![]() |
infoAgricultura |
![]() |
El Butlletí d'informació diària del Departament
Núm. 922 27 de febrer de 2009 |
![]() |
El Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR), a través de l'empresa pública Promotora d'Exportacions Catalanes (PRODECA), organitza la participació catalana a la fira Foodex de Tòquio, que se celebra del 3 al 6 de març.
Foodex, amb una periodicitat anual, és el Saló Internacional d'Alimentació i Begudes més important de Japó, amb notable influència en l'àrea asiàtica més propera. En l'anterior edició, amb una xifra de quasi 100.000 visitants que van poder conèixer els productes dels 2.425 expositors firals, ja fou considerada com la tercera més gran del món, sent una punt d'entrada ideal per a promocionar els productes alimentaris i les begudes. Val a destacar que la majoria de visitants són professionals, caps de compres de grans superfícies, importadors, xefs de restaurants, i sommeliers.
La progressiva occidentalització dels hàbits i costums dels japonesos, que cada vegada tenen més interès per una alimentació saludable i de prestigi, fa que els productes de la dieta mediterrània resultin especialment atractius. Els productes catalans, emmarcats dintre de la dieta mediterrània, i la projecció de Catalunya com a país especialment atractiu per als japonesos, són aspectes positius per a l'establiment i la consolidació de contactes comercials.
PRODECA, que té com a objectius la projecció internacional del sector agroalimentari i el foment de l'exportació, organitza anualment la participació d'empreses catalanes del sector agroalimentari en aquesta fira per la qualitat dels visitants professionals i perquè actua com a punt de trobada dels diferents agents en el difícil mercat japonès.
Les empreses catalanes que participen en l'estand de Catalunya són:
El DAR i l'Ajuntament de Torres de Segre han organitzat per avui divendres, dia 27 de febrer, la I Trobada sobre el futur de l'empresa agrària, que tindrà lloc a partir de les 9:45 hores, al Pavelló Poliesportiu de l'esmentada localitat del Segrià, i que inaugura el director dels Serveis Territorials del DAR a Lleida, Joan Gòdia.
El DAR, juntament amb la regidoria d'Agricultura de l'Ajuntament de Torres de Segre, organitza aquesta jornada tècnica que compta amb la participació d'alguns dels millors ponents del nostre àmbit per reflexionar sobre les variables d'aquest nou escenari i, alhora, orientar sobre les possibles alternatives de futur per a l'empresa agrària en l'àmbit de la producció i de la comercialització dels productes agroalimentaris, i preferentment la fruita dolça.
Així, hi intervindran el catedràtic d'ETSIA-UPM, consultor internacional i director de la revista Mundo Ganadero, Carles Buxadé; el director d'APOFRUIT Itàlia Soc. Coop. Agrícola, Renzo Piraccini; el president i el director general de Catalonia Qualitat, Marcial Gómez i Manel Simón; el president d'ASOFRUIT, Josep Panadés; el director general d'ACTEL, Antonio Llaràs; el director general de Fruits de Ponent, Joan Panadés; el director del Departament Comercial de NUFRI, Ignasi Argilés; els responsables del sector Fruita Dolça de JARC i UP, Josep Anton Ortiz i Raül Sales; el responsable d'Assessorament Rural i Innovació Tecnològica del DAR a Lleida, Àngel Mozota, com a moderador d'una taula rodona; el tècnic especialista RDT de l'IRTA de Lleida, Ignasi Iglesias; la tècnica del DAR Rosa Maria Pedrol, i el regidor d'Agricultura de l'Ajuntament de Torres de Segre, Osvald Esteve. L'alcalde, Josep Ramon Branzuela, serà l'encarregat de la cloenda.
Els propers dilluns, dia 2 de març, i dimarts, dia 3, tindran lloc a la ciutat de Tarragona, a la seu de la Diputació, les II Jornades Nacionales de Olivocultura, organitzades per la Sociedad Española de Ciencias Hortícolas (SECH) i l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimèntària, IRTA, que depèn del DAR.
La SECH es va crear l'anu 2005 amb la voluntat d'afavorir la integració i la col·laboració dels investigadors que treballen en temes relacionats amb l'olivera, les almàsseres i la qualitat de l'oli d'oliva.
En el decurs de les jornades es faran debats sobre tres temes: Material vegetal, Olivicultura sostenible i Tecnologia d'almàsseres i qualitat de l'oli. En el cas del primer tema, es discutiran aspectes relacionats amb els nous clons i varietats, l'assaig varietal, l'estudi de patrons, la certificació, l'autocompatibilitat, i la tolerància a verticilosis i a d'altres malalties.
Pel que els altres dos temes, es parlarà del reg deficitari i la fertilització, els aspectes tècnics relacionats amb el disseny i control de les noves almàsseres i els aspectes nutritius de l'oli d'oliva verge.
El diari Expansión publica una informació titulada La unión de "arrossaires" del Delta del Ebro llega al punto de cocción. El rotatiu assenyala que la fusió entre la Cambra Arrossera del Montsià (Amposta) i els Arrossaires del Delta (Deltebre) arribarà l'any 2010.
El diari La Vanguardia titula Guissona crece un 18& gracias a la distribución una informació en la qual es diu que la corporació alimentària va facturar 1.156 milions l'any 2008. El benefici net va créixer un 7%.
El director dels Serveis Territorials del DAR a Lleida, Joan Gòdia, inaugura, a les 9:45 hores, a Torres de Segre (Segrià), la I Trobada sobre els reptes de futur de l'empresa agrària.
El director dels Serveis Territorials del DAR a Girona, Josep Guix, assisteix, a les 10:00 hores, a Vilamalla (Alt Empordà), a la presentació de “L'Escola d'Hostaleria amb els Produces de l'Empordà”.
El director dels Serveis Territorials del DAR a les Terres de l'Ebre, Antoni Espanya, presenta, a les 10:00 hores, a Móra d'Ebre, la Jornada ‘ Afectacions del musclo zebrat en xarxes de reg i el seu tractament '.
El director dels Serveis Territorials del DAR a Barcelona, Jaume Balagué, assisteix, a les 9:00 hores, a Gallecs (Vallès Oriental), a la Jornada Agrícola del Consorci de Gallecs.