Notícies


Bellvitge realitza una ressonància magnètica a un pacient obsessiu tractat amb estimulació cerebral profunda

Fins ara els malalts portadors d’implants al cervell no podien ser sotmesos a exploracions de neuroimatge per motius de seguretat.
Anar Amunt     Més informacióPilar Solé és la nova directora d’infermeria de l’Hospital Josep Trueta

Fins ara, Solé era la responsable de quiròfans del centre hospitalari.
Anar Amunt     Més informacióEls joves aprenen a comportar-se segons rols sexistes i es despreocupen de l’ús del preservatiu

Un estudi de l’Institut Universitari d’Investigació en Atenció Primària Jordi Gol, IDIAP Jordi Gol, analitza si el gènere influeix en la percepció del risc d’infeccions de transmissió sexual i embarassos no desitjats en els joves.
Anar Amunt     Més informacióNou tractament del VHIO per vèncer resistències en càncer colorectal

L'estudi aporta una nova metodologia per predir, a priori, l'eficàcia d'aquest nou tractament combinat en pacients amb càncer colorectal.
Anar Amunt     Més informacióEls centres d’investigació de l’ICS disposaran de mediadors en conflictes interns

L'organització publica una nova edició de la ‘Guia de bona pràctica en la recerca en ciències de la salut de l’ICS’.
Anar Amunt     Més informacióL’ICS aposta per les alternatives a l’hospitalització convencional

Durant l’any 2014, els centres hospitalaris de l’organització van augmentar un 6% l’activitat d’hospitalització a domicili, prop d’un 8% les sessions d’hospital de dia i un 4% les intervencions de cirurgia major ambulatòria.
Anar Amunt     Més informacióVall d’Hebron ha atès més de 1.500 casos de Codi Politrauma

El Codi Politrauma (Codi PPT) respon a la necessitat de derivar els ferits als centres més adequats i amb els professionals sanitaris formats i entrenats per al millor tractament de les seves lesions.
Anar Amunt     Més informacióEl Trueta destina prop d’un milió d’euros a fer obres de millora durant aquest estiu

Els treballs que comporten una inversió més destacada són la reforma del Servei d’Anatomia Patològica i la millora de la planta 4a B.
Anar Amunt     Més informacióL’ICS és la institució sanitària de l’Estat més rellevant en recerca biomèdica

Els centres d’investigació vinculats a l’empresa pública publiquen prop de 4.000 articles científics en revistes indexades, que superen els 14.300 punts de factor d’impacte.
Anar Amunt     Més informació266 persones es realitzen la prova de la malaltia de Chagas a la Festa de la Pàtria Boliviana

23 professionals de l’ICS, del Banc de Sang i Teixits i voluntaris de l’associació ASAPECHA i la fundació Mundo Sano participen en la realització de proves diagnòstiques entre els assistents.
Anar Amunt     Més informacióEls CAP de Barcelona Ciutat de l’ICS recapten 1.300 quilograms d’aliments per a ‘La fam no fa vacances’

Durant la setmana del 22 al 30 de juny, l’Àmbit d’Atenció Primària Barcelona Ciutat de l’Institut Català de la Salut ha col·laborat amb la Fundació Banc dels Aliments per aconseguir aliments bàsics per als mesos d’estiu.
Anar Amunt     Més informacióEls usuaris de l’ICS valoren amb un notable l’atenció especialitzada ambulatòria

El centre de Catalunya que ha obtingut una millor valoració dels usuaris és l’Hospital Trueta de Girona, que ha estat puntuat globalment amb una nota de 8,41 i ha obtingut un índex de fidelitat del 94,9%.
Anar Amunt     Més informacióEls agents comunitaris de salut apropen la prova de detecció del Chagas a la comunitat boliviana

Professionals de l’ICS, del Banc de Sang i Teixits i voluntaris de l’associació ASAPECHA instal·laran un punt d’informació a la Festa de la Pàtria Boliviana per promoure la realització de la prova entre els assistents durant la jornada.
Anar Amunt     Més informacióL’Hospital Maternoinfantil Vall d’Hebron realitza 6 trasplantaments en 24 hores

