e-Escoles Verdes
Butlletí electrònic del programa Escoles Verdes
Núm 23, setembre de 2009

Us expliquem....
Les escoles parlen...
El racó de l'alumnat
Fem xarxa
Agenda
Un xic més

Us expliquem
La Xarxa d'escoles per a la sostenibilitat de Catalunya (XESC) comença a caminar

Xerrades d'aìcultura pel proper curs

Oferta educativa del Servei Meteorològic de Catalunya pel curs 2009-10

> Més informació

Les escoles parlen
L'IES Vallvera (Salt) guanya un premi per un projecte de sostenibilitat

UN MÓN VIU, qui comprèn, aprèn... a l'IES Giola (Llinars del Vallès)

Fira del reciclatge... i ja en van cinc! Al CEIP Sant Pau (Sant Pol de Mar) solidaris amb el medi ambient, solidaris amb l'Índia

El Bloc Verd de l'IES Montsoriu (Arbúcies)

Els Agents Rurals visiten el CEIP Santa Magdalena del Pont d'Armentera

> Més informació

El racó de l'alumnat
El fruit del mandariner

> Més informació

Fem Xarxa
El col·legi Sant Miquel dels Sants (Vic) inaugura una Ecozona. Un espai a totes les escoles

> Més informació

Agenda
Setmana Europea de la Mobilitat Sostenible i Segura

Setmana Europea de la Prevenció de Residus (21-29 de novembre de 2009)

Agenda d'activitats del CosmoCaixa de Barcelona

3a Convocat`ria d'ajuts per a la realització de projectes d'Aprenentatge Servei

> Més informació

Un xic més
L'aparador virtual: Diverteix-te i aprèn amb el medi ambient

Un món diferent

> Més informació


Us expliquem...
Iniciem un nou curs escolar amb ganes de compartir i innovar i us animen que feu vostre aquest espai de comunicació i relació per explicar a la resta de centres de la xarxa d’escoles verdes el que feu.

Com cada inici de curs, s’incorporen centres nous i molts comitès ambientals es renoven. A tots i a totes us donem la benvinguda i us animem a continuar treballant com fins ara per millorar l’escola.

La Xarxa d’escoles per a la sostenibilitat de Catalunya (XESC) comença a caminar

Com ja sabeu, el curs passat es va gestar la Xarxa d’escoles per a la sostenibilitat de Catalunya (XESC), una xarxa que agrupa les xarxes locals que treballen en l’educació per a la sostenibilitat i el Programa d’Escoles Verdes. La XESC ha de ser un bon instrument per avançar i innovar en educació per a la sostenibilitat, tot reforçant el seguiment i l’assessorament als centres des del seu territori i ampliant el marc de relació i intercanvi entre xarxes.

El curs passat vam posar en marxa aquest model de funcionament amb les escoles verdes de Barcelona i Sant Feliu de Llobregat i aquest curs ho fem amb les escoles verdes de Sant Boi de Llobregat, Montmeló i de Lleida ciutat. Derivat del Conveni de col·laboració entre aquests ajuntaments i la Generalitat de Catalunya i amb l’objectiu de vincular cada vegada més el projecte de sostenibilitat de l’escola amb l’entorn local d’acció, les escoles verdes d’aquests municipis rebran un assessorament i seguiment que es realitzarà directament des del seu Ajuntament.

Xerrades d’apicultura pel proper curs

Us recordem que ja podeu sol·licitar aquesta activitat. Només cal que ens ho feu saber a través de l’adreça electrònica del Programa escolesverdes.dmah@gencat.cat.
Les sol·licituds s’atendran seguint l’ordre de demanda. Amb l’objectiu d’arribar al major nombre de centres possible, es prioritzaran les escoles que no van poder fer l’activitat el curs passat i es farà un màxim de 2 tallers per escola.

Programa

- La biologia de l’abella i l’eixam. L’evolució de les espècies i l’organització de la societat. L’apicultor i les seves eines. Els productes que se n’extreuen. Les problemàtiques actuals de les abelles en el medi.
- Coneixement del material. Simulació dels treballs de l’apicultor. Material que es fa servir: caixes, equip d’apicultor, eines, bresca de mel, cera, pol·len.
- Les característiques de les mels. Per què són diferents? Què és una mel monofloral? Tast de mels de Catalunya.

