Notícies


L’ICS Girona i l’IAS impulsen el Consell Ciutadà del Projecte CIMS

S’ha constituït el Consell Ciutadà de l’Institut Català de la Salut a Girona (ICS-Girona) i de l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS a la seu de la Generalitat a Girona.
Anar Amunt     Més informacióEls centres d’atenció primària de Figueres i Llagostera fan actuacions contra l’obesitat infantil

Han engegat el programa “Nen@s en moviment” per promoure canvis en l’estil de vida, hàbits alimentaris i en l’autoestima dels nens amb sobrepès.
Anar Amunt     Més informacióLa rehabilitació a casa sota control mèdic millora la funció motora després d’un ictus

La iniciativa ha estat promoguda pel Vall d’Hebron Institut de la Recerca (VHIR) amb el recolzament de la Fundación Vodafone España.
Anar Amunt     Més informacióUna nova tècnica mínimament invasiva permet tractar la incontinència fecal lleu

Bellvitge acull una jornada de cirurgia colorectal en directe per presentar les tècniques més innovadores.
Anar Amunt     Més informacióEl CAP Vilanova del Camí organitza una caminada per promoure hàbits saludables entre la ciutadania

La sortida serà el proper dilluns, 20 d’octubre de 2014, i tindrà una durada aproximada de dues hores. És gratuïta i oberta a tothom.
Anar Amunt     Més informacióDescobreixen la funció d’una proteïna clau en la reparació del dany causat per la radiació solar

La proteïna, LKB1, pot ser un factor pronòstic del risc de tenir càncer de pell. Els baixos nivells d’aquesta proteïna afavoreixen l’acumulació de cèl·lules mutades i el desenvolupament de tumors.
Anar Amunt     Més informacióEl CAP de Tàrrega i els centres educatius aposten per la conscienciació sobre l’aturada cardíaca

Coincidint amb el Dia Europeu de la Conscienciació de l’Aturada Cardíaca, Tàrrega va acollir ahir, 16 d’octubre de 2014, diverses activitats.
Anar Amunt     Més informacióEl CAP de Ponts prepara el seu vint-i-cinquè aniversari amb diverses activitats

La celebració tindrà lloc aquest diumenge, 19 d’octubre de 2014.
Anar Amunt     Més informacióL'IISPV i l’IDIAP han guanyat el 1r Premi al Millor Article Original de la Revista Clínica Española 2014

L’article analitza la relació entre el cost i l’efectivitat de la intervenció sobre l’estil de vida per prevenir la diabetis.
Anar Amunt     Més informacióNous estudis alerten de la vulnerabilitat de les persones grans als trastorns del joc

L’Hospital Universitari de Bellvitge registra l’any 2013 un 11% de pacients ancians amb una evolució mitjana d’addicció al joc de set anys abans de la primera consulta.
Anar Amunt     Més informacióL'IrsiCaixa busca pistes per fer una vacuna contra el VIH en persones resistents

Investigadors de l’Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa han estudiat per què algunes persones que s’exposen repetidament al VIH no s’infecten. Han desenvolupat una tècnica que detecta senyals del sistema inmunitari que podrien protegir del VIH.
Anar Amunt     Més informacióCurs per a persones cuidadores no professionals a Lleida

Els cursos, als quals ja s’han inscrit una seixantena de participants, es realitzaran a tres centres cívics: la Bordeta, la Mariola i Balàfia i a la Llar de Jubilats de Democràcia.
Anar Amunt     Més informacióNou programa per a cuidadors de malalts crònics per compartir experiències

El programa I, a tu, qui et cuida?, té el suport de l’Ajuntament de Manresa i de l’Associació de Familiars de Malalts d’Alzheimer.
Anar Amunt     Més informacióNova teràpia combinada demostra eficàcia contra un subtipus molt resistent de càncer de mama HER2 +

L'estudi, liderat pel VHIO, ha traduït una investigació preclínica a resultats dels quals es poden beneficiar les pacients.
Anar Amunt     Més informacióEls EAP de Reus promouen l’exercici físic i l’alimentació saludable

