Notícies


El nou projecte d’art contemporani del Centre d’Art La Panera arriba a l’Arnau

Es tracta d’una nova intervenció artística després de la bona experiència de l’any 2012 amb el projecte Art i hospital, dirigit pel fotògraf J. V. Pou.
Anar Amunt     Més informacióL’Hospital Trueta tracta amb èxit un càncer de pulmó molt poc freqüent

Professionals de l’ICS i de l'Institut Català d'Oncologia (ICO) de Girona han tractat amb èxit una dona de 25 anys d'un càncer pulmonar molt poc freqüent, el blastoma clàssic bifàsic pulmonar.
Anar Amunt     Més informacióL’espirometria es converteix en una eina motivacional que ajuda a deixar de fumar

Un estudi fet per l’Institut Universitari d’Investigació en Atenció Primària, IDIAP Jordi Gol, demostra que explicar als pacients els resultats de la seva espirometria els ajuda a deixar de fumar.
Anar Amunt     Més informacióVall d’Hebron celebra 60 anys com a referent de la sanitat catalana

L’Hospital més gran de Catalunya compleix 60 anys avui, 5 d’octubre, i per celebrar-ho ha preparat un seguit d’activitats per als professionals i la ciutadania que s’allargaran durant tot el 2016.
Anar Amunt     Més informació


L’exposició Un viatge de somni aterra a Vall d’Hebron

La mostra fotogràfica segueix el viatge de 15 infants discapacitats que van visitar Barcelona gràcies a la Penya Lombarda FC Barcelona i el FC Barcelona.
Anar Amunt     Més informació


Descoberta una nova funció de la proteïna Mtl1 per regular l’envelliment

La proteïna Mtl1 actua com un detector de l’estat nutricional de la cèl·lula i en determinades condicions, com la falta de glucosa, impedeix que s’acceleri el procés d’envelliment.
Anar Amunt     Més informacióEls CAP del Bages i el Berguedà fan prop de 2.000 intervencions de crioteràpia

Els centres d'atenció primària del Bages i el Berguedà van realitzar, l'any 2014, 128 intervencions de cirurgia menor, 392 infiltracions i 1.907 de crioteràpia. Aquests procediments eviten que els pacients s’hagin de desplaçar a l’hospital.
Anar Amunt     Més informacióEls CAP de l’ICS al Vallès Occidental faciliten accés a Cat@Salut La Meva Salut

Amb un codi d’usuari i una clau, els ciutadans de la comarca ja poden accedir a aquest servei i consultar de manera segura la seva informació sanitària.
Anar Amunt     Més informacióBellvitge organitza una jornada sobre el dia a dia de les persones ostomitzades

Una jornada amb pacients i experts donarà resposta als dubtes i dificultats quotidianes que afronten les persones amb una ostomia.
Anar Amunt     Més informacióL'Hospital Joan XXIII acull una jornada sobre al·lèrgies alimentàries

L'activitat tindrà lloc el dissabte 3 d'octubre. Va adreçada a pacients, familiars, educadors i professionals relacionats amb persones afectades per al·lèrgies a aliments.
Anar Amunt     Més informacióLa primària de Barcelona i Vall d'Hebron fomenten una atenció pediàtrica urgent més coordinada

Aquesta iniciativa ha estat organitzada amb la motivació d’assegurar que hi hagi una continuïtat en la línia assistencial entre l’atenció primària i l’Hospital i de garantir la millor atenció sanitària de la població infantil.
Anar Amunt     Més informacióVall d'Hebron presenta un fàrmac que redueix la progressió clínica de l’esclerosi múltiple

Un estudi internacional de fase III demostra que el fàrmac experimental ocrelizumab, desenvolupat per Roche, aconsegueix per primera vegada millorar l’esclerosi múltiple primària progressiva.
Anar Amunt     Més informacióLa Unitat d’Insuficiència Cardíaca de Lleida atén més de 600 pacients en cinc anys

Hi col·laboren transversalment els Serveis de Cardiologia, Medicina Interna de l'Arnau de Vilanova i l’Hospital de Santa Maria i l’atenció primària.
Anar Amunt     Més informacióEl CAP Sant Miquel de Granollers fa vint anys