Oferta educativa del Servei Meteorològic de Catalunya pel curs 2009-10

El Servei Meteorològic de Catalunya ofereix als centres educatius dos tipus d’activitats:

- Xerrades a l’escola que permeten difondre aspectes bàsics de la meteorologia, així com conèixer el funcionament del propi Servei.

- Visites guiades al radar meteorològic i a l’estació meteorològica automàtica de la Panadella al municipi de Montmaneu.

> Més informació

Les escoles parlen
L’IES Vallvera (Salt) guanya un premi per un projecte de sostenibilitat

Un grup d’alumnes de primer de Batxillerat de l’IES Vallvera de Salt, amb la coordinació del professorat, va participar en el concurs “Tu pots fer” que promou l’Obra Social de Caja Madrid.

Els alumnes, organitzats en diferents grups, havien de fer una diagnosi ambiental del centre, identificant els punts forts i els punts febles des de la perspectiva ambiental per, tot seguit, fer un projecte de millora i una campanya de sensibilització.

Aquest projecte ha resultat guanyador del primer premi en la fase de Catalunya, per la qual cosa l’institut rebrà una dotació econòmica important per dur a terme les millores ambientals proposades. Els alumnes guanyadors tindran un viatge de quatre dies per anar, juntament amb els seus professors, a diferents espais naturals de Madrid.

En la realització del projecte ens hem adonat de l’excessiu consum energètic de l’institut i hem proposat diferents mesures d’estalvi com ara renovar elements d’ofimàtica –fotocopiadora, ordinadors- per altres més eficients, o bé posar un dispositiu que talla l’enllumenat d’aules i llocs de pas quan hi ha prou llum natural.

Hem apostat, també, per augmentar la central fotovoltaica amb més mòduls perquè encara que no disminueixi el consum elèctric, contribueix a reduir les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle. A més, de la venda d’energia, l’institut n’obté uns ingressos que es compromet a invertir en el banc de llibres per facilitar llibres de text gratuïts a l’alumnat. Així, esperem una reducció en el nombre de fotocòpies i contribuir en l’estalvi energètic i de residus.

Una altra millora proposada tracta de recollir les aigües pluvials en un dipòsit soterrat per al reg de l’hort i zones enjardinades. Juntament amb uns dispositius mecànics a les fonts del pati, han de contribuir a l’estalvi d’aigua, una altra prioritat per millorar en sostenibilitat.

També tractem la gestió dels residus que es produeixen a l’institut. Proposem posar més contenidors de recollida selectiva i també incidir en els hàbits de la comunitat educativa.

Una altra preocupació és la contaminació acústica que l’activitat quotidiana pot generar en l’edifici. Proposem fer una campanya de sensibilització per millorar aquest vector ambiental.

Naturalment, hem de donar les gràcies a l’Obra Social de la Caja Madrid per la seva iniciativa en convocar aquests premis i dotar-los econòmicament, perquè és una manera eficaç de contribuir a millorar en sostenibilitat. Hem de fer extensiu els nostres agraïments a les diferents persones de dins i fora del centre que ens han ajudat en la realització del projecte.

Esperem que les nostres propostes es facin realitat ben aviat i l’IES Vallvera, que ja pertany a la xarxa d’Escoles Verdes, segueixi transmetent els valors de la sostenibilitat.

FELICITATS!!!


UN MÓN VIU, qui comprèn, aprèn… a l’IES Giola (Llinars del Vallès)

Durant el curs passat 2008-09, els alumnes de 2n d’ESO, amb la col·laboració dels de 1r de Batxillerat i 1r d’ESO de l’IES Giola, han construït una bassa per crear un petit ecosistema aquàtic per poder-lo estudiar.

És un espai per adquirir coneixements i experiències sobre els mecanismes de la natura i, en concret, sobre el funcionament d’un ecosistema aquàtic.
Ha estat una activitat motivadora i enriquidora en la qual els alumnes han participat amb ganes i entusiasme.

La bassa s’ha dissenyat amb dos nivells de fondària. A la zona més superficial, s’hi desenvoluparan els ous i les larves d’insectes i amfibis, a la vegada que servirà d’accés als animals, mentre que a la part més fonda hi viuran peixos.

Inicialment, s’ha omplert amb aigua del pou de l’escola, però serà renovada amb aigua de pluja gradualment, que es recollirà de les teulades i s’emmagatzemarà en dipòsits per subministrar-la quan sigui necessària. En aquest projecte de recollida d’aigües pluvials han participat activament els alumnes de 4t d’ESO.