És la primera vegada a l’Estat que un hospital pediàtric fa front a aquest volum de trasplantaments en diferents receptors en un període tan curt.
Anar Amunt     Més informacióL’Equip Pediàtric Territorial del Ripollès fa més de 18.800 visites el primer any de funcionament

L'Equip Pediàtric Territorial del Ripollès està gestionat conjuntament per l'ICS i l'Hospital de Campdevànol, des del juny de 2014. Dóna servei a més de 3.000 infants d'entre 0 i 14 anys.
Anar Amunt     Més informacióDescobreixen la pèrdua d’un gen anticàncer en tumor de pulmó de cèl·lula petita

Un treball dirigit per l'investigador de l'IDIBELL Manel Esteller proporciona una informació sobre una nova alteració genètica en aquest tipus càncer de pulmó que seria un bon candidat per al desenvolupament de fàrmacs específics.
Anar Amunt     Més informacióL’Hospital Universitari de Bellvitge recull 130 kilograms d’aliments per als veïns del barri

L’entitat receptora és la Parròquia Mare de Deu de Bellvitge.
Anar Amunt     Més informacióL'IDIBGI comença el trasllat cap al nou edifici del Parc Hospitalari Martí i Julià de Salt

Aquests dies hi està anant el personal d’administració i suport a la recerca i al setembre s’hi traslladarà tota l’activitat d’investigació.
Anar Amunt     Més informacióXavier Matias-Guiu, medalla Narcís Monturiol

El Govern de la Generalitat va aprobar ahir la concessió de la distinció a setze personalitats i tres institucions catalanes.
Anar Amunt     Més informacióL’ICS convocarà 340 noves places

També obrirà una convocatòria de promoció interna per a persones amb plaça en propietat. La decisió s’emmarca en l’acord pres la setmana passada pel Consell Executiu de la Generalitat de Catalunya.
Anar Amunt     Més informacióLa seu de l’ICS s’adhereix al projecte No puc esperar!

El Centre Corporatiu posa els seus lavabos a disposició de persones amb malaltia inflamatòria intestinal i altres problemes mèdics, degudament acreditades. La iniciativa està impulsada per l’ACCU Catalunya i l’Hospital Trueta.
Anar Amunt     Més informacióL’IDIBGI descriu com un enzim del fetge pot controlar la glucosa i el colesterol

L’estudi ha estat publicat recentment a la prestigiosa revista Nature Medicine.
Anar Amunt     Més informacióEl CAP Roquetes-Canteres grava un vídeo a ritme de rap per salvar vides

Les malalties cardiovasculars són la primera causa de mort en el món occidental; entre aquestes destaca la mort sobtada cardíaca.
Anar Amunt     Més informacióEl CAP d’Artesa de Segre apropa l’assistència als usuaris

El servei d’atenció domiciliària de l’EAP d’Artesa atén una mitjana de 80 usuaris a l’any per a seguiment i tractament de diferents patologies.
Anar Amunt     Més informacióEl Programa Nereu de Lleida finalitza el curs escolar ple d'activitats

Intensa activitat esportiva i lúdica al final de curs del Programa Nereu a les localitats de la província de Lleida.
Anar Amunt     Més informacióUna proteïna conservada des de bacteris fins a humans protegeix dels cops de calor

Investigadors de l'Institut de Recerca Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) a Barcelona, han descobert que la proteïna LSM-1 protegeix dels cops de calor als cucs Caernorhabditis elegans que s'utilitzen com a model animal en la investigació.
Anar Amunt     Més informacióLa Direcció d’Atenció Primària Costa de Ponent promociona la recerca

Crea un grup per investigar les malalties cròniques i un altre centrat en l’adolescència.
Anar Amunt     Més informacióObres de millor al CAP Doctor Bartomeu Fabrés i Anglada de Gavà

Mentre durin, els ciutadans seran atesos al CAP Gavà.
Anar Amunt     Més informacióInvestigadors de l’IDIBGI reben el Premi a la Millor Comunicació Oral en Intestí prim i còlon

La Fundació Espanyola d’Aparell Digestiu premia cada any les millors comunicacions orals i pòsters i el millor videofòrum endoscòpic de cada sessió.
Anar Amunt     Més informacióLa biòpsia líquida identifica mutacions de tumors no detectades amb la biòpsia de teixits

