Notícies


L’Arnau implanta un sistema pioner per al monitoratge automàtic de la higiene de mans

La prova pilot d’aquest projecte s’està duent a terme al Servei de Medicina Intensiva i a la Unitat Coronària.
Anar Amunt     Més informacióMaria Eulàlia Juvé és nomenada nova responsable d’infermeria de l’ICS

És infermera i té una llarga trajectòria assistencial, docent, investigadora i gestora.
Anar Amunt     Més informacióBons resultats del projecte Geriàtrics

El seguiment des de l’atenció primària de les persones que viuen en residències redueix un 27% els ingressos i un 16% les urgències.
Anar Amunt     Més informacióL’IRBLleida obté l’acreditació europea d’excel·lència en gestió de recursos humans de recerca

El distintiu permet donar visibilitat i reconeixement públic a les institucions de recerca compromeses amb els principis de l’Estratègia de recursos humans per als investigadors, “Human Resources Strategy for Researchers” (HRS4R).
Anar Amunt     Més informacióEls actes de Nadal i Reis arriben als hospitals Joan XXIII de Tarragona i Verge de la Cinta

L'Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona i l'Hospital Verge de la Cinta de Tortosa preparen diversos actes per aquestes festes.
Anar Amunt     Més informacióEls dibuixos dels més petits protagonitzen la felicitació de Nadal dels CAP de Barcelona Ciutat

Aquest any, l’Àmbit d’Atenció Primària Barcelona Ciutat de l’ICS ha volgut que els infants siguin els protagonistes de la felicitació de Nadal d’aquestes festes.
Anar Amunt     Més informació400 alumnes del Bages s’han format aquest trimestre en la tècnica de reanimació cardiopulmonar

Durant aquest primer trimestre del curs, al Bages s’han format aproximadament uns 400 alumnes de diferents poblacions de la comarca: Cardona, Artés, Fonollosa, Sant Joan de Vilatorrada i Moià.
Anar Amunt     Més informacióLlorenç Mairal relleva a Dolça Cortasa en la direcció de l’Hospital Joan XXIII

Mairal té 54 anys, és llicenciat en Medicina i Cirurgia, especialista en Medicina Nuclear i màster en Administració i Direcció d’Empreses per ESADE.
Anar Amunt     Més informacióPacient Expert Catalunya® afavoreix que els pacients coneguin millor la seva malaltia

El Programa Pacient Expert Catalunya® proposa una estratègia proactiva per fomentar la confiança i la motivació dels pacients que hi participen, a més de treballar per millorar la seva qualitat de vida.
Anar Amunt     Més informacióDemostren l’efectivitat de la teràpia manual en el tractament del dolor a l’espatlla

Aquest dolor provoca nombroses visites a l’atenció primària, i el tractament més habitual sol ser la prescripció d’exercici terapèutic i de medicaments.
Anar Amunt     Més informacióUn programa de Bellvitge redueix fins a un 40% els dies de baixa laboral per malaltia reumàtica

El pla pilot estableix un circuit específic i especialitzat en patologies musculoesquelètiques no traumàtiques que permet obtenir un diagnòstic precís en menys de cinc dies.
Anar Amunt     Més informacióLa Unitat de Recerca en Teràpia Molecular del Càncer – ”la Caixa” tracta més de 1.400 pacients

Des que es va inaugurar el 2010, la UITM ha tractat més de 1.400 malalts, als quals ha ofert un tractament personalitzat, amb més de 19.000 visites i més de 27.000 sessions d’hospital de dia.
Anar Amunt     Més informacióL’ICS millora l’estabilitat laboral dels seus professionals

L’empresa pública augmenta el nombre de contractes d’interinitat, a l’espera que es convoquin oposicions que permetin augmentar el nombre de persones amb una plaça fixa.
Anar Amunt     Més informacióEl 90% dels professionals de l’ICS que sol·liciten la carrera professional l’assoleixen

Més de 1.300 persones assoleixen nivell de carrera professional per primer cop.
Anar Amunt     Més informacióLes decoracions nadalenques marquen l’inici de les activitats de Nadal a l’Arnau

L’Hospital Arnau de Vilanova de Lleida ha començat les activitats de Nadal amb una intervenció singular. Es tracta de la decoració que ha realitzat el grup de teixidores de Lleida La Guerrilla del Gilda al jardí de l’Arnau.
Anar Amunt     Més informacióBoi Ruiz inaugura instal·lacions sanitàries a les Terres de l’Ebre

El conseller ha inaugurat el consultori local de Paüls, les noves instal·lacions de rehabilitació del CAP Baix Ebre i els serveis d’endoscòpia digestiva i respiratòria de l’Hospital Verge de la Cinta de Tortosa.
Anar Amunt     Més informacióSullà és l’artista lleidatà que exposarà la seva obra pictòrica a l’Hospital Arnau aquest any

Un any més, l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida organitza el mes de desembre l’exposició VIP d’un artista lleidatà reconegut. Sullà és el pintor triat enguany.
Anar Amunt     Més informacióGranollers es posiciona com a ciutat saludable gràcies al projecte europeu We love eating

Una enquesta feta a la ciutadania de Granollers en el marc del projecte europeu 'We love eating' mostra que la capital del Vallès Oriental destaca per sobre de les altres ciutats europees en hàbits saludables relacionats amb l'alimentació.
Anar Amunt     Més informació32 equips de primària de l’ICS a l’àrea metropolitana de Barcelona obtenen resultats excel·lents

Un total de 32 equips d’atenció primària (EAP) de l’Institut Català de la Salut (ICS) han obtingut resultats excel·lents en l’informe del Servei Català de la Salut (CatSalut) Benchmarking dels EAP de la Regió Sanitària Barcelona.
Anar Amunt     Més informacióEl CAP Llinars del Vallès entra en funcionament el dia 15 de desembre

