Logotip de la revista Noves SL

Presentació

hemeroteca

bústia

Logo

Sociolingüística internacional


Bai Euskarari Ziurtagiria. El Certificat Bai Euskarari, per Roberto Gutiérrez


CONTINUA


llengua amb la intenció de crear un ambient social i mediàtic adequat per als agents socials. Com a colofó de la campanya, en una mobilització sense precedents, 123.000 persones (sobre una població absoluta de 2.900.000 habitants) van participar en un acte celebrat simultàniament en els cinc estadis de futbol de les capitals basques. El suport aconseguit en un gran nombre sectors socials i polítics, la col·laboració d’algunes institucions i la implicació d’Euskal Telebista (televisió pública basca, que va retransmetre l’esdeveniment via satèl·lit) va resultar crucial.

D’altra banda, cal subratllar que difícilment s’hauria assolit aquest èxit si no hagués estat pel clima de distensió obert al setembre del mateix any i per l’acord entre els partits nacionalistes bascos, que va crear a la societat una predisposició especial a participar en aquesta mena d’iniciatives.

El 23 de desembre de 1998, davant del president de Linguapax, Fèlix Martí, 23 entitats van signar a Iruñea (Pamplona) l’Acord Bai Euskarari:

Entitats esportives:

Athletic Club Bilbao
Aviron Bayonnais
Deportivo Alavés
Osasuna
Reial Societat

Organitzacions sindicals:

CCOO
CFDT, Confédération Française Démocratique du Travail du Pays Basque
EHNE (sindicato agrario)
ELA
ELB (sindicat agrari)
LAB

Organitzacions empresarials i financeres:

ANEL, Associació Navarresa d'Empreses Laborals
ASLE, Agrupació de Societats Laborals d'Euskadi
Caja Laboral - Euskadiko Kutxa
Hemen (associació de suport a la iniciativa econòmica)
Herrikoa (societat de capital de risc)
Mondragon Corporación Cooperativa

Universitats:

Mondragon Unibertsitatea
Universitat de Deusto
Universitat de Navarra

Altres entitats:

Diócesi de Pamplona
Federacions de Centres Regionals
Kontseilua – Consell d'Organismes Socials de l'Èus
car

1.3.2 Invitació a altres agents a participar en el procés

Entre febrer i maig de 1999 es va invitar a participar a l’Acord 1.500 agents socials del sud d’Euskal Herria (Estat espanyol), i uns quants mesos més tard es va fer el mateix amb 600 agents del nord del país (Estat francès). Estem parlant en tots els casos d’entitats no públiques (però sí empreses privades de capital públic) i d’àmbit provincial o superior, ja que el procés d’implicació d’agents locals es va deixar per a una segona fase, per raons de conveniència organitzativa i de comunicació. Davant d’una previsió d’un terç de respostes afirmatives, 899 agents van respondre afirmativament, 687 al sud i 212 al nord. La llista completa es pot consultar a la pàgina web de Kontseilua, però assenyalarem que aquest conjunt va comprendre tots els àmbits de la societat:

Mostra de la diversitat sectorial d'agents signants de l'Acord
mostra de la diversitat sectorial d'agents signants de l'Acord


2 de 8