Logotip de la revista Noves SL

Presentació

hemeroteca

bústia

Logo

Sociolingüística catalana


Entitats per la llengua catalana.  Observacions sobre l’arxiu i la base de dades d’entitats per la llengua,
per Efrem Sebastià i Ortigosa


CONTINUA


Relacions entre entitats. Un altre aspecte que recull la base de dades és la relació de cada entitat amb el món associatiu, social, cultural i polític del seu entorn. El Mapa de relacions entre entitats intenta sintetitzar les relacions que existeixen entre les mateixes associacions per la llengua. S’hi indica la regió a la qual pertany cada entitat i es diferencia entre relació de pertinença a una altra entitat, relació d'impuls a la creació d'una altra entitat, o bé relació de col·laboració entre entitats.

De l'observació d'aquest mapa se'n pot deduir que existeixen entitats amb una posició central dins la respectiva regió. En funció del nombre de connectors que té cada entitat podem deduir que tenen una posició central el Centre de la Cultura Catalana (CCC) a Andorra; la Coordinadora d'Associacions per la Llengua (CAL), la Plataforma per la Llengua (PL) i Òmnium Cultural a Catalunya; la Federació d'Entitats per la Defensa de la Llengua i la Cultura Catalanes a la Catalunya Nord; l'Institut d'Estudis del Baix Cinca (IEBC) a la Franja; l'Obra Cultural Balear (OCB) a les Illes, i Acció Cultural del País Valencià (ACPV) i Escola Valenciana (EV) al País Valencià.

Un altre aspecte que es pot observar en aquest mapa són les relacions que s'estableixen entre les entitats de diferents regions. S'observa que bona part de les associacions es relacionen principalment amb entitats de la seva mateixa regió. No obstant això, veiem que també existeixen relacions de col·laboració entre entitats de diferents regions administratives, que sobretot es donen entre les associacions més destacades –CCC, ACPV, CAL, PL, Federació de Catalunya Nord, la Bressola, IEBC, Òmnium, OCB, Associació per la Llengua (ALC sXXI), Casals Jaume I i Joves de Mallorca per la Llengua. Un altre factor que afavoreix la relació interregional és la Federació d'Associacions Culturals Ramon Llull, que uneix entitats dels diferents països catalans.

Al mapa també apareixen les entitats que impulsen una futura Federació d'Organitzacions per la Llengua. L'Associació per la Llengua, el Col·lectiu l'Esbarzer, la Coordinadora per la Llengua de la Universitat d'Alacant (CLU Alacant), la CAL, la Federació de la Catalunya Nord, Llengua Nacional (LN), l’Organització pel Multilingüisme (OM), la PL i L6 Acció pro-llengües van prendre el compromís d'impulsar la creació de la nova Federació en la jornada de coordinació de les ponències del III Congrés de Cultura Catalana. Si bé totes les entitats per la llengua reconeixen els Països Catalans com a marc lingüístic i cultural, no hi ha una actuació conjunta en tot el territori, i hi ha entitats que treballen per la llengua en un àmbit molt reduït i amb poques relacions amb la resta de moviments per la llengua. Així, la Federació que ha de néixer vol ser un espai de coordinació per treure més rendiment a la lluita per la defensa i la promoció de la llengua catalana, i alhora, per fer créixer la consciència de la unitat de la llengua catalana.


4 de 4