El Centre d’Atenció Primària (CAP) Sant Miquel de Granollers, situat a l’Avinguda Francesc Macià 154, celebra el seu vintè aniversari amb diverses activitats adreçades als ciutadans i als professionals.
Anar Amunt     Més informacióEl VHIO confirma que mutacions en les metàstasis cerebrals poden esdevenir dianes terapèutiques

L'estudi internacional ha seqüenciat l’exoma complet (la part del gen que conté la informació que donarà lloc a les proteïnes) de 86 metàstasis cerebrals, tumors primaris i teixit normal.
Anar Amunt     Més informacióL’exposició “Ales blaugranes in tour” arriba a l’Arnau

Un viatge fotogràfic de la visita de quinze nens amb minusvalideses al Camp Nou.
Anar Amunt     Més informacióEl Trueta incorpora tres torres laparoscòpiques per fer cirurgia en tres dimensions

Amb aquesta incorporació l’Hospital disposa ja de cinc aparells, que ofereixen molta qualitat visual i profunditat de camp als cirurgians.
Anar Amunt     Més informacióL’EAP Sant Quirze de Besora participa en la creació de 3 rutes saludables

Es tracta d’un programa que s’ha dut a terme conjuntament amb l’Ajuntament, el Consorci de la Vall del Ges, Orís i Bisaura, la Diputació i el PAFES.
Anar Amunt     Més informacióL’Hospital Universitari de Bellvitge obre el nou hospital de dia mèdic

Es troba situat a la planta primera de l’edifici tecnoquirúrgic i té una superfície de gairebé mil metres quadrats, tres vegades més que fins ara.
Anar Amunt     Més informació


Divuit il·lustradors decoren la planta de Pediatria de l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta

Aquesta acció s’emmarca en el projecte de l’Institut Català de la Salut: ‘Centres mèdics il·lustrats’, liderat per l’il·lustrador i professor Ignasi Blanch.
Anar Amunt     Més informacióL’atenció primària de la Metropolitana Nord estrena un blog sobre salut sexual i reproductiva

Els ASSIR de l’ICS al Vallès Oriental, el Vallès Occidental, el Maresme i el Barcelonès Nord obren un espai d’informació i educació sanitària adreçat a la ciutadania.
Anar Amunt     Més informacióNou experiències innovadores de l’ICS són premiades amb el segell de qualitat de l’AQuAS

L’objectiu és promoure la participació dels professionals i dels centres sanitaris en la identificació, valorització i visibilitat de les experiències innovadores en l'àmbit de la gestió sanitària.
Anar Amunt     Més informacióRafael Máñez, nou director assistencial de l’Hospital Universitari de Bellvitge

Es tracta d'un càrrec de direcció del conjunt de l'activitat assistencial de l'hospital, del qual dependran la Direcció Mèdica i la Direcció Infermera.
Anar Amunt     Més informacióL’ICS posa en marxa una consulta de lactància per resoldre problemes relacionats amb l’alletament

En el primer any de funcionament al CAP Bages de Manresa ha atès una setantena de dones.
Anar Amunt     Més informacióUn estudi de l’Arnau revela els beneficis de l’aula hospitalària per als infants ingressats

Un 92% tornaria a freqüentar l’Aula de l’hospital lleidatà si patís un reingrés i la majoria explica la seva experiència als amics com un fet positiu de la seva estada al centre.
Anar Amunt     Més informacióL’Hospital Universitari de Bellvitge reuneix els millors experts del país en rehabilitació cardíaca

L’Hospital Universitari de Bellvitge (HUB) acollirà avui dijous 17 de setembre la primera Jornada Consumo de Oxígeno organitzada pel grup de treball de Rehabilitació Cardíaca i Prevenció Secundària de la Societat Catalana de Cardiologia.
Anar Amunt     Més informacióComença l’horari d’hivern al Centre de Vacunacions Internacionals Eixample

Aquest tràmit en línia està disponible les 24 hores, tots els dies de l’any.
Anar Amunt     Més informacióVall d’Hebron estrena sala d’espera de les Urgències Pediàtriques gràcies a la Fundació Leo Messi

