X
Generalitat de Catalunya


Crowdfunding, una nova via per finançar la recerca i apropar-la a la societat

Ara que moltes de les fonts de finançament tradicionals de la recerca han reduït pressupostos, apareixen noves iniciatives que ajuden a engegar o mantenir en marxa projectes d’R+D que, d’altra manera, podrien quedar aturats. És el cas del crowdfunding o micromecenatge, en què la suma de petites aportacions individuals permet substituir les grans inversions d’administracions o entitats privades.

Aquest sistema, que a l’Estat espanyol s’utilitza principalment per a projectes artístics, ja s’aplica en l’àmbit científic als Estats Units a través de diverses plataformes que, per mitjà d’Internet, posen en contacte directament el personal investigador amb el públic general i potencial inversor dels projectes de recerca. Algun d’aquests llocs web són Kickstarter, FundaGeek, The Open Source Science Project, RocketHub i SciFlies.

El personal investigador hi pot descriure el seu projecte i concretar-ne el cost total. La fase de finançament té una durada limitada, fixada per la plataforma o pels autors, i durant aquest temps els usuaris poden fer les seves aportacions. La quantitat de l’aportació dóna dret a alguna recompensa relacionada amb el projecte, com ara aparèixer als crèdits, rebre un llibre o visitar el centre de recerca, per exemple.

Es tracta d’un finançament de tot o res: un cop acabat el termini de finançament, si el projecte ha aconseguit el 100% del pressupost o més, es posa en funcionament i als mecenes se’ls cobra el seu suport. En cas contrari, el projecte s’anul·la i no es cobra cap quantitat als usuaris. La majoria de les plataformes es queden un percentatge de la quantitat recaptada si el projecte tira endavant.

Xarxes socials a favor de la ciència

Una part important de l’èxit d’aquesta iniciativa rau en l’ús de les noves tecnologies i sistemes basats en les xarxes socials, que faciliten la interacció directa de les parts implicades. Així, el personal investigador, en lloc de recórrer a la burocràcia i emplenar formularis per demanar subvencions, té el repte d’exposar-se al públic, cridar l’atenció sobre el seu projecte i explicar d’una manera planera per què és important. Els usuaris, per la seva banda, poden descobrir molt més fàcilment en què treballen els professionals de la ciència, seguir les seves investigacions, decidir on volen fer una inversió i sentir que prenen part directament en el progrés científic i tecnològic.

 

Font: Nature (2012), 481, 252
Kickstarter

FundaGeek

The Open Source Science Project

RocketHub

SciFlies

D'acord amb l'article 5 de la Llei orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades personals han estat recollides, incorporades i tractades en un fitxer automatitzat, la finalitat del qual és trametre la publicació que el/la ciutadà/ana ha requerit. L'òrgan responsable del fitxer és la Direcció General d'Atenció Ciutadana i Difusió i l'adreça on la persona interessada pot exercir els drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició és Via Laietana, 14, 3r, 08003 Barcelona. © Copyright 2011. Departament d’Economia i Coneixement, Generalitat de Catalunya. RECERCAT

Els continguts d'aquest butlletí estan subjectes a una llicència de Reconeixement 3.0 de Creative Commons, si no s'hi indica el contrari. Se'n permet la reproducció, la distribució, la comunicació pública i la transformació per generar una obra derivada, sense cap restricció, sempre que se'n citi el titular dels drets (autor/a, butlletí Recercat, Generalitat de Catalunya). La llicència completa es pot consultar a http://creativecommons.org/licenses/by/3.0/es/legalcode.ca

  • AltaBaixa o modificació