e-Escoles Verdes
Butlletí electrònic del programa Escoles Verdes
Núm 16, desembre de 2008

Us expliquem....
Les escoles parlen
El racó de l'alumne
Agenda
Un xic més

Us expliquem
La VII Trobada d'Escoles Verdes

Xerrada sobre apicultura

> Més informació

Les escoles parlen
Exposició Bolets de la RATAFIA 2008. IES Santa Coloma de Farners

Gimcana Ecològica-Gimcana Verda a l'IES Montsoriu

Les escoles de Ripoll a TV3

> Més informació

El racó de l'alumne
Els comitès ambientals de les Escoles Verdes de la comarca de la Selva es tornen a trobar

El joc "El Mercat"

Xerrada sobre apicultura a l'alumnat de 4t i 5è del CEIP Segimon Comas de Sant Quirze de Besora

Joves de l'Escola Mare de Déu del Carme del Prat de Llobregat participen a la Jornada sobre el Canvi Climàtic (IDEAL-EU)

> Més informació

Agenda
Germà ós

Saló de Construmat

VII Convocatòria del Concurs de contes de ciència, 2009

CONCURS Tu pots fer

> Més informació

Un xic més
Museu Americà d'Història Natural

Oferta pedagògica del Parc Natural dels Ports

Col·lecció de pòsters "L'Aigua al Segle XXI"

> Més informació


 

Us expliquem...
La VII Trobada d’Escoles Verdes

El passat 3 de desembre vam celebrar al CosmoCaixa de Barcelona la VII Trobada d’Escoles Verdes, un acte en el qual els nous centres reben el Distintiu i els que acaben un cicle de tres anys de feina renoven el seu compromís. Més de 300 persones de 154 centres educatius compartint una jornada festiva.

Volem felicitar tothom per la feina feta.

En breu, us informarem de com accedir a les fotos de l’acte.


Grup de les noves Escoles Verdes del Vallès Occidental


Grup de les Escoles Verdes del Bages que han renovat el Distintiu

Xerrada sobre apicultura

Al Butlletí d’octubre us vam comunicar que el Programa us oferia la possibilitat de sol·licitar una activitat d’apicultura al vostre centre per aquest primer trimestre del curs. Us hem de dir que ha estat tot un èxit, i heu pogut gaudir d’aquesta activitat uns 20 centres educatius. Com a exemple, el CEIP Segimon Comas de Sant Quirze de Besora ens explica en aquest Butlletí com va anar.

Les escoles parlen
Exposició Bolets de la RATAFIA 2008. IES Santa Coloma de Farners

Aquest any vam tornar a participar a la Fira de la Ratafia del nostre poble organitzant la mostra de bolets. En aquesta activitat que realitzem des del curs 2005-2006, està implicada gran part de la gent que forma part del nostre institut. El dijous dia 6 de novembre, l’alumnat de 2n d’ESO van anar d’excursió de tutoria a Farners, i va aprofitar per recollir molts dels bolets que hi vam exposar.

D’aquesta sortida, en vam aconseguir un bon grapat de bolets que van baixar cap a l’institut, i els vam guardar per dedicar-nos a organitzar-los el divendres.

El divendres al matí, un amic nostre micòleg ens va venir a ajudar a classificar els bolets per poder-los mostrar amb el seu nom a la carpa de la fira. La comissió d’alumnes d’Escoles Verdes es va dedicar a organitzar els bolets, fer els rètols i preparar-ho tot per al dissabte.

El resultat, el vau poder observar dissabte i diumenge dins la carpa de la plaça. Un grup de voluntaris vam venir a primera hora del matí a muntar les tres taules, que es van fer petites, per poder mostrar tot el que vam trobar, classificar i ordenar. No obstant això, amb esforç, va quedar força bé.

Esperem que us hagi agradat, i hi esperem tothom el proper any a la Fira de la Ratafia.

Gimcana Ecològica-Gimcana Verda a l’IES Montsoriu

En el marc de la festa de la Castanyada, els alumnes d’ESO de l’IES Montsoriu van fer una gimcana per passar-s’ho bé, però també per aconseguir millorar els hàbits de neteja i reciclatge, ja que el contingut era ecològic.

Volem un planeta més net i millor i hem de començar a tractar millor el nostre entorn. Hi havia dos itineraris: l’alumnat de 3r i 4t va col·laborar fent de controls, i el de 1r i 2n va fer les proves, mentre molt de professorat estava repartit ajudant els diferents controls.

Durant dues hores, els grups de nois i noies van seguir 2 itineraris en els quals havien de classificar residus, jocs de paraules, descobrir el residu intrús, recollir-los per portar-los a la minideixalleria, traduir noms a diferents llengües, mesurar un contenidor, fer una "escultura" o construcció reutilitzant deixalles, descobrir indrets d’Arbúcies, etc.