El nou CAP donarà serveis d'atenció primària de salut a prop de 20.000 persones de l'Alt Mogent. També hi acollirà serveis d'atenció a la salut sexual i reproductiva i una base del Sistema d'Emergències Mèdiques.
Anar Amunt     Més informacióBellvitge descobreix un biomarcador que permet millorar el tractament de l'esclerosi múltiple

Investigadors de l’Hospital de Bellvitge, l'Hospital Joan XXIII, l'Hospital de Viladecans i el Consorci Sanitari del Garraf han descobert un biomarcador que permet predir la resposta a l'interferó-beta dels pacients amb esclerosi múltiple.
Anar Amunt     Més informacióEls CAP de Barcelona Ciutat de l’ICS s’omplen d’activitats per col·laborar en La Marató de TV3

Aquesta setmana, l’atenció primària de salut de l’ICS a Barcelona Ciutat vol contribuir de manera desinteressada a l’avenç en la recerca de les malalties del cor, per la qual cosa quatre CAP barcelonins col·laboren en la popular jornada solidària de TV3.
Anar Amunt     Més informacióL’ICS a la Catalunya Central lliura els premis del III Concurs de relat breu sobre salut

La Gerència Territorial de la Catalunya Central de l’Institut Català de la Salut ha lliurat aquest els premis del III Concurs de relat breu sobre salut, que enguany ha girat a l’entorn del tema “Valors i salut”.
Anar Amunt     Més informacióEl conseller de Salut i l’alcalde de Barcelona inauguren el CAP Bordeta-Magòria de Barcelona

Aquest nou centre, gestionat per l’Institut Català de la Salut, ha estat possible gràcies a un conveni entre la Generalitat, el Consorci Sanitari de Barcelona i l’Ajuntament de Barcelona.
Anar Amunt     Més informacióL'ICS a les Terres de l’Ebre posen en marxa el projecte de teleostomia territorial

Es tracta d'un projecte de la Gerència Territorial de l’ICS a les Terres de l’Ebre, i està en funcionament des del dia 1 d’octubre de 2014.
Anar Amunt     Més informacióL’IDIBELL presenta una nova classificació del càncer de mama basada en l’epigenètica

Una investigació de l'IDIBELL estableix els patrons epigenètics del càncer de mama i també les seves conseqüències clíniques.
Anar Amunt     Més informacióAssociacions de pacients contribueixen a la recerca en esclerosi lateral amiotròfica a l’IRBLleida

La Fundació Miquel Valls i la Plataforma de Afectados de ELA aportaran fons de particulars per avançar en la recerca biomèdica sobre l’esclerosi lateral amiotròfica.
Anar Amunt     Més informacióLa pèrdua del gen RHOA contribueix a la progressió dels tumors colorrectals i a les metàstasis

Investigadors del VHIR han descobert com actua aquest gen que està poc present en els tumors de pacients amb mal pronòstic de càncer de colon i recte.
Anar Amunt     Més informacióL’Aula Hospitalària de l'Arnau acull la presentació de l’activitat solidària La gorra dels desitjos d’AFANOC

La presentació de l’activitat tindrà lloc dimarts, 9 de desembre de 2014, a l’Aula Hospitalària de l’Arnau i hi participarà el Club Banyetes.
Anar Amunt     Més informacióEl mossèn de l’Arnau visita el papa Francesc a Roma

Demà, dia 5 de desembre de 2014, el papa Francesc rebrà mossèn Àngel Escales, després de la celebració de la missa matinal, en què el mossèn de l’Arnau també participarà.
Anar Amunt     Més informacióProp de 700 administratius de l’ICS es reuneixen a Granollers per compartir bones pràctiques

L’objectiu de la trobada anual és posar en valor la tasca d’aquests professionals que, en moltes ocasions, són el primer contacte dels usuaris amb la institució.
Anar Amunt     Més informacióL’Arnau rep un premi de l’Associació Nacional de Comitès d’Ètica de la Investigació

La comunicació oral presentada porta per títol: “Nivel de información recibido y comprendido en pacientes que participan en ensayos clínicos oncológicos”.
Anar Amunt     Més informacióLleida organitzarà el proper Congrés Nacional de Biobancs

La candidatura presentada per l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida) ha estat la més ben valorada.
Anar Amunt     Més informacióL’optimització del programa de cirurgia cardíaca de Bellvitge redueix un 81% la llista d’espera

L’experiència, implementada a l’Hospital Universitari de Bellvitge, ha estat premiada en la IV Jornada del Pla de Salut de Catalunya 2011-2015, celebrada a Sitges.
Anar Amunt     Més informacióVint professionals de l’ICS són guardonats amb un Premi a l’Excel·lència del COMB

El Col·legi també ha distingit l'EAP La Gavarra, de Cornellà de Llobregat, i el Servei de Cardiologia de l’Hospital Vall d’Hebron.
Anar Amunt     Més informacióL’Hospital Josep Trueta crea la nova Unitat de Malalties Orbitàries

Cada any, 75 gironins pateixen descompressions i tumors a l’òrbita de l’ull. Per primera vegada, es poden operar a Girona.
Anar Amunt     Més informacióL'atenció primària de les Terres de l’Ebre reforça la seguretat dels pacients

El projecte de millora assistencial ha estat guardonat pel Departament de Salut en la 4a Jornada del Pla de Salut com un dels cinc millors de Catalunya.
Anar Amunt     Més informacióPersonal del CAP Vic Nord participa en un taller d’exercici i salut amb la UVic

Més d’una trentena de professionals del CAP aprenen tècniques que poden formar part del tractament d’algunes malalties.
Anar Amunt     Més informacióEl CAP Gran Sol de Badalona ja funciona a ple rendiment

Acaba la reordenació de l’atenció primària en aquest àmbit, amb tres equips d’atenció primària als barris de la Salut i Llefià.
Anar Amunt     Més informacióInvestigadors de l’IRBLleida del CAP Cervera comença un projecte de millora de l’atenció de pacients crònics

