Accés al contingut
Accés al menú de la secció
Impacte gràfic GENCATpèdia
GENCATpèdia  >  Pautes i guies  >  Webs i aplicacions  >  Accessibilitat

Accessibilitat

L'Acord de Govern de 20 de novembre de 2007  determina que els portals i les pàgines web de la Generalitat de Catalunya han de respectar les pautes d'accessibilitat que compleixen el nivell anomenat doble A (AA), establertes pel consorci World Wide Web (W3C) . 
L'aplicació d'aquestes pautes es basa en la guia d'accessibilitat que elabora la Direcció General d'Atenció Ciutadana i Difusió del Departament de la Presidència, i que es pot consultar a la pàgina d'accessibilitat de gencat .Què és l’accessibilitat?

El principal objectiu de l'accessibilitat web radica a fer la Web més accessible per a tots els usuaris, independentment de les circumstàncies i els dispositius involucrats a l'hora de consultar la informació. Partint d'aquesta idea, una pàgina accessible ho serà tant per a una persona amb discapacitat com per a qualsevol altra que es trobi en circumstàncies que dificultin el seu accés a la informació (en un ambient amb soroll, en una situació en la qual la seva atenció visual i auditiva no estigui disponible, etc.).
Fer un lloc web accessible és comprendre que la gent utilitza la Web de diferents maneres. Per tant, el lloc web haurà de presentar la informació d'una manera que les persones puguin accedir-hi sigui quin sigui l'equip (maquinari) i els programes (programari) que estiguin utilitzant, i independentment de com naveguin per aquell lloc web.


L’accessibilitat a l’Administració pública

L'abril de 2002, el Parlament Europeu sobre la Comunicació de la Comissió "eEurope 2002" va recomanar que "perquè tots els llocs web siguin accessibles és fonamental que compleixin el nivell doble A (AA) i que s'apliqui totalment la prioritat 2 de les pautes de la WAI".
En l'àmbit espanyol, el juliol de 2002, es va ampliar la llei 34/2002  en la disposició addicional cinquena: "Accessibilitat per a persones amb discapacitat i edat avançada a la informació proporcionada pels mitjans electrònics", i amb les posteriors lleis Real Decreto 1494/2007, de 12 de novembre i per la Ley 56/2007, de 28 de desembre.


Com aplicar l’accessibilitat?

Per fer accessible el contingut web, s'han desenvolupat les denominades Pautes d'Accessibilitat al Contingut de la Web WCAG 1.0 i Pautes d'Accessibilitat al Contingut de la Web WCAG 2.0. La funció principal és la de guiar el disseny de les pàgines web cap a un disseny accessible, reduint, d'aquesta manera, les barreres a la informació. En la guia publicada a Internet, s'analitzen ambdues pautes (WCAG 1.0 i WCAG 2.0). Aquestes pautes proporcionen solucions de disseny i usabilitat que utilitzen com a exemple situacions comunes en les quals la conceptualització d'una pàgina pot dificultar l'accés a la informació. Les pautes també contenen una sèrie de punts de verificació que ajuden a detectar possibles errors.

Data d'actualització: 27.04.2011
Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | © Generalitat de Catalunya