Infermeres de l’ICS inicien la 10a temporada del “Pas a Pas” i la campanya d’informació sobre dieta mediterrània al Mercat Central.
Anar Amunt     Més informacióEl Trueta posa en marxa una unitat específica per pacients que requereixen cures d’alta intensitat

Aquesta setmana ha entrat en funcionament a l’Hospital Universitari de Girona Droctor Josep Trueta la nova Unitat Polivalent d’Alta Intensitat de Cures (UPIC), situada a la cinquena planta.
Anar Amunt     Més informacióEs licita la segona fase d’ampliació i reforma de les Urgències del Joan XXIII

El gerent de la Regió Sanitària, Josep Mercadé, i el gerent territorial de l’ICS a Tarragona, Pere Montserrat, presenten la licitació per un valor de 2,6 milions d’euros.
Anar Amunt     Més informacióLes consultes no presencials agilitzen les primeres visites a Bellvitge

El servei d'endocrinologia de l'Hospital ha reduit la mitjana de llista d'espera de 90 dies a 16 i el de neurologia de 82 dies a 68.
Anar Amunt     Més informacióVall d’Hebron opera els fetus afectats d’espina bífida amb una nova tècnica

Gràcies a aquest avenç es redueix la prematuritat i les seqüeles posteriors de la malaltia.
Anar Amunt     Més informacióEl Bages impulsa la telemedicina per millorar el diagnòstic de problemes d’audició

Les teleaudiometries als CAP permeten als pacients tenir resposta d’un metge especialista sense llistes d’espera i evitant desplaçaments a l’hospital.
Anar Amunt     Més informacióSimposi internacional a Tarragona sobre vesícules extracel·lulars

Són una espècie d’esferes que les cèl·lules expulsen del seu interior i estan considerades elements crucials per a la regulació de les defenses del cos.
Anar Amunt     Més informacióUn terç de les persones grans cuidades es troben en risc de patir maltractaments

Un estudi de l’IDIAP Jordi Gol determina que és bàsic conèixer si els cuidadors pateixen sobrecàrrega i ansietat.
Anar Amunt     Més informacióL'ICS organitza la VIII Jornada de Formació Sanitària Especialitzada

Els docents de formació especialitzada es reuneixen per debatre sobre l’oferta formativa del sistema sanitari i les preferències dels residents per escollir plaça.
Anar Amunt     Més informacióL’ICS acorda formar part del nou Consorci Sistema Integral de Salut Lleida

El Consell d'Administració ha aprovat la signatura del conveni regulador per a la creació d’aquest nou consorci públic.
Anar Amunt     Més informacióEl projecte Telecura de ferides cròniques s’implementa als centres de l’ICS de les Terres de l’Ebre

L'Institut Català de la Salut (ICS) ha posat en marxa aquest el projecte Telecura de ferides cròniques a la Gerència Territorial Terres de l'Ebre.
Anar Amunt     Més informacióVint especialitats del Trueta i el Santa Caterina ja treballen conjuntament, dins el Projecte CIMS

El Projecte CIMS neix amb la voluntat de crear aliances entre l’ICS Girona i l’IAS, integrant els seus serveis, unificant processos i protocols i, en definitiva, amb la voluntat de millorar l’atenció a la ciutadania de la demarcació.
Anar Amunt     Més informacióL’epigenoma del gos dóna pistes sobre el càncer en humans

L’equip dirigit per Manel Esteller, investigador de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) ha caracteritzat l’epigenoma del gos i ha traslladat els resultats al càncer humà per entendre els canvis d’aspecte que pateixen els tumors.
Anar Amunt     Més informacióLa formació especialitzada en el maneig de les ostomies millora l’autonomia i qualitat de vida

L’Hospital Universitari de Bellvitge organitza la jornada “Com viure amb una ostomia”, en la qual experts infermers i mèdics destacaran la importància de conscienciar i informar a la població de les necessitats dels pacients ostomitzats.
Anar Amunt     Més informacióL’abordatge neuroquirúrgic i neuroradiològic de malformacions vasculars cerebrals incrementa l’èxit de tractament

Professionals experts de l’Hospital Universitari de Bellvitge lideren l’organització de les “7es Jornades de Patologia Neurovascular de Barcelona”.
Anar Amunt     Més informacióLes persones amb síndrome de l’intestí irritable tenen les defenses més activades al seu intestí