L’objectiu de l'estudi de l'IRB Lleida és millorar la identificació, la valoració, el seguiment i la seguretat de la prescripció de medicaments.
Anar Amunt     Més informacióComença la Setmana de la Discapacitat a Sallent

El divendres 5 de desembre es faran unes jornades sobre la integració laboral de les persones amb discapacitat.
Anar Amunt     Més informacióComunicat de Vall d’Hebron sobre la dotació de llits crítics i l’activitat de trasplantaments

Comunicat de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron sobre la dotació de llits crítics al centre i l'activitat del Programa de trasplantaments.
Anar Amunt     Més informacióIrsiCaixa lidera un consorci internacional de recerca per reproduir l’únic cas de curació del VIH

Un consorci europeu d’investigadors codirigit per l’Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa i el Centre Mèdic Universitari d'Utrecht han posat en marxa un consorci per per reproduir l’únic cas de curació del VIH.
Anar Amunt     Més informacióLa immunoteràpia demostra eficàcia contra el càncer de bufeta metastàtic

Aquesta recerca clínica demostra la seguretat i eficàcia de la immunoteràpia per reduir la grandària de les metàstasis de càncer de bufeta i ha fet possible que es continuï amb els assaigs clínics de fase II i fase III.
Anar Amunt     Més informacióEls centres de l’ICS a Girona i de l’IAS se sumen al Gran Recapte els dies 27 i 28 de novembre

Aquest serà el segon any que els centres de salut de Girona s’afegeixen a la iniciativa. L’any passat es van recollir fins a quatre tones d’aliments.
Anar Amunt     Més informacióComença la reforma del CAP Fondo per millorar l’accessibilitat als serveis

La previsió és que les obres acabin a finals de desembre.
Anar Amunt     Més informacióUn estudi assegura que la supervivència al càncer canvia segons el país d’origen del malalt

L’estudi CONCORD-2, publicat a la prestigiosa revista The Lancet Oncology, és el més complet fet fins ara amb dades de registres de 67 països d’arreu del món.
Anar Amunt     Més informacióFormadors de metges de família tarragonins comparteixen experiències a Salou

La primera Trobada de Tutors analitza l'entrada en vigor de la troncalitat en la formació sanitària especialitzada.
Anar Amunt     Més informacióL'Hospital Bellvitge evita l’ingrés del 75% de pacients que poden derivar en una patologia greu

La coordinació amb l’atenció primària i els diversos serveis que participen en el diagnòstic ràpid és essencial per iniciar un tractament precoç.
Anar Amunt     Més informacióL’ICS posa en marxa un circuit d’atenció a les treballadores que pateixen violència de gènere

Avui, coincidint amb el Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència Envers les Dones, l'ICS ha publicat una instrucció sobre com l'organització protegeix i ofereix suport a les treballadores que pateixen violència de gènere.
Anar Amunt     Més informacióUna jornada de cronicitat constata l’alt nivell de coordinació a l’Anoia

Alta participació per debatre les millors formes d’abordatge de l’atenció als malalts crònics complexos.
Anar Amunt     Més informacióEl CAP Drassanes i el CAP Manso fan tests ràpids del VIH

Un 50% dels pacients es diagnostica tard, cosa que ocasiona la tercera part de les morts i facilita els contagis per desconeixement
Anar Amunt     Més informacióIdentifiquen un gen associat al risc de patir dissecció arterial cervical

Investigadors del VHIR han participat al major estudi genètic realitzat fins ara en aquesta condició que representa una de les principals causes d’ictus en joves.
Anar Amunt     Més informacióEl VHIR celebra 20 anys d'excel·lència científica

El Vall d’Hebron Institut de Recerca organitza un sopar commemoratiu i un acte acadèmic per retre homenatge a la seva història.
Anar Amunt     Més informacióL’atenció a la cronicitat és l’eix d’una jornada de l’ICS i del Consorci Sanitari de l’Anoia

Junts per la Cronicitat té lloc a l’Espai Cívic Centre d’Igualada.
Anar Amunt     Més informacióLleida celebra la XII Jornada d’Immunitzacions per a Professionals Sanitaris

L'objectiu és impulsar la formació continuada dels professionals en matèria de vacunacions.
Anar Amunt     Més informacióL’Hospital de Bellvitge cada any tracta amb litotrípsia més d’un miler pacients amb pedres al ronyó

L’Hospital Universitari de Bellvitge tracta amb litotrípsia, anualment, més d’un miler de persones que pateixen litiasi urinària. El centre disposa d’aquesta tecnologia des de l’any 1988, sent el primer hospital de l’ICS en incorporar-la.
Anar Amunt     Més informacióEls equips d’atenció primària de les Terres de l’Ebre són els més eficients del sistema sanitari públic

L’informe d’avaluació de l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya reconeix els equips d’atenció primària de les Terres de l’Ebre com els més eficients entre els centres del sistema sanitari integral d’utilització pública de Catalunya.
Anar Amunt     Més informacióL’Arnau s’adhereix a la 3a Jornada Mundial per la Prevenció

La Jornada se celebra el 20 de novembre i es dirigeix a pacients i cuidadors.
Anar Amunt     Més informacióL’humorista Jordi LP actua per als pacients de l'ICO i el Trueta

Amb aquesta iniciativa, organitzada pel Consell Consultiu de Pacients de Catalunya i l’aecc-Catalunya contra el càncer, es vol acompanyar els malalts durant el seu procés.
Anar Amunt     Més informació22 nens han fet realitat els seus somnis gràcies al Trueta i la Fundación Pequeño Deseo

Voluntaris de l’entitat han fet possible que aquests nens, tots ells amb alguna malaltia crònica, condició indispensable, veiessin complert el seu somni.
Anar Amunt     Més informacióL’IRBLleida rep el VI Premi Internacional Ciutat de Lleida

