e-Escoles Verdes
Butlletí electrònic del programa Escoles Verdes
Núm 27, gener de 2010

Us expliquem....
Les escoles parlen...
El racó de l'alumnat
Fem xarxa
Agenda
Un xic més

Us expliquem
Trobada Escoles Verdes i acte commemoratiu del 10è aniversari

Comisions de seguiment

Premi participa a l'Escola

Conferència Internacional de Medi Ambient per a Infants i Joves. Brasil juny 2010

> Més informació

Les escoles parlen
Jornada Verda a l'IES Josep Brugulat (Banyoles)

Alumnes de l'IES Roquetes en el Foro Joven a Saragosa

Els nois i noies de batxillerat de l'IES Guillem de Berguedà (Berga) fan "botellón" bevent llet a l'hora d'esmorzar

> Més informació

El racó de l'alumnat
L'itinerari de natural: el riu. CEIP Josep Gras (Sant Llorenç Savall)

Els alumnes del taller de jardineria de l'escola Sta. Maria de l'Alba de Tàrrega ja han plantat l'alzina!!!

> Més informació

Fem Xarxa
El Camp d'Aprenentatge del Ripollès ja funciona a ple rendiment

> Més informació

Agenda
Concurs "El Recorregut de l'energia"

13è Concurs d'idees ambientals i sostenibles: Idees i accions X un bon clima

2a edició del Concurs de clipmetratges: El teu punt de vista pot canviar el món

1r Congrés de Comunicació Ambiental

Subvencions a associacions i fundacions per al finançament d'actuacions d'educació i sensibilització ambiental en matèria de canvi climàtic per a l'any 2010

> Més informació

Un xic més
Maleta didàctica Evolució

“Educar en la Sostenibilidad. Un proyecto para el centro escolar”

El web de la Campanya “No et mengis el món”

Exposicions itinerants sobre l’aigua

> Més informació


Us expliquem...
Trobada Escoles Verdes i acte commemoratiu del 10è aniversari

Ja tenim penjades al web les fotos i el vídeo de l’acte. Us les podeu descarregar a les adreces següents:

> Fotos del lliurament de distintius
> Vídeo de l'acte

Comissions de seguiment

Durant els mesos de gener i febrer tindran lloc les comissions de seguiment del Programa. Com ja sabeu, es tracta d’unes trobades en el territori amb l’objectiu de compartir experiències i propostes de treball noves per avançar en el nostre projecte educatiu comú.
Rebreu la convocatòria per correu electrònic i postal.

Premi participa a l'Escola

El 27 de novembre va tenir lloc l'acte de lliurament del Premi Participa a l'Escola, presidit pel secretari general d'Interior, Relacions Institucionals i Participació.
En la primera edició del Premi, que neix amb l'esperit de reconèixer i fomentar les experiències de participació a l'escola, han estat guardonats els treballs següents:

Treball guardonat en la categoria A, a alumnat de batxillerat per a treballs de recerca: El projecte educatiu de la II República al Montsià, de Cinta Llasat Nolla, alumna de l'IES Sòl de Riu d'Alcanar.

Treball guardonat en la categoria B, a personal docent per estudis i assaigs sobre participació a l'escola: L'educació democràtica, el civisme, la construcció de la convivència i l'autogestió del treball. L'assemblea d'aula, de M. Àngels Codinas Perich, professora del CEIP Lanaspa Giralt de Terrassa.

Treball guardonat en la categoria C, a centres educatius per experiències de participació: Projecte de col·laboració amb el Pla de desenvolupament comunitari Marianao, de l'IES Marianao de Sant Boi de Llobregat.

En aquesta experiència l'alumnat de tercer i quart d'ESO ha participat en tallers sobre com millorar el barri, l'institut i la ciutat, han fet propostes, han col•laborat amb entitats locals i han experimentat la creació i posada en marxa d'un projecte col•lectiu.

Des del programa volem felicitar tots els guanyadors i animar-vos a totes a participar en les futures edicions d’aquest premi.

> Més informació

Conferència Internacional de Medi Ambient per a Infants i Joves. Brasil juny 2010

Comença a Catalunya el procés cap a la Conferència Internacional per a Infants i Joves sobre Medi Ambient Brasil 2010 “Cuidem el planeta”, què reunirà durant cinc dies al voltant de 600 nois i noies, de 12 a 15 anys, dels cinc continents per discutir propostes locals i globals en defensa del medi ambient.

Una iniciativa que pretén donar a les noves generacions una alternativa per protegir el planeta que heretaran.