Durant dos mesos s’ha fet una reforma integral d’aquest espai de 94 m2; s’ha canviat el terra, les parets, el sostre, la il·luminació, el mobiliari i s’ha creat una zona de jocs.
Anar Amunt     Més informacióEl programa comunitari d’exercici físic Pas a Pas de Reus arribarà a una àrea de salut de Mèxic

Dilluns que ve, 21 de setembre, inicia l’onzena temporada amb més de 150 caminadors i un total de 1.500 participants des que va començar l’any 2004.
Anar Amunt     Més informacióEl Programa de detecció precoç del càncer de còlon i recte arriba a Santa Coloma i Badalona

El càncer colorectal pot desenvolupar-se durant mesos sense produir molèsties i sovint, quan aquestes apareixen, la malaltia ja està força avançada.
Anar Amunt     Més informacióEl CAP Lluís Sayé acull una instal·lació lumínica per promoure un vincle entre ciutadania i entorn

El projecte consisteix en la col·locació d’un rètol de neó en un espai urbà significatiu pel seu valor urbanístic, social, cultural, patrimonial i artístic.
Anar Amunt     Més informacióLa Cursa Nick-Horta dedica tota la recaptació a la recerca de Vall d’Hebron

Els ambaixadors del VHIR Andrés Iniesta i Judit Mascó, i altres personatges populars i esportistes, conviden a la participació.
Anar Amunt     Més informacióFujitsu es fixa en la investigació realitzada per l’IdIBGi amb l’objectiu d’invertir en innovació

Ahir 14 de setembre es va fer la primera trobada entre la companyia i l’institut de recerca, amb la col·laboració d’Innomedix, durant la qual es van exposar alguns dels projectes de recerca gironins.
Anar Amunt     Més informacióL’IISPV descobreix que la dieta mediterrània s’associa amb una reducció del risc del càncer de mama

Els investigadors conclouen que les dones que segueixen una dieta mediterrània complementada amb oli d’oliva mostren un risc 68 % relativament menor de càncer de mama maligne que les assignades a la dieta control.
Anar Amunt     Més informacióL’Hospital Universitari de Bellvitge acull una exposició fotogràfica sobre la psoriasi

La mostra, organitzada per Acció Psoriasi, recull fotografies i històries personals d’afectats per aquesta malaltia.
Anar Amunt     Més informacióLa Unitat d’Assajos Clínics de l’IRBLleida ofereix pràctiques als estudiants d’infermeria

Es tracta d'una experiència pilot per mostrar als estudiants de la Facultat d’Infermeria i Fisioteràpia de la Universitat de Lleida (UdL) possibles sortides laborals en l’àmbit dels assajos clínics.
Anar Amunt     Més informacióA partir del dilluns els centres d’atenció primària de Lleida tornaran a obrir fins a les 20 h

A partir del dilluns, dia 14 de setembre de 2015, l’horari d’obertura dels centres d’atenció primària de Lleida ciutat tornarà a ser l’habitual (els dies laborables de 8 h a 20 h), atès que ha finalitzat l’horari d’estiu.
Anar Amunt     Més informacióTorna ‘Santa Tecla als Hospitals’ amb la visita dels Nanos Nous als tres centres sanitaris

Per segon any consecutiu, l’Ajuntament de Tarragona i TGN Salut AE fan arribar l’esperit de la Festa Major de la ciutat als hospitals tarragonins.
Anar Amunt     Més informacióL’ICS posa en marxa una consulta de tabaquisme adreçada a dones embarassades

S’ofereix al CAP Bages de Manresa i al CAP Osona de Vic per un equip format per llevadores i professionals de ginecologia especialistes en tabaquisme.
Anar Amunt     Més informacióEl VHIR valida una nova diana terapèutica contra el càncer colorectal

El treball ha permès identificar prop d’un miler de gens associats al creixement de les cèl·lules tumorals.
Anar Amunt     Més informacióLa Unitat de Curta Estada de Bellvitge atén més de 2.000 ingressos a l’any

Els pacients, principalment amb descompensació de patologies cròniques o malalties infeccioses, reben l’alta en un termini mitjà de 3 dies.
Anar Amunt     Més informacióL'ICS a Lleida promou la vacunació entre professionals d'infermeria