El Premi distingeix una persona, entitat, empresa, institució o grup de treball que hagi contribuït a la projecció internacional de la ciutat Lleida i la seva àrea d’influència.
Anar Amunt     Més informacióL’IRBLleida organitza una exposició artística sobre l’ADN

Amb motiu de la Setmana de la Ciència, aquest proper divendres 21 de novembre tindrà lloc la inauguració de l’exposició benèfica ADN’ART organitzada per la Galeria Collage i l’IRBLleida.
Anar Amunt     Més informacióL’Hospital Germans Trias participa en la Setmana de la Ciència

El dia 20 de novembre el centre badaloní organitzarà conferències, una exposició i, conjuntament amb les altres entitats que conformen el Campus Can Ruti, una jornada de portes obertes adreçada a estudiants de batxillerat i cicles formatius de la ciutat.
Anar Amunt     Més informacióUn programa d’atenció especialitzada en MPOC greu redueix a la meitat els ingressos

L’Hospital de Bellvitge ofereix una consulta monogràfica especialitzada i una atenció continuada en l’hospital de dia per a pacients amb MPOC greu.
Anar Amunt     Més informacióL’Arnau, el Santa Maria i la primària de Lleida se sumen al Dia Mundial de la MPOC

Almacelles, Ponts, Mollerussa, Tremp i Lleida organitzen diverses activitats sota el lema “Mai és massa tard”.
Anar Amunt     Més informacióEs triplica en sis anys la supervivència als tumors cerebrals més agressius a Girona

El Comitè de Neurooncologia de l’ICO Girona i l’Hospital Trueta compleix deu anys havent avaluat i tractat a mig miler de pacients.
Anar Amunt     Més informacióNeonatologia de Vall d'Hebron participa en un projecte per formar personal d'Hondures

La taxa de mortalitat de les unitats neonatals hondurenyes és al voltant del 40%.
Anar Amunt     Més informacióUna prova no invasiva identifica pacients amb risc de rebuig de trasplantament de ronyó

L’Hospital Universitari de Bellvitge ha participat en aquesta investigació internacional que permet conèixer prèviament i només amb una mostra de sang si el sistema immunològic del pacient rebutjarà el trasplantament renal.
Anar Amunt     Més informacióEls centres de l’ICS i l’IAS promouen la prevenció de la diabetis i el consum responsable d’alcohol

Professionals dels centres d’atenció primària surten avui al carrer a donar informació als ciutadans i explicar als estudiants els riscos que assumeixen.
Anar Amunt     Més informacióL'ICS renova l’aparell de radiologia del CAP Cerdanyola-Ripollet

El nou aparell de radiologia digital millorarà la qualitat de les imatges i reduirà la llista d’espera.
Anar Amunt     Més informacióDescobreixen com les cèl·lules de càncer de mama transformen cèl·lules sanes en tumorals

L’estudi obre la porta al desenvolupament de biomarcadors i estratègies terapèutiques.
Anar Amunt     Més informacióEl CAP Sallent dóna recursos que faciliten la comunicació a les persones amb discapacitat sensorial

El projecte SAAC, d’àmbit local, preveu fer donació d’audiòfons, recursos d’accessibilitat informàtica, i d’altres, a persones amb afàsia, sordesa o visió reduïda.
Anar Amunt     Més informacióDescobreixen per què les persones amb Síndrome de Down pateixen més malalties autoimmunitàries

L’estudi del VHIR conclou que la baixa expressió d'una proteïna està associada a la fallida del procés de tolerància immunològica.
Anar Amunt     Més informacióL'Hospital Trueta continua operant del cor amb cirurgians del Germans Trias

Des de l’estiu ja s’està col·laborant amb aquest centre sanitari, en paral·lel amb Vall d’Hebron, i s’ha reduït la llista d’espera de cardíaca un 86%.
Anar Amunt     Més informacióDiego Márquez, oncòleg de l’Hospital Arnau, farà una estada a l’Hospital Royal Marsden de Londres

Aquesta beca ampliarà la capacitat investigadora del Servei d’Oncologia i de la Unitat de Pulmó de l’Arnau.
Anar Amunt     Més informacióEntra en funcionament el CAP Ronda Prim de Mataró

El dia 12 de novembre, de 10 a 13 hores, s’hi farà una jornada de portes obertes.
Anar Amunt     Més informacióComença un programa de detecció precoç i prevenció de càncer de cèrvix a Vic

La capital osonenca ha acollit un curs d’actualització en prevenció del càncer de cèrvix i del virus del papil·loma humà.
Anar Amunt     Més informacióInvestigadors de UdL i IRBLleida identifiquen una variant genètica relacionada amb la impulsivitat

Volen estudiar si també està implicada en l'Alzheimer i l'esquizofrènia.
Anar Amunt     Més informacióEl Centre d’Atenció Primària (CAP) El Morell, al Tarragonès, estrena blog propi

L’eina digital ofereix informació útil i d’educació sanitària elaborada pels mateixos professionals de l’Equip d’Atenció Primària.
Anar Amunt     Més informacióEls professionals sanitaris de presons ja formen part de l’atenció primària de l’ICS

Aquesta integració forma part d’un nou model assistencial en salut penitenciària, impulsat pels departaments de Justícia i Salut.
Anar Amunt     Més informacióJoan XXIII opera vesícules biliars per mitjà de laparoscòpia en 3D i de forma ambulatòria

Aquesta tècnica que el centre sanitari ha posat en marxa per intervenir la colelitiasi és nova a les comarques de Tarragona.
Anar Amunt     Més informacióEl nostre cervell desvincula la resposta emocional de la memòria explícita en situacions de por

L’estudi podria explicar per què en alguns trastorns d’ansietat o estrès posttraumàtic el pacient és incapaç d’arribar a l’origen del problema.
Anar Amunt     Més informacióEls farmacèutics col·legiats de Tarragona rebran formació als laboratoris clínics de l’ICS

