infoAgricultura |
El Butlletí d'informació diària del Departament
Núm. 767 28 de març de 2008 |
El Teatre Nacional de Catalunya acollirà el proper 1 d’abril la primera edició del Tàstum, Fòrum Agroalimentari de Catalunya, organitzat pel Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR). L’objectiu principal d’aquest nou esdeveniment agroalimentari és afavorir la interrelació entre els productors, els transformadors, els distribuïdors i els cuiners, així com propiciar un debat sobre el camí que ha de seguir en el futur el primer sector industrial de Catalunya.
Entre els diferents premis que atorga el DAR en aquesta primera edició del Tàstum destaca La Fundació Alimentació i Ciència (Alicia), que serà guardonada amb el premi especial de jurat per la gestió i promoció, sense ànim de lucre, d’activitats d’investigació, estudi, desenvolupament tecnològic, formació i divulgació de temes alimentaris. Alicia és un projecte impulsat per la Fundació Caixa Manresa i encapçalat pel cuiner Ferran Adrià i el cardiòleg Valentí fuster.
També destaquem Noah Gordon amb el premi Tàstum difusió, un premi en reconeixement a la difusió de la gastronomia catalana i els seus productes. El periodista i escriptor nord americà, ha contribuït amb els seus 350.000 exemplars de la seva obra El celler, la divulgació del món del vi de la Catalunya del segle XIX.
Enguany, el Departament ha unificat en una única nit l’entrega de guardons històrics com els Premis d’Innovació Tecnològica Agrària (PITA), creats l’any 2001; el premi al millor jove artesà alimentari innovador de l’any i l’homenatge als Mestres Artesans de Catalunya. D’altra banda, s’han creat guardons nous vinculats al sector de la vinya i de la difusió, i el premi especial del jurat, citats anteriorment.
El Premi Tàstum Jove Artesà Alimentari Innovador el rebrà Claudi Uñó, pastisser de Mataró que amb molta creativitat ha incorporat nous dissenys i textures en l’elaboració dels anomenats Torrons d’Autor, un artesà que prioritza l’artesania dels seus productes. En el marc del lliurament de premis Tàstum també tindrà lloc l’entrega de 29 diplomes dels Gremis de Mestres Artesans Alimentaris.
El Premi Tàstum Innovació Agrària, serà per a Urgellet de Linyola, una empresa agrària que ha reconvertit l’explotació d’oví de carn en una de cabrum, en la qual ha instal·lat una innovadora sala de munyiment.. Aquesta sala pot munyir fins a 480 cabres en una hora. Urgellet és un exemple de com, coordinats tots els mecanismes i la tecnologia informàtica, es pot aconseguir una gestió eficient d’una explotació ramadera.
Com a finalista, l’empresa seleccionada és Girona Fruits de Bordils (Gironès). Per dur a terme amb èxit la seva estratègia de lluita contra les principals plagues en els fruiters amb la reducció dels tractaments, la cooperativa Girona Fruits ha creat el software, Hespérides, amb un mòdul de trasllat de dades des del productor a la central que ha permès un control més gran de la gestió al camp i una anàlisi dels punts crítics.
El Premi Tàstum Innovació Agroindustrial serà destinat a Molí dels Torms, una jove empresa lleidatana que ha implantat un model integral per elaborar oli d’oliva extra ecològic amb un escrupolós respecte pel medi ambient. Amb aquest procediment aconsegueix olis específics molt valorats per grans cuiners i també a nivell internacional, ja que exporta el 70 % de la producció. En aquest cas, l’empresa finalista també és de terres lleidatanes. Es tracte de Productes Flower, ubicada a Tàrrega (Urgell), que fabrica substrats a la carta amb tecnologia d’última generació.
El Premi Tàstum Vinya serà per René Barbier (DOQ Priorat), un vi distingit per la Generalitat amb la primera distinció catalana de Vi de Finca Qualificada, per al Clos Mogador, una catalogació que únicament es concedeix a productes amb segell de qualitat que reunissin condicions molt estrictes.
Per la seva part, la cooperita de Capçanes, de la DO Montsant ha rebut una menció especial del jurat en aquesta categoria.
El Premi Tàstum Enoturisme serà per Wine Spa de l’Hotel Golf Castell de Peralada (DO Empordà), un centre de benestar i bellesa que neix de la tradició vinícola de Catalunya i que ofereix al visitant diferents tractaments facials i corporals basats en els derivats del raïm i el vi, l’ampeloteràpia. En aquesta categoria la menció especial ha estat per l’Hotel Bellpuig, que està impulsant una ruta enoturística a través dels cellers del Segre.