Es posa en marxa aquest mes de setembre per conscienciar de la importància de les vacunes els alumnes d’infermeria i fisioteràpia de Lleida.
Anar Amunt     Més informacióLes persones amb síndrome de l’intestí irritable amb diarrea tenen menys diversitat microbiana

Investigadors del VHIR han analitzat la microbiota de més d’un centenar de pacients –el major nombre publicat fins ara– amb intestí irritable.
Anar Amunt     Més informacióBellvitge realitza una ressonància magnètica a un pacient obsessiu tractat amb estimulació cerebral profunda

Fins ara els malalts portadors d’implants al cervell no podien ser sotmesos a exploracions de neuroimatge per motius de seguretat.
Anar Amunt     Més informacióPilar Solé és la nova directora d’infermeria de l’Hospital Josep Trueta

Fins ara, Solé era la responsable de quiròfans del centre hospitalari.
Anar Amunt     Més informacióEls joves aprenen a comportar-se segons rols sexistes i es despreocupen de l’ús del preservatiu

Un estudi de l’Institut Universitari d’Investigació en Atenció Primària Jordi Gol, IDIAP Jordi Gol, analitza si el gènere influeix en la percepció del risc d’infeccions de transmissió sexual i embarassos no desitjats en els joves.
Anar Amunt     Més informacióNou tractament del VHIO per vèncer resistències en càncer colorectal

L'estudi aporta una nova metodologia per predir, a priori, l'eficàcia d'aquest nou tractament combinat en pacients amb càncer colorectal.
Anar Amunt     Més informacióEls centres d’investigació de l’ICS disposaran de mediadors en conflictes interns

L'organització publica una nova edició de la ‘Guia de bona pràctica en la recerca en ciències de la salut de l’ICS’.
Anar Amunt     Més informacióL’Hospital Universitari de Bellvitge recull 130 kilograms d’aliments per als veïns del barri

L’entitat receptora és la Parròquia Mare de Deu de Bellvitge.
Anar Amunt     Més informacióL'IDIBGI comença el trasllat cap al nou edifici del Parc Hospitalari Martí i Julià de Salt

Aquests dies hi està anant el personal d’administració i suport a la recerca i al setembre s’hi traslladarà tota l’activitat d’investigació.
Anar Amunt     Més informacióXavier Matias-Guiu, medalla Narcís Monturiol

El Govern de la Generalitat va aprobar ahir la concessió de la distinció a setze personalitats i tres institucions catalanes.
Anar Amunt     Més informacióL’ICS convocarà 340 noves places

També obrirà una convocatòria de promoció interna per a persones amb plaça en propietat. La decisió s’emmarca en l’acord pres la setmana passada pel Consell Executiu de la Generalitat de Catalunya.
Anar Amunt     Més informacióLa seu de l’ICS s’adhereix al projecte No puc esperar!

El Centre Corporatiu posa els seus lavabos a disposició de persones amb malaltia inflamatòria intestinal i altres problemes mèdics, degudament acreditades. La iniciativa està impulsada per l’ACCU Catalunya i l’Hospital Trueta.
Anar Amunt     Més informacióL’IDIBGI descriu com un enzim del fetge pot controlar la glucosa i el colesterol

L’estudi ha estat publicat recentment a la prestigiosa revista Nature Medicine.
Anar Amunt     Més informacióEl CAP Roquetes-Canteres grava un vídeo a ritme de rap per salvar vides

Les malalties cardiovasculars són la primera causa de mort en el món occidental; entre aquestes destaca la mort sobtada cardíaca.
Anar Amunt     Més informacióEl CAP d’Artesa de Segre apropa l’assistència als usuaris

El servei d’atenció domiciliària de l’EAP d’Artesa atén una mitjana de 80 usuaris a l’any per a seguiment i tractament de diferents patologies.
Anar Amunt     Més informacióEl Programa Nereu de Lleida finalitza el curs escolar ple d'activitats

Intensa activitat esportiva i lúdica al final de curs del Programa Nereu a les localitats de la província de Lleida.
Anar Amunt     Més informacióUna proteïna conservada des de bacteris fins a humans protegeix dels cops de calor

Investigadors de l'Institut de Recerca Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) a Barcelona, han descobert que la proteïna LSM-1 protegeix dels cops de calor als cucs Caernorhabditis elegans que s'utilitzen com a model animal en la investigació.
Anar Amunt     Més informacióLa Direcció d’Atenció Primària Costa de Ponent promociona la recerca