L’estudi CORRECT és un els assajos més amplis per comparar les dades que aporta la biòpsia líquida amb les de la biòpsia de teixits en pacients amb càncer colorectal mestastàsic.
Anar Amunt     Més informacióEstar més de sis hores assegut s’associa a obesitat i malalties cròniques

Investigadors de l'IDIAP Jordi Gol ha desenvolupat el projecte “Com reduir les hores d’estar assegut en persones amb sobrepès i obesitat moderada?
Anar Amunt     Més informacióInfermeres de l’EAP Sant Ildefons entre les guanyadores a les millors receptes per a diabètics

El premi va consistir en una classe magistral impartida pel conegut cuiner del programa televisiu Master Chef, Jordi Cruz.
Anar Amunt     Més informacióL’ICS consolida l’estabilitat de la plantilla amb 4.290 nous contractes d’interinitat

La previsió és que durant el segon semestre de 2015 se’n realitzin 550 més.
Anar Amunt     Més informacióLa ginecòloga i obstetra Elena Álvarez serà la nova directora mèdica de l’Hospital Dr. Josep Trueta

La doctora Elena Álvarez Castaño ha estat proposada com nova directora mèdica de l’Hospital Dr. Josep Trueta de Girona, una plaça que estava vacant des del mes de març de l’any passat.
Anar Amunt     Més informacióEl suplement alimentari contra la tuberculosi es vendrà a l’Índia el 2016

Manremyc, creada per desenvolupar el Nyaditum resae® i dirigida pel Dr. Pere-Joan Cardona, ha tancat un acord amb l’empresa líder en l'àmbit dels probiòtics a l'Índia.
Anar Amunt     Més informacióJoan XXIII i Verge de la Cinta acullen una trentena d’associacions de malalts i voluntaris

La Fundació Pasqual Maragall, la Fundació Josep Carreras i Acnur són les que s’han incorporat més recentment a la llista d’entitats d’àmbit social que promouen les seves activitats en els dos centres sanitaris de referència.
Anar Amunt     Més informacióUn equip del Trueta extirpa un tumor del pàncrees en una operació pionera a l’Estat

El pacient, que ja havia estat operat sense èxit en un altre centre, tenia un tumor inextirpable perquè envaïa les artèries hepàtica, esplènica i gàstrica.
Anar Amunt     Més informacióCentres d’atenció primària realitzen 110.000 consultes per donar consells davant l'onada de calor

Aprofiten les visites que fan als centres i a domicili per recordar als pacients mesures preventives que els evitin problemes de salut relacionats amb l’augment sostingut de les temperatures.
Anar Amunt     Més informacióLes patologies del son desperten l’interès de l’atenció primària de Lleida

L’afectació del son pot relacionar-se de forma significativa amb problemes de salut mental, del sistema immunitari, l’endocrí i el cardiovascular
Anar Amunt     Més informacióProfessionals dels CAP de Barcelona juguen un torneig de futbol per fomentar el treball en equip

Un centenar de professionals s’han sumat a aquesta activitat.
Anar Amunt     Més informacióTotes les maternitats de l’ICS ofereixen atenció al part natural i habitacions individuals

Durant el 2014 els sis hospitals amb servei maternoinfantil van atendre 11.073 naixements, una xifra molt similar a la de l’any anterior.
Anar Amunt     Més informacióDos investigadors de l’IDIBGI guanyen beques Daniel Bravo de recerca a l’estranger

Francisco José Ortega, del Grup de Nutrició, Eumetabolisme i Salut, i Anna Ponjoan, del Grup d’Epidemiologia i Investigació en Salut Cardiovascular de l’IDIBGI, faran estades en grups de recerca cardiovascular del Regne Unit.
Anar Amunt     Més informacióJorge Soler, metge de família del CAP de Rambla Ferran, guardonat per la SEMFYC

Soler ha estat distingit amb el Premi a la Tasca Universitària en Medicina de Família.
Anar Amunt     Més informacióEls Laboratoris Clínics Vall d’Hebron processen 18.000 mostres diàries gràcies a tecnologia robòtica puntera