Investigadors del VHIR han descobert una major activitat immunitària en el jejú dels pacients amb SII i diarrea.
Anar Amunt     Més informacióObre un nou espai d’atenció a les mares i els pares de nounats a la Garrotxa

Els participants podran compartir els dubtes i les vivències d’una etapa tan intensa com són els primers mesos de vida d’un nadó.
Anar Amunt     Més informacióEls vuit hospitals de l’ICS renoven l’acreditació de qualitat amb qualificacions excel·lents

El procés d’acreditació impulsat pel Departament de Salut es basa en el model EFQM i inclou l’avaluació de 696 estàndards considerats essencials.
Anar Amunt     Més informacióProfessionals de l’ICS a la Catalunya Central es troben per compartir propostes de millora

Aquest dijous s’ha celebrat la primera jornada per millorar la qualitat i minimitzar riscos.
Anar Amunt     Més informacióCancer Core Europe: Un consorci per afrontar el procés continuat de recerca oncològica

Les institucions Gustave Roussy Cancer Campus Grand Paris, Cambridge Cancer Centre, Karolinska Institute, Netherlands Cancer Institute, VHIO i National Center for Tumor Diseases, han unit esforços per crear Cancer Core Europe.
Anar Amunt     Més informacióEls cors mecànics esdevenen una realitat per al tractament de la insuficiència cardíaca

L’Hospital Universitari de Bellvitge, centre de referència estatal en tractaments cardíacs d’alta complexitat, ha implantat amb èxit més de 140 assistències ventriculars mecàniques, 25 d’aquestes realitzades durant el darrer any.
Anar Amunt     Més informacióFàrmacs epigenètics podrien ser útils en el tractament d’un tumor muscular infantil molt agressiu

El rabdomiosarcoma alveolar presenta alteracions epigenètiques que silencien la proteïna Caveolina-1.
Anar Amunt     Més informacióEl CAP Baix Ebre de Tortosa compleix 50 anys

El centre d’atenció primària celebrarà l’efemèride amb un programa festiu i de promoció de la salut els dies 26, 27 i 28 de setembre.
Anar Amunt     Més informacióEl Trueta augmenta el compliment de la higiene de mans i disposa de 410 dispensadors a tot el centre

La sepsis, una malaltia que provoca 125 ingressos cada any la UCI, és una de les infeccions que es pot combatre amb una bona higiene de mans.
Anar Amunt     Més informacióL’ICS desenvolupa un programari perquè els usuaris facin tràmits sense passar pel taulell d’admissió

L’aplicació permet fer l’admissió al centre, programar visites al CAP i imprimir el justificant de visita, el pla de medicació o una relació de les consultes programades.
Anar Amunt     Més informacióNeix XenOPAT, que ofereix models de ratolins per al tractament personalitzat del càncer

La nova empresa ofereix la possibilitat de realitzar implants de tumors primaris humans en ratolins.
Anar Amunt     Més informacióFinalitzen les obres de millora de l’Àrea Quirúrgica de l’Hospital Trueta

Durant un mes i mig s’ha intervingut en el sistema de climatització, els accessos i els terres d’alguns quiròfans.
Anar Amunt     Més informacióVall d’Hebron assenta les bases en el maneig d’infeccions respiratòries en pacients crítics

Les línies de recerca dels propers anys estaran centrades en el paper dels biomarcadors, antibiòtics nebulitzats i tècniques de diagnòstic molecular.
Anar Amunt     Més informacióQuatre professionals de l’ICS rebran una medalla Josep Trueta al mèrit sanitari

Són el ginecòleg Lluís Cabero, l’especialista en medicina familiar i comunitària Carlos Martín, el pneumòleg Ferran Morell i l’especialista en cirurgia toràcica Mercè Canela.
Anar Amunt     Més informacióEl Centre de Vacunacions Internacionals de Lleida torna a fer l’horari habitual a l’hivern

Cal recordar que per visitar-se és necessari demanar cita prèvia.
Anar Amunt     Més informacióEl nou Centre d’Atenció Primària Santa Coloma de Cervelló entra en funcionament el 10 de setembre

