Notícies

La Xarxa Internacional d’Hospitals sense Fum reconeix l’Hospital Vall d’Hebron amb el ‘nivell d’or’

És la màxima distinció atorgada internacionalment als centres sanitaris que demostren avenços importants en les polítiques de control del tabaquisme.
Anar Amunt     Més informacióL’Hospital Universitari de Bellvitge celebra la Diada de Sant Jordi

Organitzarà signatures de llibres, exposicions i actuacions musicals, i obsequiarà els pacients amb roses i els usuaris amb punts de llibre.
Anar Amunt     Més informacióL’Hospital Joan XXIII apropa la Diada de Sant Jordi als pacients ingressats i els seus familiars

Espectacle de conta contes per als més petits, llibres per donar sang i regal de punts de llibre als malalts són algunes de les propostes de demà.
Anar Amunt     Més informacióUn centenar de persones es “posen el xandall” a Manlleu per celebrar el Dia de l’Activitat Física

Èxit de participació a les activitats organitzades conjuntament pel CAP de Manlleu, l’Ajuntament i altres entitats del municipi.
Anar Amunt     Més informacióBellvitge incorpora un aparell de ventilació mecànica que disminueix l'estada dels malalts a l'UCI

Els actuals dispositius de monitoratge neurològic informen de l’estat del cervell i fan possible personalitzar el nivell de sedació del pacient.
Anar Amunt     Més informacióVall d’Hebron realitza una nova tècnica amb cirurgia robòtica que millora els resultats en obesitat mòrbida

Aquesta tècnica proporciona una major pèrdua de pes als pacients amb obesitat mòrbida que ja s’han sotmès a una intervenció per perdre pes, però que no han aconseguit els resultats esperats. És la primera vegada al món que s’aplica aquesta tècnica.
Anar Amunt     Més informació30 persones surten a caminar per Mataró per commemorar el Dia Mundial de l’Activitat Física

L'activitat va ser organitzada per l’equip d’atenció primària Gatassa, de l’Institut ICS. La caminada, de dificultat baixa, va tenir una durada de 90 minuts.
Anar Amunt     Més informacióL’atenció domiciliària als pacients amb malalties respiratòries millora el compliment del tractament

La Unitat Funcional Respiratòria de l’Hospital Universitari de Bellvitge realitza visites a domicili als pacients que inicien teràpies domiciliàries, com ara la ventilació mecànica no invasiva.
Anar Amunt     Més informacióArriba el nou motor de cogeneració del Trueta, que permetrà estalviar fins a un 20% en electricitat

Ja s’ha retirat l’antic aparell, de 18 anys i 80.000 hores de funcionament; el nou té un cost de 1.300.000 euros que s’amortitzaran en 5 anys.
Anar Amunt     Més informacióEl Servei de Neurocirurgia de l’HJ23 opera tumors medul·lars amb una nova tècnica electrofisiològica

Permet registrar directament l’activitat elèctrica de la medul·la per saber si s’afecten les vies nervioses durant les fases de l’operació quirúrgica.
Anar Amunt     Més informacióL’ICS engega un programa per millorar la prevenció de complicacions en persones amb demència

El nou procediment permet dur a terme des de l’atenció primària el seguiment integral dels pacients amb malalties neurocognitives.
Anar Amunt     Més informacióEl CAP Banyoles redistribueix les consultes per millorar els circuits dels pacients

A partir de dimarts vinent es concentraran totes les consultes d’adults a la segona planta del centre i totes les de Pediatria a l’edifici annex.
Anar Amunt     Més informacióIdentificats factors epigenètics associats a un major risc de desenvolupar càncer

Un estudi coordinat per investigadors de l'IDIBELL, demostra que en un de cada quatre tumors humans l'existència de polimorfismes genètics associats a un major risc de càncer causen un canvi epigenètic que modifica l'expressió dels gens adjacents.
Anar Amunt     Més informacióL’Arnau acull la II Jornada d’Actualització en Malaltia Cerebrovascular

La Jornada es desenvoluparà demà, 11 d’abril de 2014, a la sala d’actes del centre hospitalari.
Anar Amunt     Més informacióJoves de Sant Vicenç aprenen nocions bàsiques de primers auxilis sota el guiatge dels professionals del CAP

L’Equip d’Atenció Primària de Sant Vicenç imparteix per primera vegada tallers de primers auxilis a una vuitantena d’alumnes de l’institut del municipi.
Anar Amunt     Més informacióL’atenció primària de Barcelona estrena un blog sobre salut sexual i reproductiva