Crea un grup per investigar les malalties cròniques i un altre centrat en l’adolescència.
Anar Amunt     Més informacióObres de millor al CAP Doctor Bartomeu Fabrés i Anglada de Gavà

Mentre durin, els ciutadans seran atesos al CAP Gavà.
Anar Amunt     Més informacióInvestigadors de l’IDIBGI reben el Premi a la Millor Comunicació Oral en Intestí prim i còlon

La Fundació Espanyola d’Aparell Digestiu premia cada any les millors comunicacions orals i pòsters i el millor videofòrum endoscòpic de cada sessió.
Anar Amunt     Més informacióLa biòpsia líquida identifica mutacions de tumors no detectades amb la biòpsia de teixits

L’estudi CORRECT és un els assajos més amplis per comparar les dades que aporta la biòpsia líquida amb les de la biòpsia de teixits en pacients amb càncer colorectal mestastàsic.
Anar Amunt     Més informacióEstar més de sis hores assegut s’associa a obesitat i malalties cròniques

Investigadors de l'IDIAP Jordi Gol ha desenvolupat el projecte “Com reduir les hores d’estar assegut en persones amb sobrepès i obesitat moderada?
Anar Amunt     Més informacióInfermeres de l’EAP Sant Ildefons entre les guanyadores a les millors receptes per a diabètics

El premi va consistir en una classe magistral impartida pel conegut cuiner del programa televisiu Master Chef, Jordi Cruz.
Anar Amunt     Més informacióL’ICS consolida l’estabilitat de la plantilla amb 4.290 nous contractes d’interinitat

La previsió és que durant el segon semestre de 2015 se’n realitzin 550 més.
Anar Amunt     Més informacióLa ginecòloga i obstetra Elena Álvarez serà la nova directora mèdica de l’Hospital Dr. Josep Trueta

La doctora Elena Álvarez Castaño ha estat proposada com nova directora mèdica de l’Hospital Dr. Josep Trueta de Girona, una plaça que estava vacant des del mes de març de l’any passat.
Anar Amunt     Més informacióEl suplement alimentari contra la tuberculosi es vendrà a l’Índia el 2016

Manremyc, creada per desenvolupar el Nyaditum resae® i dirigida pel Dr. Pere-Joan Cardona, ha tancat un acord amb l’empresa líder en l'àmbit dels probiòtics a l'Índia.
Anar Amunt     Més informacióJoan XXIII i Verge de la Cinta acullen una trentena d’associacions de malalts i voluntaris

La Fundació Pasqual Maragall, la Fundació Josep Carreras i Acnur són les que s’han incorporat més recentment a la llista d’entitats d’àmbit social que promouen les seves activitats en els dos centres sanitaris de referència.
Anar Amunt     Més informacióUn equip del Trueta extirpa un tumor del pàncrees en una operació pionera a l’Estat

El pacient, que ja havia estat operat sense èxit en un altre centre, tenia un tumor inextirpable perquè envaïa les artèries hepàtica, esplènica i gàstrica.
Anar Amunt     Més informacióCentres d’atenció primària realitzen 110.000 consultes per donar consells davant l'onada de calor

Aprofiten les visites que fan als centres i a domicili per recordar als pacients mesures preventives que els evitin problemes de salut relacionats amb l’augment sostingut de les temperatures.
Anar Amunt     Més informacióLes patologies del son desperten l’interès de l’atenció primària de Lleida

L’afectació del son pot relacionar-se de forma significativa amb problemes de salut mental, del sistema immunitari, l’endocrí i el cardiovascular
Anar Amunt     Més informacióL’Hospital Joan XXIII aplica hipotèrmia terapèutica a nounats amb manca d’oxigen i sang al cervell

La tècnica consisteix a baixar la temperatura corporal del nadó fins els 33 graus, durant 72 hores, per disminuir el número de cèl·lules que moren.
Anar Amunt     Més informacióGermans Trias fa un nou pas per a la vacuna de la diabetis tipus 1 amb l’ús de nanoteràpia

