![]() |
infoAgricultura |
![]() |
El Butlletí d'informació diària del Departament
Núm. 673 31 d'octubre de 2007 |
![]() |
Aquest any, 179 pastisseries catalanes vendran panellets amb certificació Especialitats Tradicionals Garantides (ETG): 125 a Barcelona, 33 a Girona, 12 a Tarragona i 9 a Lleida.
En aquest sentit, cal destacar que s’ha incrementat molt el número de pastisseries que certifiquen Panellets ETG, ja que al 2002, la primera campanya n’hi havia 56 i, enguany 179. Per tant, cada cop més fàcilment el consumidor podrà trobar aquests panellets a les pastisseries de Catalunya, que els podrà identificar perquè s’identifiquen com a “Panellets. Especialitat Tradicional Garantida” i a través del logotip comunitari.
El DAR amb col·laboració de la Federació Catalana de Pastisseria va impulsar el reconeixement dels panellets com a Especialitats Tradicionals Garantides (ETG). Aquest reconeixement el va atorgar la Unió Europea l’abril de 2002, quan va quedar definitivament inscrit al Registre Comunitari de Certificació de Característiques Específiques (R(CE)2082/92) (a l’actualitat R(CE) 509/2006).
Les Especialitats Tradicionals Garantides són un distintiu agroalimentari que emparen aquells productes agrícoles i alimenticis amb unes característiques específiques en quan els mètodes tradicionals de producció i que no està reservat a una zona geogràfica concreta, per la qual cosa es tracta de la protecció d’una recepta tradicional. Amb aquest reconeixement, la Unió Europea pretén preservar els productes de la cultura alimentària a Europa.
El Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) publicava ahir la resolució per la qual s'adopta la decisió favorable a la sol.licitud d'inscripció de la Denominació d'Origen Protegida (DOP) Pera de Lleida. El Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) ja ho va publicar el passat dia quinze. En aquestes resolucions, es dóna publicitat al plec de condicions d'aquesta DOP.
Seguidament, s'enviarà aquestes Resolucions a la Comissió Europea juntament amb la documentació que requereix l'article 5 del Reglament CE 510/2006, de 20 de març, per tal que la Comissió tramiti la seva inscripció al Registre comunitari de denominacions d'origen protegides i d'indicacions geogràfiques protegides.
La DOP Pera de Lleida protegeix el fruit de l'espècie Pyrus communis L., de les varietats Llimonera, Blanquilla i Conference, de les categories comercials extra i primera, destinat a consum en fresc, i amb característiques diferents en funció de la varietat considerada. Tot el procés, des de la producció fins a l'etiquetatge, es du a terme a la zona geogràfica delimitada amb l'objectiu de salvaguardar la qualitat del producte. La zona geogràfica que es protegeix comprèn tota la comarca del Pla d'Urgell i alguns municipis de les comarques de les Garrigues, la Noguera, el Segrià i l'Urgell.
Els dies 29 i 30 d’octubre s’ha celebrat el curs “Modul específic en funció inspectora: control fitosanitari de material vegetal” al Centre de Formació i Estudis Agrorurals del DAR (CFEA), a Reus, organitzat pel Servei de Sanitat Vegetal i el CFEA, i al qual han assistit persones que realitzen controls oficials en aquest àmbit del propi Departament, d’altres Comunitats Autònomes (Aragó, Astúries, Balears, Canàries, Galicia, La Rioja, Madrid, Navarra, i València) i del Ministeri d’Agricultura, Pesca y Alimentación.
Durant la inauguració, a càrrec del Subdirector General d’Agricultura, Ramon Lletjós, i de la Directora del Centre de Formació i Estudis Agrorurals del DAR, Esther Peña, es va destacar la importància d’aquest curs, pioner a tot l’Estat espanyol. Per primera vegada es va incloure en la mateixa activitat el procediment d’inspecció fitosanitària, els exàmens oficials dels diferents conreus, la presa de mostres i el procediment sancionador.
A més, el fet de que en aquest curs ha hagi participat personal de diferents Comunitats Autònomes i del MAPA, així com del DAR, ha permès que aquest curs hagi estat un fòrum de debat, intercanvi de coneixements i coordinació de les actuacions de control a nivell estatal.
D’aquí a final d’anys estan previstos dos mòduls específics més: un pel personal que realitza inspeccions en matèria d’alimentació animal i l’altre per personal que realitza inspeccions en matèria de benestar animal.
El Centre de Mecanització Agrària i l'ECA de les Borges Blanques han organitzat per avui una jornada tècnica sobre maquinària d'aplicació de fitosanitaris, que tindrà lloc a la seu de l'Escola a la comarca de les Garrigues.
El correcte funcionament de la maquinària de tractament assegura una distribució més eficient dels productes fitosanitaris, ajudant a reduir el risc de contaminació ambiental i millorant la qualitat alimentària. Per això cal utilitzar les màquines més adequades per a cada cultiu i seleccionar les condicions d'aplicació més indicades per a cada cas.
L'objectiu d'aquesta jornada és realitzar de forma pràctica la correcta regulació d'un polvoritzador hidropneumàtic per als conreus arboris i d'un polvoritzador hidràulic per a conreus extensius, per tal de poder fer una aplicació en les condicions més correctes.
Segre informa que El Proder genera 18 milions a l’Urgell. Les ajudes del pla Proder han generat una inversió de divuit milions d’euros a l’Urgell en cinc anys, segons la presidenta del consell comarcal, Rosa Maria Mora.
La Mañana explica que Tres empresas cárnicas leridanas, entre las 15 firmas principales del sector ovino.
Tres companyies càrnies lleidatanes es troben entre les quinze empreses de l’Estat amb un major volum comercialització de carn d’oví. En una classificació elaborada per la revista alimentària Alimarket, figuren Murgaca, de Balaguer, en tercera posició, Carns JB, amb seu social a Lleida, si bé l’escorxador i la fàbrica estan a Fraga, en el dotzè, i en quinzè lloc la Corporació Alimentària de Guissona (CAG).
El Punt publica La festa del vi de Gandesa mostra les novetats dels cellers de la Terra Alta. Els cellers de la Terra Alta mostraran les novetats de l’última campanya en aquesta fira, que organitzen conjuntament l’Ajuntament de Gandesa, el Celler Cooperatiu de Gandesa i la Societat Unió Gandesana. Aquest any, i per primera vegada, el consell regulador de la denominació d’origen Terra Alta, s’ha implicat en la programació de les festa i organitzarà una demostració gastronòmica. El conseller Llena presidirà, divendres, la inauguració de la fira.
El conseller d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural, Joaquim Llena, acompanyat del vicepresident de l'empresa pública Reg Sistema Segarra-Garrigues (REGSEGA), Ramon Vilalta, presideix, a partir de les 18:30 hores a la seu del DAR a Lleida, la presentació del projecte televisiu ¿L'aigua del teu futur¿, que s'estrenarà el proper dia 6 de novembre.
El director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, Joan Gené, acompanyat de la Presidenta de Prodeca, Montse Gil de Bernabé, presideix, a les 12:30 hores, la presentació de la campanya Catalunya Us ve de gust?.