Butlletí d’Economia Cooperativa
Direcció General d’Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom


Número 46, desembre de 2011

Les informacions del Departament

 

FES COOP: Jornada de Cloenda i entrega de premis

El director general d’Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom, Xavier López, el president de la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya i el president de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, entregaran els premis als alumnes guanyadors del concurs Fes COOP i guanya un portàtil que se celebra el proper 16 de desembre a Barcelona.

 

Homenatge al cooperativista Joan Ventosa i Roig

El director general d’Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom, Xavier López, va participar en l’homenatge al cooperativista Joan Ventosa i Roig que es va celebrar el passat 22 de novembre.


Fem equip! Recursos Humans per al foment de l’empresa inclusiva

Més de 200 professionals de l’ocupació i la inserció laboral van participar el passat 25 de novembre en jornada Fem equip! Recursos humans per al foment de l’empresa inclusiva, organitzada per ECAS, La Caixa i el Departament d’Empresa i Ocupació.

 

Francisco Giménez, president de la cooperativa d’habitatges USOC rep la Medalla al treball President Macià

Francisco Giménez és una de les 16 persones reconegudes pel Govern pels seus mèrits laborals i la seva contribució a l’impuls de l’economia catalana. El premiat té una llarga trajectòria sindical a USOC. El 1997 va ser nomenat president de la Cooperativa d’Habitatge Social USOC, responsabilitat que exerceix fins a l’actualitat.

 

Sensibilització i formació en emprenedoria col·lectiva

Més de 80 tècnics i tècniques de promoció econòmica local participen en les accions de formació sobre economia cooperativa que s’estan realitzant en el marc del programa Innovació Cooperativa impulsat per les entitats representatives de l’economia cooperativa amb el suport del Departament d’Empresa i Ocupació i del Fons Social Europeu. El programa contempla també un seguit d’accions de sensibilització de l’economia cooperativa amb la col·laboració de 23 ens locals d’arreu del territori i d’empreses d’economia cooperativa.

 

Jornada: “Economia Social: Models de col·laboració i intercooperació”

El director general d’Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom va presidir la Jornada: “Economia Social: Models de col·laboració i intercooperació”, que va tenir lloc el 4 de novembre de 2011 i en la qual es va commemorar el desè aniversari del llibre blanc de l’economia social a Catalunya i es va presentar el Màster en Economia Social i Direcció d’Entitats sense ànim de lucre.

Notícies

 

Nous projectes d’emprenedoria fruit d’Innovació Cooperativa.

En el mar del projecte Innovació cooperativa s’estant acompanyant un total de 19 projectes empresarials. Alguns exemples de projectes ja creats són Comerç Urbà de Mataró Online SCCL, que agrupa 6 comerços de Mataró; Maresme Nuvis, SCCL, cooperativa de serveis formada per professionals de 10 empreses d’activitats dedicades a esdeveniments nupcials; Manresana de serveis amb bicicleta, SCCL i Or i plata cervesers, SLL que elaborarà una marca pròpia de cervesa.


Les cooperatives poden tenir per objecte social les activitats pròpies d’una agència de viatges

Les cooperatives ja poden incloure en el seu objecte social fins propis de les agències de viatges. D’acord amb la normativa sectorial (article 1 del Decret 168/1994, de 30 de maig), de reglamentació de les agències de viatges, les cooperatives no podien desenvolupar aquesta activitat, malgrat que amb la llei de cooperatives no hi havia cap inconvenient, aquest Decret es remetia únicament a les societats anònimes o limitades.

La Generalitat, a través del Decret Legislatiu 3/2010, de 5 d’octubre, i del seu article 81 per l’adequació de normes amb rang de llei a la Directiva europea 2006/123/CE del Parlament Europeu i del Consell de 12 de desembre de 2006, ha modificat l’article 54 de la Llei de Turisme permeten pels agents de viatges “qualsevol forma empresarial”.

Nova Edició del Postgrau d’Economia Cooperativa 2011

S’inicia una nova edició del Postgrau en Economia Cooperativa, organitzat per l’Escola de Polítiques Socials i Urbanes de l’IGOP (UAB) i APOSTA, Escola de Cooperativisme i que compta amb  el reconeixement i validació de la Direcció General d’Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom del Departament d’Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya,  de la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya i a més amb el compromís de la Fundació Seira, la qual ofereix beques a la Formació Empresarial per a la realització d’aquest programa. El període de pre-inscripció estarà obert fins el 15 de desembre 2011. Les places són limitades.