Conveni de col·laboració per intensificar les relacions entre el món col·legial i la realitat professional i el desig de col·laborar en el camp de la formació teòrica i pràctica en l'àmbit de les anàlisis clíniques.
Anar Amunt     Més informacióEntre el 10% i el 30% de la població major de 75 anys és fràgil

La dificultat en la mobilitat, la polimedicació i la falta de funcionalitat per desenvolupar les activitats de la vida diària són tres factors predictius de fragilitat.
Anar Amunt     Més informacióGermans Trias tanca amb èxit l’assaig clínic del probiòtic que previndrà la tuberculosi

Prevenir el desenvolupament de tuberculosi en persones amb risc d’estar infectades sense necessitat de confirmar que el bacil és dins del seu cos.
Anar Amunt     Més informacióEl nou Servei d’Urgències de l’Hospital Universitari de Bellvitge ja està en funcionament

Les noves Urgències tenen una superfície de 6.000m2 i han suposat unes inversions en equipaments de 5 milions d’euros.
Anar Amunt     Més informacióL’ICS millora l’eficiència energètica del CAP de Seròs amb la instal·lació d’una caldera de biomassa

Aquesta caldera substituirà l’actual, que és de gasoil.
Anar Amunt     Més informacióUsuaris de Consultes Externes de l’Arnau ja no han d’anar al taulell per programar visites

L’Hospital posa en marxa un nou sistema de programació en què les visites es programen i es comuniquen telefònicament.
Anar Amunt     Més informacióEl Trueta i l’ICO fan el primer autotrasplantament de moll d’ós a una pacient amb Malaltia de Crohn

La pacient, una veïna de Palafrugell de 40 anys, tenia una variant molt agressiva d’aquesta malaltia intestinal i s’ha sotmès a un tractament similar al d’una leucèmia, que l’hi ha tornat la qualitat de vida perduda fa 20 anys.
Anar Amunt     Més informacióLa innovació en tècniques quirúrgiques és clau en el tractament del càncer bucal

La Unitat Funcional de Cap i Coll de l’Hospital de Bellvitge i l’Institut Català d’Oncologia organitza una jornada amb experts d'aquesta neoplàsia.
Anar Amunt     Més informacióL'ICS inicia a Vic un grup del Programa Pacient Expert Catalunya© per a diabètics

Una dotzena de participants es troben per intercanviar experiències sobre la malaltia.
Anar Amunt     Més informacióSantiago Ramón y Cajal, nou acadèmic numerari de la Reial Acadèmia Nacional de Medicina

Durant la seva conferència va repassar els avenços més rellevants en patologia oncològica.
Anar Amunt     Més informacióL’Hospital Vall d’Hebron guanya tres premis Best in Class

Els guardons han distingit la Unitat de Trasplantaments de Progenitors Hemopoètics, el Cemcat i el VHIR.
Anar Amunt     Més informacióEls hospitals de l’ICS organitzen diverses activitats per commemorar el Dia Mundial de de l’Ictus

L’ictus és la segona causa de mort a l’Estat —la primera en dones— i la primera causa de discapacitat greu.
Anar Amunt     Més informacióUna trentena de persones participen a la caminada organitzada pel CAP de Vilanova del Camí

La convocatòria s’ha organitzat per promoure hàbits saludables entre la ciutadania.
Anar Amunt     Més informacióInauguració del nou Servei d’Urgències de l’Hospital Universitari de Bellvitge

Les noves urgències tenen una superfície de 6.000m2 i compten amb equipaments per un valor de 5 milions d’euros.
Anar Amunt     Més informacióLa telecardiologia pediàtrica entre Trueta i Vall d’Hebron obté una bona exactitud diagnòstica

Cada any s’atenen en línia i en temps real una cinquantena d’infants amb patologies complexes del cor. Només menys d’un 1% d’aquests casos acaben desplaçant-se a Barcelona
Anar Amunt     Més informacióL’ICS inicia grup del Programa Pacient Expert per persones que reben tractaments amb anticoagulants

Els malalts participen en nou sessions dirigides per un pacient expert que pateix el mateix problema de salut i els transmet coneixements des de la seva experiència, assessorat per personal sanitari.
Anar Amunt     Més informacióL’IRB Lleida revela com evitar el creixement de les glàndules paratiroïdals en la malaltia renal

A més, posen a punt el primer model animal de malaltia renal que no desenvolupa hiperparatiroïdisme secundari.
Anar Amunt     Més informacióEls trastorns neurològics centren la Segona Jornada de Rehabilitació de l'ICS

Més de 200 professionals assisteixen a l’activitat, que tracta sobre els darrers avenços en l’especialitat.
Anar Amunt     Més informacióVall d’Hebron lidera l'estudi d'un tractament per al càncer de mama metastàtic HER2 positiu

El Journal of Clinical Oncology publica els resultats sobre aquest nou fàrmac.
Anar Amunt     Més informacióEl Centre Corporatiu de l’ICS realitza un simulacre de desallotjament per avís de bomba

L’exercici constitueix una pràctica necessària per avaluar el temps de reacció dels plans de protecció.
Anar Amunt     Més informacióL’ICS Girona i l’IAS impulsen el Consell Ciutadà del Projecte CIMS

S’ha constituït el Consell Ciutadà de l’Institut Català de la Salut a Girona (ICS-Girona) i de l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS a la seu de la Generalitat a Girona.
Anar Amunt     Més informacióEls centres d’atenció primària de Figueres i Llagostera fan actuacions contra l’obesitat infantil

Han engegat el programa “Nen@s en moviment” per promoure canvis en l’estil de vida, hàbits alimentaris i en l’autoestima dels nens amb sobrepès.
Anar Amunt     Més informacióLa rehabilitació a casa sota control mèdic millora la funció motora després d’un ictus