Moure més de 300 persones pels carrers de la Vila no va ser una tasca fàcil, però amb molta col·laboració ens en vam sortir. No obstant això, el temps no va acompanyar gens. Ara desitgem que hi hagi efectes permanents més enllà d’un matí entretingut, i trobar-nos amb el pati més endreçat, els carrers més nets, els contenidors sense residus "intrusos", etc.

Més informació al web de la nostra escola i al Bloc verd del Montsoriu, recentment creat:

www.xtec.cat/iesmontsoriu
http://instimontsoriu.blogspot.com

Les escoles de Ripoll a TV3

L’equip del programa "El Medi Ambient" de TV3 va venir a gravar un reportatge sobre Escoles Verdes al CEIP Joan Maragall de Ripoll.
Ripoll és l’única capital de comarca de més de 10.000 habitants on totes les escoles de primària i secundària són Escola Verda. Aquesta singularitat va fer que la direcció del programa de TV3 s’interessés pel projecte.

L’emissió del programa “El Medi Ambient” de TV3 es va fer el dimecres 19 de novembre a un quart de 3 de la tarda, aproximadament. Tothom va estar pendent de la televisió.

> Més informació a Vídeos a la carta de TV3

El joc “El mercat”

L’alumnat del CEIP Els Castanyers de Viladrau han començat la setmana jugant. La Mancomunitat la Plana té alguns jocs a disposició de les escoles per treballar el tema dels residus i del consum responsable.

L’alumnat de cicle mitjà i cicle superior han estrenat el joc “El Mercat”, creat per viladraueducació.com. En la primera part del joc, l’alumnat ha realitzat sis proves, corresponents a les sis parades de mercat (simulades amb plafons) per identificar criteris d’una compra més sostenible: productes amb pocs embolcalls, produïts a la zona, ecològics, amb certificació ambiental i de comerç just.

Una vegada apresa la teoria, la segona part del joc simula una compra i introdueix el concepte de cost ambiental.

L’alumnat més petit també hi ha jugat i ho ha fet utilitzat un joc de l’oca de gran format que parla dels residus.

En resum, una col·laboració entre escola, Administració i empreses, les quals faciliten recursos. Un dia divertit i una manera diferent d’aprendre.

Us adjuntem l’article que ha escrit l’alumnat referent a aquesta activitat:

El dilluns 20 d’octubre, va venir l’Arnau Amat de la Mancomunitat la Plana a l’escola CEIP Els Castanyers de Viladrau per treballar el tema del reciclatge de les deixalles i com fer més sostenible l’escola.

L’alumnat de 5è i 6è va realitzar una activitat que consistia a mesurar les deixalles que fem quan esmorzem a l’hora del pati a l’escola. A partir dels resultats obtinguts, vam escriure propostes diferents per reduir els residus de l’escola. Ens vam comprometre a fer un seguit d’actuacions per a tota l’escola:

La primera és fer un mural amb l’ajuda de tot l’alumnat per aprendre a reciclar bé les deixalles i classificar-les correctament.

La segona consisteix a fer un concurs de dibuix de mascotes creades per cada contenidor del pati (orgànica, rebuig i paper). Aquestes mascotes han de definir adequadament els contenidors i s’han de realitzar amb material reciclat.

L’última es tracta d’explicar, a través d’un conte escrit per l’alumnat de CS, com millorar els residus de l’escola i com dur a terme una bona separació de les deixalles.

Totes aquestes actuacions es duran a terme durant el curs escolar 2008-2009 amb l’objectiu que tothom aprengui a reciclar les deixalles i aconseguir fer l’escola més sostenible, ja que formem part del programa d’Escoles Verdes.

Xerrada sobre apicultura a l’alumnat de 4t i 5è del CEIP Segimon Comas de Sant Quirze de Besora

Aquesta activitat emmarcada dins del programa d’Escoles Verdes és el complement al material didàctic que vam rebre el curs passat. Si ho recordeu, el material es componia d’un conte, un DVD i pòsters informatius sobre el món de les abelles. Aquest curs també ofereix una xerrada d’un apicultor, en la qual s’explica la biologia de l’abella i l’eixam, l’evolució de l’espècie i les problemàtiques mediambientals amb què es troba aquest insecte.

Una part més interactiva consta de l’explicació dels materials emprats per l’apicultor i la tècnica per a la recol·lecció de la mel, i mostra en viu tots els materials i les eines.

La xerrada culmina amb l’explicació de les característiques de les diverses mels i un tast de l’alumnat.
L’activitat, a més d’interessant i engrescadora, consciencia l’alumnat sobre tenir cura del medi ambient. La valoració de la nostra escola és positiva, a més de molt recomanable.