Al laboratori central s’hi han incorporat cadenes de braços robòtics de connexió a analitzadors que no s’havien assajat enlloc del món.
Anar Amunt     Més informacióA partir de l’1 de juliol l’ICS oferirà cita prèvia a través d’una central de trucades pròpia

Amb la internalització d’aquest servei, l’organització vol millorar l’accessibilitat dels usuaris als serveis d’atenció primària.
Anar Amunt     Més informacióL’IDIBGI determina la mutació genètica causant de la mort sobtada de membres d’una mateixa família

Al projecte, recentment publicat a Heart Rhythm, han intervingut investigadors de Girona, Barcelona i La Palma.
Anar Amunt     Més informacióL’ICS desenvolupa a Tarragona un programa d’atenció als pacients crònics i als seus cuidadors

A la ciutat, té enregistrada la història clínica de 1.962 usuaris crònics d’elevada complexitat, dels quals uns 900 són atesos en el seu domicili.
Anar Amunt     Més informacióL’Hospital Trueta renova la ressonància magnètica amb un equip digital d’última generació

Cada any es fan 13.000 proves al Servei de Radiologia. La nova tecnologia adquirida permet obtenir unes imatges que proporcionen molta més informació i que faciliten un diagnòstic més precís.
Anar Amunt     Més informacióProp de 2.000 escolars reben formació sobre bons hàbits alimentaris i exercici físic

Professionals d’atenció primària de l’ICS es desplacen a les escoles de tot el territori per millorar l’alimentació infantil i disminuir la taxa de sobrepès i obesitat.
Anar Amunt     Més informacióLleida serà la seu d’un curs intensiu d’estiu per als residents de cardiologia

Els dies 25, 26 i 27 de juny tindrà lloc al Monestir de les Avellanes (Ós de Balaguer) un curs intensiu de cardiologia clínica adreçat a residents de cinquè any de cardiologia de tot l’Estat.
Anar Amunt     Més informacióEls CAP de Barcelona participen en la recollida d’aliments ‘La fam no fa vacances’

Del 22 al 30 de juny, l’Àmbit d’Atenció Primària Barcelona Ciutat se suma a la convocatòria de la Fundació Banc dels Aliments.
Anar Amunt     Més informacióL’ICS Girona i l’IAS aposten per unificar la compra de productes de farmàcia

Amb aquest, ja són set els contractes que les dues institucions han executat de forma conjunta en el marc de la seva aliança estratègica
Anar Amunt     Més informacióL’IDIAP revela que la diabetis incrementa el cost anual per al sistema sanitari un 67%

El cost anual d’un pacient amb diabetis arriba als 3.497 euros.
Anar Amunt     Més informacióL’IDIBELL troba una diana potencial per al tractament de la diabetis tipus 2

La inhibició de la proteïna S6K1 fa els animals més sensibles a la insulina.
Anar Amunt     Més informacióCaminadors dels CAP de Tarragona i Reus visiten la Tàrraco romana

Els programes d’exercici físic i activitat sociocultural Anem a Caminar i Pas a Pas fan la trobada de fi de curs als principals monuments romans.
Anar Amunt     Més informacióL’IDIBELL identifica la base epigenètica de la immunodeficiència comuna variable

La immunodeficiència comuna variable és un trastorn caracteritzat per nivells baixos d'anticossos (immunoglobulines del sèrum) i una major susceptibilitat a infeccions.
Anar Amunt     Més informacióTrueta i Santa Caterina apliquen rehabilitació a pacients amb traumatisme cranioencefàlic

En paral·lel a la recuperació física d’aquests pacients, s’inicia una teràpia precoç per estimular i recuperar la funcionalitat de les zones del cervell més afectades.
Anar Amunt     Més informacióLa Gerència Metropolitana Sud organitza la I Jornada sobre Diagnòstic i Tractament de la Diabetis

L’objectiu és potenciar l’intercanvi de coneixements entre els diferents dispositius assistencials de l’Àrea en el tractament d’una malaltia que va en augment.
Anar Amunt     Més informacióEl CAP Les Borges Blanques crea el Grup d’Esquena Pediàtric per fomentar bons hàbits posturals

Les sessions van dirigides a preadolescents i adolescents, de 10 a 15 anys, amb raquiàlgies recurrents.
Anar Amunt     Més informacióL'ICS celebra la 7a Jornada de Recerca sobre les malalties infeccioses

