El cicle de l'energia hidràulica

La font d'energia: l'aigua

La força de l’aigua en moviment aporta des de fa decennis una part important de l’energia que ens cal als humans en el nostre dia a dia. Primer va ser per a produir un treball –moldre gra, per exemple–, i posteriorment, amb la revolució industrial i el desenvolupament tecnològic de les centrals hidroelèctriques també per a generar electricitat.

Dels molins a les centrals

L'aigua és un recurs natural imprescindible per a la vida i també per a les activitats humanes. Des de ben antic, la força de l'aigua en moviment també ha estat aprofitada per la seva capacitat de generar un treball.

Hi ha diferents molins que aprofiten la força de l’aigua, els molins hidràulics, en són un bon exemple, ja que es tracta d'una instal·lació en desús que treia profit d'aquesta energia renovable. En els molins fariners, l'aigua corrent feia girar una roda amb una mola o pedra circular que, en fregar sobre una altra mola fixa, triturava el gra que s'hi abocava. Aquest tipus de molins també s'utilitzaven per a obtenir polpa de paper i en la indústria tèxtil.

Amb la invenció del generador elèctric i el desenvolupament de la turbina, els salts d'aigua van passar a tenir una altra funció que ha esdevingut molt important arreu del món: la producció d'electricitat. L’electricitat produïda, o bé s’utilitza en els punts de consum més propers –una indústria o un nucli rural, per exemple–, sobretot quan es tracta de petites centrals que no estan connectades a la xarxa elèctrica general, o bé s’aboca a la xarxa elèctrica general i es posa a disposició de tots els consumidors.

Els grans centres de producció d’energia hidràulica estan associats habitualment als embassaments, ja que la gran quantitat d’aigua que s’hi acumula permet generar electricitat de forma constant. Hi ha també moltes altres instal·lacions que aprofiten cabals d’aigua més reduïts –centrals minihidràuliques–, malgrat que en determinades èpoques de l’any quan hi ha sequera, la generació d’energia s’ha d’interrompre per respectar un cabal d’aigua mínim que garanteixi el funcionament de l’ecosistema fluvial.