El Centre d’Atenció Primària (CAP) Santa Coloma de Cervelló, situat al carrer Joan XXIII, núm. 24 de Santa Coloma de Cervelló, comença la seva activitat aquest dimecres, 10 de setembre.
Anar Amunt     Més informacióUn estudi molecular confirma que hi ha quatre subgrups diferents del càncer de mama HER2+

L'estudi genòmic del VHIO confirma que hi ha quatre subgrups del càncer de mama HER2+ amb característiques moleculars diferents.
Anar Amunt     Més informacióEl seguiment domiciliari de cirurgia de pròtesi de genoll permet augmentar l’activitat hospitalària

Aquesta tècnica quirúrgica, implantada a L’Hospital de Viladecans i l’Hospital Universitari de Bellvitge, és valorada com a molt satisfactòria pel 95% dels pacients.
Anar Amunt     Més informacióEls CAP de Lleida ciutat tornaran a obrir fins a les 20 h el 15 de setembre

L’atenció a les urgències a partir de les 20 h es durà a terme al Centre d’Urgències d’Atenció Primària (CUAP) Lleida.
Anar Amunt     Més informacióL’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta acull la vintena edició de la Festa dels Xiquets

La celebració, que s’organitza conjuntament amb l’Ajuntament de Tortosa, enguany es farà al recinte de l’aparcament de personal de l’hospital.
Anar Amunt     Més informacióEls resultats del nou programa d’atenció a la cronicitat demostren una reducció d'ingressos urgents

El nou dispositiu d’atenció urgent, constituït per equips específicament formats en atenció a la cronicitat, garanteix la continuïtat assistencial del pacient en el seu domicili durant les 24 hores del dia.
Anar Amunt     Més informacióL’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta desmenteix que hi hagi col·lapses a Urgències

Els usuaris són atesos en tot moment en funció de la urgència de la seva patologia i el centre ajusta el nombre de llits segons les necessitats.
Anar Amunt     Més informacióUn suplement alimentari contra la tuberculosi desenvolupat a Germans Trias aconsegueix finançament

Un any i quatre mesos després de constituir-se, Manremyc, la primera empresa derivada (spin-off) creada des de l’Institut d’Investigació en Ciències de la Salut Germans Trias i Pujol, ha aconseguit una segona ampliació de capital de 300.000 euros.
Anar Amunt     Més informacióEl nou CAP Santa Coloma de Cervelló entra en funcionament el dia 10 de setembre

Aquest nou centre d’atenció primària, que atén a una població de 7.831 habitants, millora l’accessibilitat i la qualitat dels serveis sanitaris als ciutadans de Santa Coloma de Cervelló.
Anar Amunt     Més informacióEl 40% dels fracassos renals aguts, causats per l’ús d’inhibidors del sistema de renina-angiotensina

L’Hospital de Bellvitge ha liderat un estudi que ha quantificat per primera vegada els casos de fracàs renal agut a l’àrea metropolitana de Barcelona deguts a aquests fàrmacs.
Anar Amunt     Més informacióGermans Trias millora la recuperació dels pacients operats de càncer de còlon o recte

L’hospital aplica un protocol que consisteix a disminuir l’agressió que la cirurgia suposa per a les persones intervingudes.
Anar Amunt     Més informacióÚs pioner de la tecnologia PET-TC per fer un diagnòstic més ràpid de l'endocarditis infecciosa

L’Hospital Vall d'Hebron millora fins a un 90% el diagnòstic de l’endocarditis infecciosa en pacients amb vàlvules protètiques i dispositius intracardíacs amb l'ús del PET-TC.
Anar Amunt     Més informacióVaporització amb làser avançada per tractar hipertròfies benignes de pròstata de manera ambulatòria

El 50% de pacients amb patologia prostàtica benigna són tractats a l’Hospital Universitari de Bellvitge mitjançant la tecnologia amb làser avançada mínimament invasiva.
Anar Amunt     Més informacióNova estratègia terapèutica eficaç contra el tumor cerebral més agressiu

