitòria dins el marc de REACH.

 

En total, tenint en compte tant les substàncies en fase transitòria com fora de la fase transitòria, des de l’1 de juny de 2008, han obtingut el vistiplau de l’ECHA 26.185 expedients de registre, els quals cobreixen 4.725 substàncies.

 

L’ECHA ha accelerat la difusió de la informació dels expedients de registre. Es pretén que al llarg d’aquest any es difongui la informació de totes les substàncies en fase transitòria. Actualment, ja es pot consultar molta de la informació a la pàgina web de l’Agència (vegeu l’article següent).

 

 

 

 

 

Substàncies registrades, informació disponible

 
 

 

Ja es pot consultar la base de dades de l’ECHA per obtenir informació sobre les substàncies registrades.



Imatge de l’accés a la base de dades de l’ECHA. Font: ECHA

 

La informació continguda a la base de dades va ser proporcionada per les empreses a través dels dossiers de registre. En aquesta base de dades s’hi pot trobar per exemple informació sobre les propietats perilloses de les substàncies, la seva classificació i etiquetatge o els seus usos. No obstant això, la quantitat d’informació pot ser diferent segons les diferents substàncies, depenent de la quantitat d’informació requerida en el registre de cada una.

 

El nombre de substàncies sobre les quals es disposa d’informació a la base de dades de l’ECHA anirà augmentant progressivament, a mesura que les empreses vagin aportant més dossiers de registre. Sobre la base de dades, cal remarcar que l’ECHA no verifica la informació que s’hi publica abans de la seva difusió.

 

A més, des del mateix lloc web, també es pot accedir a la llista de substàncies en fase transitòria que han estat registrades d’acord amb REACH o de les quals s’està tramitant el registre. Aquesta llista proporciona informació sobre el tipus de registre de cada substància (registre complet o registre com a substància intermèdia aïllada in situ o transportada) i permet saber si la substància ha estat registrada oficialment o s’està tramitant el registre, la qual cosa no garanteix que s’acabi registrant.

 

Sobre la llista, que inclou unes 3.200 substàncies, és important remarcar que es tracta d’una llista de totes les substàncies en fase transitòria registrades publicables, de manera que no conté aquelles substàncies amb nom IUPAC considerat confidencial (article 119.2.g de REACH) ni tampoc conté les substàncies no perilloses que no figuren a l’EINECS. A hores d’ara, segons aquesta llista, les substàncies registrades no publicables són unes 300 ,aproximadament.

 

Cooperació entre l’ECHA i les parts interessades

 

 

El Reglament REACH pretén, entre altres coses, que l’Agència Europea de Substàncies i Preparats Químics (ECHA) fomenti la participació de les parts interessades en els processos que el mateix Reglament estableix.

 

És per això que l’ECHA s’encarrega de fer consultes públiques, adreçades a les parts interessades, en nombroses ocasions.

 

Aquestes consultes, les quals es fan públiques en l’apartat de consultes del lloc web de l’ECHA, permeten a les empreses i organitzacions aportar els seus comentaris en relació amb els temes i processos del REACH següents:

 

- Propostes d’assaig realitzats amb animals vertebrats
L’ECHA convida a les parts interessades a aportar comentaris cada vegada que un registrant proposa, com a part del registre, l’assaig amb animals vertebrats.

- Propostes de classificació i etiquetatge harmonitzats
L’ECHA convida a les parts interessades a aportar comentaris cada vegada que l’autoritat competent d’un Estat membre presenta propostes de classificació i etiquetatge harmonitzades.

- Autorització
L’ECHA convida a les parts interessades a comentar les propostes d’identificació de substàncies altament preocupants (SVHC) per ser incloses a la llista de candidates i els esborranys de les recomanacions d’inclusió de substàncies prioritàries a l’Annex XIV.

- Restricció
L’ECHA convida a les parts interessades a aportar comentaris sobre els informes de proposta de restriccions (informes de l’annex XV) realitzats pels Estats membres o per l’ECHA. A més, també sol•licita comentaris sobre els esborranys dels dictàmens del Comitè d’Anàlisis Socioeconòmic (SEAC).

En aquest sentit, al febrer de 2008 el Consell d’Administració de l’ECHA va adoptar la política de cooperació de l’ECHA amb les parts interessades. El principal objectiu d’aquesta política és l’aplicació dels principis de transparència, eficiència i independència de l’ECHA i el compliment dels requisits pels quals es regeix la participació de les parts interessades.