La iniciativa ha estat promoguda pel Vall d’Hebron Institut de la Recerca (VHIR) amb el recolzament de la Fundación Vodafone España.
Anar Amunt     Més informacióUna nova tècnica mínimament invasiva permet tractar la incontinència fecal lleu

Bellvitge acull una jornada de cirurgia colorectal en directe per presentar les tècniques més innovadores.
Anar Amunt     Més informacióEl CAP Vilanova del Camí organitza una caminada per promoure hàbits saludables entre la ciutadania

La sortida serà el proper dilluns, 20 d’octubre de 2014, i tindrà una durada aproximada de dues hores. És gratuïta i oberta a tothom.
Anar Amunt     Més informacióDescobreixen la funció d’una proteïna clau en la reparació del dany causat per la radiació solar

La proteïna, LKB1, pot ser un factor pronòstic del risc de tenir càncer de pell. Els baixos nivells d’aquesta proteïna afavoreixen l’acumulació de cèl·lules mutades i el desenvolupament de tumors.
Anar Amunt     Més informacióEl CAP de Tàrrega i els centres educatius aposten per la conscienciació sobre l’aturada cardíaca

Coincidint amb el Dia Europeu de la Conscienciació de l’Aturada Cardíaca, Tàrrega va acollir ahir, 16 d’octubre de 2014, diverses activitats.
Anar Amunt     Més informacióEl CAP de Ponts prepara el seu vint-i-cinquè aniversari amb diverses activitats

La celebració tindrà lloc aquest diumenge, 19 d’octubre de 2014.
Anar Amunt     Més informacióL'IISPV i l’IDIAP han guanyat el 1r Premi al Millor Article Original de la Revista Clínica Española 2014

L’article analitza la relació entre el cost i l’efectivitat de la intervenció sobre l’estil de vida per prevenir la diabetis.
Anar Amunt     Més informacióNous estudis alerten de la vulnerabilitat de les persones grans als trastorns del joc

L’Hospital Universitari de Bellvitge registra l’any 2013 un 11% de pacients ancians amb una evolució mitjana d’addicció al joc de set anys abans de la primera consulta.
Anar Amunt     Més informacióCurs per a persones cuidadores no professionals a Lleida

Els cursos, als quals ja s’han inscrit una seixantena de participants, es realitzaran a tres centres cívics: la Bordeta, la Mariola i Balàfia i a la Llar de Jubilats de Democràcia.
Anar Amunt     Més informacióNou programa per a cuidadors de malalts crònics per compartir experiències

El programa I, a tu, qui et cuida?, té el suport de l’Ajuntament de Manresa i de l’Associació de Familiars de Malalts d’Alzheimer.
Anar Amunt     Més informacióNova teràpia combinada demostra eficàcia contra un subtipus molt resistent de càncer de mama HER2 +

L'estudi, liderat pel VHIO, ha traduït una investigació preclínica a resultats dels quals es poden beneficiar les pacients.
Anar Amunt     Més informacióEls EAP de Reus promouen l’exercici físic i l’alimentació saludable

Infermeres de l’ICS inicien la 10a temporada del “Pas a Pas” i la campanya d’informació sobre dieta mediterrània al Mercat Central.
Anar Amunt     Més informacióEl Trueta posa en marxa una unitat específica per pacients que requereixen cures d’alta intensitat

Aquesta setmana ha entrat en funcionament a l’Hospital Universitari de Girona Droctor Josep Trueta la nova Unitat Polivalent d’Alta Intensitat de Cures (UPIC), situada a la cinquena planta.
Anar Amunt     Més informacióEs licita la segona fase d’ampliació i reforma de les Urgències del Joan XXIII

El gerent de la Regió Sanitària, Josep Mercadé, i el gerent territorial de l’ICS a Tarragona, Pere Montserrat, presenten la licitació per un valor de 2,6 milions d’euros.
Anar Amunt     Més informacióLes consultes no presencials agilitzen les primeres visites a Bellvitge

El servei d'endocrinologia de l'Hospital ha reduit la mitjana de llista d'espera de 90 dies a 16 i el de neurologia de 82 dies a 68.
Anar Amunt     Més informacióVall d’Hebron opera els fetus afectats d’espina bífida amb una nova tècnica

Gràcies a aquest avenç es redueix la prematuritat i les seqüeles posteriors de la malaltia.
Anar Amunt     Més informacióEl Bages impulsa la telemedicina per millorar el diagnòstic de problemes d’audició

Les teleaudiometries als CAP permeten als pacients tenir resposta d’un metge especialista sense llistes d’espera i evitant desplaçaments a l’hospital.
Anar Amunt     Més informacióSimposi internacional a Tarragona sobre vesícules extracel·lulars

Són una espècie d’esferes que les cèl·lules expulsen del seu interior i estan considerades elements crucials per a la regulació de les defenses del cos.
Anar Amunt     Més informacióUn terç de les persones grans cuidades es troben en risc de patir maltractaments

Un estudi de l’IDIAP Jordi Gol determina que és bàsic conèixer si els cuidadors pateixen sobrecàrrega i ansietat.
Anar Amunt     Més informacióL'ICS organitza la VIII Jornada de Formació Sanitària Especialitzada

Els docents de formació especialitzada es reuneixen per debatre sobre l’oferta formativa del sistema sanitari i les preferències dels residents per escollir plaça.
Anar Amunt     Més informacióL’ICS acorda formar part del nou Consorci Sistema Integral de Salut Lleida

El Consell d'Administració ha aprovat la signatura del conveni regulador per a la creació d’aquest nou consorci públic.
Anar Amunt     Més informacióEl projecte Telecura de ferides cròniques s’implementa als centres de l’ICS de les Terres de l’Ebre

L'Institut Català de la Salut (ICS) ha posat en marxa aquest el projecte Telecura de ferides cròniques a la Gerència Territorial Terres de l'Ebre.
Anar Amunt     Més informacióLa formació especialitzada en el maneig de les ostomies millora l’autonomia i qualitat de vida