Catalunya participa en el procés de la Conferència i volem convidar totes les escoles a formar-ne part. El document Paso a Paso és la guia metodològica i didàctica que utilitzen les escoles per preparar la seva participació a la Conferència catalana, (setmana del 22 al 26 de març) Cuidem el nostre territori, on s’escolliran els delegats i delegades de les nostres escoles per representar-nos a la Conferència Internacional que tindrà lloc a Brasil del 5 al 10 de juny (en representació de l’Estat espanyol es preveu que hi participin 12 nois/noies que aniran acompanyats dels membres de la Comissió organitzadora). Prèviament, del 5 a l’11 de maig, se celebrarà la Conferència europea de manera virtual.

Si la vostra escola vol unir-se a aquesta iniciativa mundial que demana responsabilitats i accions per un món més sostenible ambientalment i social, si hi esteu interessats, contacteu amb la SCEA (Ariadna Pomar) abans del 25 de gener.

Comissió Organitzadora de la Conferència a Catalunya:
Societat Catalana d'Educació Ambiental (SCEA)
C. Aragó 281, 1r 1a 08009 Barcelona
Tel. 93 488 29 79 Fax. 93 487 32 83
scea@pangea.org - www.pangea.org/scea

> Guia Paso a Paso
>
Més informació

Les escoles parlen
Jornada Verda a l’IES Josep Brugulat (Banyoles)

Aquest institut va organitzar, l'últim dia de trimestre, el 22 de desembre, 24 tallers de diada Verda amb l'objectiu de fer regals originals i sostenibles, tot reciclant objectes quotidians que els alumnes van portar de casa. El resultat es pot veure al nou bloc Brugulat Verd, on també hi trobareu informació de la Cimera sobre el canvi climàtic i altres temes que ens interessen.

Alumnes de l’IES Roquetes en el Foro Joven a Saragossa

Foro Joven: Ríos para vivirlos és una proposta educativa, impulsada per la Universitat de Saragossa, que pretén divulgar la Nova Cultura de l’Aigua. L’IES de Roquetes, des de l’any 2008, participa en aquest programa.

Dins d’aquest programa, el passat 27 d’octubre, es va celebrar la segona edició del Foro Joven a Saragossa. Aquesta trobada de joves de la conca de l’Ebre va ser una continuació de la que es va celebrar el juny de 2008 dins dels actes de l’Expo de Saragossa. En aquesta ocasió va tenir un format més petit, ja que només hi van assistir 5 alumnes de cada un del 20 instituts participants.

L’objectiu d’aquest segon Foro era que les administracions donessin resposta a les demandes que van ser votades pels 2.000 joves que van assistir al Foro de 2008.

Els alumnes i professors que van participar en la trobada, al matí, van fer una baixada pel riu amb llanxes pneumàtiques i un passeig en bicicleta per la ribera de l’Ebre. A la tarda, es va celebrar el Foro, on els alumnes de Roquetes van reivindicar un cop més que no es fessin més transvasaments, però l’ambigua resposta del representant de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre no els va deixar massa tranquils.

> Per saber-ne més, podeu consultar la pàgina web del Foro Joven. Ríos para vivirlos

Els nois i noies de batxillerat de l’IES Guillem de Berguedà (Berga) fan “botellón” bevent llet a l’hora d’esmorzar

Si un dia us passeu per Berga a l’hora d’esmorzar potser podeu veure un “botellón” una mica especial. Com és habitual als instituts els alumnes de batxillerat poden sortir a esmorzar fora del centre. Cadascú esmorza el que vol i tenen la possibilitat d’anar a qualsevol dels bars que hi ha al voltant del nostre institut. Però ara, els alumnes de batxillerat, des de fa molt poc, han començat a compartir ampolles de llet a la vorera d’entrada de l’IES. A Berga s’han instal•lat màquines d’autoservei de les que venen llet fresca, i en tenim una molt propera a l’institut. Aquesta màquina ha estat molt ben rebuda pels nostres alumnes.

A l’institut fa temps que disposem d’una màquina que ven pomes i ara els nostres alumnes més grans han decidit millorar el seu esmorzar, a un preu que és força barat i amb una qualitat de llet que és realment bona. Benvinguda sigui la màquina... i els nostres alumnes que també saben el que volen. Ara el professorat del centre ens plantegem què fem amb els alumnes més petits de l’ESO. Per què ells no poden tenir llet fresca per esmorzar? Com veieu mai estem contents del tot.

El racó de l'alumnat
L'itinerari de natura: el riu. CEIP Josep Gras (Sant Llorenç Savall)

A l'escola cada any realitzem els itineraris de natura en el nostre entorn natural: el bosc del voltant de l'escola i el riu Ripoll i els seus torrents. Els nens i nenes de cicle mitjà us expliquem l'itinerari del riu que hem fet aquesta tardor!

Un dia les mestres ens van portar un pot amb aigua i ens van preguntar: “D'on ve l’aigua?” Després d'observar l'aigua, vam decidir que era aigua del riu. Llavors ens vam fer preguntes sobre el riu (com neixen els rius, l'aigua és potable, quins animals i plantes hi viuen, etc.), i vam començar a investigar buscant informació, fent una sortida al riu, visitant la depuradora, etc.