Actualitat sobre CLP - Consultes públiques

 

 

D’acord amb el Reglament CLP sobre classificació, etiquetatge i envasat de substàncies i mescles, tant les autoritats competents dels estats membres de la Unió Europea, com els fabricants, importadors i usuaris intermedis poden sol•licitar que la classificació i l’etiquetatge d’una substancia siguin harmonitzats a escala europea.

Això pot donar-se en tres ocasions:

- Quan la substància sigui carcinògena, mutàgena, tòxica per a la reproducció o un sensibilitzant respiratori;
- Quan la substancia sigui un principi actiu en un producte biocida o fitosanitari, o
- Quan hi hagi la necessitat d’harmonitzar una classificació en l’àmbit comunitari, sempre que es pugui proporcionar una justificació que demostri la necessitat.

Les propostes de classificació i etiquetatge harmonitzades es publiquen al lloc web de l’ECHA, alhora que es convida a les parts interessades a fer arribar els seus comentaris sobre aquesta qüestió.

Fins ara, l’ECHA ha publicat consultes de classificació harmonitzada d’un total de 55 substàncies. Les últimes, sobre la toxicitat de cinc substàncies, es van fer públiques el passat 25 de març i s’hi poden aportar comentaris fins al dia 9 de maig de 2011.


El procés de consulta pública és un procés continuat i, per tant, es recomana visitar freqüentment el lloc web de l’ECHA, per tal d’estar al cas de noves consultes i poder, si es creu oportú, aportar-hi comentaris.


Actualitat sobre identificació de substàncies altament preocupants - Consultes públiques

 

 

L’Agència Europea de Substàncies i Preparats Químics (ECHA) va publicar, el passat 21 de febrer, les propostes d’identificació de set substàncies com a altament preocupants (SVHC) i per tant possibles candidates a autorització. L’ECHA convida a tots els interessats a presentar comentaris a aquestes propostes fins al proper dia 7 d’abril.

 

Les set noves substàncies, proposades per Bèlgica (en cooperació amb Àustria i Polònia), Dinamarca, França i l’ECHA, a petició de la Comissió Europea, són les que es mostren a la taula taula:

 

Nom
Núm. EC
Núm. CAS
Usos
Acetat de 2-etoxietil
203-839-2
111-15-9
No s’han presentat registres per a la fabricació o la importació d’acetat de 2-etoxietil. La substància s’ha usat per professionals en aplicacions específiques, com a dissolvent i per formular pintures, laques i vernissos
Cromat d’estronci
232-142-6
7789-06-2
Principalment usada en la formulació de revestiments en els sectors aeronàutic/aeroespacial, revestiments de rotlle d’acer i alumini i revestiments per a vehicles.
Àcid 1,2-bencenodicarboxílic,di-C7-11-alquilésters ramificats i lineals (DHNUP)
271-084-6
68515-42-4
No s’han presentat registres per la fabricació o la importació de DHNUP. La substancia s’ha usat com a plastificant per PVC i escuma en diverses aplicacions, per exemple, com a segellant a l’industria de l’automòvil, revestiments de teulades i aïllament de cables elèctrics.
Hidrazina
206-114-9
302-01-2
Principalment usada en la síntesi de derivats de la hidrazina, com a monòmer en reaccions de polimerització, com a inhibidor de la corrosió, en la reducció de metalls i en la depuració de substàncies.
1-Metil-2-butadiè
212-828-1
872-50-4
Principalment usada com a dissolvent en revestiments, productes de neteja, electrònica, processos petroquímics, substàncies agroquímiques i productes farmacèutics.
1,2,3-Tricloropropè
202-486-1
96-18-4
Principalment usada en la síntesi d’altres productes i com a monòmer, però possiblement també en petites quantitats com a dissolvent.
Àcid 1,2-bencenodicarboxílic;di-C6-8-alquilésters ramificats, rics en C7 (DIHP)
276-158-1
71888-89-6
No s’han presentat registres per a la fabricació o importació de DIHP. La substancia s’ha usat com a plastificant en PVC, segellant i tintes d’impressió.