A les basses s’hi desenvolupen gran quantitat de formes de vida, totes adaptades a les condicions que es donen en aquest medi: plantes i animals microscòpics, mol·luscs, amfibis, artròpodes, plantes hidròfiles, etc. Per això s’han d’estudiar els paràmetres fisicoquímics que caracteritzen aquest ecosistema.

El procés de colonització ha estat induït alliberant-hi capgrossos, plantes aquàtiques i fang de basses properes.
L’estudi de la flora i de la fauna que s’hauria d’haver fet durant els mesos de març a juny (període de màxima activitat biològica) no ha estat possible per manca de temps. De fet, aquest any només s’ha pogut gaudir de la construcció i colonització de la bassa, però és un projecte engrescador que durant els propers anys servirà per fer l’estudi i seguiment d’aquest ecosistema particular.

El treball sense la nostra suor i sense despesa energètica de l’IES Miquel Martí i Pol (Roda de Ter). Mantenim l’entorn de l’hort molt net i adobat

En el crèdit variable d’educació ambiental que fem a l’IES Miquel Martí i Pol de Roda de Ter, un company de la classe va proposar que enlloc de fer servir el tallagespa, ell podia portar el seu cavall, que es menjaria l’herba i produiria adob natural en un temps record. La veritat és que l’experiència ha funcionat. Per cert, el tallagespa ecològic respon al nom de “Tango”. A la foto el podeu veure juntament amb tots els companys del crèdit.

Fira del reciclatge … i ja en van cinc! Al CEIP Sant Pau (Sant Pol de Mar) solidaris amb el medi ambient, solidaris amb l’Índia

Un any més l’alumnat i el professorat del centre va fer mans i mànigues per organitzar la Fira del reciclatge. Il·lusió, imaginació i bona feina van convertir els nostres residus en petites obres d’art.
La Fira va ser un èxit. Vam recollir gairebé cinc-cents euros que es destinaran a una organització no governamental de suport a l’escolarització a l’Índia. En anys anteriors hem donat suport al Programa School to School de la Fundació Vicenç Ferrer i hem cobert, per mitjà de diverses activitats, totes les despeses de funcionament, material i pagament del professorat de l’escola de Bondalawada a Anantapur. L’escola participa també a la Festa de Fes Punta per a l’Índia (per crear un Fons d’Estabilitat Social per a un poblat d’Anantapur).

> Si voleu veure les obres d’art cliqueu aquí

El Bloc Verd de l'IES Montsoriu (Arbúcies)

El Bloc Verd de l'IES Montsoriu d'Arbúcies (carpeta http://phobos.xtec.net/iesmontsoriu/escola_verda.php) és un complement de la pàgina web www.xtec.cat/iesmontsoriu i del Canal Verd www.youtube/instimontsoriu. Hi participa el grup de treball de COMUNICACIÓ, format per professors i alumnes. També anunciem les novetats del Bloc a través del Facebook on ja hi tenim més de 700 amistats).

L'objectiu és facilitar la participació del professorat, alumnat, pares, personal de serveis, exalumnes, etc. en l'educació ambiental, la solidaritat, la pau, els drets humans, la salut, les emocions, els valors, és a dir, temes que ens fan millors persones i millors ciutadans.

Així mateix, us convidem a consultar el seu Projecte orenetes, on hi trobareu les dades del cens d’aquest any i moltes altres informacions d’interès.

Els Agents Rurals visiten el CEIP Santa Magdalena del Pont d'Armentera

Com ja sabeu, els Agents Rurals ofereixen als centres unes xerrades divulgatives sobre els comportaments més adients dins d’un espai natural amb l’objectiu d’aprendre a conviure en un espai comú i assolir actituds preventives vers la conservació de la natura, tot incidint en la prevenció d’incendis forestals.

El CEIP Santa Magdalena del Pont d'Armentera ens ha fet arribar un article sobre la seva experiència amb els Agents Rurals el passat mes de maig.
Aquest article forma part del seu dossier "coses senzilles que tu pots fer per salvar la terra". Cada 15 dies incorporen un article al dossier que tenen tots els alumnes (de P3 a 6è) per comentar-lo tant a casa com a l'escola.
En butlletins passats ja us vam adjuntar algunes altres informacions d’aquest dossier.