Més de 200 investigadors posaran en comú com treballen per contrarestar les resistències als fàrmacs que s’utilitzen per curar les malalties infeccioses.
Anar Amunt     Més informacióEls CAP d’Igualada entreguen els premis del Concurs de fotos de la Setmana sense Fum

El concurs es dirigia a alumnes d’ESO i va rebre 50 fotografies dels participants.
Anar Amunt     Més informacióEl dia 22 de juny comença l’horari d’estiu als CAP de Lleida

Per quart any consecutiu s’adopta aquesta mesura als CAP de Lleida ciutat, que garanteix en tot moment l’accessibilitat de la ciutadania.
Anar Amunt     Més informacióL’Hospital Joan XXIII aplica hipotèrmia terapèutica a nounats amb manca d’oxigen i sang al cervell

La tècnica consisteix a baixar la temperatura corporal del nadó fins els 33 graus, durant 72 hores, per disminuir el número de cèl·lules que moren.
Anar Amunt     Més informacióL’Arnau i la Societat Espanyola d’Endocrinologia i Nutrició entreguen els V Premis Baros

La idea del certamen va sorgir fa sis anys com una eina per donar suport a persones que pateixen obesitat, a més de ser una opció terapèutica per als facultatius especialistes en endocrinologia.
Anar Amunt     Més informacióRenovació de la certificació de qualitat de les unitats d’atenció al ciutadà de Costa de Ponent

El projecte multisite neix de la necessitat d’establir un sistema de treball comú i de regular la gestió administrativa dels processos.
Anar Amunt     Més informacióProfessionals de l’EAP Vilanova del Camí fan una xerrada sobre l’atenció sanitària a les dones

La xerrada s’emmarcava en la commemoració del Dia Internacional d’Acció per la Salut de les Dones, organitzada per la mancomunitat de la Conca d’Òdena.
Anar Amunt     Més informacióEspecialistes de Tarragona es reuneixen per abordar les malalties de transmissió sexual

Els professionals defensen la creació al territori d’una consulta específica d’ITS.
Anar Amunt     Més informacióLes creacions de l’artista Klari Reis són la imatge de la Jornada de recerca de l’ICS

Reis va decidir convertir aquestes plaques en obres d’art.
Anar Amunt     Més informacióUna tècnica permet amb una anàlisi descobrir l’historial de virus al qual has estat exposada

L’estudi hi ha col·laborat Christian Brander, investigador ICREA d’IrsiCaixa, institució impulsada conjuntament per l’Obra Social “la Caixa” i el Departament de Salut.
Anar Amunt     Més informacióLa cirurgia menor ambulatòria que es realitza als CAP complementa l’activitat dels facultatius

La cirurgia menor ambulatòria és una prestació més de l’assistència integral que ofereixen els centres d’atenció primària de Lleida.
Anar Amunt     Més informacióL’Arnau commemora el Dia del Donant

En aquesta data homenatja totes les persones que, gràcies a la seva donació voluntària i desinteressada, fan realitat un trasplantament.
Anar Amunt     Més informacióGermans Trias fa un nou pas per a la vacuna de la diabetis tipus 1 amb l’ús de nanoteràpia

Per primera vegada al món, s’usen liposomes que imiten cèl·lules en procés de mort natural per combatre la diabetes.
Anar Amunt     Més informacióEl Joan XXIII reconstrueix una laringe cancerígena amb cartílag extret de les costelles

Els especialistes van plantejar la intervenció després d’assabentar-se d’una experiència prèvia a l’Hospital Mont Sinaí de Nova York.
Anar Amunt     Més informacióL’Idibell descobreix una causa de metàstasi en melanoma i un possible tractament

La revista Nature medicine publica avui un estudi que explica com les cèl·lules tumorals escapen del seu lloc d’origen i es fan més susceptibles a nous tractaments moleculars.
Anar Amunt     Més informacióLes visites a les unitats de salut internacional de l’ICS per motius de feina augmenten un 30%

En els darrers 10 anys, també s’han reduït un 20% les consultes per viatges d’oci.
Anar Amunt     Més informacióEl Trueta,primer hospital que inscriu un cas de cirurgia de l’aorta en un nou registre mundial