 

Els motius pels quals s’han proposat com a substàncies altament preocupants són els seus efectes potencialment greus per a la salut humana. Totes aquestes substàncies són carcinògenes i/o tòxiques per a la reproducció. Per obtenir més informació sobre aquestes substàncies i/o per aportar comentaris a les propostes, es recomana accedir a:

 

http://echa.europa.eu/consultations/authorisation/svhc/svhc_cons_en.asp

 

L’ECHA també ha proposat harmonitzar la identificació del diclorur de cobalt. Aquesta substància ja va ser identificada com a altament preocupant l’any 2008, i consta en la llista de candidates. No obstant això, ara es pretén classificar-la com a tòxica i carcinògena, i no únicament com a carcinògena. Sobre aquesta proposta també s’invita als interessats a aportar comentaris fins al 7 d’abril.

 

Els comentaris, que seran revisats pel Comitè dels Estats Membres, hauran de referir-se fonamentalment a les propietats perilloses que justifiquen la classificació d’aquestes substàncies com a altament preocupants. Tot i això, també seran ben rebuts els comentaris i qualsevol informació addicional sobre la comercialització, els usos, les exposicions a aquestes substàncies o la disponibilitat d’alternatives més segures.


Actualment, la llista de substàncies candidates comptabilitza 46 substàncies. 

Actualitat sobre assaigs en animals vertebrats - Consultes públiques

 


El Reglament REACH requereix als fabricants i importadors que aportin informació sobre els efectes tòxics de les substàncies que fabriquen o importen. A més, el Reglament REACH també especifica que els assaigs amb animals vertebrats es duran a terme únicament com a última opció.

 

Per assegurar-se que s’està fent un bon ús de la informació existent, i especialment de la informació existent sobre proves amb vertebrats, l’ECHA publica totes les propostes d’assaigs amb animals vertebrats abans que es duguin a terme els assaigs. Durant els 45 dies posteriors a la seva publicació, les persones interessades poden presentar informació científicament vàlida i estudis sobre la substància en qüestió en relació amb la proposta d’assaig, per tal que l’ECHA disposi de més informació per avaluar si és necessari o no l’assaig.

En cas d’aportar informació confidencial caldrà especificar que ho és i justificar perquè ho és, seguint les instruccions sobre el format de presentació indicat per l’ECHA.

En total, l’ECHA ha fet consultes públiques sobre assaig amb animals vertebrats de 69 substàncies. Actualment estan en curs i per tant es pot aportar informació sobre les consultes de 19 substàncies i 3 han estat resoltes permetent al sol•licitant dur a terme certs assaigs.

Enllaços relacionats:

 

Web d’inforeach (guia sobre els fòrums d’intercanvi d’informació)

 

Dictàmens emesos pels comitès de l’ECHA

 


Una de les tasques de l’Agència Europea de Substàncies i Preparats Químics és proporcionar, als estats membres i a les institucions de la Comunitat Europea, el millor assessorament científic i tècnic possible sobre aspectes relacionats amb les substàncies i els preparats químics (art. 77 dle REACH).

 

Per dur a terme aquesta tasca, l’ECHA compta amb tres comitès: el Comitè d’Estats Membres (MSC), el Comitè d’Avaluació del Risc (RAC) i el Comitè d’Anàlisi Socioeconòmic (SEAC).

Els rols d’aquests tres comitès són els següents:

 

- Comitè d’Estats Membres (MSC):
buscar acord entre els estats membres en els aspectes del REACH en els quals intervenen, per exemple, en el procés d’identificació de substàncies altament preocupants o en examinar les propostes d’assaigs. Si el MSC no arriba a cap acord dins el termini establert per cada un dels processos en els quals intervé, llavors es fa arribar l’assumpte a la Comissió.

 

- Comitè d’Avaluació del Risc (RAC):
el responsable de preparar els dictàmens científics de l’Agència sobre les propostes de classificació i etiquetatge harmonitzats i sobre el risc sobre la salut humana i el medi ambient que suposen les substàncies proposades per la llista d’autorització o restricció.

 

- Comitè d’Anàlisi Socioeconòmic (SEAC):
és el responsable de preparar els dictàmens científics de l’Agencia sobre les conseqüències socio-econòmiques de les propostes de restricció, suggerides pels estats membres o l’ECHA, o sobre les alternatives associades a un ús d’una substància, quan es presenti una sol•licitud d’autorització.

