Logotip de la revista Noves SL

Presentació

hemeroteca

bústia

Logo

Sociolingüística catalana


Evolució dels usos i de les representacions socials de les llengües a Catalunya (1993-2000), per Ernest Querol


CONTINUA


L'analogia es fonamenta en el fet que els processos de substitució no són lineals, sinó que s'hi produeixen canvis sobtats. Aquestes discontinuïtats són el centre de la teoria de les catàstrofes, proposada per René Thom (1972, 1980a, 1980b i 1991) que intenta explicar de quines maneres es poden produir. Vegem-ho en el quadre següent:

Quadre 2. Continuïtats i discontinuïtats dels processos de substitució lingüística

continuïtats i discontinuïtats dels processos de substitució lingüística

Font: Elaboració pròpia.

Les línies discontínues ens mostren els salts que es poden produir (les discontinuïtats, és clar), mentre que la línia contínua ens indica l'evolució sense cap canvi brusc.

El paral·lelisme que podem establir entre la teoria de les catàstrofes i els processos de substitució lingüística és tan gran que aconseguim descriure aquests processos amb les característiques d'un dels tipus de discontinuïtat (la catàstrofe en papallona) i no hi hem d'afegir ni treure-hi res, per la qual cosa podem afirmar que la relació que s'estableix és d'isomorfisme (6). Aquest fet ens permet determinar quins han d'ésser els factors que intervenen en els processos perquè seran els mateixos que ho fan en la catàstrofe en papallona.

Abans de comentar aquest isomorfisme ens caldrà definir, a banda del concepte de representació social que ja hem perfilat més amunt, el dels conceptes candidats a ser els mateixos factors de control (les mateixes forces) que intervenen en la teoria de les catàstrofes. Començarem pel grup de referència, Merton i Kitt (1950) el caracteritzen com segueix:

"Apunta a sistematitzar els determinants i les conseqüències dels processos d'avaluació i d'autoavaluació en els quals l'individu assumeix els valors o les normes d'altres individus i grups com un marc de referència".

En segon lloc, direm que la xarxa social és el conjunt de persones que comparteixen una de les seves llengües i que tenen interaccions lingüístiques entre elles.

Vegem en la columna de l'esquerra del quadre següent quins són els factors que intervenen en la catàstrofe en papallona.

Quadre 3. Proposta d'isomorfisme dels factors de control de la catàstrofe en papallona i els dels processos de substitució lingüística

FACTORS DE CONTROL DE LA CATÀSTROFE EN PAPALLONA:

FACTORS DE CONTROL DELS PROCESSOS DE SUBSTITUCIÓ LINGÜÍSTICA

O

VARIABLES QUE INFLUEIXEN SOBRE EL GRAU D’ÚS DE LES LLENGÜES

ATRACTORS:

-FACTOR NORMAL

-FACTOR DE SEPARACIÓ

 

REPRESENTACIÓ DEL GRUP DE REFERÈNCIA:

+DE LLENGUA A

+DE LLENGUA B

FACTOR DE BIAIX

+REPRESENTACIÓ DE LA LLENGUA B

FACTOR DE PAPALLONA (= DE COMPROMÍS)

REPRESENTACIÓ + DE LA XARXA SOCIAL DE L2

Font: Elaboració pròpia.


3 de 10