Logotip de la revista Noves SL

Presentació

hemeroteca

bústia

Logo

Sociolingüística catalana
Tardor 2000


Jornada "El català: mirades al futur. Usos i legislacions", per Joan M. Romaní
Us presentem una extensa ressenya dels debats que tingueren lloc dins del marc d'aquesta jornada, que es va celebrar el divendres 14 d’abril del 2000 a l’Aula Magna de la Facultat de Filologia de la Universitat de Barcelona, des de les 9.30 fins a les 19 hores. La jornada va ser organitzada pel CIEMEN i el Departament de Lingüística General de la UB, que acull el GELA (Grup d’Estudi de les Llengües Amenaçades).

 

La jornada va començar amb una introducció a càrrec de la professora Carme Junyent.

A continuació (vora les 10 h) va fer-se la primera de les 3 taules rodones previstes, amb el títol EL FUTUR DEL CATALÀ, en què van intervenir els professors Joan Argenter, de la UAB i president de la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans; Josep Murgades, de la UB; Modest Prats, de la UdG, i Albert Rossich, de la UdG. Jesús Tusón, de la UB, va fer de moderador.

Els dos primers havien intervingut en la redacció del manifest publicat en el núm. 15 de la revista Els Marges, difós l’any 1979. Els dos darrers són autors (juntament amb A. Rafanell) de l’obra El futur de la llengua catalana, publicada el 1990, que reprèn el pensament de l’anterior manifest. Així, els quatre intervinents pertanyien a una mateixa línia dialèctica.

La segona taula rodona, amb el títol USOS I LEGISLACIÓ, prevista a les 12.30, va començar a les 12.55. Hi van intervenir Lluís Jou, director general de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya, i Agustí Pou, de la xarxa Mercator - Dret i Legislació Lingüístiques (CIEMEN). Joana Rosselló, de la UB, va fer de moderadora.

La tercera, amb el títol MIRADES AL FUTUR, va començar a les 16.30, amb la participació de Mercè Solé, del Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL); Albert Branchadell, de la UAB; Joaquim Torres, del Grup Català de Sociolingüística, i Miquel Pueyo, de la UdL, moderats per Amparo Tusón, de la UAB.

C. Junyent féu la introducció al tema. Considera que el català recula, que el català és una llengua amenaçada, i que el model actual de PL no ens pot treure de l’atzucac. Atès que el procés de NL del català és pres com a model per moltes altres comunitats lingüístiques, no podem abocar-los a un camí sense eixida.

J. Tusón presentà el tema de la primera taula amb una sèrie de preguntes:

  • Globalment, hi ha un avenç o una reculada en l’ús del català?
  • Hi ha variacions sectorials en aquest procés?
  • Quin és actualment el prestigi del català?
  • Creuen els intervinents que hi ha una pèrdua del voluntarisme/militantisme lingüístic en pro del català?
  • Amb quin "estat de salut" pot viure indefinidament una llengua?
  • Les noves tecnologies i la llengua: com l’afecten?
  • Quina és la dinàmica de la transmissió intergeneracional de llengua?
  • Quin és el paper de les institucions en aquesta situació?
  • Quines són les posicions dels agents socials?
  • Quin és el futur dels mitjans de comunicació?
  • Quin i com és el panorama lingüístic en el món educatiu, en tots els seus nivells?

Els intervinents es ratifiquen cadascun en els punts de vista que ja havien exposat prèviament (els uns el 79 i els altres el 89). 


1 de 3