El servei d’atenció a la salut sexual i reproductiva (ASSIR) de Barcelona vol oferir consells de salut i donar a conèixer a la població, a través del seu blog, els serveis que ofereix.
Anar Amunt     Més informacióProfessionals del Trueta i del Santa Caterina proposen més de 300 accions per millorar l’assistència

En el marc del Projecte CIMS un centenar de treballadors han analitzat aquests processos, per proposar accions correctores amb l'objectiu d'assolir l’excel·lència.
Anar Amunt     Més informacióTarracoSalut quintuplica els voluntaris a demanda dels pacients del HJ23 i el Sociosanitari Francolí

TarracoSalut és la única associació de voluntariat social centrada en l’acompanyament hospitalari de la província de Tarragona. La incorporació d’un psicòleg a l'associació ha facilitat la creació d’un equip organitzat i professional de voluntariat.
Anar Amunt     Més informacióProfessionals de la salut del Govern de Mèxic visiten el Centre d’Urgències d’Atenció Primària Manso

Els dos metges representants de la Secretaria de Salut de Mèxic, l’equivalent a un ministeri de sanitat, s’han interessat per la gestió conjunta de les urgències entre l’atenció primària i els hospitals.
Anar Amunt     Més informacióL’ICS presenta el nou Estàndard de qualitat assistencial d’atenció primària

El 4 d'abril es va presentar al Centre Corporatiu de l'ICS el nou Estàndard de qualitat assistencial (EQA). En l'elaboració dels nous indicadors de l'Estàndard han col·laborat més de 300 professionals de la Institució.
Anar Amunt     Més informacióDemostren que una proteïna humana pot desencadenar la malaltia de Parkinson

La troballa, provada en experimentació animal, obre la porta a aturar la progressió i extensió d’aquest procés neurodegeneratiu.
Anar Amunt     Més informacióL’Hospital Germans Trias revisa el cor de més d’un centenar de joves jugadors del Joventut

L’objectiu del conveni és minimitzar les conseqüències que poden tenir problemes cardíacs no detectats fins ara en aquests jugadors.
Anar Amunt     Més informacióL’intervencionisme cardiològic amb mínima invasió substitueix cada cop més la cirurgia

L’Hospital Universitari de Bellvitge ha celebrat el ‘VI Curs Internacional sobre Prevenció i Tractament de les Complicacions en Cardiologia Percutània’ on més de 400 cardiòlegs intervencionistes europeus han analitzat les innovacions en aquest camp.
Anar Amunt     Més informacióAquest divendres, caminada popular a Capellades per commemorar el Dia Mundial de l’Activitat Física

Les inscripcions poden fer-se durant tota la setmana al centre d’atenció primària del municipi.
Anar Amunt     Més informacióEl Servei de Cirurgia de l'Arnau celebra un curs de cirurgia laparoscòpica avançada

Durant el curs, adreçat a professionals de cirurgia de tot l’estat, es van realitzar pràctiques a temps real de reparació d’hèrnies de la paret abdominal.
Anar Amunt     Més informacióGairebé el 50% de la població catalana pateix dues o més malalties alhora

Els pacients amb multimorbiditat consumeixen més recursos sanitaris. Així, un pacient amb multimorbiditat presentarà una mitjana de 8 vistes per any, mentre que un que no en tingui només anirà a visitar-se una sola vegada en el mateix període.
Anar Amunt     Més informacióEls CAP del Vallès Oriental celebren activitats per commemorar el Dia Mundial de l’Activitat Física

El diumenge, 6 d’abril de 2014, se celebra el Dia Mundial de l’Activitat Física i, des d’avui, els centres de salut de l’Institut Català de la Salut se sumen a la celebració amb diverses iniciatives per promoure un estil de vida saludable.
Anar Amunt     Més informacióL’EAP de Santa Margarida de Montbui celebra el Dia Mundial de l’Activitat Física

Ha programat un seguit d’activitats gratuïtes, que es duran a terme durant el dijous 10 d’abril de 2014, amb l’objectiu de promoure hàbits saludables entre la població.
Anar Amunt     Més informacióDescobreixen un mecanisme que converteix les cèl·lules tumorals en addictes al sucre

Un estudi publicat a Nature Communications, coordinat per investigadors de l'IDIBELL, explica el mecanisme pel qual les cèl·lules tumorals consumeixen molta glucosa.
Anar Amunt     Més informació


Estrella Montolío: “Ens cal establir un estil femení de comunicació en espais públics”