Per primera vegada al món, s’usen liposomes que imiten cèl·lules en procés de mort natural per combatre la diabetes.
Anar Amunt     Més informacióLes visites a les unitats de salut internacional de l’ICS per motius de feina augmenten un 30%

En els darrers 10 anys, també s’han reduït un 20% les consultes per viatges d’oci.
Anar Amunt     Més informacióEl Trueta,primer hospital que inscriu un cas de cirurgia de l’aorta en un nou registre mundial

El registre demostra els avantatges d’implantar una endopròtesi a l’aorta en cas de condicions difícils provocades pel recargolament de l’artèria.
Anar Amunt     Més informacióHemodinàmica del Joan XXIII preveu atendre uns 100 pacients més a l’any amb l’ampliació de l'horari

A partir d’avui, l’atenció als infarts aguts de miocardi que necessiten un cateterisme urgent passa de 12 a 24 hores diàries els 365 dies de l’any.
Anar Amunt     Més informacióL’ICS posa en marxa un circuit d’atenció a les treballadores que pateixen violència de gènere

Avui, coincidint amb el Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència Envers les Dones, l'ICS ha publicat una instrucció sobre com l'organització protegeix i ofereix suport a les treballadores que pateixen violència de gènere.
Anar Amunt     Més informacióL’atenció a la cronicitat és l’eix d’una jornada de l’ICS i del Consorci Sanitari de l’Anoia

Junts per la Cronicitat té lloc a l’Espai Cívic Centre d’Igualada.
Anar Amunt     Més informacióEl projecte Telecura de ferides cròniques s’implementa als centres de l’ICS de les Terres de l’Ebre

L'Institut Català de la Salut (ICS) ha posat en marxa aquest el projecte Telecura de ferides cròniques a la Gerència Territorial Terres de l'Ebre.
Anar Amunt     Més informació


© 2001 Tots els drets reservats


Institut Català de la Salut
Generalitat de Catalunya Departament de Salut
Memòria d'activitat de l'ICS 2014


Recull de l'activitat assistencial i dels projectes més destacats de l'ICS durant l'any 2014.25 anys de la LOSC


Es commemora el 25è aniversari de la Llei d'ordenació sanitària de Catalunya.Transparència ICS


Portal de transparència, accés a la informació i bon governCampanya #vacunarésprotegir


El COMB llança aquesta campanya amb l’objectiu de promoure la vacunació responsable entre la ciutadania.Informació sobre el brot de febre hemorràgica pel virus d'Ebola


Brot de febre hemorràgica pel virus d'Ebola a diversos districtes de Guinea, Libèria, Nigèria i Sierra Leone.Programació de visites de salut internacional


Si marxes de viatge, no et descuidis la salut! Programa’t una visita per Internet.Butlletí TerapICS


Consulteu el butlletí de la Comissió Farmacoterapèutica de l’ICS.Campus virtual de l’ICS


L’ICS potencia els processos d’aprenentatge en entorns virtuals.Servei d’Informació i Atenció a la Víctima de Trànsit


Aquest nou servei pretén ajudar, orientar i informar les víctimes i afectats pels accidents de trànsit.CIM, 10a revisió


La classificació internacional de malalties és una eina bàsica per a la codificació de les malalties i les intervencions.Canal Salut


Informació útil i d'interès sobre l’àmbit de la salut: consells de salut, centres i serveis, tràmits, actualitat...JurídICS 29


Es publica nou número de la revista.Enquesta de salut de Catalunya


L’ESCA permet obtenir informació poblacional sobre l’estat de salut, els estils de vida i la utilització dels serveis sanitaris.Seu electrònica


S’ha posat en marxa una nova oficina virtual per a tràmits amb l’Administració de la Generalitat, oberta a totes hores i tots els dies de l’any.Transparència Gencat


Web de Transparència de la Generalitat, que inclou informació sobre el Govern i el president, l’acció de govern, dades, gestió i indicadors de Catalunya.Web Sexe Joves


Sexe Joves, ara a Canal Salut, ofereix informació sobre sexualitat i afectivitat, anticoncepció i centres sanitaris.Infermera Virtual del Col·legi Oficial d'Infermeres i Infermers de Barcelona


Informació rellevant, suggeriments i consells per a tenir cura de la salut.