Notícies


Un estudi d'@apicstarte i @idiapjordigol demostra l’eficàcia de l’educació sanitària contra el tabac en estudiants

En l’estudi TABES, finalitzat per la Dra. Cristina Rey, van participar, durant tres anys, 2.010 alumnes de 29 centres educatius de Tarragona i Reus.
Anar Amunt     Més informacióEl trasplantament de fetge allarga la vida de pacients amb amiloïdosi familiar, abans incurable

La Unitat de Trasplantament Hepàtic de l'Hospital Universitari de Bellvitge és el centre espanyol amb més pacients al registre mundial d´aquesta patología.
Anar Amunt     Més informacióEl trasplantament de fetge allarga la vida de pacients amb amiloïdosi familiar, abans incurable

La Unitat de Trasplantament Hepàtic de l'Hospital Universitari de Bellvitge és el centre espanyol amb més pacients al registre mundial d´aquesta patologia.
Anar Amunt     Més informacióLa plasticitat cerebral en pianistes depèn de l'edat d'inici de l'entrenament musical

Un estudi de l'IDIBELL assenyala que els pianistes tenen més matèria grisa en àrees relacionades amb l'aprenentatge, el processament emocional i el processament auditiu.
Anar Amunt     Més informacióL’IDIAP avalua com millorar l’adherència al tractament de pacients amb diabetis mellitus tipus 2

El control òptim de la glucèmia evita futures complicacions i millora la salut i qualitat de vida d'aquests pacients.
Anar Amunt     Més informacióL’atenció primària del Bages estudia la incidència del tabaquisme passiu entre joves d’11 a 14 anys

Les dades s'han obtingut d'alumnes de 1r d'ESO de sis poblacions i revelen que el 57% d'aquests joves pateixen tabaquisme passiu a casa.
Anar Amunt     Més informacióNova tècnica de biòpsia pulmonar per congelació al Trueta que evita la cirurgia oberta de tòrax

La primera criobiòpsia a la Regió Sanitària de Girona s'ha realitzat aquesta setmana, i es preveu que se'n faran un centenar cada any.
Anar Amunt     Més informacióL’IDIBELL identifica alteracions epigenètiques que anul·len l’acció a distància dels gens promotors

Alguns gens que regulen i vigilen l'activitat d'altres gens són capaços d'actuar a distància, d'una manera que recorda als "forats de cuc", regions de l'univers capaces d'estar en contacte amb zones molt llunyanes.
Anar Amunt     Més informacióL’IRBLleida crea un web per endarrerir el risc de deteriorament cognitiu dels majors de 65 anys

L'estudi vol millorar la qualitat de vida de les persones grans, mitjançant l'ús de les tecnologies de la informació i la comunicació.
Anar Amunt     Més informacióLa nova Unitat d’Ictus de Vall d’Hebron atén un miler de pacients en el primer any

La unitat té 9 llits amb sistemes de monitoratge hemodinàmic continu.
Anar Amunt     Més informacióUna empresa derivada de l’IrsiCaixa rep finançament de Grifols

La multinacional d'origen català invertirà inicialment 3,75 milions d’euros, si bé la seva inversió total en el projecte s’incrementarà a mesura que se superin les etapes de desenvolupament de les molècules.
Anar Amunt     Més informacióInvestigadors de l'IDIBELL identifiquen una via cel·lular implicada en el càncer de fetge

El treball demostra que l'atenuació de la via de l'EGFR disminueix l'entorn inflamatori que propicia l'aparició de prenòduls i el posterior desenvolupament dels tumors.
Anar Amunt     Més informacióEl Grup de recerca en malalties otorinolaringològiques de l’IISPV-HJ23 publica a la Head&Neck

La importància dels biomarcadors per predir quins pacients respondran als tractaments amb radioteràpia i, quins es beneficiaran de la cirurgia, són l'objectiu de l'estudi publicat en la revista especialitzada Head & Neck.
Anar Amunt     Més informacióUrgències del Trueta crea una unitat específica per tractar pacients intoxicats

L'any passat en va atendre 438, principalment per abús de fàrmacs, alcohol o drogues.
Anar Amunt     Més informacióUn estudi de Bellvitge avalua el paper la crisi sobre les baixes per trastorn mental

Tenir més de 50 anys, ser autònom o treballar en els sectors immobiliari i de la construcció incrementen la probabilitat de presentar una incapacitat laboral de llarga durada.
Anar Amunt     Més informacióL’artista Cesc Grané celebra un taller per als infants hospitalitzats a l’Arnau

