Cada kWh generat amb energia solar fotovoltaica evita l'emissió a l'atmosfera d'un kilogram de CO2, aproximadament, si es compara amb la generació elèctrica amb carbó, o uns 400 grams si es compara amb la generació amb gas natural. Un habitatge unifamiliar amb una potència instal·lada d'uns 5 kW pot evitar l'emissió anual d'uns 2.000 kg de CO2, si es compara amb la generació amb gas natural en cicle combinat.

Consideracions ambientals. Avantatges i inconvenients de la tecnologia

L'energia solar té diversos avantatges ambientals i econòmics, ja que no produeix soroll, fums ni residus, evita el consum de combustibles fòssils, i no exigeix mesures sofisticades de seguretat.

A més, les plaques tèrmiques o fotovoltaiques poden ser instal·lades a la teulada de qualsevol edifici o instal·lació, sempre que estiguin ben orientades al Sol. El seu aprofitament també millora la qualitat de vida en aquells indrets que no tenen accés a la xarxa elèctrica convencional.

Els beneficis socioambientals

Les instal·lacions solars produeixen energia a partir d'un recurs renovable –la radiació solar–, que és accessible, en major o menor mesura, des de qualsevol punt del planeta. El seu aprofitament redueix el consum de combustibles fòssils i evita l'emissió a l'atmosfera de gasos d'efecte hivernacle. Tampoc genera emissions contaminants com les partícules, els òxids de nitrogen, els òxids de sofre.

L'energia solar apropa els centres de producció d'energia als centres de consum, cosa que redueix la necessitat de construir infraestructures de distribució com les línies elèctriques. Alhora, augmenta la diversificació energètica i afavoreix la descentralització dels centres de producció.