> L’article

El racó de l'alumnat
El fruit del mandariner

(Article fet per una alumna de primer de Batxillerat d'una de les activitats que vam fer per commemorar el Dia Mundial del Medi Ambient)

El passat divendres dia 5 de juny, els alumnes de 1r de Batxillerat de Ciències de la Terra de l'IES Jaume Vicens Vives de Girona, van commemorar el Dia Mundial del Medi Ambient plantant un arbre en un dels jardins del pati.
La idea va sorgir durant un debat a la classe, ja que els alumnes volien fer alguna cosa especial en aquesta data. Van sorgir diverses propostes, però la més engrescadora i que al mateix temps suposaria una nova aventura per als alumnes va ser la de plantar un arbre en uns dels jardins del pati. L'arbre va ser un mandariner perquè volíem un arbre que donés fruits, però l'època de l'any no acompanyava gaire a escollir segons quin. El mandariner sembla ser que podrà aguantar bé les temperatures de Girona a l' hivern i, a la vegada, quan floreixi ens delectarà amb l'olor de les seves flors.

La plantació estava oberta a tot el públic de l'Institut. Se'ls havia informat a través d'uns cartells que durant tota una setmana van estar preparant els alumnes de Ciències de la Terra. Va tenir lloc durant l'hora del pati i va rebre la visita d'alumnes curiosos que van començar a sentir-se'l seu i, al final tothom volia sortir a la foto amb el mandariner.

Aquest arbre nou suposa un company nou entre els alumnes de l'Institut i significa que aquests l'han de cuidar i respectar com un més d'ells.

L'altra cara d'aquesta història és que els pioners d'aquest projecte no podran veure el seu creixement complet (només els queda un curs a l'Institut) i gaudir de la seva ombra i dels seus fruits, però esperen que algun dia, i amb una mica de sort, sí que ho puguin fer els seus fills.

Per acabar, podem dir que l'IES Jaume Vicens Vives està orgullós de ser una escola activa amb projectes com aquest en què es promogui el medi ambient més proper. L'Institut té la sort de disposar de molts espais verds dintre de la ciutat de Girona, espais ben aprofitats perquè hi ha una gran diversitat de plantes. Arbres, arbusts i plantes aromàtiques que s'han anat plantant al llarg dels anys, des que es va traslladar l'institut de Girona al seu lloc actual, a la zona de les Pedreres.

Fem xarxa
El col·legi Sant Miquel dels Sants (Vic) inaugura una Ecozona.
Un espai a totes les escoles

El passat 12 de juny es va inaugurar la primera fase d’execució del Projecte Ecozona del col·legi Sant Miquel dels Sants de Vic, espai pensat per a l’educació ambiental, previst per ser connectat amb l’itinerari del Bosc del Puig dels Jueus, i obert a tots els centres educatius que el vulguin visitar i fer-hi activitats mediambientals.

En el decurs de l’acte les autoritats que el van inaugurar van destacar quatre aspectes fonamentals d’aquest espai: l’àmplia participació de la comunitat educativa en els treballs previs a l’inici de la primera fase d’aquest projecte, en la importància per al manteniment de la biodiversitat, com queda palès en les espècies vegetals autòctones introduïdes, en la millora de la conscienciació mediambiental dels ciutadans i l’obertura a totes les escoles que el vulguin visitar.

Acabada la inauguració, es va poder fer un itinerari pels espais Arborètum i l’hort, dirigit per Jordi González i Laia Grifell, de la comissió natura i entorn de l’AMPA. Ambdós van donar tot tipus de detalls referits als criteris adoptats per a la distribució de les diferents espècies i van recordar que a les 14 existents inicialment s’hi han incorporat 27 més d’autòctones o ben naturalitzades. En total, s’ha fet una plantada d’uns 50 arbres i 150 arbusts.
Les properes accions aniran destinades a la senyalització de la zona, una segona plantada d’arbusts i l’adequació d’un turonet que serveixi de mirador per a l’observació i estudi de l’entorn, així com la instal·lació de 3 compostadors més.
El projecte s’ha d’acabar de completar en el futur amb moltes altres accions: racó de l’aigua, minidepuradora d’aigües residuals i dipòsit d’aigua amb recollida d’aigües pluvials, taller d’experimentació, minideixalleria, etc.