L’experta en comunicació de gènere va parlar al Centre Corporatiu sobre les diferències comunicatives entre homes i dones en entorns socials.
Anar Amunt     Més informacióInvestigadors de l’atenció primària consideren que és fonamental potenciar la recerca en gent gran

L’Institut Universitari d’Investigació en Atenció Primària (IDIAP Jordi Gol) celebra el 3 d'abril la seva IX Jornada de Recerca, a la sala d’actes del Centre Corporatiu de l’ICS. Aquest any, se centra en la investigació sobre l’envelliment.
Anar Amunt     Més informacióEl 10% de persones amb un aparent trastorn obsessivocompulsiu són diagnosticades d’autisme

El Servei de Psiquiatria de l’Hospital Universitari de Bellvitge ha estat capdavanter a detectar pacients adults amb trastorns de l’espectre autista i en l’actualitat presenta una prevalença del 2-3% del total de visites anuals.
Anar Amunt     Més informacióEls CAP de Barcelona organitzen activitats per commemorar el Dia Mundial de l’Activitat Física

El proper diumenge, 6 d’abril de 2014, se celebra el Dia Mundial de l’Activitat Física i, durant tota la setmana, els centres de salut de Barcelona Ciutat de l’ICS se sumen a la celebració amb diverses iniciatives.
Anar Amunt     Més informacióL’àrea Metropolitana Nord de l’ICS obre les portes a futurs residents d’atenció primària

La Unitat Docent rebrà els futurs residents el 2 d’abril de 2014, a la sala de reunions del CAP Sant Fèlix de Sabadell.
Anar Amunt     Més informacióL’Hospital Verge de la Cinta obre les portes a nous residents

El centre oferta 10 places per a les diferents especialitats hospitalàries i l’Atenció Primària n’oferta 8 de medicina de família.
Anar Amunt     Més informacióEs demostra l’alta eficàcia d’un nou fàrmac contra el VIH, superior a altres fàrmacs actuals

L’estudi que demostra l’eficàcia del nou fàrmac es publicarà l’1 d’abril a la revista científica internacional The Lancet.
Anar Amunt     Més informacióUna dona amb una cardiopatia congènita és mare gràcies a una intervenció realitzada durant l’embaràs

Un equip de l’Hospital Vall d’Hebron ha operat una dona embarassada de 22 setmanes, que portava una pròtesi que li substituïa la vàlvula aòrtica, després que hagués d’ingressar perquè la pròtesi havia fallat.
Anar Amunt     Més informació


Es presenta a l’Hospital de Bellvitge una cançó en agraïment als professionals de la salut

La cançó es presentarà durant l'acte triennal d'homenatge als professionals que s'han jubilat al centre entre els anys 2011 i 2013. Ha estat composta i produïda pel músic Alejandro Abad, amb acompanyaments de l’Orquestra Filharmònica de Praga.
Anar Amunt     Més informacióVoluntaris de l'Hospital Trueta ofereixen un nou servei de lectura als pacients ingressats

Complementa el servei estrenat fa sis mesos que permet als usuaris de l’Hospital Dr. Josep Trueta accedir al fons de la Biblioteca Pública de Girona.
Anar Amunt     Més informacióUn tractament antiviral redueix la mortalitat un 25% en adults hospitalitzats per grip

Un estudi internacional, amb la participació d'investigadors de Bellvitge, conclou que els adults hospitalitzats amb el virus de la grip H1N1 durant la pandèmia dels anys 2009-2010 presentaven un 25% menys de mortalitat si se’ls tractava amb un fàrmac an
Anar Amunt     Més informacióL’ICS millora l’atenció als afectats de fibromiàlgia

El mòdul d’Intel·ligència activa de l’ECAP dóna suport als professionals perquè puguin prendre les millors opcions assistencials per a les persones afectades per la malaltia, a partir de l’evidència científica
Anar Amunt     Més informacióL’ICS millora l’atenció als afectats de fibromiàlgia

El mòdul d’Intel·ligència activa de l’ECAP dóna suport als professionals perquè puguin prendre les millors opcions assistencials per a les persones afectades per la malaltia, a partir de l’evidència científica
Anar Amunt     Més informacióLa direcció de l'ICS a Girona fa balanç del 2013 amb l'objectiu de ser transparent

L'Hospital Trueta va augmentar lleugerament l'activitat, sobretot pel que fa a les intervencions quirúrgiques, mentre que a l'atenció primària es va apostar fermament per l'atenció al pacient crònic i per una major resolució, entre d'altres accions.
Anar Amunt     Més informacióMetges de família de l’ICS Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre es formen per fer ecografies