Una investigació liderada per l’Institut d’Oncologia Vall d’Hebron (VHIO) presenta els resultats preclínics més complets, a dia d’avui, que validen la inhibició de Myc com a estratègia terapèutica en glioma.
Anar Amunt     Més informacióEl CAP Gran Sol entra en funcionament de manera parcial

El nou CAP esdevindrà un equipament estratègic, innovador i de referència per a Badalona. En aquesta primera fase, una part dels ciutadans de Llefià canviaran de centre d’atenció primària.
Anar Amunt     Més informacióEl Centre d’Assistència Primària de Rambla Ferran acull el programa “RespirFàcil”

Les malalties del sistema respiratori han passat a ser la segona causa de mort a Espanya. Per aquest motiu l'atenció d'aquests pacients des de l'atenció primària cada dia pren més força.
Anar Amunt     Més informacióUn treball de l’Arnau premiat a la XXV Reunió Anual de la Secció d’Hemodinàmica i Cardiologia

El projecte guardonat es titula “Menys pot ser més” i tracta la síndrome coronària aguda d’una dona sense factors de risc.
Anar Amunt     Més informacióUna aplicació que connecta l'atenció primària de Terres de l'Ebre amb el Pere Mata estalvia visites

La nova connexió virtual permet compartir informació de forma segura i pretén evitar desplaçaments innecessaris als pacients, a més d’augmentar la resolució de l’atenció primària davant les malalties mentals.
Anar Amunt     Més informacióLes teràpies diana milloren la supervivència de les neoplàsies hematològiques

Un estudi amb participació gironina, publicat a Lancet, fa una anàlisi de casos des de 1997 a 2008.
Anar Amunt     Més informacióUn nou mètode pioner al món permet identificar els pacients amb ictus més greus a l'ambulància

L’Hospital Universitari Germans Trias i el SEM han desenvolupat un nou protocol de triatge anomenat escala RACE.
Anar Amunt     Més informacióEl CAP d’Agramunt ha organitzat un fòrum sobre sexe i afectivitat adreçat a nenes i nens

El fòrum, que ha tingut lloc el dia 3 de juny de 2014, ha estat un èxit de participació.
Anar Amunt     Més informacióEs practica per 1r cop a Espanya la resecció d’un còlon que s’havia implantat com a esòfag i estómac

L’Hospital Universitari de Bellvitge coordina els serveis de cirurgia general, cardíaca i plàstica per tal de realitzar aquest tipus d’intervenció extraordinària que requereix un equip multidisciplinari.
Anar Amunt     Més informacióL’intervencionisme cardiològic amb mínima invasió substitueix cada cop més la cirurgia

L’Hospital Universitari de Bellvitge ha celebrat el ‘VI Curs Internacional sobre Prevenció i Tractament de les Complicacions en Cardiologia Percutània’ on més de 400 cardiòlegs intervencionistes europeus han analitzat les innovacions en aquest camp.
Anar Amunt     Més informació


Es compleixen 30 anys del primer trasplantament de fetge a Espanya

El primer trasplantament hepàtic d’Espanya es va realitzar a l’Hospital Universitari de Bellvitge, pel Dr. Carles Margarit i el Dr. Eduard Jaurrieta, el 23 de febrer de 1984.
Anar Amunt     Més informació


Bellvitge reconstrueix la totalitat de la mama afectada per càncer en una única intervenció

La reconstrucció integral realitzada de manera immediata mitjançant una tècnica mínimament invasiva evita haver de practicar una segona operació i evita el trauma estètic de la pacient.
Anar Amunt     Més informacióLa Unitat de Cures Intensives del Trueta fa canvis informàtics per millorar encara més la seguretat clínica dels pacients crítics

Ja el 2006 es va convertir en la primera UCI de Catalunya on desapareixia el suport paper per passar a registrar totes les dades clíniques de manera automatitzada.
Anar Amunt     Més informacióUn estudi avalua l’estat de salut de la població immigrant al barri del Raval

Un estudi signat per investigadors de l'ICS i la UB avalua la incidència i els factors de predicció de risc de malalties sobre la població immigrant a la ciutat de Barcelona.
Anar Amunt     Més informació


La Fundació Avedis Donabedian concedeix a l’ICS el premi Dr. Ignasi Aragó a la millor memòria