El registre demostra els avantatges d’implantar una endopròtesi a l’aorta en cas de condicions difícils provocades pel recargolament de l’artèria.
Anar Amunt     Més informacióHemodinàmica del Joan XXIII preveu atendre uns 100 pacients més a l’any amb l’ampliació de l'horari

A partir d’avui, l’atenció als infarts aguts de miocardi que necessiten un cateterisme urgent passa de 12 a 24 hores diàries els 365 dies de l’any.
Anar Amunt     Més informacióL’hospitalització domiciliària evita ingressos hospitalaris en pacients quirúrgics

El Servei de Cirurgia de l’Arnau ha posat en marxa una nova estratègia de gestió per millorar l’accessibilitat i l’eficiència al malalt quirúrgic agut en el domicili.
Anar Amunt     Més informacióL’ICS posa en marxa un circuit d’atenció a les treballadores que pateixen violència de gènere

Avui, coincidint amb el Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència Envers les Dones, l'ICS ha publicat una instrucció sobre com l'organització protegeix i ofereix suport a les treballadores que pateixen violència de gènere.
Anar Amunt     Més informacióL’atenció a la cronicitat és l’eix d’una jornada de l’ICS i del Consorci Sanitari de l’Anoia

Junts per la Cronicitat té lloc a l’Espai Cívic Centre d’Igualada.
Anar Amunt     Més informacióEl projecte Telecura de ferides cròniques s’implementa als centres de l’ICS de les Terres de l’Ebre

L'Institut Català de la Salut (ICS) ha posat en marxa aquest el projecte Telecura de ferides cròniques a la Gerència Territorial Terres de l'Ebre.
Anar Amunt     Més informació


© 2001 Tots els drets reservats


Institut Català de la Salut
Generalitat de Catalunya Departament de Salut
Memòria d'activitat de l'ICS 2014


Recull de l'activitat assistencial i dels projectes més destacats de l'ICS durant l'any 2014.La meva salut


El teu espai personal i segur d’informació clínica i tràmits en línia.25 anys de la LOSC


Es commemora el 25è aniversari de la Llei d'ordenació sanitària de Catalunya.Transparència ICS


Portal de transparència, accés a la informació i bon governCampanya #vacunarésprotegir


El COMB llança aquesta campanya amb l’objectiu de promoure la vacunació responsable entre la ciutadania.POCS


Pla de vigilància per prevenir els efectes de les onades de calor sobre la salut.Informació sobre el brot de febre hemorràgica pel virus d'Ebola


Brot de febre hemorràgica pel virus d'Ebola a diversos districtes de Guinea, Libèria, Nigèria i Sierra Leone.Programació de visites de salut internacional


Si marxes de viatge, no et descuidis la salut! Programa’t una visita per Internet.App 061 CatSalut Respon


Permet al 061 geoposicionar-te i accedir a la teva història clínica per atendre't millor.Els segons compten... Truca al 112


La importància d’actuar amb rapidesa davant l’aparició dels símptomes d’un possible atac de cor.Servei d’Informació i Atenció a la Víctima de Trànsit


Aquest nou servei pretén ajudar, orientar i informar les víctimes i afectats pels accidents de trànsit.Canal Salut


Informació útil i d'interès sobre l’àmbit de la salut: consells de salut, centres i serveis, tràmits, actualitat...Enquesta de salut de Catalunya


L’ESCA permet obtenir informació poblacional sobre l’estat de salut, els estils de vida i la utilització dels serveis sanitaris.Seu electrònica


S’ha posat en marxa una nova oficina virtual per a tràmits amb l’Administració de la Generalitat, oberta a totes hores i tots els dies de l’any.Transparència Gencat


Web de Transparència de la Generalitat, que inclou informació sobre el Govern i el president, l’acció de govern, dades, gestió i indicadors de Catalunya.Web Sexe Joves


Sexe Joves, ara a Canal Salut, ofereix informació sobre sexualitat i afectivitat, anticoncepció i centres sanitaris.Vine a donar sang


Amb una vegada no n’hi ha prou. Vine a donar sang. Cada 3 segons algú necessita sang a Catalunya.