L’objectiu del projecte ECO-APSUD, contemplat en el Pla de Salut de la Generalitat, és contribuir a que l’Atenció Primària sigui més resolutiva.
Anar Amunt     Més informacióLa detecció d’anomalies cromosòmiques permet personalitzar el tractament del melanoma d’úvea

El Servei d’Anatomia Patològica de l’Hospital Universitari de Bellvitge és l’únic de l’Estat que realitza estudis citogenètics d’aquestes tumoracions aplicats a la pràctica clínica.
Anar Amunt     Més informació


Jaume Reventós, nou director de l’IDIBELL

Jaume Reventós, metge de formació, va ser designat nou director de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) en la reunió extraordinària del patronat d’aquesta institució, que va tenir lloc el dimarts 18 de març.
Anar Amunt     Més informacióUn senzill test permet preveure el risc de fractura òssia per osteoporosi durant els propers 10 anys

Es tracta d'un test senzill i validat, anomenat FRAX, que promociona l’Organització Mundial de la Salut per tal que els professionals de medicina puguin passar-lo a les pacients a través d'Internet o recomanar-los que se l’autoadministrin elles mateixes.
Anar Amunt     Més informacióEl nou equip directiu de l'ICS s'incorporarà de manera progressiva a partir del dia 1 de març

Antoni Juan, Clara Parés, Sara Manjón, Ramon Ortiz, Pol Pérez i Josep Ma Giménez són els nous membres de l’equip directiu encapçalat per Pere Soley.
Anar Amunt     Més informació


Es compleixen 30 anys del primer trasplantament de fetge a Espanya

El primer trasplantament hepàtic d’Espanya es va realitzar a l’Hospital Universitari de Bellvitge, pel Dr. Carles Margarit i el Dr. Eduard Jaurrieta, el 23 de febrer de 1984.
Anar Amunt     Més informacióDeu hospitals catalans s’uneixen per millorar el tractament del càncer de tiroide

Avui divendres, 14 de febrer, té lloc la primera reunió del nou consorci. El grup és liderat per la Societat Catalana d’Endocrinologia i Nutrició, la presidenta de la qual és Anna Lucas, metgessa de l’Hospital Germans Trias.
Anar Amunt     Més informacióEl Servei d’Anestèsia de l’Arnau amplia la seva formació a les aules de simulació de la Universitat de Lleida

L’àrea de simulació de la Facultat de Medicina de la Universitat de Lleida esta considerat un dels dos principals referent de simulació clínica en anestesiologia i reanimació de l’estat.
Anar Amunt     Més informacióNefròlegs llatinoamericans es formen en calcificació vascular al Servei de Nefrologia de l'Arnau

Lleida aposta per oferir cursos formatius únics centrats en la prevenció i el diagnòstic de malalties cardiovasculars.
Anar Amunt     Més informacióEl CAP Rambla Ferran participa en el Programa alumne expert en salut bucodental a l’Escola Cervantes

Els nens actuen com a “petits agents de salut”, fent xerrades sobre salut bucodental als seus companys.
Anar Amunt     Més informacióEl Gencat blog es fa ressò de l’ECAP blog

Amb el títol “Participació i coneixement compartit per als professionals de l’atenció primària”, el Gencat blog publica avui un nou apunt sobre l’ECAP blog com a experiencia innovadora i de col·laboració en l’àmbit de la salut.
Anar Amunt     Més informació


Bellvitge reconstrueix la totalitat de la mama afectada per càncer en una única intervenció

La reconstrucció integral realitzada de manera immediata mitjançant una tècnica mínimament invasiva evita haver de practicar una segona operació i evita el trauma estètic de la pacient.
Anar Amunt     Més informacióIdentifiquen un subgrup de pacients d’esquizofrènia amb trastorns motors

L’estudi proposa una teràpia combinada específica per a aquests pacients.
Anar Amunt     Més informacióEl CAP Torreforta-la Granja reforma l’àrea d’urgències per fer-la més confortable per als usuaris

En un espai de 250 metres quadrats, s’ha renovat el paviment i la pintura, s’ha canviat la porta d’entrada i la rampa i s’ha millorat la il·luminació.
Anar Amunt     Més informacióLa Unitat de Cures Intensives del Trueta fa canvis informàtics per millorar encara més la seguretat clínica dels pacients crítics

