X
Generalitat de Catalunya
87
abril de 2013


Més lleugers que l’aire. Globus i dirigibles al cel de Barcelona, de Ròmul BrotonsL’any 1783, gràcies als germans Montgolfier s’inicià la conquesta del cel per mitjà d’aparells més lleugers que l’aire (els globus aerostàtics), i la ciutat de Barcelona va viure amb passió, a vegades desbordada, les ascensions que hi tenien lloc.

Aquest llibre ens mostra cadascun dels experiments realitzats a Barcelona entre 1783 i 1937. El primer globus aerostàtic enlairat a Barcelona, el 15 de gener de 1784, tenia forma piramidal i va ser construït per subscripció popular amb finalitats científiques: estudiar l’atmosfera. Al llarg de les 192 pàgines del llibre, veurem desfilar aeronautes de prestigi, com l’italià Vincenzo Lunardi, que fou el primer aeronauta a elevar-se des de Barcelona, o Eudald Munné, l’Eudalet dels cotxes, que fou el primer català a veure la ciutat des de l’aire. Però també coneixerem les actuacions d’espontanis esbojarrats i acròbates audaços. Viurem dies de glòria i també experiències desgraciades, rescats in extremis i desaparicions sorprenents.

Tot plegat en el marc del procés internacional de desenvolupament de l’aerostació, fins que va culminar amb els grans dirigibles, autèntiques aeronaus transatlàntiques amb una gran capacitat de seducció. Descobrirem que Barcelona va estar a punt de constituir una escala regular del Graf Zeppelin. De fet, encara hi ha testimonis de l’aterratge al Prat d’aquest dirigible el 3 d’octubre de 1932, un immens globus de 105.000 metres cúbics, amb estructura cilíndrica i aliatge d’alumini, que tornava a Europa després de travessar l’Atlàntic des del Brasil rumb a Württemberg (Alemanya). La possibilitat que Barcelona esdevingués capital europea del zepelí va esfumar-se arran de l’accident aeri del Hindenburg, que va causar 35 morts el 6 de maig de 1937.

La presentació del llibre anuncia una lectura prometedora: «Us convidem a assistir a cent cinquanta-quatre anys d’il•lusions, heroïcitats, emocions i esperances que la majoria de gent va viure del terra estant, mentre uns quants temeraris flotaven a l’aire com per art d’encanteri».

El text va acompanyat de 148 imatges d’anuncis de l’època, postals i fotografies.

Més lleugers que l’aire. Globus i dirigibles al cel de Barcelona
Ròmul Brotons
Albertí Editor
192 pàginesFitxa del llibre

D'acord amb l'article 5 de la Llei orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades personals han estat recollides, incorporades i tractades en un fitxer automatitzat, la finalitat del qual és trametre la publicació que el/la ciutadà/ana ha requerit. L'òrgan responsable del fitxer és la Direcció General d'Atenció Ciutadana i Difusió i l'adreça on la persona interessada pot exercir els drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició és Via Laietana, 14, 3r, 08003 Barcelona. © Copyright 2011. Departament d’Economia i Coneixement, Generalitat de Catalunya. RECERCAT

Els continguts d'aquest butlletí estan subjectes a una llicència de Reconeixement 3.0 de Creative Commons, si no s'hi indica el contrari. Se'n permet la reproducció, la distribució, la comunicació pública i la transformació per generar una obra derivada, sense cap restricció, sempre que se'n citi el titular dels drets (autor/a, butlletí Recercat, Generalitat de Catalunya). La llicència completa es pot consultar a http://creativecommons.org/licenses/by/3.0/es/legalcode.ca

  • AltaBaixa o modificació