L’Hospital Universitari de Bellvitge organitza la jornada “Com viure amb una ostomia”, en la qual experts infermers i mèdics destacaran la importància de conscienciar i informar a la població de les necessitats dels pacients ostomitzats.
Anar Amunt     Més informacióL’abordatge neuroquirúrgic i neuroradiològic de malformacions vasculars cerebrals incrementa l’èxit de tractament

Professionals experts de l’Hospital Universitari de Bellvitge lideren l’organització de les “7es Jornades de Patologia Neurovascular de Barcelona”.
Anar Amunt     Més informacióLes persones amb síndrome de l’intestí irritable tenen les defenses més activades al seu intestí

Investigadors del VHIR han descobert una major activitat immunitària en el jejú dels pacients amb SII i diarrea.
Anar Amunt     Més informacióObre un nou espai d’atenció a les mares i els pares de nounats a la Garrotxa

Els participants podran compartir els dubtes i les vivències d’una etapa tan intensa com són els primers mesos de vida d’un nadó.
Anar Amunt     Més informacióEls vuit hospitals de l’ICS renoven l’acreditació de qualitat amb qualificacions excel·lents

El procés d’acreditació impulsat pel Departament de Salut es basa en el model EFQM i inclou l’avaluació de 696 estàndards considerats essencials.
Anar Amunt     Més informacióProfessionals de l’ICS a la Catalunya Central es troben per compartir propostes de millora

Aquest dijous s’ha celebrat la primera jornada per millorar la qualitat i minimitzar riscos.
Anar Amunt     Més informacióCancer Core Europe: Un consorci per afrontar el procés continuat de recerca oncològica

Les institucions Gustave Roussy Cancer Campus Grand Paris, Cambridge Cancer Centre, Karolinska Institute, Netherlands Cancer Institute, VHIO i National Center for Tumor Diseases, han unit esforços per crear Cancer Core Europe.
Anar Amunt     Més informacióEls cors mecànics esdevenen una realitat per al tractament de la insuficiència cardíaca

L’Hospital Universitari de Bellvitge, centre de referència estatal en tractaments cardíacs d’alta complexitat, ha implantat amb èxit més de 140 assistències ventriculars mecàniques, 25 d’aquestes realitzades durant el darrer any.
Anar Amunt     Més informacióFàrmacs epigenètics podrien ser útils en el tractament d’un tumor muscular infantil molt agressiu

El rabdomiosarcoma alveolar presenta alteracions epigenètiques que silencien la proteïna Caveolina-1.
Anar Amunt     Més informacióEl CAP Baix Ebre de Tortosa compleix 50 anys

El centre d’atenció primària celebrarà l’efemèride amb un programa festiu i de promoció de la salut els dies 26, 27 i 28 de setembre.
Anar Amunt     Més informacióEl Trueta augmenta el compliment de la higiene de mans i disposa de 410 dispensadors a tot el centre

La sepsis, una malaltia que provoca 125 ingressos cada any la UCI, és una de les infeccions que es pot combatre amb una bona higiene de mans.
Anar Amunt     Més informacióL’ICS desenvolupa un programari perquè els usuaris facin tràmits sense passar pel taulell d’admissió

L’aplicació permet fer l’admissió al centre, programar visites al CAP i imprimir el justificant de visita, el pla de medicació o una relació de les consultes programades.
Anar Amunt     Més informacióNeix XenOPAT, que ofereix models de ratolins per al tractament personalitzat del càncer

La nova empresa ofereix la possibilitat de realitzar implants de tumors primaris humans en ratolins.
Anar Amunt     Més informacióEl 40% dels fracassos renals aguts, causats per l’ús d’inhibidors del sistema de renina-angiotensina

L’Hospital de Bellvitge ha liderat un estudi que ha quantificat per primera vegada els casos de fracàs renal agut a l’àrea metropolitana de Barcelona deguts a aquests fàrmacs.
Anar Amunt     Més informacióGermans Trias millora la recuperació dels pacients operats de càncer de còlon o recte

L’hospital aplica un protocol que consisteix a disminuir l’agressió que la cirurgia suposa per a les persones intervingudes.
Anar Amunt     Més informacióÚs pioner de la tecnologia PET-TC per fer un diagnòstic més ràpid de l'endocarditis infecciosa

L’Hospital Vall d'Hebron millora fins a un 90% el diagnòstic de l’endocarditis infecciosa en pacients amb vàlvules protètiques i dispositius intracardíacs amb l'ús del PET-TC.
Anar Amunt     Més informacióVaporització amb làser avançada per tractar hipertròfies benignes de pròstata de manera ambulatòria

El 50% de pacients amb patologia prostàtica benigna són tractats a l’Hospital Universitari de Bellvitge mitjançant la tecnologia amb làser avançada mínimament invasiva.
Anar Amunt     Més informacióUna aplicació que connecta l'atenció primària de Terres de l'Ebre amb el Pere Mata estalvia visites

La nova connexió virtual permet compartir informació de forma segura i pretén evitar desplaçaments innecessaris als pacients, a més d’augmentar la resolució de l’atenció primària davant les malalties mentals.
Anar Amunt     Més informacióLes teràpies diana milloren la supervivència de les neoplàsies hematològiques

Un estudi amb participació gironina, publicat a Lancet, fa una anàlisi de casos des de 1997 a 2008.
Anar Amunt     Més informacióUn nou mètode pioner al món permet identificar els pacients amb ictus més greus a l'ambulància

L’Hospital Universitari Germans Trias i el SEM han desenvolupat un nou protocol de triatge anomenat escala RACE.
Anar Amunt     Més informacióEl CAP d’Agramunt ha organitzat un fòrum sobre sexe i afectivitat adreçat a nenes i nens