L'itinerari el vam realitzar en dos dies diferents. Un dia vam anar al curs mitjà del riu (al riu Ripoll després de passar pel nostre poble i la depuradora), i l'altre dia vam anar al naixement del riu. Així vam poder comparar l'estat de salut del riu en dos llocs diferents.

En petits grups vam observar l'estat de salut de l'aigua de dues maneres:

  • Vam mirar la transparència de l'aigua.
  • Vam agafar pedres i amb el pinzell trèiem els macroinvertebrats i els posàvem en una safata. També vam agafar animals amb el salabret. Després vam identificar els animals.

També vam mirar la vegetació: plantes amb les arrels submergides o a les vores del riu, plantes totalment submergides i plantes que suren.

Un altre dia vam anar a la depuradora del poble i vam veure el procés de tractament de l'aigua. L'aigua que surt d'aquesta depuradora només serveix per regar, així que no és potable, i perquè ho fos necessitaria altres tractaments.

Després d'aquesta anàlisi i estudi sobre el riu, vam arribar a la conclusió que l'aigua del naixement del riu té un estat de salut més bo que al curs mitjà. També vam observar que les persones llencen molta brossa al riu!

Per més informació sobre la resta del projecte D'on ve l'aigua? i sobre altres projectes, podeu mirar el nostre bloc.

Els alumnes del taller de jardineria de l'escola Sta. Maria de l'Alba de Tàrrega ja han plantat l'alzina!!!

Després de la VIII trobada d'Escoles Verdes un grup d'alumnes, amb l'ajuda de la professora del taller de jardineria de l'escola, ha plantat l'alzina en un test esperant que arreli per poder-la plantar més endavant al pati. Mentrestant en tindrem cura entre tots i aprofitarem per observar el creixement d'un arbre autòcton del nostre territori.

Us enviem unes quantes fotos.

Fem xarxa
El Camp d’Aprenentatge del Ripollès ja funciona a ple rendiment

Les instal•lacions i els diferents espais del Camp d’Aprenentatge del Ripollès ja estan acabats i en ple rendiment. El Camp d’Aprenentatge del Ripollès està situat a la població de Planoles, i des d'aquest poble del Pirineu ofereix als centres educatius la possibilitat de desenvolupar projectes específics d’un dia pels centres que estan més propers, i estades de 2 a 5 dies per facilitar la descoberta del medi natural, sociocultural i històric de la comarca del Ripollès als centres que venen de més lluny. El curs 2008-2009 va ser el primer curs que el Camp d'Aprenentatge va treballar tot sencer amb centres d'infantil, primària i secundària i l'oferta d'activitats està centrada en els continguts de l’educació ambiental i la interpretació del patrimoni arquitectònic romànic, alhora que estableix un marc nou per a la convivència i la relació entre el professorat i l’alumnat.

> Per saber-ne més

Agenda
Concurs "El Recorregut de l'energia"

El proper 20 de gener es farà una sessió de presentació de la VIII edició del concurs “El Recorregut de l'Energia, al professorat d'educació primària i d'educació secundària obligatòria, dels àmbits de ciències i de tecnologies.

En aquesta sessió es pretén proporcionar al professorat les orientacions i les indicacions per plantejar i realitzar activitats d'aula, amb la implicació de l'alumnat i del centre, susceptibles de ser presentades al concurs com a experiències rellevants.

Lloc: Sala d'actes del Departament d'Educació (Via Augusta, 202-226, de Barcelona)

Data: 20 de gener a les 15:30 h
Els assistents rebran la documentació en suport informàtic i altra documentació relacionada.
L'acte es podrà seguir en directe a l'xtec: Auditori virtual


> Inscripció a la jornada
> Més informació del Concurs

13è Concurs d'idees ambientals i sostenibles: Idees i accions X un bon clima

La Universitat Politècnica de Catalunya cerca idees, projectes i accions innovadores que fomentin la sostenibilitat, i que siguin aplicables dins del nostre àmbit local, ja sigui a l’escola, a la universitat, al barri, al districte, o als pobles i ciutats. La convocatòria d’enguany valorarà especialment les propostes que ajudin a reduir les emissions i el consum de recursos i que aportin solucions enginyoses que facilitin i engresquin la participació dels ciutadans en la millora ambiental.

El termini de presentació del projecte finalitza el 15 de març de 2010.

> Més informació

2a edició del Concurs de clipmetratges: El teu punt de vista pot canviar el món

Mans Unides presenta la segona edició del concurs de clipmetratges (vídeos d'1 minut). Hi ha dues categories:

  • General: pot ser individual o col•lectiva i es pot presentar més d’una obra per individu o col•lectiu.
  • Per als Centres Educatius de Catalunya
    El Premi per aquesta categoria és un viatge a la Vall de Núria per anar a esquiar per fins a 30 alumnes de la classe que ha enviat el clipmetratge (forfaits i cremallera).