El taller pretén passar una estona en família a l’Hospital gaudint d’una activitat que apropa als infants els personatges més divertits de Cesc Grané.
Anar Amunt     Més informacióEls CAP Drassanes i Lluís Sayé de Barcelona col·laboren amb l'Escola de salut del Raval

Amb aquest projecte, es vol millorar la qualitat de vida de les persones grans que viuen soles, la majoria vídues.
Anar Amunt     Més informacióEl Camp de Tarragona celebra la I Jornada de Recerca en Tabac in memoriam Empar Valdivieso

La Dra. Valdivieso va ser pionera en recerca en infermeria i ha deixat un llegat representat en alguns del estudis sobre el Tabac, de l’Atenció Primària de Tarragona, publicats en revistes científiques com Addiction.
Anar Amunt     Més informacióBellvitge implanta teixit porcí per tractar una lesió de genoll molt comuna

Aquest procediment podria reduir el temps de recuperació del trencament del lligament encreuat anterior del genoll, una de les lesions més greus entre els esportistes aficionats i professionals.
Anar Amunt     Més informacióDescoberta una base epigenètica comuna en totes les demències

L'increment de l'esperança de vida en els països occidentals ha fet aflorar, entre d'altres, un augment dels casos diagnosticats de malalties neurodegeneratives, com serien les demències.
Anar Amunt     Més informacióEl contingut de miRNA dels espermatozoides depèn de l’eficiència de l’espermatogènesi

Aquesta trobada d'investigadors de l'IDIBELL s'ha publicat a la revista científica internacional Scientific Reports.
Anar Amunt     Més informacióLa Guàrdia Urbana de Lleida visita l’Aula Hospitalària de l’Arnau

Aquesta activitat està emmarcada en l'extens Programa d'educació viària que la Guàrdia Urbana implementa cada curs als centres educatius de la ciutat.
Anar Amunt     Més informacióL’IDIAP posa de manifest que quasi el 12% dels majors de 40 anys pateixen artrosi

El millor tractament per l'artrosi en etapes inicials és la pèrdua de pes i l'exercici.
Anar Amunt     Més informacióL’IDIBELL demostra que les cèl·lules mare tumorals canvien durant la progressió del càncer de pell

Aquests resultats han estat recentment publicats a la revista Cancer Research.
Anar Amunt     Més informacióEl Trueta posa en marxa una guàrdia de radiologia vascular intervencionista per tractar hemorràgies

Fins ara es cobria el tram dels matins dels dies laborables i ara s'amplia la cobertura a les tardes i també als caps de setmana i festius.
Anar Amunt     Més informacióEl CAP Pubilla Casas identifica la depressió entre la gent gran

La prevalença d'aquesta malaltia creix quan s'associa a variables mèdiques, com ara haver patit càncer o hipertensió arterial.
Anar Amunt     Més informacióEls hospitals de l’ICS realitzen 518 trasplantaments durant l’any 2015

Els trasplantaments realitzats als centres terciaris de l’ICS representen el 54% del total realitzat als hospitals catalans.
Anar Amunt     Més informacióEl glucogen té un paper fonamental en la fisiopatologia de l'obesitat

Investigadors de l'Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV) - URV han publicat a la revista Molecular Metabolism un article que relaciona l'acumulació de glucogen en els teixits i l'obesitat.
Anar Amunt     Més informacióEls CAP de Barcelona ciutat recullen més de 200 joguines

És la primera vegada que l'Àmbit d'Atenció Primària Barcelona Ciutat col·labora en la convocatòria de l'Associació Cívica La Nau "Cap nen sense joguina", perquè les famílies amb dificultats econòmiques rebin els regals de Ses Majestats els Reis d'Orient.
Anar Amunt     Més informacióAcaba la primera fase d’obres del nou laboratori clínic ICS al Parc Hospitalari Martí i Julià

En aquest moment està obert el concurs públic per a la segona fase del projecte, amb la qual s'han d'equipar les instal·lacions.
Anar Amunt     Més informacióL’IDIAP Jordi Gol avalua l’efecte del paracetamol efervescent en la pressió arterial

Es tracta d'una recerca realitzada en centres d'atenció primària de Catalunya i el País Basc.
Anar Amunt     Més informacióLa Unitat de Suport Vital Avançat de Tàrrega compleix 15 anys

Dóna cobertura a les urgències i emergències dels pobles i les comarques del voltant, els 365 dies de l'any durant les 24 hores del dia.
Anar Amunt     Més informacióLa Unitat del Dolor de l’Hospital Dr. Josep Trueta compleix 30 anys

Està integrada al Servei d’Anestesiologia i Reanimació i la formen professionals de múltiples disciplines que realitzen 800 tècniques cada any.
Anar Amunt     Més informacióL’Ajuntament de Tarragona acull la presentació “Art solidari. Maternitat amb esperança”