El fòrum, que ha tingut lloc el dia 3 de juny de 2014, ha estat un èxit de participació.
Anar Amunt     Més informacióEs practica per 1r cop a Espanya la resecció d’un còlon que s’havia implantat com a esòfag i estómac

L’Hospital Universitari de Bellvitge coordina els serveis de cirurgia general, cardíaca i plàstica per tal de realitzar aquest tipus d’intervenció extraordinària que requereix un equip multidisciplinari.
Anar Amunt     Més informacióL’intervencionisme cardiològic amb mínima invasió substitueix cada cop més la cirurgia

L’Hospital Universitari de Bellvitge ha celebrat el ‘VI Curs Internacional sobre Prevenció i Tractament de les Complicacions en Cardiologia Percutània’ on més de 400 cardiòlegs intervencionistes europeus han analitzat les innovacions en aquest camp.
Anar Amunt     Més informació


Es compleixen 30 anys del primer trasplantament de fetge a Espanya

El primer trasplantament hepàtic d’Espanya es va realitzar a l’Hospital Universitari de Bellvitge, pel Dr. Carles Margarit i el Dr. Eduard Jaurrieta, el 23 de febrer de 1984.
Anar Amunt     Més informació


Bellvitge reconstrueix la totalitat de la mama afectada per càncer en una única intervenció

La reconstrucció integral realitzada de manera immediata mitjançant una tècnica mínimament invasiva evita haver de practicar una segona operació i evita el trauma estètic de la pacient.
Anar Amunt     Més informacióLa Unitat de Cures Intensives del Trueta fa canvis informàtics per millorar encara més la seguretat clínica dels pacients crítics

Ja el 2006 es va convertir en la primera UCI de Catalunya on desapareixia el suport paper per passar a registrar totes les dades clíniques de manera automatitzada.
Anar Amunt     Més informacióUn estudi avalua l’estat de salut de la població immigrant al barri del Raval

Un estudi signat per investigadors de l'ICS i la UB avalua la incidència i els factors de predicció de risc de malalties sobre la població immigrant a la ciutat de Barcelona.
Anar Amunt     Més informació


La Fundació Avedis Donabedian concedeix a l’ICS el premi Dr. Ignasi Aragó a la millor memòria

La Fundació Avedis Donabedian ha lliurat el Premi Dr. Ignasi Aragó Mitjans a la millor memòria d’una institució sanitària i social a l'ICS, pel conjunt de memòries d’activitat de l’any 2012 dels seus centres.
Anar Amunt     Més informacióObesitat i sobrepès provoquen danys al fetge similars als produïts per l’excés de consum d’alcohol

L’anomenat fetge gras és una malaltia que creix progressivament en els països occidentals i arriba a una prevalença del 30% de la població.
Anar Amunt     Més informacióLa Gerència Territorial Lleida aposta per una nova imatge del seu web

La Gerència Territorial de l’ICS a Lleida innova i actualitza el portal per adaptar-lo a les necessitats dels usuaris, seguint el model actual.
Anar Amunt     Més informació


© 2001 Tots els drets reservats


Institut Català de la Salut
Generalitat de Catalunya Departament de Salut
Bones festes 2014


L'ICS us desitja bones festes i un feliç 2015 amb la mirada més tendra dels infants.Vacuneu-vos contra la grip


Comença la campanya de vacunació contra aquesta malaltia.Memòria d'activitats 2013 de l'Institut Català de la Salut


Recull de l'activitat assistencial i dels projectes més destacats de l'ICS durant l'any 2013.Informació sobre el brot de febre hemorràgica pel virus d'Ebola


Brot de febre hemorràgica pel virus d'Ebola a diversos districtes de Guinea, Libèria, Nigèria i Sierra Leone.Programació de visites de salut internacional


Si marxes de viatge, no et descuidis la salut! Programa’t una visita per Internet.Observatori del Sistema de Salut de Catalunya


Canal temàtic a Canal Salut per millorar el coneixement del sector i facilitar l’avaluació, el benchmarking i la presa de decisions.Servei d’Informació i Atenció a la Víctima de Trànsit


Aquest nou servei pretén ajudar, orientar i informar les víctimes i afectats pels accidents de trànsit.CIM, 10a revisió


La classificació internacional de malalties és una eina bàsica per a la codificació de les malalties i les intervencions.Pla de Salut 2011-2015


El Pla de Salut és un document estratègic sobre el model d’atenció a les persones, basat en l’anàlisi de les necessitats sanitàries de la població.Canal Salut


Informació útil i d'interès sobre l’àmbit de la salut: consells de salut, centres i serveis, tràmits, actualitat...Enquesta de salut de Catalunya


L’ESCA permet obtenir informació poblacional sobre l’estat de salut, els estils de vida i la utilització dels serveis sanitaris.Seu electrònica


S’ha posat en marxa una nova oficina virtual per a tràmits amb l’Administració de la Generalitat, oberta a totes hores i tots els dies de l’any.Transparència Gencat


Web de Transparència de la Generalitat, que inclou informació sobre el Govern i el president, l’acció de govern, dades, gestió i indicadors de Catalunya.Projecte Essencial


Essencial és una iniciativa que identifica pràctiques clíniques de poc valor i promou recomanacions per tal d'evitar-ne la realització.Butlletí TerapICS


Consulteu el butlletí de la Comissió Farmacoterapèutica de l’ICS.Web Sexe Joves


Sexe Joves, ara a Canal Salut, ofereix informació sobre sexualitat i afectivitat, anticoncepció i centres sanitaris.Campus virtual de l’ICS


L’ICS potencia els processos d’aprenentatge en entorns virtuals.Infermera Virtual del Col·legi Oficial d'Infermeres i Infermers de Barcelona


Informació rellevant, suggeriments i consells per a tenir cura de la salut.Borsa de treball de l'ICS


La inscripció en aquesta borsa us pot facilitar l’accés a llocs de treball de caràcter temporal com a personal interí, substitut o de reforç.