Ja el 2006 es va convertir en la primera UCI de Catalunya on desapareixia el suport paper per passar a registrar totes les dades clíniques de manera automatitzada.
Anar Amunt     Més informacióUn estudi avalua l’estat de salut de la població immigrant al barri del Raval

Un estudi signat per investigadors de l'ICS i la UB avalua la incidència i els factors de predicció de risc de malalties sobre la població immigrant a la ciutat de Barcelona.
Anar Amunt     Més informació


La Fundació Avedis Donabedian concedeix a l’ICS el premi Dr. Ignasi Aragó a la millor memòria

La Fundació Avedis Donabedian ha lliurat el Premi Dr. Ignasi Aragó Mitjans a la millor memòria d’una institució sanitària i social a l'ICS, pel conjunt de memòries d’activitat de l’any 2012 dels seus centres.
Anar Amunt     Més informacióObesitat i sobrepès provoquen danys al fetge similars als produïts per l’excés de consum d’alcohol

L’anomenat fetge gras és una malaltia que creix progressivament en els països occidentals i arriba a una prevalença del 30% de la població.
Anar Amunt     Més informacióLa Gerència Territorial Lleida aposta per una nova imatge del seu web

La Gerència Territorial de l’ICS a Lleida innova i actualitza el portal per adaptar-lo a les necessitats dels usuaris, seguint el model actual.
Anar Amunt     Més informacióLa crisi, protagonista de la I Jornada de salut mental en atenció primària al Vallès Occidental

Els efectes de la crisi centren la I Jornada del Programa de suport a l’atenció primària en salut mental al Vallès Occidental. L’activitat tindrà lloc el 26 de febrer de 2014 a Castellar del Vallès. Les inscripcions ja estan obertes.
Anar Amunt     Més informacióEl VHIO obté l’acreditació ISO per als laboratoris de Genòmica del Càncer i Oncologia Molecular

L’acreditació ISO 15189:2007 dels seus laboratoris clínics situa el VHIO en una posició privilegiada que demostra les seves competències tècniques i el seu nivell de qualitat, estandardització, validació de processos i capacitació del personal.
Anar Amunt     Més informació


© 2001 Tots els drets reservats


Institut Català de la Salut
Generalitat de Catalunya Departament de Salut
Sant Jordi 2014


La Generalitat de Catalunya celebra Sant Jordi amb diverses activitats. Consulteu-les!Enquesta de salut de Catalunya


L’ESCA permet obtenir informació poblacional sobre l’estat de salut, els estils de vida i la utilització dels serveis sanitaris.Memòria d'activitats 2012 de l'Institut Català de la Salut


Recull de l'activitat assistencial i dels projectes més destacats de l'ICS durant l'any 2012.Salut internacional


Si marxeu de viatge, no us descuideu la salut. Al web hem obert un nou espai de salut internacional.Els segons compten... Truca al 112


La importància d’actuar amb rapidesa davant l’aparició dels símptomes d’un possible atac de cor.Servei d’Informació i Atenció a la Víctima de Trànsit


Aquest nou servei pretén ajudar, orientar i informar les víctimes i afectats pels accidents de trànsit.Pla de Salut 2011-2015


El Pla de Salut és un document estratègic sobre el model d’atenció a les persones, basat en l’anàlisi de les necessitats sanitàries de la població.Canal Salut


Informació útil i d'interès sobre l’àmbit de la salut: consells de salut, centres i serveis, tràmits, actualitat...El Tricentenari


Enguany es commemoren els 300 anys dels fets de 1714.Seu electrònica


S’ha posat en marxa una nova oficina virtual per a tràmits amb l’Administració de la Generalitat, oberta a totes hores i tots els dies de l’any.Transparència Gencat


Web de Transparència de la Generalitat, que inclou informació sobre el Govern i el president, l’acció de govern, dades, gestió i indicadors de Catalunya.Web Sexe Joves


Sexe Joves, ara a Canal Salut, ofereix informació sobre sexualitat i afectivitat, anticoncepció i centres sanitaris.061 CatSalut Respon


Sanitat Respon i el 061 es fusionen en un únic número per millorar el servei.Vine a donar sang


Amb una vegada no n’hi ha prou. Vine a donar sang. Cada 3 segons algú necessita sang a Catalunya.Oficina Virtual de Tràmits


La Generalitat de Catalunya ha posat en marxa l'Oficina Virtual de Tràmits (OVT), que agrupa més de 1.000 tràmits que la ciutadania i les empreses poden fer en línia.