El racó de l'alumne
Els comitès ambientals de les Escoles Verdes de la comarca de la Selva es tornen a trobar

Després de la sortida a Planes de Son realitzada a final del curs passat, es van proposar trobar-se al llarg d’aquest curs per fer alguna activitat de descoberta conjunta amb l’objectiu d’anar ampliant els lligams entre aquests centres i els seus comitès ambientals. Ens expliquen com va anar la primera d’aquestes sortides:

El passat 24 d’octubre, la comissió d’alumnes d’Escoles Verdes, amb la coordinadora Montse Vehí, vam anar a Farners, juntament amb alumnat i professorat de Sant Hilari i Arbúcies.
Aquesta activitat va ser pensada a Planes de Son, on vam quedar que nosaltres seríem els primers a organitzar-la.
A les 9 del matí, van arribar els nostres convidats amb el pa, l’aigua i les postres. De seguida van deixar tot el que portaven, els vam dividir en dos i els vam fer una visita guiada pel nostre centre.

En arribar a l’hort, en Lluís Rodella ens va fer una explicació sobre els inicis de l’hort, el que s’hi conrea, qui hi treballa...
Quan ja vam agafar les hortalisses necessàries pel dinar, ho vam carregar al cotxe i vam pujar tots cap a Farners.

A les 11 vam arribar a l’ermita, per fi un lloc per seure! De seguida vam esmorzar pa de Sant Hilari i xocolata ecològica. Quan vam acabar, vam buscar llenya per poder fer el foc per fer la carn per dinar.
Quan la carn ja estava feta, tothom va pujar cap al castell i al turó del Vent (menys la Montse, que es va quedar per fer-se càrrec de la carn). Quan vam arribar a dalt, vam aprofitar per fer-nos fotos com a record.

Quan tothom ja era a baix, vam començar a fer el pica-pica a fora, però, en veure que queien gotes, vam haver d’entrar a l’ermita. De seguida que vam entrar, vam fer una rotllana, però va arribar la Montse amb l’amanida i la carn. Vam haver de fer miracles per poder cabre-hi tots en rotllana, però amb una bona organització vam poder dinar amb normalitat.


Comitès d’alumnes d’Escoles Verdes de l’IES Santa Coloma de Farners, l’IES Montsoriu d’Arbúcies i l’IES Busquets i Punset de Sant Hilari Sacalm, amb professorat dinamitzador acompanyant de la trobada.

Després de dinar, vam recollir tot el que havíem escampat per l’ermita i vam estar una estona voltant pel bosc que l’envoltava.
Al cap d’una horeta, van decidir que ja era hora d’anar baixant, així que la Montse Vehí va lliurar el Diari verd a en Jordi Pujades d’Arbúcies. Vam fer una última foto de record i vam anar fent camí amb la Puri al davant per tornar cap a l’institut.
En resum, va ser un dia inoblidable amb gent d’altres llocs. Així doncs, l’any que bé cap a Arbúcies!

Joves de l’Escola Mare de Déu del Carme del Prat de Llobregat participen a la Jornada sobre el Canvi Climàtic (IDEAL-EU)

IDEAL-EU és un projecte de participació ciutadana electrònica, impulsat per la Direcció General de Participació Ciutadana de la Generalitat de Catalunya, desenvolupat a escala europea, que pretén donar suport als esforços del Parlament Europeu per augmentar la consciència sobre el canvi climàtic i proposar respostes polítiques. El projecte proporciona informació sobre el canvi climàtic i promou el debat deliberatiu entre joves de tres regions i els diferents actors socials i polítics implicats. El procés de participació s’ha desenvolupat a partir de la combinació de debats electrònics i de trobades presencials a tres ciutats europees.

El dia 15 de novembre, un grup de 7 alumnes de 4t d’ESO de l’escola Mare de Déu del Carme del Prat de Llobregat van assistir a la jornada de participació ciutadana europea sobre el canvi climàtic, que va tenir lloc a l’edifici Citilab (Cornellà de Llobregat), i ens ho expliquen:

En aquesta trobada, es tractava de fomentar la conscienciació sobre el canvi climàtic i d’elaborar i aportar noves idees per fer front a aquest problema que serien portades en mà al Comitè Temporal del Canvi Climàtic, a Estrasburg. L’alumnat que va assistir a aquesta trobada no només era de Catalunya, sinó que treballava conjuntament, via videoconferència, amb dues regions europees més: la regió de Poitiers (França) i la regió de la Toscana (Itàlia).

A la tarda, vam tornar a debatre, però aquesta vegada els temes a tractar eren diferents per a les tres regions. Catalunya va treballar sobre el tema dels residus.