 

A hores d’ara el RAC ha emès dictàmens sobre les propostes de classificació i etiquetatge harmonitzat de 16 substàncies i està en procés de realització de 2 dictàmens més en relació al mateix, per petició del Director Executiu de l’ECHA. Sobre les substàncies proposades per la llista d’autorització o restricció el RAC encara no ha emès cap dictamen:
http://echa.europa.eu/about/organisation/committees/rac/committee_opinions_en.asp

 

En relació amb el SEAC, aquest òrgan ha emès dos esborranys de dictamen sobre la restricció del DMFu i la restricció dels productes de joieria que continguin plom o compostos de plom, sobre els quals es poden aportar comentaris, i està treballant en els dictàmens de 3 substàncies més:
http://echa.europa.eu/reach/restriction/restrictions_under_consideration_en.asp

 

Els acord als quals ha arribat l’MSC, des de l’any 2008 fins ara, es poden consultar al lloc web de l’ECHA següent:
http://echa.europa.eu/about/organisation/committees/msc/msc_agreement_svhc_en.asp

 

Eines de gestió de REACH i CLP - Novetats

 


Eines de gestió de REACH i CLP - Novetats

Les novetats d’aquest trimestre en relació amb les eines que proporciona l’Agència Europea de Substàncies i Preparats Químics (ECHA) són les següents:

- Actualització de l’IUCLID
L’ECHA ha actualitzat l’eina per permetre a les empreses verificar quina informació dels seus dossiers de registre es farà pública al lloc web de l’ECHA.

- Publicació de la versió 5.3 de l’IUCLID
S’anima als futurs sol•licitants de registre a instal•lar la nova versió del IUCLID, disponible al lloc web de l’ECHA, per tal d’estar preparats per presentar els dossiers amb la nova versió de REACH-IT 2.2, que estarà disponible a l’abril de 2011. No obstant això, fins que la versió 2.2 del REACH-IT estigui a disposició del públic s’haurà de continuar utilitzant l’IUCLID 5.2.

 


Sincronització entre l’IUCLID 5.3 i el REACH-IT 2.2. Font: ECHA

 

Enllaços relacionats:
Web de l’ECHA (Pròximes actualitzacions)

 

Hèlsinki 17 i 18 de maig 2011 – Sisena Jornada de Stackeholders a l’ECHA

 


L’Agencia Europea de Substàncies i Preparats Químics (ECHA) organitza la sisena jornada de Stakeholders (parts interessades), que tindrà lloc a Hèlsinki els dies 17 i 18 de maig d’aquest any, 2011. La jornada és gratuïta i l’idioma utilitzat serà l’anglès.

 

Aquesta Jornada està oberta a tothom, però en particular a aquells que estan involucrats en el REACH i la CLP, com ara associacions industrials, empreses, organismes públics, les ONG, representants de tercers països i mitjans de comunicació.

 

El plantejament de l’esdeveniment és el següent:

El dia 17 s’ha organitzat al centre de conferencies de l’ECHA una sessió de formació detallada sobre l’eina d’avaluació de la seguretat química i la presentació d’informes, anomenada “Chesar”. Aquesta sessió és opcional. Per fer la inscripció i/o obtenir-ne més informació es recomana visitar el lloc web de l’esdeveniment:

http://echa.europa.eu/news/events/6th_stakeholders_day_en.asp

 

El dia 18 tindrà lloc la jornada principal, que es dividirà en tres sessions, d’unes dues hores de durada cada una. Els temes que es tractaran en aquestes sessions són: el registre, autorització i la restricció, les obligacions dels usuaris intermedis i, finalment, l’avaluació i difusió. A més, a la tarda del dia 18, els participants tindran la possibilitat de reunir-se 20 minuts en privat amb personal de l’ECHA per exposar el que creguin convenient sobre temes relacionats amb REACH i CLP. Per veure el programa detallat de la jornada i/o per inscriure’s com a participant es recomana consultar el següent lloc web de l’ECHA: http://echa.europa.eu/news/events/chesar_training_day_en.asp

D’altra banda, el Helsinki Chemicals Forum (HCF) organitza els dies 19 i 20 de maig de 2011, el seu tercer fòrum. Els temes que s’hi tractaran són el Reglament REACH i altres normatives de caràcter global sobre substàncies químiques, la química sostenible i la bioeconomia. La participació a aquest fòrum, organitzat pel HCF, no és gratuïta. Per veure el programa detallat, cal registrar-se a la trobada i per obtenir més informació es pot consultar el seu lloc web (vegeu els enllaços relacionats).