Es tracta d'una mostra formada per les obres de 31 artistes del col·lectiu Grupdart.cat que es podran adquirir i una part dels beneficis es destinaran al finançament del projecte de Matres Mundi.
Anar Amunt     Més informacióEl Servei d’Endocrinologia de l’Arnau ja és un model d’excel·lència en el maneig de l’obesitat

Només set centres de l'Estat disposen d'aquest reconeixement.
Anar Amunt     Més informacióL’ICS Catalunya Central lliura els premis del IV Concurs de relat breu sobre salut

Laura Gavaldà ha obtingut el Primer Premi amb el relat “L’home que sabia plorar”.
Anar Amunt     Més informacióLes festes de Nadal i Reis arriben al Joan XXIII amb una vintena d’activitats

Una visita del Col·legi de les Teresianes a la planta de Pediatria, el Pare Noel o els personatges de Port Aventura són algunes de les activitats que petits i grans ingressats al centre sanitari podran gaudir durant aquestes dates.
Anar Amunt     Més informacióUna comitiva sueca visita la unitat de salut sexual de la ciutat de Barcelona

Els professionals de la Clínica Falun s'han mostrat molt interessats en els programes que s'estan realitzant per acostar els serveis de l'ASSIR de l'Àmbit d'Atenció Primària Barcelona Ciutat de l'ICS als homes
Anar Amunt     Més informacióL’Hospital Trueta i la UdG es converteixen en seu del curs sobre maneig del pacient politraumatitzat

El Servei de Cirurgia General del Trueta hi aporta un equip instructor de professionals de medicina i infermeria.
Anar Amunt     Més informacióUn estudi de Vall d’Hebron detecta una alta prevalença d’esquistosomiasi a una regió d’Angola

Un treball liderat per investigadors del PROSICS i del VHIR ha revelat que el 61 per cent dels nens en edat escolar a Cubal tenen ous del cuc causant de la malaltia.
Anar Amunt     Més informacióEls CAP de Barcelona col·laboren en La Marató de TV3 amb activitats dirigides

Els CAP de l'Àmbit d'Atenció Primària Barcelona Ciutat de l'ICS organitzen activitats durant tot l'any per prevenir el risc de patir aquestes malalties pròpies de la vida sedentària i d'una alimentació inadequada, entre d'altres causes.
Anar Amunt     Més informació


© 2001 Tots els drets reservats


Institut Català de la Salut
Generalitat de Catalunya Departament de Salut
Carta de drets i deures de la ciutadania


El 2015 s’ha actualitzat la Carta de drets i deures de la ciutadania en relació amb la salut i l’atenció sanitària.Memòria d'activitat de l'ICS 2014


Recull de l'activitat assistencial i dels projectes més destacats de l'ICS durant l'any 2014.La meva salut


El teu espai personal i segur d’informació clínica i tràmits en línia.25 anys de la LOSC


Es commemora el 25è aniversari de la Llei d'ordenació sanitària de Catalunya.Transparència ICS


Portal de transparència, accés a la informació i bon governInformació sobre el brot de febre hemorràgica pel virus d'Ebola


Brot de febre hemorràgica pel virus d'Ebola a diversos districtes de Guinea, Libèria, Nigèria i Sierra Leone.Programació de visites de salut internacional


Si marxes de viatge, no et descuidis la salut! Programa’t una visita per Internet.App 061 CatSalut Respon


Permet al 061 geoposicionar-te i accedir a la teva història clínica per atendre't millor.Canal Salut


Informació útil i d'interès sobre l’àmbit de la salut: consells de salut, centres i serveis, tràmits, actualitat...Enquesta de salut de Catalunya


L’ESCA permet obtenir informació poblacional sobre l’estat de salut, els estils de vida i la utilització dels serveis sanitaris.Seu electrònica


S’ha posat en marxa una nova oficina virtual per a tràmits amb l’Administració de la Generalitat, oberta a totes hores i tots els dies de l’any.Transparència Gencat


Web de Transparència de la Generalitat, que inclou informació sobre el Govern i el president, l’acció de govern, dades, gestió i indicadors de Catalunya.Sexe Joves


Sexe Joves, ara a Canal Salut, ofereix informació sobre sexualitat i afectivitat, anticoncepció i centres sanitaris.Infermera Virtual


Informació rellevant, suggeriments i consells per tenir cura de la salut del Col·legi Oficial d'Infermeres i Infermers de Barcelona.Vine a donar sang


Amb una vegada no n’hi ha prou. Vine a donar sang. Cada 3 segons algú necessita sang a Catalunya.