Aquesta experiència ens va agradar. Ens va servir per aprendre més sobre el tema. A més, un company nostre, l’Álvaro Rodríguez, amb 9 alumnes més participants, mitjançant un sorteig, van ser afortunats i se’ls va triar per anar a Brussel·les a conèixer el Parlament Europeu.

Dánae Martín-Lunas, Esther Álcega, Mireya Catalán, Judit Recasens, Nadina Sánchez, Eduard Engli i Álvaro Rodríguez.

> Més informació al web

Agenda
Germà ós

Al Parc Natural de l’Alt Pirineu (Llavorsí), el dia 20 de desembre, a les set de la tarda, es narrarà un conte que duu per títol Germà ós.

Aquest conte narra la història d’un nen que pateix un gir inesperat quan els grans esperits el transformen en un ós, l’animal que ell més detesta.

I el dia 27 de desembre, al migdia, podeu gaudir d’una tarda de contes amb en Pep Coll. Després dels contes, es farà un taller de manualitats per fabricar els protagonistes de les històries.

Si teniu l’oportunitat d’anar-hi, serà molt interessant.

> Més informació

Saló de Construmat

Del 20 al 25 d’abril de 2009, se celebrarà el Saló de Construmat.

Dins aquest Saló, s’està preparant un estand que se centri en la intervenció en un barri perquè sigui més sostenible.

En aquest marc, es realitzaran visites guiades a l’estand. Encara no disposem de tota la informació, però, quan la tinguem, la publicarem al butlletí. Mentrestant, podeu anar fent plans...

> Més informació

Concursos

  • VII Convocatòria del Concurs de contes de ciència, 2009
Organitzat per l’Obra Social de la Caixa, aquest concurs es convoca amb el doble objectiu d’estimular l’interès envers els temes de ciència i el pensament científic entre estudiants, nois i noies d’entre 4 i 20 anys, i de potenciar la creació d’obres literàries o plàstiques que tractin la ciència amb imaginació i valor científic.
Termini d’admissió d’originals: 19 d’abril de 2009.

> Bases del concurs

  • CONCURS Tu pots fer

L’Obra Social de Caja Madrid, en col·laboració amb organismes competents en educació i medi ambient de les comunitats autònomes, organitza el concurs Tu pots fer.

Es tracta d’un concurs per a centres educatius de secundària que pretén fomentar l’educació i les Bones Pràctiques ambientals entre el jovent sobre aspectes claus com ara: energia, aigua, matèries primeres, residus...

La inscripció finalitza el 31 de desembre de 2008.

> Més informació i bases del concurs al web

Un xic més
Recursos a internet

  • Museu Americà d’Història Natural

En aquesta pàgina web, podreu trobar guies educatives, preguntes i respostes, activitats a l’aula... Un resum de materials diversos relacionats amb el canvi climàtic.

> Més informació

  • Oferta pedagògica del Parc Natural dels Ports

El Parc Natural dels Ports ha publicat la seva oferta pedagògica per a aquest any 2008 al web del Departament de Medi Ambient i Habitatge.

Els àmbits temàtics d’actuació que proposa són: clima, aigua, sostenibilitat, energies, residus i reciclatge, contaminació, paisatge, geologia, edafologia, flora i vegetació, fauna, fongs i líquens, ecosistemes i processos, història, antropologia i activitats humanes i espais naturals protegits.

Com veieu, l’oferta és àmplia, i també la tipologia d’activitats: activitats a l’aula, sortides a la natura, tallers, senderisme interpretatiu, sortides temàtiques especialitzades, xerrades, conferències, cursos...

> Més informació

  • Col·lecció de pòsters “L’Aigua al Segle XXI”

La UNESCOCAT ha tornat a reeditar els pòsters “L’Aigua al Segle XXI”, col·lecció que podeu trobar al web: http://www.unescocat.org/aigua/index.html

L’objectiu d’aquest recurs és fomentar un canvi de comportament que permeti la protecció dels recursos hídrics, donar recursos per a la creació d’una nova cultura de l’aigua, tant globalment com a través d’accions locals, i promoure la reflexió i el debat sobre els aspectes socials, econòmics, culturals i ambientals que tenen relació amb la gestió de l’aigua.

Aquesta col·lecció, adreçada a alumnat de secundària, és una proposta didàctica basada en l’Informe de les Nacions Unides sobre el desenvolupament dels recursos hídrics al món: “Aigua per a tothom, aigua per a la vida". Consta de 8 pòsters i una guia didàctica que us serà molt pràctica per treballar l’aigua a les vostres aules.

Des de la redacció del Butlletí, animem les escoles que van treballar l’any passat amb aquest recurs perquè ens expliquin la seva experiència.

Bones Festes i Bon Any!

© 2008 Generalitat de Catalunya