Agenda internacional: Any de les Cooperatives 2012

La propera trobada internacional en el marc de l’esdeveniment 2012, Any internacional de les cooperatives, serà a Venècia, els dies 15 i 16 de març sota l’eslògan i objectiu de “Promoure el coneixement de les cooperatives, per un món millor”.

Projecte Fòrum Cooperatiu Integral

Cicle de conferències, compromisos, jornades i nou portal web entorn al cooperativisme, on experts i agents debaten qüestions d’interès i perspectives de futur en el marc de l’economia cooperativa. La primera jornada promoguda per les cooperatives Integral i Aposta s’ha portat a terme el 22 de novembre i s’ha pogut reflexionar sobre principis, creixement, creativitat, organització i altres aspectes de debat vers la realitat de l’empresa d’economia cooperativa.

Nou Centre d’Empreses Cooperatives al Berguedà

El Consell Comarcal del Berguedà, conjuntament amb el Consorci del Parc Fluvial del Llobregat i la Cooperativa SOM impulsa la creació d’un Centre d’Empreses Cooperatives per atendre a les persones emprenedores i empreses. El centre estarà ubicat a les instal·lacions del Consorci del Parc Fluvial, amb espais a diferents colònies. Aquesta actuació respon als objectius de desenvolupament del Pla de Dinamització Territorial de l’Economia Cooperativa del Berguedà realitzat durant l’any 2010 amb el suport del Departament d’Empresa i Ocupació.

 

Economia cooperativa i Treball autònom; prestació per cessament d’activitat dels treballadors autònoms

El Govern de l’Estat ha aprovat el reglament pel qual s’estableix el sistema de protecció per cessament d’activitat dels treballadors autònoms previst a l’Estatut del Treball Autònom. A partir de novembre es podrà començar a sol·licitar aquesta prestació si s’ha cotitzat durant 12 mesos.

 

Sector agroalimentari i exportació.

Fira Virtual de Productes Catalans. Prodeca, Promotors d’exportacions catalanes posa a disposició del sector agroalimentari un espai virtual que té com a finalitat facilitar els contactes entre importadors i distribuïdors internacionals i les empreses alimentàries catalanes. Les empreses catalanes apareixen agrupades per sectors d’activitat, i en cada una de les fitxes corresponents es pot trobar informació detallada sobre els productes que ofereixen, la política empresarial i les singularitats que les distingeixen.

 

Formació per implantar la responsabilitat social a l’Economia Social

Programa que s’inicia al gener sobre formació de polítiques RSE al personal tècnic de les diverses organitzacions de l’economia social, subvencionat per la Fundación Tripartita por el Empleo i pel Fons Social Europeu. El curs seguirà la metodologia del Programa RSE.COOP i utilitzant les eines i recursos generats en el marc del programa, així com el coneixement que tenen les consultores especialitzades en el camp de la responsabilitat social, en concret del Programa RSE.COOP.

 

Projectes referents: Grup Actel

La cooperativa Actel va celebrar el passat 18 de novembre la seva assemblea. Enguany, la cooperativa ha aprofundit en la seva aposta per la cooperació conjuntament amb les cooperatives Transalfals La Vispesa i Agrolés a través del Grup Actel; un modern exemple del que pot arribar a propiciar la força del cooperativisme en el món agrari. Actel, és una cooperativa de segon grau formada per cooperatives agràries de Lleida i Osca. Uneix 121 cooperatives i el treball i producció agrícola de prop d’11.500 famílies.

 


  
Departament de Treball;
D’acord amb l’article 5 de la Llei orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció; de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades personals seran recollides, incorporades i tractades en un fitxer automatitzat, la finalitat del qual és trametre la publicació; que el ciutadà ha requerit. L’òrgan responsable del fitxer és la Direcció; General d’Atenció; Ciutadana i Difusió; i l’adreça on la persona interessada pot exercir els drets d’accés, rectificació;, cancel·lació; i oposició; és Via Laietana, 14, 3r, 8003 Barcelona.
 
 
©1995-2011 Generalitat de Catalunya
Alta | Baixa o modificació | Butlletins anteriors