Es preveu una tanca i accés exclusiu per a l’ecozona i diferents punts d’aigua i de llum amb plaques fotovoltaiques. Tot plegat es vol anar incorporant amb criteris de sostenibilitat: jardineria sostenible (adaptada a l’entorn i de baix manteniment), ús eficient dels recursos (aigua i energia) i reutilizació de materials i recursos existents.

Animem la resta de centres que visitin i coneguin aquest espai, així com a obrir i compartir els espais educatius de les vostres escoles

Agenda
Setmana Europea de la Mobilitat Sostenible i Segura

Podeu accedir a la informació sobre la setmana i als materials editats a través del web.

Us proposem un parell de recursos que us poden ser útils per treballar la mobilitat durant aquesta setmana:

  • La sèrie MOBILITATS impulsada per la Fundació Mobilitat Sostenible i Segura es tracta d’una minisèrie d’espais televisius (5 capítols de 13 minuts de durada) d’interès general que des d’una visió transversal del fenomen de la mobilitat, pretén generar claus de reflexió, comprensió i anàlisi a l’entorn d’aquesta activitat quotidiana. Totes les formes de mobilitats hi són presents, amb especial incidència en la mobilitat urbana, tant amb transport públic com privat. El programa s’estructura a partir dels nous formats televisius on l’argument central de la sèrie són les històries individuals dels ciutadans entorn de la mobilitat.

    > Mobilitats

  • Mobilitza l’Escola. Un web per aprendre a fer més sostenibles els nostres desplaçaments diaris. http://www.mobilitzalescola.cat/
    Aquest recurs es presentarà el proper 29 de setembre. Us adjuntem el programa de l’acte.

    > Programa

Setmana Europea de la Prevenció de Residus (21-29 de novembre de 2009)

L’any passat es va celebrar una edició pilot a escala europea de la “Setmana europea de la prevenció de residus”. Aquest any, l’Agència de Residus de Catalunya del Departament de Medi Ambient i Habitatge organitza la primera Setmana europea de la prevenció de residus, del 21 al 29 de novembre de 2009.

L’acte de llançament oficial de la Setmana serà la Conferència Europea de Prevenció de Residus que tindrà lloc a Girona el 24 de novembre de 2009.
També se celebrarà l’edició anual del Premi europeu de la prevenció de residus, on se seleccionaran les activitats més innovadores, originals i sensibilitzadores organitzades al llarg de la Setmana.

Preneu nota de les dates i us animem a dissenyar accions per desenvolupar al llarg d’aquesta Setmana. Al web de l’Agència de Residus de Catalunya trobareu el formulari d’inscripció.

Agenda d’activitats del CosmoCaixa de Barcelona

Us adjuntem informació sobre les activitats educatives que ofereix el CosmoCaixa pel curs escolar 2009-2010.

> Més informació

3a Convocatòria d'ajuts per a la realització de projectes d'Aprenentatge Servei

Organitzada pel Centre Promotor d’APS, ja està en marxa la 3a Convocatòria d'ajuts amb la finalitat d'impulsar i consolidar experiències que combinen processos d'aprenentatge i de servei a la comunitat en els quals els seus participants es formen tot treballant sobre necessitats reals de l'entorn amb l'objectiu de millorar-lo. Està oberta a tots els centres i institucions educatives, de l'àmbit formal i no formal, així com també aquelles entitats no lucratives interessades en impulsar aquests projectes.

En la passada convocatòria el CEIP Josep Pla (Sant Andreu de la Barca) i IES Estela Ibèrica (Sant Perpètua de Mogoda) van rebre un ajut econòmic per tirar endavant els seus projectes.

Data termini de presentació dels projectes: 12 d'octubre de 2009.

> Més informació

Un xic més
L'Aparador virtual: Diverteix-te i aprèn amb el medi ambient

El Centre de Documentació del Departament de Medi Ambient i Habitatge posa en marxa un aparador virtual amb l’objectiu d'apropar el medi ambient als més joves des d'una vessant lúdica. Es tracta d'un recull de recursos electrònics, jocs, contes, activitats i endevinalles a través dels quals, grans i petits, aprendran i se sensibilitzaran amb el planeta.

> Aparador virtual

Un món diferent

Us convidem a veure el documental “Un món diferent. Els efectes del canvi climàtic a les comarques gironines” a http://www.lacopa.cc/unmondiferent/

© 2009 Generalitat de Catalunya