2011, Any Internacional de la Química

 


L’Any Internacional de la Química 2011 (IYC 2011) és una celebració mundial dels èxits aconseguits per la química i la seva contribució al benestar de la humanitat.

 

La iniciativa va ser de la Unió Internacional de Química Pura i Aplicada (IUPAC), la qual va presentar una proposta, a l’Organització de les Nacions Unides per a l’Educació, la Ciència i la Cultura (UNESCO), a favor de la proclamació del 2011 com a Any Internacional de la Química. A continuació la UNESCO va recomanar l’adopció de la proposta feta per la IUPAC a l’assemblea general de l’Organització de les Nacions Unides (ONU), la qual finalment va aprovar la proposta proclamant el 2011 com l’Any Internacional de la Química.

 

A més, l’any 2011 coincideix amb el 100è aniversari del premi Nobel atorgat a Marie Curie, pel descobriment dels elements radi i poloni, i amb el centenari de la fundació a París de l’Associació Internacional de les Societats de Química, que va ser un ens fonamental per la normalització internacional de la nomenclatura dels elements químics.

 

A Catalunya es preveuen tot tipus d’activitats, organitzades per institucions científiques i acadèmiques, col•legis professionals, escoles i administracions públiques, amb motiu d’aquest Any Internacional de la Química.

 

Enllaços relacionats:

Web del Departament d’Economia i Coneixement
Web oficial de l’Any Internacional de la Química, 2011
Web d’Expoquimia (saló internacional de la química a Barcelona)

Guies de l’ECHA – Novetats

 


Les novetats d’aquest trimestre en relació amb les guies de l’Agència de Substàncies i Preparats Química (ECHA) són les següents:

 

- S’ha publicat una actualització de la guia sobre el registre REACH

 

- S’ha enviat a CARACAL (Autoritats Competents de REACH i CLP) l’esborrany de la guia d’etiquetatge i envasat de substàncies i preparats.

 

- La última versió de la guia sobre l’adaptació als requeriments d’informació ja està disponible en 22 idiomes de la Unió Europea.

 

- La última versió de la guia sobre intermedis ja està disponible en 22 idiomes de la Unió Europea.

Enllaços relacionats:

 

Web de l’ECHA (Guies sobre diferents aspectes de REACH i CLP)
Web de l’ECHA (Procediment de consulta sobre les guies de l’ECHA)


Coordinació de les Comunitats Autònomes en matèria de REACH i CLP

 


El dia 29 de març de 2011 va tenir lloc una reunió de coordinació del Ministeri de Medi Ambient i Medi Rural i Marí amb les conselleries pertinents de les diferents Comunitats Autònomes. Des de Catalunya hi va assistir la Sra. Mª José Sarrias Galceran, Cap del Servei de Qualificació Ambiental de la Direcció General de Qualitat Ambiental, del Departament de Territori i Sostenibilitat.

 

El motiu de la reunió era la coordinació en matèria de vigilància, inspecció i control dels reglaments REACH i CLP. No obstant, cal dir que, atès que no totes les comunitats autònomes s’organitzen de la mateixa manera, algunes de les conselleries de medi ambient no realitzen tasques relacionades amb REACH i CLP sinó que ho fan altres conselleries de la comunitat autònoma, principalment les conselleries de sanitat.

 

Aquesta reunió va permetre a les comunitats autònomes obtenir informació sobre el segon projecte de control de l’aplicació de REACH, coordinat a nivell Europeu pel Fòrum d’Intercanvi d’Informació (REACH-EN-FORCE-2), conèixer els projectes sobre els quals estan treballant els diferents grups de treball del Fòrum de l’ECHA i intercanviar opinions.

 

Com ja havia anunciat l’ECHA, el projecte REACH-EN-FORCE 2 s’adreçarà principalment a formuladors de mescles i es preveu dur a terme a finals d’aquest any 2011.

Actualment el grup de treball encarregat de la coordinació d’aquest projecte està finalitzant els protocols, adreçats a les autoritats competents en matèria de control i inspecció de REACH i CLP, els quals permetran que es segueixin criteris equivalents d’inspecció i control entre els estats membres que hi participin.

 


 

 

 

 

 

©1995-2010 Generalitat de Catalunya

Contacte | Butlletins anteriors