La Fundació Avedis Donabedian ha lliurat el Premi Dr. Ignasi Aragó Mitjans a la millor memòria d’una institució sanitària i social a l'ICS, pel conjunt de memòries d’activitat de l’any 2012 dels seus centres.
Anar Amunt     Més informacióObesitat i sobrepès provoquen danys al fetge similars als produïts per l’excés de consum d’alcohol

L’anomenat fetge gras és una malaltia que creix progressivament en els països occidentals i arriba a una prevalença del 30% de la població.
Anar Amunt     Més informacióLa Gerència Territorial Lleida aposta per una nova imatge del seu web

La Gerència Territorial de l’ICS a Lleida innova i actualitza el portal per adaptar-lo a les necessitats dels usuaris, seguint el model actual.
Anar Amunt     Més informacióLa crisi, protagonista de la I Jornada de salut mental en atenció primària al Vallès Occidental

Els efectes de la crisi centren la I Jornada del Programa de suport a l’atenció primària en salut mental al Vallès Occidental. L’activitat tindrà lloc el 26 de febrer de 2014 a Castellar del Vallès. Les inscripcions ja estan obertes.
Anar Amunt     Més informacióEl VHIO obté l’acreditació ISO per als laboratoris de Genòmica del Càncer i Oncologia Molecular

L’acreditació ISO 15189:2007 dels seus laboratoris clínics situa el VHIO en una posició privilegiada que demostra les seves competències tècniques i el seu nivell de qualitat, estandardització, validació de processos i capacitació del personal.
Anar Amunt     Més informació


© 2001 Tots els drets reservats


Institut Català de la Salut
Generalitat de Catalunya Departament de Salut
Vacuneu-vos contra la grip


Comença la campanya de vacunació contra aquesta malaltia.Memòria d'activitats 2013 de l'Institut Català de la Salut


Recull de l'activitat assistencial i dels projectes més destacats de l'ICS durant l'any 2013.Informació sobre el brot de febre hemorràgica pel virus d'Ebola


Brot de febre hemorràgica pel virus d'Ebola a diversos districtes de Guinea, Libèria, Nigèria i Sierra Leone.Programació de visites de salut internacional


Si marxes de viatge, no et descuidis la salut! Programa’t una visita per Internet.App 061 CatSalut Respon


Permet al 061 geoposicionar-te i accedir a la teva història clínica per atendre't millor.Els segons compten... Truca al 112


La importància d’actuar amb rapidesa davant l’aparició dels símptomes d’un possible atac de cor.Servei d’Informació i Atenció a la Víctima de Trànsit


Aquest nou servei pretén ajudar, orientar i informar les víctimes i afectats pels accidents de trànsit.Pla de Salut 2011-2015


El Pla de Salut és un document estratègic sobre el model d’atenció a les persones, basat en l’anàlisi de les necessitats sanitàries de la població.Canal Salut


Informació útil i d'interès sobre l’àmbit de la salut: consells de salut, centres i serveis, tràmits, actualitat...Enquesta de salut de Catalunya


L’ESCA permet obtenir informació poblacional sobre l’estat de salut, els estils de vida i la utilització dels serveis sanitaris.El Tricentenari


Enguany es commemoren els 300 anys dels fets de 1714.Seu electrònica


S’ha posat en marxa una nova oficina virtual per a tràmits amb l’Administració de la Generalitat, oberta a totes hores i tots els dies de l’any.Transparència Gencat


Web de Transparència de la Generalitat, que inclou informació sobre el Govern i el president, l’acció de govern, dades, gestió i indicadors de Catalunya.Web Sexe Joves


Sexe Joves, ara a Canal Salut, ofereix informació sobre sexualitat i afectivitat, anticoncepció i centres sanitaris.Vine a donar sang


Amb una vegada no n’hi ha prou. Vine a donar sang. Cada 3 segons algú necessita sang a Catalunya.Oficina Virtual de Tràmits


La Generalitat de Catalunya ha posat en marxa l'Oficina Virtual de Tràmits (OVT), que agrupa més de 1.000 tràmits que la ciutadania i les empreses poden fer en línia.