Els temes proposats i els terminis de lliurament de cadascun d’ells són:

- Eradicar la fam i la pobresa extrema: Fins al 10 de novembre de 2009.
- Protecció del medi ambient i lluita contra el canvi climàtic: Fins al 31 de gener de 2010.
- Relació dels dos objectius anteriors: pobresa i medi ambient: Fins al 28 de febrer de 2010.

> Més informació

1r Congrés de Comunicació Ambiental

Els dies 26 i 27 de febrer de 2010 tindrà lloc a la Casa de Cultura de Girona el 1r Congrés de Comunicació Ambiental, impulsat pel Centre per a la Sostenibilitat Territorial (www.centresostenibilitat.cat), el portal Ecologistes.net (www.ecologistes.net), l’Associació de Naturalistes de Girona (www.naturalistesgirona.org) i l’Institut del Territori (www.idtweb.org). A l'espai web del Congrés trobaràs el programa, informació de com inscriure-t’hi i també les darreres novetats:

> Més informació

Subvencions a associacions i fundacions per al finançament d'actuacions d'educació i sensibilització ambiental en matèria de canvi climàtic per a l'any 2010

Ja s’ha publicat la Convocatòria de subvencions a associacions i fundacions per al finançament d'actuacions d'educació i sensibilització ambiental en matèria de canvi climàtic per a l'any 2010.
El termini de presentació de sol•licituds finalitza el 3 de febrer de 2010.

Trobareu les bases i els models de documents a la web del Departament de Medi Ambient i Habitatge.

> Més informació

Un xic més
Maleta didàctica Evolució

Coincidint amb el 150 aniversari de la publicació de Charles Darwin, l’Origen de les Espècies, el CDEC us proposa un conjunt de recursos didàctics, en contextos diferents, al voltant d’un dels models científics clau de la biologia: el model d’evolució biològica.

Les activitats que presentem tenen per objectiu respondre preguntes, resoldre problemes propers als infants i joves, incidir en l’observació científica, aplicar els coneixements a nous contextos, argumentar a favor o en contra d’una conclusió pel que fa a evidències i fer inferències, reflexionar sobre l’evolució del propi model, desenvolupar el pensament crític i les actituds científiques, fer i analitzar experiments i simulacions...

> Us podeu descarregar els materials al web del CDEC

A través del nostre web, també podeu accedir al núm. 43 de la Revista Medi Ambient, tecnologia i cultura. Darwin al dia.

> Més informació

“Educar en la Sostenibilidad. Un proyecto para el centro escolar”

Us presentem un llibre que vol convidar el professorat dels diferents nivells educatius a avançar en el camí que porta des de les bones pràctiques ambientals fins a l’ambientalització del centre.

Els autors ofereixen orientacions, reflexions teòriques i recursos que ajuden a posar en marxa un projecte d’educació per al desenvolupament sostenible.

El llibre s’acompanya amb un CD amb les pautes per a l’ambientalització curricular, les activitats sobre diferents temàtiques (aigua, energia, residus...) i per a diferents nivells educatius, fitxes, qüestionaris, lectures motivants i experiències educatives.

Volem felicitar els autors, alguns d’ells vinculats des de fa temps al Programa Escoles Verdes.

> Més informació

El web de la Campanya “No et mengis el món”

La pàgina presenta un conjunt de materials didàctics, animacions i publicacions sobre patrons de producció i consum des d’una perspectiva mundial, tenint en compte les relacions nord-sud.

Són especialment interessants l’apartat de materials i la seva última publicació Cuinant el planeta, que es pot descarregar en pdf al mateix web

> Més informació

Exposicions itinerants sobre l’aigua

L’Agència Catalana de l’Aigua disposa d’una sèrie d’exposicions itinerants que poden venir a l’escola.

La gestió sostenible de l'aigua. Exposició sobre la gestió sostenible dels recursos hídrics i el cicle de l'aigua.
L'aigua és vida: La Directiva marc de l'aigua. Exposició sobre la gestió que l'Agència duu a terme segons els principis de la DMA.
Qui embruta el mar? D'on ve la brutícia que hi ha al mar? Vegeu els desperfectes causats per l'activitat humana.
Estima l'aigua: cada compta. Els hàbits domèstics correctes poden ajudar molt a estalviar, cuidar el medi i economitzar costos.
Present i futur: l'aigua a Catalunya. Esposició sobre els principals reptes de la gestió de l'aigua a Catalunya.

> Al web de l'ACA podeu consultar els continguts i sol·licitar-les

© 2009 Generalitat de Catalunya