El director general de Desenvolupament Rural, Jordi Bertran, va presidir, ahir, el consell d'Administració de Regsega. En el consell es va informar sobre la publicació al DOGC de l’aprovació de les bases definitives de les Borges Blanques i Juneda, així com de la publicació de la fermesa de les bases definitives d’Artesa de Segre. Una altra novetat ha estat la publicació de l’enquesta del projecte de concentració parcel·lària de Puigverd d’Agramunt.
Aquest darrer mes s’ha executat obra per valor d’uns 9 milions d’euros, amb la qual cosa el volum acumulat d’obra executada fins l’actualitat ascendeix a uns 118 milions. Com a fets destacables, Bertran va assenyalar que l’estació de bombament del sector 1 ja està en disposició d’impulsar aigua cap a la bassa de l’Alzina, tan aviat com el canal principal sigui capaç de transportar aigua i regar les primeres finques al terme d’Oliola (zona nord). D’altra banda, al sector 12, ja s’està impulsant aigua des de l’estació de bombament d’Albatàrrec cap a la bassa 1, que nodrirà d’aigua les primeres parcel·les del pis E dels municipis de Sunyer i Montoliu.
Pel que respecta al compromís d’adhesió al reg, ja hi ha més del 59% dels regants que han signat el contracte en el sectors 1, 2 i 12 i un altre 27% estan estudiant adherir-se.
D'altra banda, en el consell d'Administració de Regsa, celebrat també ahir, es va aprovar l'execució de les obres del regadiu de la Terra Alta, bombament, impulsió i bassa de regulació 3 per 1.971.168,50 euros a l'empresa Copisa Constructora Pirinaica, SA; i les obres de condicionament i millora de diversos camins al terme municipal de Sant Carles de la Ràpita, a Hidrocanal, SL per 262.683,30 euros.
El 8 d'abril, els Serveis Territorials del DAR a Girona organitzen una jornada tècnica informativa sobre l'etiquetatge de derivats làctics.
La jornada tindrà lloc a la seu de l'Escola de Capacitació Agrària de l'Empordà a Monells.
Atès que darrerament s’han produït moltes modificacions en la Reglamentació que regula els derivats làctics i els formatges, s'han organitzat unes sessions tècniques amb exemples pràctics sobre l’etiquetatge, adreçades a tots els transformadors de productes làctics.
Segre i La Mañana publiquen Agricultura farà obligatori lluitar contra la carpocapsa. El DAR posarà en marxa aquest any una ordre que declara obligatòria la lluita contra la plaga de la carpocapsa en fruiters, segons va explicar ahir el responsable d’agrupacions de defensa vegetal del Departament a Lleida, Jaume Almacellas, en una jornada tècnica celebrada a Mollerussa. D’altra banda, l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), del DAR, farà un test sobre les preferències dels consumidors sobre la poma golden avui al mercat de Ronda-Fleming i demà al de Balàfia, de Lleida.
Segre informa Seminari sobre el mercat turc a la Cambra de Comerç de Lleida. L’empresa pública Promotora d’Exportacions Catalanes (PRODECA), del DAR, les cambres de comerç de Lleida i Sabadell, i el Copca van organitzar ahir, a Lleida, el seminari Turquia:Perspectives i oportunitatsd’un mercat emergent. Es tracta d’una acció prèvia a la missió comercial que les cambres de comerç de Lleida i Sabadell portaran a terme al juny. Aquesta acció està oberta a la participació d’empreses interessades a iniciar-se en l’expansió a l’emergent mercat turc.
El conseller d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural, Joaquim Llena, acompanyat del director dels Serveis Territorials del DAR a Lleida, Joan Gòdia, presideix, a les 12:30 hores a Les Borges Blanques, la presentació de l’informe “Volença sobre la comarca de Les Garrigues”.
El director general de Planificació i Relacions Agràries, Antoni Diaz, presideix, a les 11:30 hores a Barcelona, la reunió de la Taula de Foment.
El coordinador dels Serveis Territorials del DAR a Girona, Josep Guix, assisteix, a les 13:00 hores a Campllong, la cloenda de la jornada tècnica “La ramaderia lletera a Israel”.